2009. augusztus 7.

Anyatejjel táplálták a babát

A világnapon köszöntötték a mamákat

Ötödik éve ünneplik és köszöntik Szentesen az anyákat és babáikat az Anyatejes Világnap alkalmából. Így történt ez idén is, a megyeházán adta át a meghívottaknak az elismeréseket egy-egy szál virág kíséretében Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Az anyák örömmel tettek eleget az invitálásnak, erről számolt be lapunknak Feketéné Bartha Zsuzsanna, Bertókné Gyarmati Beáta és Udvardiné Kiss Patrícia is, hiszen szívesen mentek el a rendezvényre Kamillával, Nadinnal és Lucával (képünkön).

Augusztus 1-jét még 1993-ban nyilvánították az anyatejes táplálás világnapjának, és ekkor csatlakozott a programhoz a Magyar Védőnők Egyesülete is.

Zenével, játéklehetőséggel, egészséges ételekkel várták azokat az anyukákat és gyermekeiket a megyeházára július 31-én, akik legalább 6 hónapig szoptattak vagy anyatejgyűjtőbe is vittek be rendszeresen tejükből. A fél évtizeddel ezelőtt beindított programot Móricz Jánosné, a védőnői szolgálat vezetője szerint az indukálta, hogy egyre több szponzor kereste meg a szervezetet segítő szándékkal, s úgy gondolták az adományokat érdemes egy rendezvényen összegezni.

Szentesen egyébként pozitívak a tapasztalatok az anyatejes táplálás terén, sokan szoptatnak és sokan viszik anyatejgyűjtőbe a felesleges tejet. Csak azok nem táplálják saját tejükkel gyermekeiket, akiknek betegség vagy lelki probléma miatt nincs tejük. Olyanok is vannak, akik pótlásra szorulnak, de ebben is partner a többi anyuka.

A városban egy személygépkocsit tudnak üzemeltetni, amely kihordja a védőnőket látogatni és minden reggel 7-től 10 óráig behordja az összegyűjtött anyatejet is - napi 4-5 litert - a központba. Ez nagy segítséget jelent azoknak, akiknek szükségük van más kismama tejére, de azoknak is jó, akik adni tudnak, mert így saját tejük is szaporodik, és saját gyermekét is tudja táplálni. A behordóktól 1800 forintért veszik be az anyatejet, akik pedig hazavisznek belőle, azok a baba 8 hónapos koráig ingyen kapják. Előnyben részesítik a legkisebbeket, az ikreket, a betegeket, vagy akinek sürgősen szüksége van rá. A nagyobbak pedig szép lassan kifutnak a rendszerből és helyükre ismét kicsik kerülnek.

A védőnők azt tanácsolják, hogy minden csecsemő legalább 6 hónapos koráig szopjon, ha lehetőség van rá, mert az anyatejben minden benne van, amire szüksége van egy csöppségnek. Féléves koron túl is szoptassák a kicsiket lehetőség szerint, de ekkor már megkóstolhatnak korszerűen elkészített ételeket is, tehát mindazokat, amelyek például nem zsírosak, nem fűszeresek. Így könnyen beleszokhatnak egyéves korukra a családi étrendbe.

Feketéné Bartha Zsuzsanna is így gondolkozik ebben a témában, szerinte nagyon fontos, hogy egy kismama minél tovább táplálja anyatejjel gyermekét, ő is ezen volt. Tavaly július 22-én született a kislánya, Kamilla. S ahogy visszaemlékszik az anyuka, már a kórházban sem tudott aludni a boldogságtól és alig várta, hogy testéből táplálhassa picinyét. Elmondta: Kamilla az első gyermekük, nagyon várták. Minden idejüket kitölti, szeretik. Boldog, nagyon aktív, mozgékony, belevaló csöppségként jellemezte az apróságot, aki napközben például egyáltalán nem akar aludni, annyira várja a sétát. Azt az időszakot, mikor az anyuka barátnőivel, és hasonló korú gyermekeikkel összejönnek, játszanak, homokoznak, pancsiznak. A gyerekek is megkedvelték egymást, így ez egy megszokott program a családok életében. Így vélekedik erről az egyik barátnő, Bertókné Gyarmati Beáta elárulta, hogy a tavaly május 8-án született Nadin egy évig szopott. Most rengeteget játszik, énekel, zenei bölcsődébe jár. Nagyon szereti a mamákat, a papáktól, a férfiaktól még egy kicsit távolt tartja magát, de ő is szeret a játszótéren lenni Kamillával és a vele egy napon - 2008. július 22-én - született Lucával, Udvardiné Kiss Patrícia gyermekével.

Cseh-Lakos