XL. évfolyam 18. szám

2008. május 9.

Ballagtak a vén diákok

Horváth Mihály Gimnázium

A hétvégén büszke arcok, néha-néha elérzékenyülő, vidám, mégis aggódó szülői, rokoni tekintetetek kísérték az utolsó csengőszó után útjukon az idei maturánsokat a város öt középiskolájában. Régi barátok, örömökben, bánatban, csínytevésekben évekig osztozó iskolatársak vették körbe az érettségizőket, s búcsúztak a "nagyoktól".

A negyedikesek ünneplő ruhát öltöttek magukra, jelezve, hogy egy-két nap múlva már ők is igazi felnőttnek érezhetik magukat az érettségi vizsga teljesítése után. Minden intézményben jelen volt a vidám hangulat, azonban egy-egy pillantás emlékeztetett a következő heti megmérettetéstől való félelemre, a szorongásra. Egy-egy könnycsepp pedig óhatatlanul is jelezte, hogy a régi tantermekre, a tanórákon koptatott padokra nézve felkavarodnak az érettségizőkben az elmúlt négy év emlékei.

2008. május 9.

Hősök-napja

Hősök-napi koszorúzást és megemlékezést tartanak az I. és a II. világháborús emlékműveknél május 23-án, pénteken 10 órakor. A hősökre emlékezik Szirbik Imre polgármester, az áldozatokat méltatja Nagy Zoltán, a VHBSZ tagja. A koszorúzás alatt közreműködnek a Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai.

2008. május 9.

Négyen a feketelistán

Az APEH honlapján névvel és címmel együtt szerepel az a 2993 legnagyobb adós, akiknek száz-, illetve tízmillió forintnál nagyobb összegű adótartozásuk volt az elmúlt fél évben. Négy szentesi magánszemély található a 10 millió forintnál nagyobb összeggel tartozók között, 100 millió forint feletti adótartozása pedig 3 szentesi cégnek van az adóhatóságnál. A teljes névsor megtekinthető a www.apeh.hu internetes oldalon.

2008. május 9.

Pályázat

A Szentesi Művelődési Központ igazgatói állására május 28-ig lehet pályázni, a feltételek a Kulturális Közlöny 8. számában és a www.szentes.hu honlapon olvashatók. Bővebb információ a városháza művelődési irodáján kérhető.

2008. május 9.

Júniusban a Kisérben szinteznek

Most a Hétvezér utcában és a Horváth-telepen dolgoznak

Az elmúlt években elkészült a város elektromos-, víz-, gáz- és szennyvízrendszere. Kiépültek a távközlési kábelek, beleértve a kábeltévét, az internethálózatot is. Ami a föld feletti közműveket illeti, gyakorlatilag a város teljes úthálózata aszfaltos, a járdarendszer nagy része kiépült, és ami megmaradt, az a házfalak és az útburkolatok közötti rész, a csapadékcsatornák, árkok rendbehozatala. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, a munkát csakis a szintek ismeretében végezhetik el. Fölmerült: ha valaki rendben tartja a ház elejét, az árkot milyen mélyen tisztítsa ki.

2008. május 9.

Pályázatokról döntöttek

Rendkívüli ülés határidők miatt

Szoros határidőkhöz kötött pályázatok benyújtásáról tárgyalt rendkívüli tanácskozásán a képviselő-testület. Téma volt az oktatási intézmények átfogó fűtéskorszerűsítése a megújuló energiaforrás felhasználásával. Megvalósítása érdekében már tavaly pályázatot nyújtottak be egy norvég programban, s az első körben továbbjutott a koncepció. A projekt finanszírozásának bruttó költsége 720, 6, önrésze pedig - melyet nyertes pályázat esetén az önkormányzat biztosítana - 108,1 millió forint lenne. A városatyák által egyhangúan elfogadott projektben több óvodának, önkormányzati szociális intézménynek, általános és közép iskolának, valamint a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolának alakítanák át a fűtési rendszerét.

2008. május 9.

Jogos panaszaink

Érdekképviselet a fogyasztóknak

Mindenki életében volt arra példa, hogy panasszal élt volna egy megvásárolt áru miatt, azonban nem tudta, milyen úton érdemes ilyenkor elindulni. Előfordulhatott ez élelmiszervásárláskor, vagy több tízezer forintos elektronikai berendezéssel kapcsolatban is. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület helyi szervezetét keressük fel, ahol hasznos információkkal segítenek problémáink megoldásában.

2008. május 9.

Pünkösdi virágba borulásért

Itt a május és hozta a pünkösdöt. Annak a napnak emlékét, mikor Péter apostol úgy meg tudta szomorítani az akkori zsidóság szívét, hogy belőle született a kereszténység. Tudjuk-e majd ünnepelni a mai pünkösdöt? Félve kérdezem. Pedig rátaláltam egy olyan próféciára, melytől nagyon meg kellene rendülnie azok lelkiismeretének, akik - teszem azt - értelmiségnek tartják magukat. Adytól valók e megrázkódtató szavak: "Olyan száraz a szívünk is,/ hogy a lucskos förtelmeknek/ Miként egy szomjas szivacs,/ Álmosan és szomjasan/ Telhetetlen hull elébük./ És az eszünk nagyon száraz/ Kire olyan büszkék voltunk,/ Ide-oda nézeget/ S mint sok kölykű hős halott,/ Olyan árván hagy bennünket." És ha ez igaz volt 1923-ban, akkor talán most nem az? 2008 magyar társadalma nem olyan szivacs, melyen át ki-be jár minden förtelmes hazugság? És nem vagyunk-e saját eszünknek elhagyott árvái?

2008. május 9.

Vármegyénk egykori főispánja

Százhetven éve született dr. Zsilinszky Mihály történetíró (I.)

Zsilinszky Mihály főispán (1890 körül)

Csongrád vármegye és Szentes város viszonya az 1860-as évek második felétől jelentősen megromlott. A mélyben dúló ellentétek egyik oka politikai természetű volt: a túlnyomórészt függetlenségi 48-as eszmeiségű szentesiek nehezen viselték, hogy a vármegyei vezetés "behódolt" az 1867-es kiegyezést megtestesítő kormányzatnak. Az ellentétek fokozódásához hozzájárult az is, hogy az 1871-ben kinevezett új főispán - kiszombori Rónay Lajos - távol élt a megye székhelyétől, így a vármegye ügyeit az erős akaratú Stammer Sándor alispán szinte kénye-kedve szerint intézhette.

2008. május 9.

Jótékonysági koncert

Jótékonysági koncertet rendeznek május 16-án, pénteken 18 órától a Lajtha László művészeti iskolában. Az esten fellép a Szentes Felsőpárti Református Ifjúsági Közösség Zenekara. A fiatalokból álló együttes minden korosztálynak igényes, szórakoztató zenét játszik. Karácsony előtt jelent meg a zenekar CD-je, amelyről több dalt előadnak.

A fiatalok koncertjére nem kell belépőjegyet vásárolni, de szeretnék, ha adományaikkal támogatnák a diákok mátraházi táborozását. A július elejére tervezett program kiadásaira még nincs meg a pénz és többen csak nehezen tudnák kipótolni a költségeket. A pénteki koncerten a CD megvásárolható, amelylyel a zenekar táborozásának költségét segítik.

2008. május 9.

Tudományos ankét a vesebetegségekről

Évfordulók - 2008.

30 éve, 1978. május 3-án a Kossuth Téri Általános Iskolában rendezték meg a Vándor Sándor kórushangverseny megyei selejtezőjét. (Ma református ált. isk.)

285 éve, 1723. május 3-án Harruckern János György magyar indigenátust (honosítást) nyert; hivatalosan ekkor kapta meg a Békés és Csongrád megyei területek birtoklásáról szóló királyi adománylevelet. (A birtokba történt ünnepélyes beiktatás augusztus 10-én történt meg.)

160 éve, 1848. május 3-án megalakult Csongrád Vármegye Központi Bizottmánya (= népképviseleti alapon választott megyei közgyűlés), élén Kárász Benjámin főispánnal.

95 éve, 1913. május 4-12. között a szentesi önálló iparosok vásárral egybekötött kiállítást rendeztek a városháza közgyűlési termében. (50 iparos mintegy 600 termékkel mutatkozott be.)

125 éve, 1883. május 6-án megindult Szentesen a Darázs című élclap. Kiadója és felelős szerkesztője Vutsák Sándor. (A szatirikus lap szeptember folyamán megszűnt.)

35 éve, 1973. május 6-án Szentesen rendezték meg a Csongrád Megyei Eszperantó Napot.

30 éve, 1978. május 6-án a Szentes Városi Kórház és Rendelőintézet, valamint az Országos Urológiai Intézet és a Chinoin Gyógyszergyár országos konferenciát tartott a vesebetegségek időszerű kérdéseiről. A tudományos ankét elnöke dr. Balogh Ferenc egyetemi tanár, az Országos Urológiai Intézet igazgatója volt.

