2008. május 9.

Pályázatokról döntöttek

Rendkívüli ülés határidők miatt

Szoros határidőkhöz kötött pályázatok benyújtásáról tárgyalt rendkívüli tanácskozásán a képviselő-testület. Téma volt az oktatási intézmények átfogó fűtéskorszerűsítése a megújuló energiaforrás felhasználásával. Megvalósítása érdekében már tavaly pályázatot nyújtottak be egy norvég programban, s az első körben továbbjutott a koncepció. A projekt finanszírozásának bruttó költsége 720, 6, önrésze pedig - melyet nyertes pályázat esetén az önkormányzat biztosítana - 108,1 millió forint lenne. A városatyák által egyhangúan elfogadott projektben több óvodának, önkormányzati szociális intézménynek, általános és közép iskolának, valamint a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolának alakítanák át a fűtési rendszerét.

Egy másik pályázat kapcsán szintén egyeztettek a képviselők a művészeti iskolával kapcsolatban, hiszen szükség lenne az intézmény tetőfelújítására is. Ebben az esetben a 4,9 millió forintos igényelt támogatás mellett 2,1 millió forintos saját forrást kellene biztosítani. Ezen kívül szó volt a hékédi temetőben egy új ravatalozó kialakításáról is, melynek pályázati része 7,2 millió, önereje 3,1 millió forint lesz sikeres elbírálás esetén.

Pályázatot nyújtanak be az önkormányzat által fenntartott óvodák udvari játékeszközeinek felújítására is, melyben 3,5 millió forintos pályázati pénz lehívásával és 1,5 milliós saját tőkeberuházással fejlesztenék és tennék biztonságosabbá az intézményekben lévő udvari játékokat.

Szintén pályázatot nyújtanak be a keleti és a nyugati városrészben található járdák felújítási munkáinak elvégzésére. A rekonstrukciós munka megvalósításának összköltsége a két városrész esetében összesen 56,6 millió forint lenne, melyből sikeres projekt esetén a városnak 17 millió forintot kellene magára vállalnia.

Cseh-Lakos Ilona