XXXIV. évfolyam 45. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ötven éves az Árpád utcai óvoda
 

2003. november 14.


Szinte mindegy milyen korban élünk, az óvoda csodálatos világa, naponta megújulni képes, ingergazdag környezete adja az intézményes nevelés fundamentumát. Az óvodában elkezdett személyiségfejlesztés, a tudatosan irányított pedagógiai munka egész életre kiható, meghatározó felelősségteljes pedagógiai vállalkozás.


Bővebben


 

Népzenészek tere
 Névadó a szabadban

2003. november 14.


A népzene és a néptánc napja volt november 8-a Szentesen. A Zöldág Mozgáskultúra-és Sportegyesület immár ötödik alkalommal rendezett gyermek néptánc fesztivált. Előtte azonban a múlt század helybeli muzsikusainak állítottak emléket : az önkormányzattal karöltve felavatták a Népzenészek terét a sportcsarnok mögötti területen.


Bővebben


 

Versmondó lányok, görögtáncok
 Terney Napok tizedszer

2003. november 14.


A Terney Béla Középiskolai Kollégium az 1994-es névfelvétel óta minden novemberben kulturális programsorozattal emlékezik az intézmény névadójára. Ekkor vendégül látják testvérkollégiumaikat is.

A kollégiumban jól tudják , a város hírvivője az itt töltött és jól sikerült négy év, ezért a szerevezésbe a diákokat is bevonják.


Bővebben


 

Novemberi kérdés
 

2003. november 14.


A szentesi Szent Anna templomban, 2003. november 8-án este, úgy a fél hat utáni percekben hirtelenül elhallgatott az ének a hívek ajkán. Mi történt? Mi okozta e hirtelen elnémulást?

Az, hogy az öreg lelkipásztor, aki pillanatokkal előbb még magasra emelt kézzel és erőteljes hangon kínálta az Úr Testét és Vérét, az új és a régi oltár között elterült a szőnyegen, beverte a fejét és orrán kiömlött a vér. Nem, mert szédülés fogta el, hanem mert nem vette észre, hogy az oltárdobogóról kell lelépnie.


Bővebben


 

A város olyan lesz, amilyenné tesszük
 Tanácskozás a köztéri rongálásokról

2003. november 14.


A város önkormányzata képviselő-testülete szeptemberi ülésén tárgyalta és fogadta el azt az intézkedési tervet, amely a település közterületein elszaporodott rongálások visszaszorításáról szól. A város vezetése célul tűzte ki, hogy Szentes szebb, otthonosabb, komfortosabb legyen, az itt lakók kedvére és örömére. A terv megvalósításához segítségül hívja a város lakosságát!


Bővebben


 

A "garabonciás" néptanító
 150 éve született Sima Ferenc (I.)

2003. november 14.


Városunk jeles történelmi személyiségei között alig akad még egy olyan érdekes, színes egyéniség, mint Sima Ferenc. Rövid, de rendkívül mozgalmas életének, sikerekben és kudarcokban gazdag munkásságának megítélése saját korában megosztotta a közvéleményt. A szentesi és a Csongrád megyei nép bálványozott vezéreként tisztelte, és fenntartás nélkül követte; politikai ellenfelei azonban afféle "garabonciásnak" tartották, aki különböző varázslatos trükkökkel elámította, hatalmában kerítette az "együgyű népet". Melyik tábornak volt igaza? Egy cikk keretében nehéz lenne eldönteni.


Bővebben


 

Mindszenti előfizető nyerte a II. díjat!
 

2003. november 14.


A ViDaNet Rt. őszi akcióban a kábeltelevíziós hálózatokhoz több, mint 1100 előfizető csatlakozott. A közjegyző jelenlétében megtartott sorsoláson a II. díjat, egy Samsung videokamerát, Kovács József mindszenti előfizető nyerte.

(x)


 

Gondolatok
 

2003. november 14.


Keresztyénség és gyűlöletbeszéd egymást kizáró fogalmak. A keresztyén erkölcs alapja a Tízparancsolatnak ez a törvénye: "Szeresd felebarátodat, mint magadat". Vagyis: a felebarátot, minden jelző megkülönböztetés nélkül kell szeretni. Nem csak akkor, ha olyan, mint én, olyan fajú, vallású, meggyőződésű, mint te vagy én, hanem akkor is, ha mindenben más. Az Isten törvénye az Ótestamentumban és az Újtestamentumban egyformán. Aki ettől eltér, az bűnt követ el.


Bővebben


 

Szakmai egyesület a cél
 

2003. november 14.


