2009. augusztus 7.

Nincs semmi baj

Amíg a horgász jól van a vízparton, és a hal a vízben.

A fiatalokat is várják a horgászegyesületbeAzt mondják, hogy a szabadidő kulturált eltöltésének egyik legkézenfekvőbb és szinte legolcsóbb eszköze a sporthorgászat. Ráadásul az egészségre is jó hatással van a természetes környezet, a fiatalok, középkorúak és idősebbek számára, akár családi hobbi keretében is.

- Ilyen szempontból Szentesnek nagyszerű vízi adottságai léteznek, amelyeket érdemes lenne jobban népszerűsíteni a helyi lakosság körében, de még az idegenforgalom, a turizmus javára is. Az adottságok előnyeivel és védelmével tisztában van a helyi horgásztársadalom és cselekvőleg is hozzájárulunk - például útkarbantartással, faültetéssel, a vízszenynyezés megakadályozásával - a környezet védelméhez - sorolja Mucsi Lajos, a Szentesi Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület titkára, aki évtizedek óta részt vesz a vezetőség munkájában.

Évente 240-250 mázsa halat telepítenek az egyesület horgászvizeibe, és a fogás alkalmával méretkorlátozás vonatkozik az úgynevezett nemes halakra. Azt már az emberek szélesebb körében hasznos tudni, hogy az egyesület Szentesen a több mint 800 tagjával - közte lányokkal, asszonyokkal - a legnagyobb civil szerveződés. Megyeileg a "horgászati mezőnyben" a második helyen állnak, de haltelepítésben legelsők. A szentesi egyesület lényegében a tagdíjakból tartja fenn magát, a szponzorok száma kevés. A közösségi élet bázisa az Ady Endre utcában lévő saját székházuk.

A titkár így folytatja szavait arra a kérdésre, hogy a tagság utánpótlásában hogyan állnak?

- Többek között összejövetelekkel, szakszerű tudnivalók átadásával külön ifjúsági felelősünk dolgozik azért, hogy a fiatalok is megkedveljék a sporthorgászatot. A Kurca kijelölt szakaszán gyermekeknek is rendezünk versenyeket díjakkal egybekötve. Ennek és más kezdeményezéseknek látjuk az eredményeit.

- Orvhorgászok?

- Sajnos még ügyködnek, akik nagy károkat okoznak azzal, hogy semmibe veszik a halgazdálkodás tennivalóit, szabályait, csak azt tartják szem előtt, hogy telerakják halakkal az otthoni hűtőszekrényüket, vagy piacoljanak. Nemrégiben volt olyan eset, hogy a Kurcán 400 méter hosszúságban hálót húztak a zsákmány érdekében. Köszönet jár azért, hogy a rendőrség is segít az orvhorgászok, az orvhalászok leleplezésében.

- Tehát a vízi állomány sorsa is szorosan hozzátartozik a természeti élőhelyek megóvásához?

- A legteljesebb mértékben! Véleményünk szerint általános fokmérő: amíg a horgász jól érzi magát a vízparton és a hal a vízben, addig nincs semmi baj és az ilyen állapot mindennél értékesebb!