<<< Vissza

Diákok az unióba készülnek

2003. március 7.

 
Oltyán Lajos nyugalmazott általános iskolai igazgató, önkormányzati képviselő, a művelődési és oktatási bizottság elnöke nagy szerepet vállalt az európai uniós tantermek kialakításában. Mint mondja, ezzel kapcsolatban 1998-ban kapták a felhívást, ami az United Games Európai Információs Szervezet tett közzé. Ez utóbbiról csak annyit, hogy tulajdonképpen egy közép-európai ifjúsági szervezet volt ausztriai központtal. Célja az osztrák, német, olasz területeken különféle programok szervezése, fiatalok találkozási lehetőségeinek biztosítása, csereprogramok, -kapcsolatok bonyolítása. Ami végül is átterjedt Magyarországra is.

- Szentgotthárd, Szombathely térségében kapcsolódtak a fiatalok a szervezethez - meséli Oltyán Lajos. - Egy pécsi egyetemi tanár, dr. Bánhídi Miklós lett a szervezet honi megbízottja. Ő tett felhívást európai uniós programok, tantermek szervezésére. Tevékenységét fölkarolta az európai uUniós nagykövetség, az akkori nagykövet is nagy barátja volt a gyermekprogramoknak, fantáziát látott bennük. A Klauzál Gábor Általános Iskolában ekkor határoztuk el, hogy létrehozunk egy európai uiós tantermet. Ez volt Szentesen az első. A dolog úgy alakult, hogy '99 május 9-én, az Európa-napon, vagy ha úgy tetszik a Béke napján avattuk. Szerencsés találkozás volt, hogy az európai Uuniós információs irodát is ekkor avattuk Szentesen.

Mint ismeretes, a Klauzál iskola példáját nagyon gyorsan követte a Deák Ferenc, majd a Kiss Bálint Református Általános Iskola, azután a Rigó Alajos Általános Iskola és Gyermekotthonban, illetve a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában avattak európai uniós tantermeket. A tantermekben az unióról találhatunk információkat különböző térképeken, plakátokon, szóróanyagokon.

- Természetesen órákat tartanak bennük, jó programokkal. Mert hát vannak tanulók, akiket ez nagyon is érdekel - mondja az igazgató.

- Mindez további kapcsolatteremtést sugall - vetem közbe.

- Igen. Több iskola próbálja kihasználni a lehetőségeket. A Klauzálban már a tantermek kialakítása közben folytak tárgyalások a Comenius-program keretében egy francia, egy dán, egy angol és egy spanyol testvériskolával, amelyek azóta gyümölcsözőek. Jelenleg egy spanyol és egy litván kapcsolatfelvételen dolgoznak. Ezek mind lehetőséget adnak arra, hogy a különböző országok gyerekeivel barátkozzanak. A program segítségével sikerült egy francia kapcsolatot kiszélesíteni. A deákosok most készülnek Angliába, pedagógusaink Dániába. Szoros kapcsolatot tartanak egymással, közös rendezvényeket szerveznek, minden évben van egy európai uniós-találkozó.

- A képviselő-testület legutóbbi ülésén bővebben foglalkozott a testvérvárosi kapcsolatokkal. Ön szerint hogyan lehetne még előrébb lépni ez ügyben?

- Bizottságunk felmérést végzett a témában. Az eredmény: uniós témájú osztályfőnöki órák rendszeres tartásával, a tanulóknak bővebb ismeretanyagot kellene kapniuk a számukra kiemelten fontos két területről, mégpedig: hogyan tanulhatnak, illetve hogyan vállalhatnak munkát az unióban. Bővíteni kellene a tantermek felszereltségét. A tanárok véleménye szerint vetélkedőket, előadássorozatokat, fórumokat kellene tartani az unióról.

- A művelődési és oktatási bizottság, és személy szerint ön is egy bizonyos véleményt fogalmazott meg.

- Nekünk nagyon fontosak ezek az európai kapcsolatok. Amit én szorgalmazok, az, hogy a módosított programban kerüljön bele az iskolák kapcsolata. Bár eddig is nagyon fontos kulturális tevékenységet folytatnak, én munkakapcsolatszerűen képzelem el az egészet. Fontos, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, ismereteket szerezzünk, miközben eljutunk odáig, hogy külföldre is ajánlunk diákokat tanulni. Hozzáteszem, az internettel ezek a dolgok mérhetetlenül kitágulnak.

- Tervezik újabb európai uniós tantermek átadását?

- A középiskoláknak is vannak kapcsolataik, bár ők nem mozdultak erre. A tantermek dolga akkor is spontán jött, ezt nem lehet ráerőszakolni egy iskolára sem. El kell gondolkozni ezen, hiszen ezeket a programokat az unió fizeti. A konferenciákat is, melyeken pedagógusok vesznek részt. Tavasszal Szentesen lesz egy ilyen háromnapos esemény.

Lovas József


<<< Vissza