2009. augusztus 7.

Kis kukta

Nyári zöldségleves gazdagon

Hozzávalók:
25 dkg zöldborsó, 2 db karalábé, 1 fej karfiol, 2 sárgarépa, 2 petrezselyem, 1 cs. petrezselyemzöld, fél zeller, csipetnyi borsikafű, só, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál sertészsír, 1 púpozott evőkanál liszt, őrölt fekete bors.

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a karalábét és a zellert felkockázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük és hozzáadjuk a borsót. A felszeletelt zöldségeket és a lereszelt vöröshagymát a felforrósított zsíron pároljuk, majd rászórjuk a lisztet, jól átkeverjük, és felöntjük a szükség szerinti mennyiségű forró vízzel. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ízlés szerint fűszerezzük.

Töltött paprika

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 10 db vastag húsú paprika, olaj, 1 nagy vöröshagyma, 7-8 dl paradicsommártás, 1 tojás, 10 dkg rizs, fűszerpaprika, 1 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só.

A körethez: 40 dkg burgonya, petrezselyem.

Elkészítése: A paprikákat kicsumázzuk. A paradicsommártást kiforraljuk. A rizst félpuhára pároljuk, lehűtjük. A rizst, a darált húst, az olajban pirított hagymát, az egész tojást, a fűszerpaprikát és a sót jól összekeverjük, összegyúrjuk. Ezzel a töltelékkel töltjük meg a paprikákat. Túl keményre ne töltsük, mert főzés közben megduzzad és szétrepeszti a paprikát. A megtöltött paprikákat a forrásban lévő paradicsommártásba tesszük főni. Mérsékelt tűzön, lassú forralással készre főzzük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.