<<< Vissza

Gyémántlakodalom

2005. február 11.

 
Február 5-én ünnepelte hatvanadik házassági évfordulóját Kósa Mihály és Dömsödi Mária. A gyémántlakodalmukat családi körben otthon a Budai Nagy Antal utcában ünnepelték, és itt mondták el újra házassági fogadalmukat.

Mihály bácsit kérdeztük, hogy 60 évvel ezelőtt hogyan ismerkedtek meg?

- Nagy történet volt az! Én katona voltam abban az időben és Budapesten a 101-es Híradó Ezrednél szolgáltam. Szabadságon voltam itthon és Szentesről utaztam vissza katonatársammal szolgálati helyünkre, amikor a vonaton megpillantottunk egy nagyleányt. A társam, csak annyit mondott, hogy "Nem mered megszólítani!". Én akkor odamentem hozzá, megszólítottam és a nálam lévő egy szál piros szegfűt odaadtam néki. Amikor ő leszállt a vonatról azt kérdeztem, hogy hol lakik? Mária kissé zavartan csak annyit mondott, hogy Sáfrán Mihály utca 22. Ettől a pillanattól kezdve pontosan fél évre rá írtam neki az első levelet, de a címzéssel bajban voltam, mert a címet tudtam, csak a nevet nem. Ezért úgy címeztem a levelet, hogy "Ismeretlen Úrleánynak - Szentes, Sáfrán Mihály utca 22.". A háborús időben nem volt szokatlan ez a címzés és a levelemet újabb levél követte, majd ő is írt. Így kezdődött, majd ezután találkoztunk, és most itt vagyunk együtt közösen, gyermekekkel, unokákkal és dédunokákkal körbevéve.

1945. február 3-án akkor is ugyanilyen havas téli nap volt, amikor Kósa Mihály és Dömsödi Mária, Csákó Lajos és Dömsödi Mihály tanúikkal megjelentek Szentes város házasságkötő termében. Azzal a szándékukkal jelentek meg Csőreg Gyula főszolgabíró úr előtt, hogy külön-külön szőtt terveiket most már közösen valósítsák meg és az együvé tartozásuk jeléül kimondhassák a boldogító IGEN-t!

A frigyből három gyermek született (Mihály, Mária, László), akik már családot alapítottak, gyermekeik lettek. Ezáltal a család tovább bővült és öt unoka született (Zoltán, Etelka, Szilvia, Tamás, Gabriella), akik tovább gyarapították a Kósa családot. Az öt unoka családalapításának gyümölcseként öt dédunoka született (Adrián, Nikolett, Attila, Dávid, Csaba).

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


<<< Vissza