2009. augusztus 7.

Osztályt nem, csapatot cserélt a Kinizsi

Az elmúlt hét végén dőlt el, hogy a 2009/2010-es szezonban is a megyei első osztályban futballozhat a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Mivel a Sándorfalva - tavalyi bajnokként - nem vállalta az NB III-as küzdelmeket, az Apátfalva pedig nem szeretett volna a megye "egyben" játszani, így - bár kiesést jelentő helyen végzett - maradt a megye legmagasabb osztályában Bozóki Zoltán együttese. Bár lenne ok az örömre, a helyzet azonban koránt sem olyan rózsás, mint ahogy az első látásra tűnik.

A felkészülési időszakban ugyanis alaposan kicserélődött a játékosállomány, hat játékos, köztük meghatározó labdarúgók távoztak a csapattól. A kapus, Miskolczi Balázs és Tóth László a Hódmezővásárhelyi FC-hez, Boldizsár Máté és Lekrinszki Ariel a Csongrádhoz, Borbás Tamás a Nagymágocshoz, míg Szabó Dániel az UTC-hez igazolt. Az egy esztendeje megyei másodosztályú bajnokságot nyert "aranycsapat" gyakorlatilag szétszéledt, az éveken keresztül Szentesen nevelt, edzett fiatalok, a szakemberek által igazi csapattá kovácsolt együttesből csupán Bordács, Páger, Debreczeni, Mihály és Pataki maradt itt.

Az egyesületi nevelőmunkáért, a kinevelt labdarúgókért a Szentesi Kinizsi gyakorlatilag egy fillért sem kapott, úgy tűnik, jelenleg a Nagymágocsban vagy az UTC-ben futballozni is jobban megéri egy szentesi játékosnak, mint itthon maradni. Hogy miért? Nos, úgy hírlik, hogy amíg Szentesen minden költséget (havi tagsági díj, játékengedély díja, sportorvosi díj) a játékosoknak kell fizetniük, addig ezeket a terheket a többi klub leveszi labdarúgója válláról. Addig, amíg egy kis falu labdarúgó csapata mellett 10-15 kisebb támogató is áll, addig Szentesen nem tolonganak a szponzorok. Ha összeszednénk, hogy hány 20-23 éves szentesi labdarúgó játszik más Csongrád megyei csapatban, akár két együttesre való játékost is fel lehetne sorolni. De lássuk, kik érkeznek a csapathoz, és kik azok, akikért szoríthatunk néhány nap múlva. Balla Csaba baloldali középpályásként bevethető, Lekrinszki Árpád Derekegyházáról igazol ide, viszszatérhet Dobai János és Nana Roland, de várják Halmos Csabát is a vezetők.

Bozóki Zoltán nem tagadta, hogy a tavaly ilyenkor elvégzett alapozó edzések során sokkal nyugodtabban tudtak a felkészülésre koncentrálni. Jelenleg nincs a Kinizsinek kapusa és egyelőre Halmost sem látták még edzésen, noha augusztus 15-én már Kiszomboron kell helyt állni a bajnokság első fordulójában, néhány nappal később pedig Magyar Kupa mérkőzés vár a mieinkre. Az idei szezon első hazai mérkőzését augusztus 22-én játssza itthon a Szentes, ekkor a Mórahalom lesz az ellenfél. Ami az edzőmérkőzéseket illeti, kétszer játszottak a Csanytelek ellen Págerék, előbb 2-2-es döntetlen született, majd hazai pályán 4-2-re nyert a Kinizsi. A Mindszent ellen egy 7-3-as vereségbe szaladt bele a csapat, amiből természetesen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A bajnoki rajt előtt még két felkészülési találkozó szerepel a programban, majd következhet a valódi erőpróba.

H. V.