XXXVI. évfolyam 6. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Felderítésben a legjobbak
 

2005. február 11.


A szentesi rendőrök dandártábornokuk értékelését hallgatják. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A rendőrök 2004-ben kiegyensúlyozott biztonságot szolgáltattak a megyében, azon belül a szentesi kapitányság területén. A megyei főkapitányság egésze, így a szentesi rendőrkapitányság is teljesítette azt a 21 pontban foglalt célkitűzéseket és feladatokat, amelyeket az elmúlt év elején tűztek ki maguk elé.


Bővebben


 

A vidámság hétvégéje lesz
Busók, arcfestés, tűzparádé

2005. február 11.


Képünkön: Vidovics Ferenc felvétele a tavalyi karneválon készült.

Február 25-56-án rendezi meg városunk a IV. Télbúcsúztató Karnevált. Az eseménnyel kapcsolatos programismertetésen Szirbik Imre elmondta, hogy a karnevál hagyományosan február utolsó hétvégéjéhez kapcsolódik, ami már a böjt időszaka, de azért reméli, hogy ez a vidámság és a télbúcsúztatás hétvégéje lesz. A rendezvény egyben záróakkordja az óvodák és iskolák karneváli ünneplésének is. A mulatságot Boros Szilvia és Mészáros Zsuzsa idegenforgalmi referensek szervezik.


Bővebben


 

Ha nem volna Isten...
 

2005. február 11.


Még nem hajnalodik. Még tart az éjszaka, mikor mozgásba jönnek bennem a gondolatok, melyek nagyon papírra kívánkoznak. Ilyenkor aztán úgy vagyok a sötéttel, mint József Attila a "Téli éjszakával", melyről azt verseli: "Tündöklik, mint a gondolat maga - a téli éjszaka".


Bővebben


 

Mindenki "Doktor bácsija"
150 éve született dr. Reis Sámuel

2005. február 11.


"Csendben, minden ünnepeltetés nélkül múlt el 25 esztendő egy férfi fölött, aki anélkül, hogy királyi tanácsosságot, vagy érdemkeresztet áhítozott volna, igaz ember módjára teljesítette nehéz, testet-lelket ölő munkáját, úgy ahogy pályája kezdetén azt esküvel fogadta." - írta az Alföldi Ellenzék 1904 májusában, dr. Reis Sámuel orvosi működésének negyedszázados évfordulója alkalmából.


Bővebben


 

A Tátrai vonósnégyes városunkban
Évfordulónaptár - 2005.

2005. február 11.


60 éve, 1945. február 7-én megindult Szentesen a Magyar Alföld c. demokratikus napilap. Felelős szerkesztő Magyar Tibor. (1949 végén beolvadt a Viharsarok c. megyei újságba.)

60 éve, 1945. február 8-án megjelent Szentesen az Ifjúság c. újság, a Demokratikus Ifjúsági Szövetség szentesi szervezetének lapja. (Tíz nappal később betiltották.)

150 éve, 1855. február 9-én megszületett Szentesen dr. Reis Sámuel (1855-1932) orvos, városi és megyei képviselő, a szentesi izraelita egyház volt elnöke. (52 éven keresztül szolgált orvosként Szentesen.)

95 éve, 1910. február 9-én 82 éves korában elhunyt Szűrszabó Nagy Imre (1828-1910) földbirtokos, városi képviselő, nemes adományozó, a volt Kispiac téri ártézi kút és a Református Kör székházának építtetője. (1906 óta utca őrzi nevét.)

105 éve, 1900. február 10-én megalakult a Szentesi Földmívelő Munkások Egylete. Ideiglenes elnök: Török Sándor. (Az egylet alapszabályát a belügyminiszter 1901. május 28-án hagyta jóvá.)

30 éve, 1975. február 10-én Szentesen vendégszerepelt a Kossuth-díjas Tátrai vonósnégyes.

105 éve, 1900. február 11-én 85 éves korában elhunyt Kristó Nagy István (1816-1900) városi és megyei képviselő, volt református egyházi főgondnok, Szentes 1872-78 közötti polgármestere. (1906-ban utcát neveztek el róla; portréja a városi közgyűlési teremben látható.)

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Repülés 1955-től
 

2005. február 11.


Képünkön: Városközpont látképe keleti irányból. (Pap archív)

Ötvenöt nyarán ismét változás következett a magyar sportrepülés szervezeti irányításában. Az országot szorongató kedvezőtlen gazdasági folyamat, a korábban szakmailag tagolt erők összevonását parancsolta. Kormányhatározattal történt meg a Magyar Szabadságharcos Szövetség és a Repülő Szövetség összevonása, létrehozva a Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetséget, a MÖHOSZ-t. Sportdiplomáciai érdekből megmaradt, klubok nélküli MRSz-nek nem volt beleszólása a magyar repülés irányításába.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. február 11.


(SI J, ÉTAI ROI...)
(Ha én király volnék)

Garázdaságért nyilvános megszégyenítést rendelnék el. Az elkövetés helyén a város vagy falu főterén vasárnap délben 11-12 óra között 5 percen át kellene állnia az elkövetőnek. Csoportos elkövetés esetében egyenként 1 percen át. Ennek lenne visszatartó ereje.

Ellenszegülés esetében háromszoros időtartamban ismétlést rendelnék el.

A Parlament tagjai által nyilvánosan elkövetett durva, goromba beszédébe elnöki ítélettel egy hónapos szómegvonással torolnám meg. Ezt a képviselők, akiknek viselkedése országos minta, komolyan vennék.

A parlamenti képviselők által elkövetett rendzavarásért, mások beszéde közbe kiabálásért egy heti szómegvonást rendelnék el. Három szómegvonást az elnök köteles lenne nyilvánosságra hozni.

A királyi koronát a Nemzeti Múzeumban helyeztetném el. Az egész nemzet kincse, nem a képviselőház tagjaié.

Dr. Imre Ernő

 


 

Színes harisnyavirágok
Felhívták a figyelmet helyzetükre

2005. február 11.


Képünkön: Munka közben. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Szombaton rendezte meg az idősek klubja farsangi összejövetelét, ahol a tombolatárgyak színes virágait az "Értelmi fogyatékkal élők nappali ellátásában" részesülők készítették és ajánlották fel. Így hívták fel a figyelmet helyzetükre: január elsejétől nincs munkájuk.


Bővebben


 

Virágos kikelet a lakásban
 

2005. február 11.


Ha odakünn még nem indul meg a természet, próbáljuk meg lakásunkba csalogatni. Fák esetében válasszunk minél hosszabb virágrügyeket tartalmazó hajtásokat. A cserjéknél a rövidebb, vékonyabb részek is megfelelőek. A metszés után minél hamarabb tegyük vízbe, különben a szállító kapillárisokba került légbuborékok megszakítják a folyadékoszlopot, valamint megindul a sebképződés, ami elzárja a járatokat. Mielőtt vízbe tesszük, vágjunk le néhány cm-t az ágak végeiből, utána a végeket zúzzuk meg kalapáccsal, ezáltal növelve a vízfelvételi felületet.

A következő lépés, hogy eltávolítjuk az alsó legapróbb rügyeket. Az ágrészen a sűrűn álló rügyek egy részét is ritkítsuk meg. A levélrügyeket is távolítsuk el, mert ezek bontakoznak ki hamarabb a virágrügyek rovására. A virágrügyek felismerhetőek arról, hogy hegyesebbek mint a levélrügyek és többnyire a csúcson találhatóak.
A virágoztatásra szánt részeket fürdessük meg langyos vízben 2-3 óra hosszáig, majd állítsuk őket jó nagy öblös edénybe a fűtött szobában.

Amikor a virágok már nyílnak, cseréljük ki a vizet tartósító oldattal, amelyet 1 liter vízhez adott 2 evőkanál friss citromléből, 1 evőkanál cukorból, fél kávéskanál klóros fehérítőszerből készítsünk. Ez elpusztítja a vízben élő káros baktériumokat és a sebképződést is lassítja, így nem indulnak rothadásnak a szárak.

A levágott vesszők általában 2 hét múlva kinyílnak. Virágzáskor tegyük az edényünket hűvös helyre, egyébként hamar elhervadnak.

Otthoni virágos kikelethez most vágjuk meg a fűzfa, aranyfa, cseresznye, japánbirs, díszalma, mandula, őszibarack, meggyfa és a som vesszőket. Azoknak a növényeknek a részeit ne vigyük be a lakásba, amelyek allergiát okozhatnak (mogyoró, nyár, nyír, fűz, stb.)!

 


 

Vállalt kötelezettségek
Előtérben a képviselői munka

2005. február 11.


Félidőben... Sorozatunk első részében az egyéni körzetek települési képviselői szólnak az elmúlt két év történéseiről. Arról, mi az, ami megvalósult, és mi az, amivel még szeretnék jobbá tenni a választópolgárok életét a ciklus alatt? E heti számunkban Varga Árpád, a 4. választókörzet képviselője nyilatkozik.


Bővebben


 

Klasszikusok és kortárs irodalom
Móra, Gárdonyi és a többiek

2005. február 11.


A Kulturális Örökség Minisztériuma - angol mintára - márciusban indítja útjára a Nagy Könyv című olvasásra buzdító programját. A cél az, hogy minél többen vegyenek kézbe könyvet, és fedezzék fel újra az olvasás nyújtotta egyedülálló élményt.


Bővebben


 

A leendő mesterek szalagja
 

2005. február 11.


A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola február 4-én tartotta hagyományos szalagavató bálját a városi sportcsarnokban. A 11. és 12. osztályosok bevonulása után a végzősöket köszöntötték az ifjúkor és a diákélet egyik legszebb ünnepén.
Pulya Beáta 10. C osztályos tanuló Sík Sándor versével búcsúztatta a 12. osztályosokat.


Bővebben


 

Farsangolt a katolikus iskola
 

2005. február 11.


Február negyedikén rendezte meg farsangi bálját a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola. Az alsó és felső tagozatos diákok versenye külön időpontban zajlott, délután kettő órától a kicsik, négy órától a nagyobbak mutatkoztak be díszes jelmezeikben. Kérdésemre az iskola igazgatónője, Nemes Éva elmondta, hogy a farsang nem egyházi ünnep, bár az egyházi évhez kötődik, mert hamvazószerdáig tart. Úgy gondolja, hogy a nem egyházi iskolák farsangja nem különbözik a Szent Erzsébet jelmezes télbúcsúztatójától, máshol is ilyen vidám műsorszámokkal, szórakoztatják egymást. Az igazgatónő szerint a gyerekek ügyesek voltak, látszott, hogy sokat készültek, hogy az osztályfőnökök együtt dolgoztak velük.

A nyolcadik osztályosok - akik jelmez nélkül adtak elő egy mulatságos darabot - elgondolkodtatták az intézmény vezetőjét: jövőre talán egy külön kabaré-délutánt is rendezhetne az iskola a farsang mellett.

A szellemes, mulatságos és látványos előadások között az első helyen holtverseny alakult ki. Benedek Tiborné 6.a osztálya, Szabó Mariann 5.a osztálya, Szabó Veronika tanárnő 6.b osztálya és Varjú Attila tanár 8.b osztálya között.

A gyerekek körében a legnagyobb sikert a Varjú tanár irányításával és részvételével, Ennio Moriconne zenéjére előadott a "Hét mesterlövész" című eposz aratta.

A farsangi produkciókat pedagógusokból álló zsűri értékelte. Minden fellépő csoport tortát kapott, amit a gyerekek, tanáraik és a jelmezeket megálmodó és elkészítő szülők együtt fogyasztottak el.

Bugyi Brigitta
Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola
Média szak

 


 

Tokácsli barátságában
 

2005. február 11.


Képünkön: Dr. Sümegi György, Varróné Szabó Ildikó igazgató helyettes és Takács Péter galéria tulajdonos. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Második alkalommal nyílt kiállítás Miklóssy Gábor erdélyi festőművész munkáiból a galériában. A kisteremben "Válogatás erdélyi festőművészek alkotásaiból" című tárlat látható. Dr. Sümegi György művészettörténész nyitott meg.

Miklóssy Gábor (1912-1998) a budapesti Képzőművészeti Főiskolán az ötéves tanulmányi idejét két mesterképzős évvel toldotta meg Rudnay Gyula mellett. Két nyáron dolgozott a Kecskeméti Művésztelepen, főiskolai festőtársa, barátja, Tokácsli Lajos festőművész segítségével Szentesen rendezték meg az első, mintegy ötven festményét bemutató kiállítását.

Miklóssy Gábor szülővárosában Nagyváradon, majd Kolozsvárott vált a romániai, az erdélyi magyar képzőművészet vezető festőművészévé, elismert, Állami-díjas alkotóvá, művészgenerációk pályára indító mesterévé, nagyhatású főiskolai tanárrá. Gazdag életművéből a hagyatékát gondozó festőművész fia, Miklóssy Gyula segítségével több kiállítást rendeztek.

A tárlatot megnyitó dr. Sümegi György művészettörténész mint szenvedélyes, vallásos, hallatlan olvasott, a világot ismerő embert mutatta be a közönségnek. A Miklóssy életmű szentesi kötődését az első tárlatáról és a festőről készített Fridrich János fényképfelvételek is erősítik.

Első kiállítása színhelyén most a Takács Galéria mutat be a korszakossá vált életműből fontos válogatást. A tárlat február 26-áig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óra között látogatható.

 


 

Versolvasás télen
 

2005. február 11.


"...Ottan némán, mozdulatlan álltam, / Mintha gyökeret vert volna a lábam. / Lelkem, édes, mély mámorba szédült / A természet örök szépségétül... Mindenkit meglepett már a természet kisebb-nagyobb csodája, még ha a látottakat nem is tudja ilyen szépen megfogalmazni.


Bővebben


 

Fotók az Árkád Galériában
A kék és a zöld Kurca

2005. február 11.


Képünkön: A két alkotó: Nagy Balázs és Szabó Csaba. (Fotó: Benkő Zsolt)

"Vegyünk részt együtt egy kis időutazáson! Utazzunk vissza száz évet, mondjuk egy fényirdába, ahol most rólunk készül egy csoportkép. Mint tudjuk, az exponálási idő a fényviszonyoktól függően 2-3 perc is lehet, tehát míg én elmondom mondókámat, addig kérem, ne mozogjanak!" - kezdte beszédét Szabó Csaba organista művész barátja, Nagy Balázs fotókiállításának megnyitóján.

Az Árkád galériában látható kiállítás nem bemutatkozó tárlat, hanem - ahogy az alkotó mondja - csak az üres falra akasztottak néhány fotót. A civilben dekorációk készítésével foglalkozó fiatalember édesapja hatására vett gépet a kezébe. Nem művészfotókat akart készíteni, csak megörökíteni a pillanatot. Azt a pillanatot, ami színek, szagok, érzések formájában idézi fel a múltat. Ez a múlt a fotók megtekintésével jelenné válik, és már szinte magunk előtt látjuk a kék és a zöld Kurcát, vagy a mártélyi csónakot, ahogy a Tisza lágyan ringatja.

"Amikor az ember meglát valami földi szépet, visszaemlékezik a valódi szépre, amit már minden embernek látni kellett kisebb-nagyobb mértékben, (Platon szerint) s talán így gyúrhatunk valami maradandót, igazat a csalóka emberi vélekedéseinkbe." - vallja Szabó Csaba, Nagy Balázs fotóit bemutatva.

V. É.

 


 

Farsang cigánykaravánnal
 

2005. február 11.


Népiesen szólva felkötötték a farsang farkát, vagyis télbúcsúztató vendégségbe mentek a gondozási központ farsangi báljának résztvevői. A múlt szombati rendezvényen a műsorszámokat együtt adták elő a gondozók és az ellátottak.


Bővebben


 

Gyémántlakodalom
 

2005. február 11.


Február 5-én ünnepelte hatvanadik házassági évfordulóját Kósa Mihály és Dömsödi Mária. A gyémántlakodalmukat családi körben otthon a Budai Nagy Antal utcában ünnepelték, és itt mondták el újra házassági fogadalmukat.


Bővebben


 

Számítástechnikai verseny
 

2005. február 11.


Január végén a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában rendezték meg az általános iskolák felső tagozatosainak kiírt Kozma László számítástechnikai versenyt. A közel 50 fős mezőny számára már január elején elkezdődött a verseny. Kemény János életéről és munkásságáról kellett prezentációt készíteni PowerPoint-ban, és azt e-mailben elküldeni a verseny szervezőinek. Ez a feladatot a rendező iskola diákjaiból álló zsűri értékelte, és a következő eredmények születtek: 1. Kossuth Lajos isk. (Csongrád), 2. Hunyadi János isk. (Nagymágocs), 3. Mindszenti isk. (Mindszent), 4. Koszta isk. (Szentes).

A verseny három részből állt. A versenyzőknek először elméleti tudásukról, programozói készségeikről kellett számot adni. Ezt követte a gyakorlati munka, ahol az operációs rendszer, internet és az alkalmazói szoftverek témakörökben mérték össze tudásukat a tanulók. A harmadik részben számítógép segítségével egy totót töltöttek ki. A közel 3 órás versenyzés végén a Gulyás László, Szili Imre és Toókos Ferenc összetételű zsűri a következő eredményt hirdette ki:

5-6. osztály: 1. Martinka Mátyás (Kiss Bálint isk., fk: Niethammer Zoltán), 2. Kálmán Gábor (Koszta isk., fk: Geráné Révész Gabriella), 3. Csepregi Krisztián (Petőfi isk., fk: Urbancsok Győző); 7. osztály: 1. Vass Zoltán (Forray isk., fk: Tóth Péterné), 2. Fazekas-Vígh Tamás (Koszta isk., fk: Lucza László), 3. Mészáros Martin (Derekegyházi isk., fk: Urbancsok Győző); 8. osztály: 1. Csatári János (Mindszenti isk., fk: Csernákné Kiss Ildikó), 2. Bártfai Csaba (Petőfi isk., fk: Kocsis László), 3. Honfi Dávid (Kossuth isk., fk: Túri Mária).
A kategóriák első helyezettjei az országos versenyre jutnak tovább.

 


 

Adó-Infó
Törőcsik Norbert rovata

2005. február 11.


Folytatva a gépjárművek költségelszámolási lehetőségeit az alapnorma-átalány témakörénél az elszámolható üzemanyag mértéke meghatározható a beépített motor hengerűrtartalma szerint. A rendeletben tételesen van felsorolva benzinüzemű, a gázolajüzemű gépkocsik, autógázzal üzemelő és a motorkerékpárokra vonatkozó elszámolható átalány mértéke. A gyakorlatban legtöbbször a következő két adat alkalmazására kerül sor. A benzinüzemű gépkocsi alapnorma-átalány mértéke a beépített motor hengerűrtartalma szerint: 1001-1500 cm3-ig : 9,0 liter/100 kilométer és 1501-2000 cm3-ig : 10,0 liter/100 kilométer.


Bővebben


 

Lopják a fát
 

2005. február 11.


Okiratokat loptak el egy Jókai utcai élelmiszerbolt előtt hagyott kerékpárról. Az okmányok egy szatyorban voltak, ám mire a tulajdonos visszatért bringájához, már csak hűlt helyét találta papírjainak. Az ismeretlen tette ellen okirattal visszaélés miatt indult eljárás. 5-ére virradóra az egyik Ilona-parti fóliasátorban jártak tolvajok, akik két gázpalackot vittek magukkal.

Szintén ezen a napon történt, hogy egy garázsból - ahová riglihúzás módszerével hatoltak be - két szerszámgépet tulajdonítottak el a tettesek 30 ezer forint értékben.

Jéghidegek az éjszakák, minden bizonnyal ennek tudható be, hogy két jelentős mennyiségű falopás is történt városunkban néhány nap leforgása alatt. Négy mázsa tüzelőt a belváros egyik lakóházának udvarából vittek el, úgy, hogy a tároló hátsó falát bontották meg a tolvajok.

Öt mázsa akácfa is eltűnt, nem is akárhonnan, hiszen a nagymágocsi polgármesteri hivatal udvarából "nyúlták le" a tűzrevalót. A tettes kézre került, ellene a bíróságon gyorsított eljárást követően hoznak ítéletet.

Wartburg rendszámmal ellátott Trabantot vezetett egy szentesi férfi, ám az igazoltatásnál kiderült a manipuláció. A trükkös sofőr ellen egyedi azonosító meghamisításának bűntette miatt indított eljárást a rendőrkapitányság.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. február 11.


  • Farsangi galamb becsinált-leves
  • Vidám farsangi lángos


Bővebben


 

Legyünk fittek!
Bertók Róbert rovata

2005. február 11.


Ebben a részben a helyes és a helytelen táplálkozási szokásokról írok, de kitérek a fogyókúrára is.

Saját tapasztalataimat is megosztom önökkel, amelyeket a fogyókúrázásaim alatt szereztem. Az első és legfontosabb az elhatározás a fogyókúrában. Ne akarjunk hirtelen sokat fogyni, hiszen ez egészségkárosodáshoz is vezethet, és valószínűleg az így szerzett eredmény rövid életű lesz. Először is változtassunk az alapvető étkezési szokásainkon! Felejtsük el azt a régi közmondást, amely így kezdődik: "Úgy reggelizz, mint a király!".


Bővebben


 

Bence az ifi vb-re készül
Horgászat

2005. február 11.


Képünkön: Balról jobbra: Kovács Sándor, Kovalovszki Bence. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A 2004-es eredményeik alapján a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület két fiatal versenyzője Kovács Sándor és Kovalovszki Bence bekerült a magyar ifjúsági horgászválogatottba. Kettőjük közül Fortuna kegyeltje Kovalovszki Bence lett, aki a 2005-ös ifjúsági világbajnokságon képviseli városunkat, illetve a magyar színeket.
Nyíri József versenyfelelőstől megtudtuk, hogy milyen módon lehet a vb-részvételt kivívni.


Bővebben


 

Mélyponton a női futsal
Női futsal

2005. február 11.


Az NB I-es női futsal 2004/2005-ös bajnokság tavaszi idényének nyitófordulóját, a legjobb nyolc között a dr. Papp László Sportcsarnokban rendezték meg. A hazaiakon kívül a Budapesti Universum, FTC és a Szegedi AK hölgykoszorúja nézett egymással farkasszemet. A fokozott érdeklődéssel kísért hazai etapon nem sok babér termett a Szentesi Futsal Klub játékosainak. Mindhárom mérkőzésüket elvesztették.


Bővebben


 

Atlétikai sikerek
 

2005. február 11.


A Klauzál DSE atlétái megyei terem atlétikaversenyen vettek részt Szegeden. Merza Sándor, edző beszélt a versenyről.

- Betegség miatt csak 4 fő utazott a versenyre, de amilyen kicsi volt a csapat olyan jól szerepeltek. Mindenki éremmel térhetett haza.

Eredmények: Szemerédi Máté (1993-as korcsoport) 30 m-es síkfutásban első helyezést szerzett. Molnár Péter (1991-es) medicinlabda-lökésben ezüstérmet; Miskolczi Szilvia (1992-es) magasugrásban, és Vidovics Réka (1994-es) helyből távolugrásban 3. helyezést értek el.

 


 

Pontosan futballoztak
 

2005. február 11.


Bár hétfőig még nem szerzett pontot, az Első Beton ellen végre helyenként bíztató játékkal döntetlent játszott a Legrand-Szentes G.B.S.C. NB I-es futsalcsapata a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A tévéközvetítés ugyan elmaradt, de a helyszínre kilátogatók az utolsó percig izgalmas, élvezetes mérkőzésnek lehettek a szemtanúi. A Legrand már 4-1-re is vezetett a mérkőzésen, egészen a második játékrész elejéig. A már-már mentrendszerűen érkező fáradság azonban ismét kifogott a gárdán, a szegediek felzárkóztak, egyenlítettek, sőt a vezetést is átvették. Ha egy héttel korábban kerül sor a találkozóra, akkor itt minden valószínűség szerint el is dőlt volna a derbi, ám ezúttal volt ereje a Szentesnek az egyenlítésre, sőt kis szerencsével mindhárom pontot itthon lehetett volna tartani. Az utolsó három-négy percben benne volt minden, ami a futsal sava-borsa: helyzetek, büntetőpárbaj, parázs küzdelem.

Jövő héten, hétfőn a Legrand-Szentes szabadnapos a bajnokságban. A pihenő talán jól is jön a csapat számára, hogy aztán majd 21-én Pécsen eredményes játékot produkáljanak Koncz Zsolték.

Végül egy kevésbé jó hír a Legrand háza tájáról. A Makó FC-ben futballozó játékosokat klubjuk nem engedi pályára lépni bajnoki futsal-mérkőzéseken. Így a korábban a csapatban szereplő Tóth Csaba csupaszív játékáról is kénytelen lesz lemondani a Legrand-Szentes vezetősége.

H. V.

 


 

Jég alá merültek
 

2005. február 11.


A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár február 10-én merülés-vezetői és szinten tartó búvártanfolyam keretén belül jég alá merülési gyakorlatot hajtott végre a csongrádi Holt-Tiszán. Ezt a foglalkozást évente egy alkalommal szervezik meg. Kiemelt fontosságú és veszélyes a gyakorlat, mert ilyenkor jelentős pszichikai igénybevételnek vannak ilyenkor kitéve a búvárok. A csongrádi sporttelepnél vágott lékeken keresztül merültek alá a jégnek, közel 2-3 fokos vízben. A 190-200 bar nyomással töltött oxigénpalackok minimum 40 percre elegendő levegőt tartalmaznak, de a hideg vízben nagyobb a búvárok légfogyasztása, ezért a merülésvezető 15 perces gyakorlatokban határozta meg a feladatokat. A gyakorlatban 19 fő vett részt.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Edzőmérkőzés
 

2005. február 11.


Február 5-én találkozott edzőmérkőzésen a Szentesi TE és a Hódmezővásárhelyi FC. A fagyos teles időben sikerült jó pályát teremteni a szentesieknek ahhoz, hogy fel tudjanak készülni a tavaszi startra. A hazai csapatból három játékos (Barna, Onhausz és Ábel) sérülés miatt nem játszott, viszont újra a Szentest erősíti a Szegedi VSE-ből visszatért Nana, valamint bemutakozott a Kecskemét NB I/B-s gárdájából igazolt Anka is - rögtön góllal.

Az első gólszegény félidő után jöttek a gólok és az 1-0-ás félidő után 5-1-re nyert a TE.
A Szentes várhatóan legközelebb csütörtökön játszik hazai pályán az Algyő ellen.

 


 

Vesztettek
 

2005. február 11.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata február 6-án idegenben a Mezőtúri AFC csapata ellen játszott. Az AFC 2764, a TE 2650 fát ütött, 2 ponttal a Mezőtúri AFC csapata 7-1-re győzött.
Az SZTE pontszerzője: Farkas László 462 fa 1 pont.

A szentesi tekézők február 20-án, vasárnap a Debreceni TK csapatát fogadja.

 


 

Családi események
 

2005. február 11.


Született: Podmaniczki Andrásnak és Tóth Annamáriának (Kossuth L. u. 13.) Panna, Lucza László Jánosnak és Kenyeres Mónikának (Apponyi tér F ép.) Eszter, Mészáros Tibornak és Rottek Erzsébetnek (Csongrád, Templom u. 1.) Milán, Valkai Tamás Zoltánnak és Szemerédi Erika Juditnak (Csongrád, Tanya 720.) Tamás Zoltán nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Török Józsefné Balla Rozália (Ürge u. 50.), Balázs Ferencné Sarkadi Piroska (Tölgyfa u. 16.), Kósa Ferencné Berezvai Piroska (Aulich L. u. 37.), Janó László (Vecseri u. 12.), Misku Imréné Szép Ilona (Somogyi B. u. 3/A), Tóth Béla (Vekerhát 19/B), Kovács Ferenc (Farkas A. u. 15.), Benkő Imre (Mentő u. 63.), Kriván Józsefné Kovács Mária (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.), Csányi József (Csongrád, Baross G. rkp. 41.), Német Rókus János (Csongrád, Dembinszki u. 37.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz