2009. augusztus 7.

Forrás energetikai korszerűsítésre

Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram

Újabb pályázati lehetőséget hirdettek meg a Klímabarát Otthon Panel Alprogram keretében az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátásának csökkentésére és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére. A lehívható forrás vissza nem térítendő támogatás - tájékoztatta lapunkat Makócsik Pál Ferenc.

A kistérségi koordinátor elmondta, hogy a felújításokat célzó pályázatban az 1992. július 1. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek vehetnek részt, köztük a lakóépületnek tekintendő panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előregyártott technológia felhasználásával épített épületek. A pályázat tárgya csak teljes épület, vagy dilatációval határolt épületrész lehet. A kiírás szerint támogatást kaphatnak lakásszövetkezetek, társasházak, helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik felújítására. A program keretében minden olyan energiahatékonysági intézkedés támogatható, melynek széndioxid-kibocsátás csökkentése mérhető, illetve energetikai hatékonyságjavító hatása igazolható. A beruházás után az épületnek az eredetinél lényegesen jobb széndioxid-kibocsátási adatokkal és energiahatékonysággal kell rendelkeznie. Ennek kapcsán támogatható a nyílászárók felújítása vagy cseréje, a homlokzatok és födémek hőszigetelése, az épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, a hagyományos energiahordozók megújuló energiaforrásokkal való helyettesítése, az épületek nyári hővédelmének javítása, lodzsáinak beüvegezése.

- A támogatás többszintű. Alaptámogatás (költségarányos) igényelhető érvényes pályázat esetén, melynek mértéke a támogatás szempontjából elszámolható bekerülési költség egyharmada, de lakásonként legfeljebb 500 ezer forint lehet. Ezen felül igénybe vehető KlímaBÓ-NUSZ támogatás is (hatékonyság arányos), ebben az esetben a támogatás mértéke az elért kategóriától függ, de a beruházási költség körülbelül 10-27 százaléka lehet. A fennmaradó összeget a pályázónak saját erőből és - amennyiben rendelkezésre áll ilyen - önkormányzati támogatásból kell fedeznie - ismertette a feltételeket Matkócsik Pál Ferenc.

Az energetikai korszerűsítési programban az év során folyamatosan nyújthatók be, de legkésőbb október 30-án 24 óráig, vagy a forrás rendelkezésre állásának függvényében az illetékes miniszter döntéséig. Egy lakóépület csak egy anyagot nyújthat be, a kétlépcsős, elszámolásra kötelezett programban. A támogatás mértéke nem haladhatja meg a beruházás elszámolható költségeinek 60 százalékát.

A pályázat benyújtására szolgáló adatlapok és a pályázattal kapcsolatos információkat tartalmazó útmutató letölthetők a www.kvvm.hu és www.fi.kvvm.hu web-oldalakról. További információ kérhető Makócsik Pál Ferenc kistérségi koordinátornál a 30/620-1841-es telefonszámon illetve a www.energiakozpont.hu weboldalon.

Cseh-Lakos