180 éve, 1828. május 8-án Egerben hunyt el Flakovits János szentesi plébános, aki sokat tett a katolikus iskolák fejlesztéséért. Utódául a gróf Károlyi család volt derekegyházi káplánját, Leeb Mátyást nevezték ki, aki 1878-ban bekövetkezett haláláig állt a szentesi parókia élén. Beiktatásától kezdve élénken szorgalmazta az évtizedek óta romos templom felújítását, ennek ellenére majd csak 1842-ben mozdult ki a holtpontról a templomépítés ügye.

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. május 9.

Egyházzenei találkozó

Az Egyházzenei találkozó kórushangversenyét rendezik meg május 18-án, vasárnap 16 órakor a Szent Anna-templomban. Az évente tartandó találkozókon eddig több mint hetven meghívott együttes vett részt, köztük erdélyi, szlovákiai, vajdasági magyar, valamint szlovén, német, holland kórusok.

A mostani hangversenyen a Bárdos kórus mellett, három nagyszerű kórust hallhat a közöség, a Dévaványai Vox Humana Vegyeskart, a Kiskunfélegyházi Zenebará-tok Egyesületének Kórusát és a mezőtúri Sono Felici Énekegyüttest. A hangversenyt Balázs Árpád Érdemes művész, Erkel-díjas zeneszerző városunk díszpolgára nyitja meg.

A műsor változatosnak ígérkezik, amelynek gerincét a klasszikus egyházi művek alkotják a reneszánsztól a XX. századig, de emellett több spiritualé is felcsendül. Ezen a hangversenyen száznegyven énekes hangján szólal meg Balázs Árpád: Te Deum laudamus című műve, amit a Bárdos Lajos Vegyes-karnak írt.

2008. május 9.

Egy év türelmi idő a fóliásoknak

Képünk illusztráció

Az elmúlt napokban nagy port kavart fel a mezőgazdasági termékekkel foglalkozók körében a fóliasátrakat szabályozó rendelet. A rendelet arról szólt, hogy valamennyi fóliához fennmaradási vagy építési engedély kell. Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - több alföldi országgyűlési képviselő indítványára - egyetértésben a mezőgazdasági szaktárcával tovább egyszerűsíti a fóliasátrakat érintő rendeletet.

2008. május 9.

Civilek civileknek

A strand összes szolgáltatását kipróbálhatják

Civil tér elnevezéssel hétvégi kikapcsolódásra, uszodai szezonnyitóra és a civil szervezetekkel való ismerkedésre várják a város lakosságát a ligeti sportuszodába. Nem először. A tavalyihoz képest ez alkalommal nem ingyenes a belépés, viszont a jelképes összegért cserébe az intézményben lévő összes állandó és a rendezvényre külön biztosított sportolási és szórakozási lehetőséget kipróbálhatják a résztvevők.

2008. május 9.

Százezrek a panelprogramra

Osztott-szorzott a testület

Képünk illusztráció

A panelprogram kapcsán több variációt is tárgyalt a képviselő-testület. A program négy éve indult el a városban, a feladat hőszigetelést, fűtéskorszerűsítést és építészeti fölújítást foglal magában. Az önkormányzat legutóbbi ülésén elhangzott: az elmúlt években közel 800 ingatlan gazdája vette igénybe a támogatást. Idén az eddigi jó tapasztalatok alapján 860 lakásban szeretnék elvégeztetni a munkát.

2008. május 9.

A Comenius színház bemutatja.

Ismét felgördül a függöny a Kiss Bálint Református Általános Iskola színjátszói előtt. A tavaly újrakezdett Comenius program az idén Szentesen folytatódik a francia és az olasz partneriskolák részvételével. Az Európai Unió az európai összefogás, a népek közötti barátság megjelenítésére írta ki pályázatát, melyre Szentes mellett Saint-Loubes és Nizza di Sicilia városka is jelentkezett. Az előadás így három nyelven folyik majd, de a zene, az ének és a látvány legyőzi a nyelvi akadályokat.

A szentesi közönség az előadást május 16-án, pénteken este fél 7-kor tekintheti meg a Tóth József Színházteremben. Csongrádon másnap, május 17-én, szombaton ugyancsak este fél 7-kor kezdődik a program a művelődési központban.

2008. május 9.

Városszépítés

Az önkormányzat minden évben meghirdeti a "Virág-színvonalasabb Szentesért" városszépítő akciót. A verseny keretében kívánja a város elismerni azoknak a közösségeknek, lakóknak a munkáját, akik sokat tesznek zöldebb, virágosabb kertjükért, hogy házuk tája dísze legyen környezetüknek.

