2008. május 9.

Ballagtak a vén diákok

Horváth Mihály Gimnázium

A hétvégén büszke arcok, néha-néha elérzékenyülő, vidám, mégis aggódó szülői, rokoni tekintetetek kísérték az utolsó csengőszó után útjukon az idei maturánsokat a város öt középiskolájában. Régi barátok, örömökben, bánatban, csínytevésekben évekig osztozó iskolatársak vették körbe az érettségizőket, s búcsúztak a "nagyoktól".

A negyedikesek ünneplő ruhát öltöttek magukra, jelezve, hogy egy-két nap múlva már ők is igazi felnőttnek érezhetik magukat az érettségi vizsga teljesítése után. Minden intézményben jelen volt a vidám hangulat, azonban egy-egy pillantás emlékeztetett a következő heti megmérettetéstől való félelemre, a szorongásra. Egy-egy könnycsepp pedig óhatatlanul is jelezte, hogy a régi tantermekre, a tanórákon koptatott padokra nézve felkavarodnak az érettségizőkben az elmúlt négy év emlékei.

Ismét felvillantak mindenki előtt azok a jelenetek, melyek mostmár örök-re összekötik életüket régi iskolájukkal. Az alma materrel, amely kitörölhetetlen és iránymutató mérföldkövet jelentett mindegyikük életében.

Minden iskolában búcsúztak a társak és a tanárok is a negyedikesektől, akik ünnepi szavakban elevenítették fel a legkiemelkedőbb pillanatokat, azokat a képeket, amelyeket magukkal visznek képzeletbeli fényképalbumaikba. Bátorító szavakat is kaptak útravalóul az igazgatóktól, melyeket felidézve talán könnyebben legyőzhetik az érettségi vizsgákon és az életben felmerülő nehézségeket, melyek előtt ötven éve például azok a felnőttek is álltak, akik most, öt évtized után a hagyományok szerint együtt ballagtak búcsúzó útjukon az izgatott fiatalokkal a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskolában.

Cseh-Lakos

 

Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola

Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola

Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola

Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola