<<< Vissza

Az évszázad autója
Makói mérnök tervezte

2003. március 7.

 
Galamb József és a Ford T-modell címmel dr. Halmágyi Pál előadását hallhatták mindazok, akik ellátogattak a Koszta József Múzeum Széchenyi-ligeti épületébe február egyik délutánján.

A TIT Szentesi Szervezete és a Koszta József Múzeum közös rendezésében elhangzott előadás bevezetéseként László Zoltán színművész N. Orbán István és Faludy György írásaiból olvasott fel. A múzeumigazgató előadása Galamb József (1881, Makó-1955, Detroit), a Ford autógyár magyar főmérnökének életét és pályáját mutatta be, részletesen taglalva a felfelé ívelő karrier állomásait. Az érdeklődők számos érdekességet tudhattak meg arról, hogyan jutott a makói születésű fiatalember Amerikába, a lehetőségek hazájába, s hogyan került kapcsolatba a Forddal, ahol tervei alapján 1908-ban elkezdték gyártani a legendás Ford T-modellt.

Galamb József és a T-modell sikertörténete innentől töretlen: a sokak által az évszázad autójának tartott típust - folyamatosan modernizálva - egészen 1927-ig gyártották, s nem túlzás azt állítani, a T-modell ültette autóba Amerikát. Dr. Halmágyi Pál kitért többek között Galamb József és Horthy Miklós kormányzó kapcsolatára, a Makón létesített Ford üzem történetére és a tervei alapján készült Fordson traktor sikereire is.

A múzeumigazgató elmondta: Makón a 80-as évektől törték meg a kötelező hallgatás csendjét, s kezdték feleleveníteni Galamb József emlékét. A hagyományok ápolásának jegyében 1981-ben emléktáblát avattak a makói Ford-lerakat helyén. Később iskola vette fel a főmérnök nevét, majd szobrot emeltek tiszteletére.

Aki elmulasztotta ezt a rendkívül érdekes előadást, de szeretne többet megtudni Galamb Józsefről és a Ford T-modellről, március 16-ig megtekintheti a makói József Attila Múzeum hasonló címmel rendezett vendégkiállítását a Koszta József Múzeumban. A kiállítás anyagában szereplő tárgyak, dokumentumok egy páratlan karrier, egy gazdag életút emlékei. A korabeli fotók, újságcikkek és interjúk betekintést nyújtanak Galamb József pályafutásának szakmai részleteibe.

A Ford T-modell makettje mellett tervek, leírások és számos egyéb érdekesség segíti a látogatót abban, hogy jobban megismerhessen egy olyan magyart, akire nemcsak a makóiak, de az egész ország méltán lehet büszke.


<<< Vissza