2009. augusztus 7.

Merre tovább.

A város összes körforgalma máshogy működik

A Csongrád felé vezető nagy körforgalom madártávlatbólSzentes kerékpáros város, így rengeteg biciklissel találkozhatunk a kisebb- nagyobb utakon egyaránt, köztük gyermekekkel és felnőttekkel, vagy együtt útnak induló csoportokkal is. Utóbbiak eleve helytelenül közlekednek, ha egymás mellett haladnak az úton. Arra is lehet látni számos példát, hogy rosszul használják a város kül- és belterületi körforgalmait. Az ezekben való szabályos közlekedés tisztázására kértük a rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjét.

Nagy János elmondta, hogyha valaki a Szentes-Csongrádi Tisza-híd felől érkezik a városba, akkor a jelenlegi kitáblázott, ideiglenes forgalmi rend szerint a kerékpárút vége után a híd közlekedésre alkalmas, már felújított forgalmi sávját kell használnia. Később az úttestről ismét át lehet térni a kerékpárútra, mely a gáton vezet végig, egészen a tiszai lejáróig, ahol a kerékpárút letér az úttest mellé, és később körforgalomba torkollik. A Szentes táblánál lévő körforgalomnál, ha valaki nem a Csongrádi úton kívánja folytatni az útját a belváros felé, hanem át akar térni az ellentétes oldalra, azaz az Alsórét, a Kertvárosi lakótelep felé veszi az irányt, akkor ahhoz, hogy a gyalogosátkelő helyen áthaladjon, le kell szállnia a bicikliről. Azzal a sokszor látott képpel ellentétben, hogy a kerékpáros fenn ül a járművön. Ha az utat kerékpárút keresztezi, akkor a hatályos KRESZ-szabályok szerint a nem gyalogos áthaladási lehetőséget útburkolati jel is jelölheti, azaz narancssárga szaggatott vonal.

Nem mellékes, hogy arra is van számos példa, hogy lerövidítve az utat a biciklisek, ezen felül még a körforgalom haladási irányával szemben is haladnak.

A Tesco áruház előtti körforgalomnál a kerékpárúton kell haladnia a bicikliseknek, itt az út egyik oldaláról a másikra való átkelést is biztosítja szabályos lehetőség.

- A bíróságnál az úttesten kell közlekedni, mert a kerékpárút ebben az esetben megszűnik a Széchenyi ligetnél, és a közúton kell folytatnia a biciklizőknek az útjukat. Választhatják azt a megoldást is, hogy a járdán gyalogosan közlekednek, tolva járművüket, hiszen járdán csak akkor lehet közlekedni kerékpárosan, ha az úttest állapota olyan, hogy az arra alkalmatlan. A Hungerit mellett lévő körforgalom esetében, amíg kerékpárút van, addig azon, utána pedig az úttesten kell közlekedni. Vagy leszállva lehet a járdát is választani. Ezen a szakaszon a szabályos közlekedés módja elég váltakozó - jelentette ki a rendőr százados.

Ha már itt tartunk, bár nem minden szentesi körforgalomban haladhatnak az úttesten biciklivel a közlekedők, mégis érdemes tudni, hogy mindenkire vonatkozik az a szabály, miszerint Magyarországon mindig a körforgalomban haladó gépjárműnek van elsőbbsége a belépni szándékozóval szemben. Ezt jelzi az elsőbbségadás kötelező tábla is. A kerékpárosoknak más járművekkel szemben különleges elsőbbségük nincs. Szintén oda kell figyelni a körforgalom megközelítésének sebességére is, mert azt csak olyan tempóban szabad megközelíteni, hogy az elsőbbségadási kötelezettségnek eleget tudjunk tenni, és sebességünkkel másokat ne téveszszünk meg. A körforgalomba való belépésünket nem kell karjelzéssel jelezni a többiek felé, viszont figyelni kell folyamatosan a többi jármű irányjelzését is, mely kilépés előtt szintén kötelező - olvasható a hatályos KRESZ-szabályokban.

Cseh-Lakos