<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. február 11.

 
Farsangi galamb becsinált-leves

Hozzávalók: 2 db gyenge, fiatal galamb, másfél evőkanál olaj, leveszöldség, liszt, fél citrom leve, 1 tojássárgája, só, 1 főtt tojás, tejföl.

Elkészítés: A megtisztított galambokat négybe vágjuk, olajon gyengén megsózva, fedő alatt félpuhára pároljuk. Közben hozzáadjuk a leveszöldséget, zsírjára pirítjuk és egy kanál liszttel, lehintjük. Utána vízzel felengedjük és a húst puhára főzzük. A tűzről levéve egy fél citrom levével savanyítjuk és hozzákeverjük a tejfölt 1 tojássárgájával. Tálaláskor beletesszük a kockára vágott főtt tojást, és a citromkarikákat.

Vidám farsangi lángos


Hozzávalók:
40 dkg liszt, 2 dl langyos tej, 1 tojás, 6 dkg cukor, só, 1 csomag vaníliás cukor, 3 ek. rum, 4 dkg olvasztott vaj, élesztő.

Elkészítése: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk és az élesztővel jól elkeverjük. A maradék hozzávalókat hozzáadjuk, és kézi robotgéppel (dagasztó spirál) sima tésztává gyúrjuk. A tésztát leterítve meleg helyen addig kelesztjük, amíg kétszeresére nő. A megkelt tésztából hengert formázunk, és 12 egyenlő részre osztjuk. Utána kb. 5 milliméter vékonyra nyújtjuk, és a lángosokat zsiradékkal kikent tepsibe helyezzük. Konyharuhával lefedjük, és meleg helyen fél órát kelesztjük. A cukrot elkeverjük fahéjjal és megszórjuk vele a lángosokat, majd a sütő alsó felébe toljuk és a tésztát megsütjük. (Előmelegített sütőben, gázsütőnél 4. fokozat, sütési idő kb. 15 perc). A lángosokat melegen vagy hidegen lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat!


<<< Vissza