Jelentkezni lehet az alábbi kategóriákban: egyéni (családi házak előtti kert), munkahelyi (intézmények, vállalkozások), lakóközösségi (tömbházas épületek), közönségszavazat (melynek módját a későbbiekben ismertetik).

Nevezhet bárki, aki partner abban, hogy a város virágosabb, zöldebb legyen. Jelentkezni július 1-jéig lehet levélben vagy személyesen a polgármesteri hivatal műszaki osztályán (Kossuth tér 6.), fax: 510-341, tel.: 510-300, 510-373, e-mail: baloghcs@szentes.hu

  A versenykiírással kapcsolatban részletes információt ad a város főkertésze, a fenti elérhetőségeken.

2008. május 9.

Dalos pacsirták sikere

Április 25-én, pénteken rendezték meg Szegeden a Rókusi Általános Iskolában az Éneklő Ifjúság 2008 hangversenyét, melyen a Csongrád megyei ének-zene tagozatos általános iskolák mutatkoztak be.

Ebben az évben először a kis- és nagykórusok közös hangversenyen szerepeltek. A koncert kezdő számaként az összkarban több mint 500 gyermek énekelt népdalokat Kodály Zoltán: Háry János című daljátékból dr. Baricz Zsoltné vezényletével.

A Petőfi Sándor Általános Iskola nagykórusa Nagy János karnagy vezényletével egységes, könnyed, olykor-olykor az igényeknek megfelelő líraian lágy hangzását, tiszta intonációját, érthető, szép szövegejtését a szakemberekből álló zsűri arany minősítéssel jutalmazta. A gyerekek énekének és a hangszertrió játékának tökéletes összhangja tette feledhetetlenné a délutánt.

A kórus egyik tagja, az 5. osztályos Katona Hajnalka nem pihenhette ki fáradalmait, mert hétfőn Budapesten, az Apáczai Kiadó által rendezett Országos Népdaléneklési Versenyen képviselte megyénket. A repertoárban 15 népdal szerepelt, melyeket a kiadó tankönyveiből, helyi népdalokból és szabadon választott dalokból kellett összeállítani. A szorgos munka meghozta gyümölcsét, mert Hajnalka bronzminősítést kapott teljesítményéért.

Kis-Rácz Antalné
megyei szaktanácsadó

2008. május 9.

Petőfi-szavalóverseny

Április közepén rendezte meg a Petőfi Sándor Általános Iskola hagyományos megyei szavalóversenyét. Mészáros László iskolaigazgató köszöntötte a vendégeket, akik népdalokat hallhattak még köszöntőül. Korcsoportonként közel 30- 30 fő vett részt a megmérettetésen, melyen a következő eredmények születtek:

1-2. osztályos korcsoport: 1. Farkas Eszter (Makó, Belvárosi isk., felk.: Szécsényiné Kovács Enikő), 2. Varga János Zsolt (Szent Erzsébet, Szűcs Klára), 3. Bátor Violetta (Kiss Bálint, Haller Andrea) és Mészáros Csongor (Szeged, Tarjáni Magyar-Német Kéttannyelvű, Csóti-né Láng Mariann), 4. Ugrai Péter (Szeged, Fő Fasori, Kormányosné Seres Ildikó).

A "nagyoknál" Hering Ferencné, Bácskai Mihályné és Pintérné Horváth Anikó adott tanácsokat, és értékelte a délután munkáját.

3-4. osztályos korcsoport: 1. Szalay Róbert (Kiss Bálint, Lukács Adrienn), Nagy Fruzsina (Szeged SZTE JGYPK, Katonáné Nemes Gyöngyi), Szabó Kincső (Szeged Rókusi, Tari Kinga), Erdei János (Makó Belvárosi, Jesityné Szűcs Gyöngyi), Nagyistók Edit (Csongrád, Kossuth Lajos, Ferentzi Katalin), 2. Kondorosi Nándor (Kiss Bálint, Balogh Gáborné), Sipos Elmira (Koszta, Sipos Imréné), Nagy Kamilla (Üllési isk.).

Darabosné H. Ildikó
városi mk.-vezető

2008. május 9.

Leg-diákok

Ebben az évben is megrendezték a Leg-Diákok választását. Idén a házigazda Koszta József Általános Iskola tanulója, Bertók Dorina bizonyult a Leg-Talpraesettebb általános iskolásnak. Dorina a HMG-be készül a drámai tagozatra. Kedvenc tantárgya az irodalom, verseket is ír.

Bártfai Csaba, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tanulója lett a Leg-Talpraesettebb középiskolás diák. Kedvenc tárgya az irodalom, ő is ír verseket és gitározik is. Többnyelvű kommunikátornak készül. Az iskolákból a versenyre nevezett diákok különböző tréfás, ügyességi feladatok alapján bizonyították, hogy ők a Leg-ek. A verseny végén szavazással döntötték el, hogy kit találtak érdemesnek a címre.

2008. május 9.

Reneszánsz a főutcán

Április 30-án kora este kezdődött a városi majális. Ezúttal a reneszánsz év jegyében Hunyadi Mátyás és kora élő történelemóraként vonult fel a Kossuth utcán a nézők előtt. A díszkúthoz a mórahalmi és a helybeli fúvósok zenéje csalogatta az embereket. A kétévente rendezett felvonuláson minden óvoda és iskola szolgált valamilyen reneszánsz látványossággal, melyet előbb a Luther téren adtak elő, majd a lámpás kereszteződésben megismételték.

2008. május 9.

Legyen ünnepe a versnek

Bácskai János nyerte a határokon átívelő szavaló versenyt

Bácskai János

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Versünnep Alapítvány által meghirdetett profi vers- és prózamondó versenyt, melynek döntője Révkomá-romban volt, április 11-én. A Duna televízió közvetítésében bárki nyomon követhette az eseményeket, meghallgatta az előadott verseket és prózákat, melyeket idén a nyugatosok művei közül választhattak ki a versenyzők, emlékezve az irányzat elindulásának 100. évfordulójára. A verseny győztese, Bácskai János színmuvész - a versenykiíráshoz híven - Ady Endrétől mondott egy verset, s egy prózát, versfordításként pedig Paul Verlaine Őszi sanzonjára esett a választása, Tóth Árpád fordításában.

2008. május 9.

Környezetvédelem gyerekszemmel

Tizenkét éve rendezik meg a Curie-környezet-védelmi versenyt az általános és középiskolás diákoknak. Az idén az országos döntőnek Szolnok adott helyet, ahol igen eredményesen szerepelt a Koszta József Általános Iskola.

A háromfős csapatok 3 részterületen bizonyították tudásukat. Előzetesen egy plakátot kellett elkészíteniük (Prezentáció kategória), melynek témája a környezetvédelemmel volt kapcsolatos. (pl. Milyennek képzeli el a jövőt?) A verseny helyszínén egy tesztet is ki kellett tölteniük, majd szóban foglalták össze, hogy ők, a gyerekek mit tehetnek a környezet megóvása érdekében.

2008. május 9.

Útban Peking felé

Cseuz László nyugalmazott középiskolai tanár kerékpárjával május 1-jén délelőtt elindult a pekingi olimpiára. A tanár úrnak ez lesz az ötödik olimpiája, melyre két keréken jut el. Az útirány maradt. (Lapunk múlt heti számában közöltük.) Két hetet tartózkodik majd a kínai fővárosban, az idő alatt tizenhat eseményt szeretne látni az olimpiai játékokból. Pekingből repülőgépen utazik vissza Budapestre. Augusztus 25-én 17 órára érkezik meg kerékpárral a Kossuth térre.

2008. május 9.

Nagyot úszott

Mizere Flóra

A Szentes Városi Úszó Club több versenyzője is kiválóan szerepelt, s szinte mindenki javított korábbi eredményén a Hajdúszoboszlón rendezett 8. Árpád Kupa úszóversenyen. Sűrű mezőnyben kellett helyt állniuk, 37 egyesület 487 úszója között. A mezőny erősségét jelzi, hogy 200 lány gyorson 27 futamot indítottak.

2008. május 9.

Országúti túra

Hatodik alkalommal rendezik meg a Dobos András közlekedési országúti gyermek és családi kerékpártúrát május 24-25-én. A kerékpárosok úti célja a szarvasi ifjúsági tábor.

Program: május 24-én 8-8.15 óráig gyülekező a Kossuth téren a Kiss Bálint Református Általános Iskola előtt, majd létszámellenőrzés, eligazítás és 8.30 órakor indulás. Útvonal: Kossuth tér - Ady Endre utca - Arany János utca - vasúti gyalogátkelő - kerékpárút - Kaján - Cserebökény - Szarvas. Védősisak és láthatósági mellény használata ajánlott!

Városnézés, sétahajózás a Körösön, arborétumi séta. Május 25-én KRESZ-teszt, városnézés, kerékpár ügyességi verseny.

A túrára jelentkezhetnek általános iskolások, felnőttek gyermekekkel a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A alatt szerdánként 15 és 17 óra között a 06-20/378-3840-es, vagy a 314-995-ös telefonon.

2008. május 9.

Bringaverseny két távon

Amatőr kerékpáros versenyt és teljesítménytúrát hirdet a St. Jupát Sportegyesület. Az első alkalommal megrendezésre kerülő Joker-versennyel a kerékpározást és a sportos életmódot szeretnék népszerűsíteni, tájékoztatott Valkai Zsolt főszervező. Épp ezért minden érdeklődőt várnak május 17-én, szombaton a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok melletti területen.

Négy korcsoportban osztanak érmeket, s lesz még egy családi kategória is, benne legalább egy 14 év alatti, és egy 40 év feletti csapattaggal. Délelőtt 11 órakor indítják a teljes mezőnyt. A versenyzők két táv közül választhatnak: 20 km és 56 km, a Bocskai utca, Szűrszabó u., Rákóczi u., aztán Zalota irányában tovább (rövidtáv), illetve a Körös gátjáig (hosszútáv), majd vissza. Előzetesen a www.bringaverseny.hu honlapról letölthető nyomtatványon kell nevezni, melyet a Joker Kerékpár Szalonban, a sportcsarnokban, vagy a St. Jupát Csongrádi út 2. alatti telephelyén adhatnak le.

D. J.

2008. május 9.

Fogy az előny

A hétvégén szünet volt a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokságban, ám a fiatal szentesi labdarúgók németországi tornán való részvétele miatt a Kinizsi mérkőzését előrehozták egy héttel. Nem kellett volna. Az alsóházban tanyázó Zsombó ugyanis, némi meglepetésre, 2-1-re legyőzte a Págert sárga lapok, Lajost és Boldizsárt egyéb okok miatt nélkülöző Szentest. A lehető legroszszabbul indult a találkozó a mieink szempontjából, mivel már a negyedik percben gólnak örülhettek a házigazda zsombóiak. Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője szerint az első félidő elején enerváltan, átütőerő nélkül futballozott csapata. Ráadásul a 32. percben emberhátrányba került a Szentes, mert az egyedül - amúgy erősen les-gyanús szituációt követően - kapura törő hazai játékost Bordács fellökte, és már mehetett is zuhanyozni. Az igazi büntetést azonban a kiállítást követő szabadrúgás hozta, pompás góllal duplázták meg előnyüket a vendéglátók. Szünet után az emberhátrányban játszó Szentes játszotta a futballt, sorra alakultak ki a helyzetek a hazai kapu előtt, és a második félidő elején szépítettek a mieink Gyukics révén. Többre azonban nem, kizárólag kapufára futotta, így ezúttal pont nélkül maradt a jelenlegi éllovas. Ha ezen a hétvégén a Székkutas hozza az aktuális bajnokiját, akkor mindössze egyetlen pontra olvad a Szentes előnye a tabellán.

H. V.

2008. május 9.

Harmadikok a tabellán

A helyi rögbi csapat a május 1-jei rendezvény keretein belül a Pozsony csapatát fogadta a Kinizsi pályán. Az őszi kinti vereség után nem sok eséllyel álltak ki a hazaiak, mivel több játékosukat - köztük az irányítójukat is - nélkülözni kellett ezen a mérkőzésen. Ennek ellenére parádésan kezdett a Szentes, a félidőben biztosan vezetett, s szinte az egész mérkőzést végigtámadták. Mindkét csapat rengeteg hibával játszott, ennek ellenére nagyon látványos, izgalmas mérkőzés kerekedett ki. Ezzel a váratlan pontszerzéssel a 91-esek a tabella harmadik helyén állnak. A múlt heti Exiles elleni - nem a Szentes hibájából - le nem játszott bajnoki mérkőzés pontjai még talonban vannak, ezekről a versenybizottság fog dönteni, remélhetőleg hamarosan. A végeredmény: Szentes 91-esek - 1 Rc. Slovan Bratislava: 17-17 (10-5).

A csapat tagjai: Törőcsik, Kiss Sz., Mácsai, Farkas, Baranyi L., Tímár F., Baranyi G., Kiss I., Tímár Zs., Döme Zs., Füle D (2), Fekete (15), Kérdő, Füle Gy., Gajdán, Bélteki, Keresztes Nagy Ádám.

2008. május 9.

Fogathajtók versenyeztek

A hétvégén nemzetközi fogathajtó versenyt és világkupa fordulót rendeztek Fábi-ánsebestyénen a Kinizsi 2000. Zrt. szervezésében. A rangos, nemzetközi megmérettetésen mintegy nyolcvan fogathajtó mérte össze tudását, több versenyszámban: egyes, kettes, négyes és póni fogathajtásban. Az egyes fogatok között Lantos Gábor révén hazai győzelem született, míg a második helyen az osztrák Susanne Leibet-seder, a harmadikon pedig a lengyel Bartolomiej Kwiatek végzett. Kettes fogathajtásban a romániai Pál Attila bizonyult a legjobbnak, Farkas Lászlót és Kákonyi Norbertet megelőzve. A négyes fogatok küzdelmében pedig tavalyi sikerét megismételve a svájci Daniel Würgler nyert, mögötte második helyet szerzett Lázár Zoltán, harmadik helyezéssel pedig Dobrovitz József térhetett haza. A verseny egyben Magyar Derby is volt, melyben mindhárom kategóriában a legjobb helyezést elért hazai résztvevőé lett az elsőség.

A szervezők egyéb érdekes programokkal is várták az érdeklődőket, akik a kirakodóvásárban válogathattak a lószerszámok, a paszományos ruhák, a népművészeti alkotások kavalkádjából. A gyerekek kipróbálhatták magukat az ügyességi játékokban, az ugrálóvárral, a rodeoval kötötték le figyelmüket és egy műtehén segítségével a fejésből is kivehették részüket. A technika rajongói pedig a kint lévő autószalonok gépkocsijainak, traktorjainak, motorjainak és quadjainak lóerejét is kipróbálhatták a négylábúak versenyének megtekintésén kívül.

Cseh-Lakos

2008. május 9.

Molesztálásból rongálás

Ismeretlen személy törte be a központi ABC kirakatát május 2-ára virradóra. Azt, hogy tulajdonképpen mit is vitt el a helyszínről az elkövető, azt jelenleg is vizsgálják a rendőrök.

Másfélmillió forinttal távozott egy helyi lakásból az elmúlt hét végén egy eddig ismeretlen tolvaj. A tettes a bezárt lakásba a délutáni órákban hatolt be. Érdekesség, hogy amikor a tulajdonos elment otthonról, még be volt zárva az ajtó, és amikor hazaérkezett, akkor is. A pénz viszont már nem volt a helyén.

2008. május 9.

Pótfűtés

Egy pasi a Balatonon beül egy bárba és megismerkedik egy nagyon csinos fiatal nővel. Fél tucat ital elfogyasztása után meghívja őt a hotelszobájába. A nő örömmel belemegy. Miközben a szobában dumálnak és lekerülnek a ruhadarabok, a pasi megkérdezi:
- Mondd csak, tulajdonképpen hány éves vagy?
- Tizenhárom - jön a vonakodó válasz.
- Tizenhárom! Te jó Isten! Azonnal vedd vissza a ruhádat és tűnj el innen! - kiált rá halálra rémülten. A lány engedelmeskedik, majd csendesen elsétál az ajtóig, és visszafordulva halvány mosollyal megkérdi:
- Babonás vagy, ugye?

2008. május 9.

Kis kukta

  • Kukorica leves
  • Hortobágyi húsos gombóc
2008. május 9.

Öt évtized együtt

id. Török József és felesége Berezvai Etelka éppen 50 esztendővel ezelőtt esküdtek örök hűséget egymásnak, és az akkor tett fogadalmukat a mai napig megtartották. De menjünk egy kicsit vissza az időben.

Etelka néni és Józsi bácsi együtt jártak iskolába 1945-től. De a szerelem még egy kicsit később érkezett.... Mégpedig 1956-ban. Aratási idő volt. Józsi bácsiék Etelka néniéknél arattak. 1 év múlva már elkezdték tervezgetni az életüket. 1957-re készen lett a saját otthonuk, és ez nem volt kis dolog azokban a nehéz időkben. A családi fészekbe megtervezték családjukat is - így jött el 1958. május 3-a, a házasságkötés napja, majd jöttek a gyermekek 1960-ban Jóska rá négy évre Etelka. Teltek az évek. Józsi bácsi , Etelka néni nagyon sokat dolgozott. Józsi bácsi a Füszértnél, majd a TSZ-ben, Etelka néni amíg a gyerekek kicsik voltak otthon volt majd szintén a Füszértnél dolgozott. Gyermekeik felcseperedtek - jöttek az unokák. Csabi kezdte a sort 1988-ban, majd Nóri és Tomi. A rengeteg munka mellett mindig tudtak időt szakítani gyermekeikkel később unokáikkal való foglalkozásra is. A nehézségek ellenére is a vidámság és a szeretet vezérelte a családot, ezt igyekeztek tovább adni gyermekeiknek, unokáiknak is.

Kép és szöveg:
Vidovics

2008. május 9.

A bronzcsata

Az elődöntő hazai összecsapását elbukva, győzelmi kényszerrel érkezett a fővárosba a Domino elleni újabb randira a Hungerit-Metal-Com-Szentes női vízilabda csapata. A nyolc pontig tartó párharcban a Honvéd 6-2-re vezetett a mieinkkel szemben, és kizárólag a győzelem tarthatta volna életben a döntős álmainkat - már ha voltak ilyenek egyáltalán, az előzmények ismeretében. A betegségükből felépülő játékosok, Magann és Ábel erőállapota legkevésbé sem volt optimálisnak mondható, míg Kotovát továbbra is vállproblémái hátráltatták a játékban. Dr. Tóth Gyula sem mondhatott mást: rövid a Szentes kispadja, nehéz a kezdőhetes játékosainak a pótlása. Az első negyedet követően még vezetett a Szentes, ám fokozatosan fölénybe került a Dominó, és végül 16-9-es győzelmével bejutott a bajnoki döntőbe.

A Hungerit-MetalCom a bronzéremért csatázhat, mégpedig a másik ágon az elődöntőt elbukó Dunaújvárosi Főiskola együttesével. Sajnos a korábbi eredmények alapján a bronzcsatát - amely szintén az egyik fél második győzelméig tart - idegenben kénytelenek kezdeni Szremkóék május 17-én, szombaton. A következő találkozót május 21-én, Szentesen, a harmadikat pedig - ha szükséges - három nappal később játsszák.

H.V.

2008. május 9.

Ez sokk!

A bajnoki elődöntő első összecsapását simán bukta el a Legrand-MetalCom-Szen-tes futsal csapata a Csömör ellen hétfőn este. A 6-0-s, kiütéses vereséget nem nagyon lehet megmagyarázni, Né-methy László vezetőedző nem is tette. Így nem fogta a kudarcot arra, hogy a találkozó előtt lerobbant a csapatot szállító egyik kisbusz, hogy Brinszky a mérkőzés előtt belázasodott, és nem vállalhatta a játékot, és hogy Varga Róbert is mindössze öt percet tudott pályán tölteni. Némethy szerint a legnagyobb baj az volt, hogy dekoncentráltan játszottak, ráadásul még az adódó lehetőségeiket is elpuskázták. Az biztos, hogy nem könnyítette meg a Koncz-Némethy edzőpáros helyzetét, hogy Szarvas nem léphetett pályára, és kérdéses volt az orosházi különítmény - Kerepecki és Ábel - játéka is. Némethy László ennek ellenére bízott a győzelemben, hiszen hazai közönség előtt nem engedhetnek meg maguknak lélektelen játékot. Pláne nem egy bajnoki elődöntőben.

Keróék végül nem játszhattak, a csütörtök este pedig még rosszabbul sikerült, mint a hétfő. Kellerék ugyanis 9-0-ra kaptak ki hazai pályán úgy, hogy már a második percben megszerezte a vezetést a Csömör. Helyzetekig ugyan eljutottak a szentesi labdarúgók, de képtelenek voltak a kapuba találni. Ami a legszomorúbb, hogy 80 perc alatt egyszer sem. Némethy László annyit tudott mondani a mérkőzés után, hogy rémálmaiban sem gondolta volna, hogy ennyire rosszul fog játszani a csapat. Nem látszott az elszántság, a minden áron való győzni akarás a labdarúgókon. Az ellenfél taktikusan futballozott, jól védekezett, megérdemelten jutott a döntőbe. A bronzmérkőzésre Némethy szerint talpra kell állniuk és a Győr vagy a Berettyóújfalu ellen be kell bizonyítaniuk, hogy nem véletlenül kerültek a rájátszásba.

H. V.

2008. május 9.

Családi események

Született: Albert László Norbertnek és Dunai Tündének Dorina Jázmin, Talabér József Attilának és Héja Ritának Bence, Megyaszai Istvánnak és Baráth Mária Évának Péter, Krokavecz Andrásnak és Varga Zsuzsannának Zsombor Bandó, Donka Zsoltnak és Mészáros Anitának Gréta nevű gyermeke.

Elhunyt: Szűcs Etelka, Szakál Ferencné Berta Jusztina, Brusznyiczki István, Mészáros Pál Jánosné Kovács Mária, Gémes István, Szabó Józsefné Túri Piroska, Gyöngyi Gergely.