A Rádió Szentes Kórházi Rádiós Fogadóórájának vendége november 5-én dr. Báló Mária, a Szentesi Területi Kórház gyermekneurológusa volt. Ellentétben a megszokottakkal a műsor most csak egy - de igazán fontos és sok mindenkit érintő témával foglalkozott. Folyamatban van ugyanis egy szakmai egyesület létrehozása, amely feladatának tekinti a gyermekek eltérő vagy kóros fejlődésének korai felismerését, a mentálhigiénás jellegű tevékenységek végzését, és a korai diagnózis felállítását, mert a problémák késői felismerése lassítja a fejleszthetőséget és másodlagos sérüléseket is eredményezhet. Szintén az egyesület feladatai közé tartozik azok a szakemberek összetömörítése akik részt vennének ebben a munkában és segítenének a gyerekeken.


Bővebben


 

Csökken a gyermeklétszám
 

2003. november 14.


Sajnos nem csak Szentesre jellemző a csökkenő gyermeklétszám az iskolákban és az óvodákban. Országos tendencia az egyre kevesebb csoport és osztálylétszám. Szűcs Lajos polgármestertől megtudtuk: A városban idén két osztállyal indult kevesebb, de jövőre is hasonlóra kell számítani.

Iskola és óvodabezárásról eddig még nem esett szó, de a pedagógus és a dolgozói létszám bizonyos fokú csökkentése sajnos úgy néz ki elkerülhetetlenné válik.


Bővebben


 

A végéhez közelednek a munkálatok
 

2003. november 14.


A néhány hónappal ezelőtti beázás komoly következményei után halaszthatatlanná vált a szentesi Tóth József Színházterem felújítása - tájékoztatta lapunka Szűcs Lajos alpolgármester. Első ütemben a belső terek felújítását végezték el mintegy tízmillió forintos beruházással. Kijavították a beázott színházterem plafonját és kifestették az előteret is. Jövőre pályázati segítséggel pedig tervezik a hátsó szociális blokkok - a mosdók és az öltözők rendbetételét is.


Bővebben


 

Kollégiumok vonzásában
 Pro Urbe - Szentes, 2003.

2003. november 14.


A Terney Béla Középiskolai Kollégium világa egész életét meghatározta; a gyerekek szeretete, a nevelőtársak tisztelete, önállóságuk támogatása, a színes kollégiumi élet szorgalmazása jellemezte vezetői munkásságát. A kollégiumi tevékenység megújításában szívesen segítette, segíti utódait. Nevéhez fűződik a Kollégiumi Baráti Kör létrehozása. Sok évig a városi pedagógus szakszervezet titkára volt. Írásaival jelen van a város közéletében.


Bővebben


 

Márton-napi ajándék a hajléktalan szállón
 

2003. november 14.


A Máltai Szeretet Szolgálat szentesi csoportja nem érkezett üres kézzel november 11-én, Márton napján a hajléktalan szállóra.

Kovács István szanki lelkész és Halmai István helyi aktivista hatalmas zsákokkal kereste fel a városon kívül eső hajléktalan épületet. Azokban meleg felsőruházatot, plédeket és ágynemuket rejtettek a nejlonok.


Bővebben


 

Ahol nem szakad a jég
 Pro Urbe Szentes - 2003.

2003. november 14.


Olyan művészeti ág képviselője, amelynek hozzá fogható, prominens személyisége kevés volt városunk életében. Egyedülálló művészetével beírta magát nemcsak a település, de a nemzetközi szobrászat történelemkönyvébe is.

A világ számos országába állította ki műveit, s ért el nagyon szép sikereket. Emellett elismerésre érdemes közéleti és sporttevékenysége.

Léteznek dolgok, amelyek megismételhetetlenek életünkben.


Bővebben


 

Megmutatni a szépet, az értéket
 Magángaléria a Petőfi utcában

2003. november 14.


A nyári balesete után igazi rehabilitációnak érzi dr. Dobos András állatorvos magángalériájának november 8-ai megnyitóját. Annak a galériának, melynek Géczi József Alajos országgyűlési képviselő, a Parlament mentelmi bizottságának elnöke a védnöke. A gazdag gyűjteményt Horváth József középiskolai tanár, vállalkozó méltatta a szép számban megjelent közönség előtt a tárlatnyitón.


Bővebben


 

A SZIDÖK medvéje
 

2003. november 14.


Beszélgetőtársam Szeri Krisztina, a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) szóvivője.

- Mi az, ami a SZIDÖK "házatáján" mostanában történt?

- Az Állatok Világnapján tucatnyi szidökös a Budapesti Állat- és Növénykertbe tett látogatást.


Bővebben


 

Felsőoktatási ösztöndíjak átadása
 A Bursa csak borzolta az idegeket!

2003. november 14.


Képünkön: Kiss Eszter
Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot érintő kedvezőtlen tapasztalatok miatt nem javasolta a csatlakozást a felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat 2004. évi fordulójához, de kidolgozta a helyi, közvetlen támogatás rendjét és a szociális kiadásokból elkülönített 4 millió Ft összegből továbbra is támogatja a szociálisan hátrányos helyzetű nappali tagozatos hallgatókat és tanulókat.


Bővebben


 

Verekedés a sörözőben
 

2003. november 14.


Az elmúlt hétvégén Szentesen az egyik sörözőben ittas személyek szerettek volna betérni, ám a két férfit és a két nőt nem engedték be a szórakozóhelyre a biztonsági emberek. A biztonságiak és a négy személy között szóváltás alakult ki, majd tettlegességig fajult a dolog. A verekedésben több személy megsérült, valamint egy utcán parkoló autó légterelője is letört az "összecsapásban". A rendőrség folytatja a körülmények tisztázását, az esetben résztvevő személyek kihallgatását.


Bővebben


 

Szebb, otthonosabb városért
 Közös fellépés a rongálások visszaszorítására

2003. november 14.


Az önkormányzat két bizottsága, a művelődési és oktatási, valamint az ifjúsági és sportbizottság felhívásban fordult a város lakosságához. Levelükben elsősorban az oktatási intézmények, a témában érintett intézmények, szervezetek vezetőit, munkatársait szólítják meg. A város gyermek és ifjú nemzedékének leghivatottabb ismerőit, akik a legtöbbet teszik azért, hogy gyermekeink Szentes testben és lélekben egészséges, művelt és igényes felnőttjeivé váljanak. Maga a téma sokakat érint. Közreadjuk.


Bővebben


 

Kupagyőztes: Aranykalász
 

2003. november 14.


Szentes Városi Sportcsarnokban élénk érdeklődés kísérte a két napon át tartó Husqvarna Kupa teremlabdarúgó-torna küzdelmeit. Az eseményen tizenhat csapat vett részt. Szombaton délután, illetve vasárnap kora délutánig a csoportmérkőzésekre került sor. A legjobb nyolcban, ahová a négy csoport első két helyezettje jutott, egyenes kiesés volt.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. november 14.


Asztalitenisz... Szentes Városi Sportcsarnokban november 8-án, szombaton, került megrendezésre a Városi Top 10 elnevezésű asztalitenisz verseny.

Teke... A Szentesi Tekézők Egyesületének csapata, a szanki Uniforce TK csapata ellen játszott.

Díjugratás... A Szent László Lovas Club versenyzője, Szécsényi Péter, a közelmúltban két díjugrató versenyen szerepelt.

Férfi kézilabda NB II... A Szentesi Kinizsi férfi együttese Mezőtúron lépett pályára.

Döntetlen... Fontos meccs Derekegyházán.

Gólpárbaj... A Hungerit-Szentes -Angyalföld OB I-es női vízilabda-mérkőzésen.


Bővebben


 

Gála Szentesen
 

2003. november 14.


Képünkön: Bognár László, az ötszörös magyar bajnok 1994 óta a profik között bokszol.

Közép-Európa "legütőképesebb" boksz-menedzserirodájának nevezte az amerikai Flash Magazin a Felix-Promotion céget. A cégvezető-alapító Rácz Félix 1993. óta egyengeti hazai és külföldi ökölvívók pályafutását. Az első jelentősebb lépéseket édesapjával közösen, az Unio Box Team égisze alatt tette meg. Az önálló cégalapításhoz a tapasztalatszerzés és a sportág világának alapos kiismerése vezetett.


Bővebben


 

Új motorvonatok
 

2003. november 14.


Az Uzsgyi becenévre elkeresztelt sínbuszok legelső darabja október 31-én, 14 óra 51 perckor futott be a szentesi vasútállomásra.

A négy méter magas és közel negyvenöt méter hosszú szerelvényben, mely légkondiciónálóval van felszerelve, száznegyven ülőhely található. Uzsgyi megalkotói gondoltak a mozgáskorlátozottakra is és a zárt rendszerű mellékhelyiséget ennek megfeleloen alakították ki. Szentesről 4 óra 35 perckor, 8.30-kor és 14.35-kor indul egy-egy vonat, s Szolnokról vissza 6.45-kor, 12 órakor, valamint 16 óra 20 perckor.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


 

Családi események
 

2003. november 14.


Született: Tordai Lászlónak és Ficsór Katalin Etelkának (Futó Z. u. 26.) László, Józsa Zsoltnak és Dékány Katalinnak (Dr. Mátéffy F. u. 35.) Dorina Fanni...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz