2008. május 9.

Jogos panaszaink

Érdekképviselet a fogyasztóknak

Mindenki életében volt arra példa, hogy panasszal élt volna egy megvásárolt áru miatt, azonban nem tudta, milyen úton érdemes ilyenkor elindulni. Előfordulhatott ez élelmiszervásárláskor, vagy több tízezer forintos elektronikai berendezéssel kapcsolatban is. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület helyi szervezetét keressük fel, ahol hasznos információkkal segítenek problémáink megoldásában.

Városunkban a polgármesteri hivatal 220-as szobájában tartanak ügyeletet minden héten hétfőn 9 és 11 óra között a 9 fős helyi szervezet tagjai. Ezen túl a lakosokat a városháza információs irodájában tudják eligazítani arról, hogy a szentesi, illetve a Csongrád megyei szervezetnek milyen elérhetőségei vannak - tudtuk meg Berezvai Imrénétől, a helyi szervezet elnökétől, aki lapunknak elmondta: Elsősorban a lakosság részéről felmerült panaszokra próbálnak meg választ adni. Arról tájékoztatják az érdeklődőket, hogy konkrét esetekben hova, melyik hatósághoz fordulhatnak jogorvoslatért. A hatósági eljárást a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Dél-alföldi Regionális Felügyelősége folytathatja le, melynek székhelye Szegeden a megyeházán van. Minden nap 9 és 11óra között a fogyasztóvédelmi hatóság és a fogyasztóvédelmi egyesület munkatársai közös ügyeletet tartanak, melynek keretében fogadják a bejelentéseket. A Fogyasztóvédelmi Hatóság jogosult a hatósági ellenőrzésekre és a szankcionálásra is.

- Az egyesület munkatársai útbaigazítást adnak például az áruvásárlási panaszokkal kapcsolatban, melyek általában élelmiszerek, elektronikai cikkek és tartós fogyasztási cikkek esetében érkeznek be. Probléma merülhet fel a házaló kereskedőktől vásárolt termékek esetében is, társasutazásoknál, a tisztességtelen szerződésekkel és gyakorlatokkal kapcsolatban. Azt is tudniuk kell a lakosoknak, hogy különböző jogok illetnek meg bennünket a repülőutaknál járattörlés, visszautasított beszállás és késés esetén. Jogunk van ahhoz, hogy a megfelelő információk birtokában választhassuk ki ételeinket, hogy olcsóbban, a tetszőleges mobilszolgáltató megválasztásával telefonáljunk külföldről. Speciális jogok illetnek meg bennünket az agresszív kereskedelmi gyakorlattal és a veszélyes termékekkel szemben is, valamint az internetes vásárláskor és szerződéskötéskor, de a szavatosság és a jótállás terén is érdemes odafigyelnünk arra, hogyan tudjuk megfelelően képviselni, illetve képviseltetni érdekeinket a forgalmazókkal szemben - beszélt a fogyasztók lehetőségeiről Berezvai Imréné.

Cs. I.