XXXIV. évfolyam 9. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az örök nőt köszöntjük!
 

2003. március 7.


Tisztelt Hölgyeim!
A 2003-as esztendő úgy hozta, hogy a nőnap az idén a hivatalos tavasz első hétvégéjére esik. Talán jelképes is, hogy a hosszú hideg, a szürkeség után a nőket, a szebbik nemet ünnepeljük.
Azokat a társainkat, akikkel nap mint nap együtt küzdjük meg az élet dolgait, osztjuk meg örömeinket és bánatainkat.


Bővebben


 

Adósság a kórházban
 Az átszervezés elkerülhetetlen

2003. március 7.


A Csongrád Megyei Önkormányzat február 28-i ülésén, felmentette a szentesi kórház igazgatóját. Ezt megelőzően dr. Kovács Ágnes igazgató-főorvos - február 25-én - lemondott vezetői megbízatásáról. Az előzményekről és a döntés hátteréről kérdeztük dr. Frank Józsefet, a megyei közgyűlés elnökét.


Bővebben


 

Téltemető - tavaszköszöntő
 

2003. március 7.


Miután kidobolták és felolvasták Szirbik Imre polgármester köszöntőjét, busójárással, farsangi alakoskodással, kolompolással és különféle programokkal már pénteken, február utolsó napján elkezdődött a vidám télbúcsúztató rendezvénysorozat, melynek keretében a szentesi busók, táncosok mellett egy szlovéniai jelmezcsoport is hozzájárult a megfelelő hangulat megteremtéséhez.


Bővebben


 

Szabadság téri költözők
 

2003. március 7.


Elmondhatjuk, öröm költözött a Szabadság térre. Az új lakóknak mindenképpen emlékezetes nap lesz február 27-e. Köztük Kovácsné B. Ildikónak, aki kis családjával ezen a napon vehette át Szűcs Lajos alpolgármestertől (képünk) a Szabadság tér 6. szám alatti lakásuk kulcsát. Mint ismeretes, a Szabadság téren 11 új, kétszobás, 62, illetve 45 négyzetméteres szociális bérlakás készült el, melyeket a padlástér beépítésével alakítottak ki.


 

Hoz-e a tavasz magyar Dávidokat?
 

2003. március 7.


Pontosan hatvan évvel ezelőtt köszöntette a márciust és benne a tavaszt Szabó Lőrinc így: " Az idő - langyosodik, - a felhő - rongyosodik,- itt is, ott - is lyukakat - éget már - rajta a nap... mindnyájan - tudjuk, ez ő - ez már az - új hatalom, - a legszebb - forradalom..."


Bővebben


 

Félre "lépett" egy vagon
 

2003. március 7.


Kisiklott egy tehervonat vagonja hétfőn reggel Szentesnél egy iparvágányon, a berekháti vasúti átjáróban. A tehervonat a baromfifeldolgozó iparvágányán a sorompóval lezárt berekháti vasúti átjáróban haladt át, amikor egyik vagonja négy tengellyel lesiklott a sínekről és oldalra egyméternyit kicsúszott


Bővebben


 

Hadisegélyes asszonyok tüntetése
 Nyolvanöt éve történt

2003. március 7.


Az első világháború kitörésekor a hivatalos propaganda villámháborúról beszélt; senki sem gondolta, hogy közel öt évig elhúzódik, s mérhetetlen nyomorral párosul. Az 1914. évi jó termés még biztosította a lakosság gabonaszükségletét, a fogyasztásban számottevő korlátozásra nem volt szükség. A hadbavonultak ellátatlan családtagjai államsegélyben részesültek.


Bővebben


 

Különdíjat táncoltak
 

2003. március 7.


Az első Országos Társastánc Tanulmányi Versenyt rendezték meg a hét végén Szeghalmon. Az oktatási minisztérium által művészeti iskolák tánccsoportjainak kiírt versenyen Szentest a Lajtha László Zeneiskola képviselte. A diákok kötelező kombinációban jive-t, szabadon választott produkcióként bécsi keringőt táncoltak. A Bajominé Varga Erzsébet által készített koreográfiát a zsűri különdíjjal jutalmazta.


 

Késedelem nélkül
 Helyi adók befizetése

2003. március 7.


A 2003. első félévi helyi adókat március 17-éig lehet kamatmentesen befizetni - kaptuk a figyelemfelhívást a polgármesteri hivatal adócsoportjától. Mint megtudtuk, az adóhivatal valamennyi adófizető részére postázta a teljes évre vonatkozó adó összegét, melynek 50 százalékát kell most - a kiküldött postai csekkeken a magánszemélyek kommunális adója, a gépjárműadó és az építményadó esetében - a fentebb meghatározott időpontig befizetni. Iparűzési adónál pedig a 2002. évben kiadott fizetési meghagyásban foglalt összeget kell utalni a megadott bankszámlaszámra. Bármely helyi adót érintő kérdéssel kapcsolatosan az adóhatóság dolgozói készséggel állnak rendelkezésre a polgármesteri hivatal földszint 125-127-es számú irodákban - olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott levélben.


 

Víz ellen is - tűzoltók
 

2003. március 7.


A vízügyi szakemberek egyelőre nem számolnak belvízveszéllyel a térségben, ha nem olvad el a hó hirtelen. A legrosszabbra is felkészült azonban az önkormányzat. Az elmúlt évek tapasztalatai és gyakorlata alapján a városban a központi ügyeletet és a koordinációs feladatokat a tűzoltóság látja el akár belvíz, akár hóvihar esetén. Koszt György alezredes, tűzoltóparancsnok a gyakorlati munkáról beszélt.


Bővebben


 

Leszavazták Szirbik javaslatát
 A megyei közgyűlésben

2003. március 7.


A megyei közgyűlésben
Csongrád Megye Közgyűlése több döntést hozott a kórház ügyében. A személyi kérdés mellett a 2003-as költségvetés módosító javaslatai között is szerepeltek az intézményt érintő döntések.
A tanácskozás végén Szirbik Imre polgármestert arról kérdeztük, mennyire befolyásolják ezek a döntések a kórház további működését?


Bővebben


 

A művelődés és az oktatás önkéntes segítői
 

2003. március 7.


Az önkormányzatban nyolc bizottság működik. A grémiumokban képviselők dolgoznak, a munkájukat külsős szakemberek segítik. E hasábokon a tapasztalataikról faggatjuk őket. Ez alkalommal a művelődési és oktatási bizottság külsősei szólalnak meg.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. március 7.


Magyar népünk mostani helyzete pontosan olyan, amilyen a bibliai Izraelé volt akkor, amikor az egyiptomi fogságot követő 40 esztendős pusztai (sivatagi) vándorlás után az Ígéretek Földjéhez, a Kánaánt határoló Jordán folyóhoz értek, s megtudták, hogy Kánaán nem üres Éden-kert, gazdag föld, hanem sok-sok pogány királyság tartja hatalmában s erős várak is vannak benne. Elfogta őket a bizonytalanság: érdemes-e megkísérelni az átkelést a Jordánon és harcok árán betelepülni Kánaánba?


Bővebben


 

Brazil show a szentesi karneválon
 

2003. március 7.


A második szentesi karneválon kora délutántól a sportcsarnokban a felsőbb osztályosok és a középiskolások vették át a főszerepet. Következett a nagyok jelmezversenye. A színes maskarákba öltözött diákok jól begyakorolt táncokkal szórakoztatták a közönséget és önmagukat. Volt itt rendőrnő, vámpír, ördög és angyal egyaránt. Egyes produkciók, jól ismert dallamok igazi közönségsikert arattak. Ilyenkor a közönség tapsolva énekelt együtt az előadókkal, mint például a Last Ketchup popegyüttes slágere esetén.


Bővebben


 

Környezetünkért (is)
 Négy megye tanulói versenyeztek

2003. március 7.


Március 1-jén, szombaton közel 350 diák vett részt a Koszta József Általános Iskolában rendezett Curie környezetvédelmi emlékversenyen. Négy megye tanulói mérték össze tudásukat, feladatlapokat kellett kitölteniük, majd gyakorlati feladatokat oldottak meg. Közülük az első helyezettek jutottak az országos döntőbe, melyet április 5-én Kecskeméten rendeznek majd.


Bővebben


 

Diákok az unióba készülnek
 

2003. március 7.


Oltyán Lajos nyugalmazott általános iskolai igazgató, önkormányzati képviselő, a művelődési és oktatási bizottság elnöke nagy szerepet vállalt az európai uniós tantermek kialakításában. Mint mondja, ezzel kapcsolatban 1998-ban kapták a felhívást, ami az United Games Európai Információs Szervezet tett közzé. Ez utóbbiról csak annyit, hogy tulajdonképpen egy közép-európai ifjúsági szervezet volt ausztriai központtal. Célja az osztrák, német, olasz területeken különféle programok szervezése, fiatalok találkozási lehetőségeinek biztosítása, csereprogramok, -kapcsolatok bonyolítása. Ami végül is átterjedt Magyarországra is.


Bővebben


 

Az évszázad autója
 Makói mérnök tervezte

2003. március 7.


Galamb József és a Ford T-modell címmel dr. Halmágyi Pál előadását hallhatták mindazok, akik ellátogattak a Koszta József Múzeum Széchenyi-ligeti épületébe február egyik délutánján.


Bővebben


 

Fórum a támogatásokról
 

2003. március 7.


Februárban jelent meg az idei agrártámogatások listája és a kapcsolódó pályázati kiírások. Az érdekelt mezőgazdasági termelők közül már sokan felkeresték az FM hivatalt a Kossuth tér 5. szám alatt. Az FM irodában Marsi Tibor, Szentes és Nagytőke vezető falugazdászát kértük, hogy vázlatosan ismertesse az idei lehetőségeket.


Bővebben


 

Köszönet a szentesieknek!
 

2003. március 7.


Ezúton is köszönetet mondok minden adatközlőmnek és támogatómnak, hogy
Szentes és környéke népzenéje és néptánca a XX. században című könyvem ill. hangzómelléklete megjelenését valamint bemutatóját segítette.


Bővebben


 

Pálinkafőzés a XVIII-XIX. században
 

2003. március 7.


A Heti Világgazdaság 2003. január 4-i számában Vajna Tamás Fokról fokra címmel rövid cikket szentelt a pálinka elnevezésnek valamint a szeszesital eredete körül kibontakozó vitának. Az írásból kiderül, hogy az uniós csatlakozás előestéjén egy kompromisszumos megoldás született a termékkel kapcsolatban. Magyarország pálinka, Románia pedig palinca feliratú palackokban forgalmazhatja saját égetett szeszeit.


Bővebben


 

Táncparádé
 

2003. március 7.


Országos ranglista versenyt rendeztek junior II. latin és felnőtt standard kategóriában Dunakeszin. A "táncparádén" az alábbi eredményeket érték el a Szilver TSE táncosai.
Junior II. lt.: 4. Bődi Richárd-Kovács Bernadett, 6. Kósa András-Túri Bernadett. Felnőtt st.: 1. László Csaba-Szögi Szilvia, 2. Páli Erik-Páli Viktória, 4. Szepesi József-Szepesi Judit. Tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.


 

Házasság és politika
 

2003. március 7.


Február 26-án 19 órától egy tartalmas és szórakoztató este erejéig újra a színházé volt a főszerep Szentesen. Görgey Gábor: Mikszáth különös házasságai című kétrészes játékára, s benne persze Mikó István és Piros Ildikó vendégszereplésére sokan voltak kíváncsiak, így gyakorlatilag telt ház fogadta az ismert művészeket a Tóth József Színházban. A mű alaphelyzete röviden: Ilonka, Mikszáth felesége - a valóságtól eltérően - már férje életében hozzáfog emlékiratai megírásához


Bővebben


 

Kupameccsek
 

2003. március 7.


Széchenyi-kupa 2003 néven teremlabdarúgó-bajnokságot rendeztek az 1993-ban született általános iskolai tanulók részére. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola tornatermében február 1-jétől több fordulóban kilenc helyi és Szentes környéki iskolás csapat, közel száz diák vett részt a küzdelmekben.


Bővebben


 

Komjátiék segítenek
 

2003. március 7.


Ismerve a kialakult hó- és időjárásviszonyokat, fönnáll annak a veszélye, hogy belvizes károkkal kell számolnunk. Köztudott, mint terület a város és környéke eléggé mély fekvésűnek számít, gondot okozhat, hogy az altalaj telítődött vízzel, és ha a meglévő hó vízmennyiségét nézzük, a sok csapadékvíz elvezetését a meglévő rendszer nem tudja megoldani.


Bővebben


 

"Vadászkaland az éjszakában"
 

2003. március 7.


2003. február 14-én megjelent írásom felkavarta a városban a kedélyeket. Azokét, akikkel a közelmúltban szintén történt valamilyen kellemetlen "vadászkaland" azért, mert a múlt kellemetlen eseményei újra előtörtek és újra felzaklatták őket. Másokat - főleg az állatszerető embereket - az eset igazságtalansága és az oktalan vérengzés borzasztott el.
A cikkre válaszolt az Új Barázda Vadásztársaság vadászmestere. Írására csak néhány pontosítással válaszolnék, mert nem szeretnék "nyilatkozatháborúba" keveredni, de szeretném, ha betartanánk a pontosság és a szakmai igényesség szabályait.

Bővebben


 

Postagalambok köszönete
 

2003. március 7.


Mind ez ideig visszhangtalan volt az a győzelmi sorozat, amit Kulik Mihály és gyors röptű postagalambjai elértek. A siker azonban legyűrte a csendet, és a galambászt kitüntették. De a titok ettől még titok maradt. Rövid- vagy hosszútáv, igazából nem számít. A honvágyó hímek a mai napig nem tudni hogyan, de szélsebesen hazatalálnak a dúcba, ahol gazdájuk gondoskodása mellett az "özvegy" tojók boldog szárnycsapásai fogadják őket. Nos, hogy a romantika-e a diadal kulcsa, csak találgatni lehet. Erről is kérdeztem Szentes kiváló sportolóját.


Bővebben


 

Új edző, jól seper
 

2003. március 7.


Az NB I-es női teremlabdarúgó-bajnokságon (futsal), a 2. csoport, középdöntőjének utolsó fordulóját Budaörsön rendezték. Az AL-KO Szentesi TE új edzővel, a népszerű popénekes Hevesi Tamás irányításával vágott neki a középdöntő utolsó fordulójának. Már korábban eldőlt, hogy a szentesi hölgykoszorú a legjobb négy között folytatja. A záró fordulóban, két győzelem mellett egy döntetlent szerezve, hét pontot gyűjtve gyarapították pontjaikat. A budaörsi forduló eredményei:


Bővebben


 

Megverték
 

2003. március 7.


Ismét győzelmet szerzett a Szentesi TE NB III-as labdarúgócsapata. Orosházán felkészülési mérkőzésen vendégszereplő szentesiek az NB II-es bajnokságban viaskodó Békés megyeieket verték 2-0-ra. A győzelmet jelentő gólokat a frissen igazolt Szarvas Zsolt és Kerepeczky szerezte.


 

Másodikok
 

2003. március 7.


A második helyet szerezte meg hétvégén a Bertók SC vízilabdacsapata Hajdúszoboszlón. A fürdővárosban hatodik alkalommal megrendezett Árpád Nemzetközi Vízilabdatornán tíz csapat két ötös csoportban versengett a győzelemért. A tavaszi felkészülés végénél járó szentesiek először a jugoszláv Szabadkával találkoztak, akiket magabiztosan 12-4-re vertek. A szombati folytatásnál a Békéscsaba következett.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. március 7.


Született: Jutasi Tamásnak és Bimbó Anikónak (Szeder I. u. 8.) Tamás, Sebők Imrének és Kuli Erzsébetnek (Téglagyári út 6.) Martin Imre...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz