2008. május 9.

Reneszánsz a főutcán

Április 30-án kora este kezdődött a városi majális. Ezúttal a reneszánsz év jegyében Hunyadi Mátyás és kora élő történelemóraként vonult fel a Kossuth utcán a nézők előtt. A díszkúthoz a mórahalmi és a helybeli fúvósok zenéje csalogatta az embereket. A kétévente rendezett felvonuláson minden óvoda és iskola szolgált valamilyen reneszánsz látványossággal, melyet előbb a Luther téren adtak elő, majd a lámpás kereszteződésben megismételték.

A Klauzál utcai ovisok nyitották a sort, foltos kiskutya-jelmezben táncoltak Egyszer volt Budán kutyavásár című produkciójukban. A kétórás, színpompás vigasságon a későbbiekben láthattunk még lovagokat, udvarhölgyeket, hastáncoló török rabnőket, művészeket és múzsákat is. Legnépesebb műsorral a Rákóczi és a Damjanich óvodák közösen érkeztek, 96 gyerek és 18 felnőtt vett részt benne. A Királyi udvar aprónépei címet adták a műsoruknak, mely a fiúk vidám lovacskázásával kezdődött, majd szép gyerekdalokra a lányok körtáncával folytatódott. A produkciót mindössze négy próba előzte meg, árulta el Győri Gyuláné óvónő. Mégpedig azért, mert a bemutatóban olyan lépések, játékok, kör- és térformák szerepeltek, melyeket a mindennapok során játszanak a gyerekek. Könyveket is nézegettek velük a reneszánsz témájában, s a kicsiket mindez nagyon lelkesítette, ezért is jelentkeztek sokan.

Az iskolák is kitettek magukért, megelevenedett egy vásári forgatag, vonultak zászlóforgatók, ágyút is húztak, Kinizsi Pál is megjelent a malomkővel. Zárásként újabb látványosság következett: a Koszta és a Klauzál iskolák közös műsora. Igazán összetettre sikerült, még baranta harcművészek is szerephez jutottak. Lovagi torna és vigasság Mátyás udvarában címmel olyan sereg vonult át a főutcán, melynek közeledtére talán a török is messze futott volna. A Koszta iskolából hat diáklány angyaltáncot lejtett, mely a távoli Keletről származik, de keresztény jelleget öltött, hazánkba Beatrix hozta Itáliából. Internetről lesték el a mozdulatokat, majd még utána olvastak, avatott be a kulisszatitkokba Csorba Ildikó tanárnő. Négy hétig készült a produkcióra a mintegy kétszáz diák, mondta a szervező, aki azt sajnálta, hogy sötétedésbe nyúlt a karnevál, így nem érvényesültek az utolsóként jövő csoport jelmezei. Világosban a tanárnő szerint "visongtak" volna a színes szalagok a gyerekek ruháján. Mindenesetre a lampionos felvonuláson már jól mutattak a sötétben a világító díszek, amivel a több száz ember levonult az ifjúsági parkba az este folytatására.