<<< Vissza

Repülés 1955-től

2005. február 11.

 
Képünkön: Városközpont látképe keleti irányból. (Pap archív)

Ötvenöt nyarán ismét változás következett a magyar sportrepülés szervezeti irányításában. Az országot szorongató kedvezőtlen gazdasági folyamat, a korábban szakmailag tagolt erők összevonását parancsolta. Kormányhatározattal történt meg a Magyar Szabadságharcos Szövetség és a Repülő Szövetség összevonása, létrehozva a Magyar Önkéntes Honvédelmi Szövetséget, a MÖHOSZ-t. Sportdiplomáciai érdekből megmaradt, klubok nélküli MRSz-nek nem volt beleszólása a magyar repülés irányításába.

Májusban és júniusban vontató tábor kezdődött, ahol a szentesi élmezőnyön túl részt vettek az algyőiek és a kiskunfélegyháziak is. A vontatást Mester László, és az algyőiek parancsnoka Vinczy Károly oktatta, a vontatógépet Vass Jenő vezette. Az itt kapott kiképzés tette lehetővé, hogy Gera József ezüstkoszorús pilóta, - a szentesi sportrepülés nagy reménysége - részt vehetett augusztusban a Dunakeszin rendezett teljesítmény repülőtáborban, ahol a mostoha meteorológiai viszonyok ellenére is kimagaslóan teljesített. Ötvenhat tavaszára az addigi repülő teljesítményeivel azt is elérte, hogy - a kitűnő érettségi bizonyítványával - a segédoktatói képesítést is a tarsolyába tehette.

A légierő selejtezte kiképző gépek egyikét, a HA-GAN lajstromjelű Galambot kapta a város állandó vontatógépnek Vass Jenő oktatóval. Igaz, hogy nem ez a tipus szerepelt a repülők legszebb álmaiban, de ... ezt kellett szeretni. Nehezen emelkedő és aggasztóan nagy étvágyú motoros gép volt, de repült.

Szentesen és környékén, ebben az évben volt az első repülőgépes rovarirtás. Akkor még a MALÉV pilóták végezték ezt a feladatot. Történt ugyanis, hogy Mártély füzeseiben és gyümölcsöseiben oly nagymértékben elszaporodtak a kártékony férgek, hogy a földi szolgálat nem volt képes azzal megbirkózni. A repülőket hívták segítségül. Fenesi János és Mohovics Árpád sok mázsa DDT-t szórt szét a megjelölt területen. Míg a körzetben dolgoztak Szentes volt a bázis repülőterük.

Ötvenhat nyarára aggasztó méreteket öltött a városban a lakáshiány. A repülőklub helyiségeit vissza kellett adni eredeti rendeltetésének. Az egykori Úri Casinóban, a zenedével közös épületben kapott helyet a repülőklub is. Az októberi vihar már itt találta a szentesi repülőket. Mester László, hogy megakadályozza az ország elhagyását motoros repülővel, a gépek légcsavarját leszereltette és elrejtette. (Folytatjuk.)

Pusztai János


<<< Vissza