<<< Vissza

Brazil show a szentesi karneválon

2003. március 7.

 
A második szentesi karneválon kora délutántól a sportcsarnokban a felsőbb osztályosok és a középiskolások vették át a főszerepet. Következett a nagyok jelmezversenye.

A színes maskarákba öltözött diákok jól begyakorolt táncokkal szórakoztatták a közönséget és önmagukat. Volt itt rendőrnő, vámpír, ördög és angyal egyaránt. Egyes produkciók, jól ismert dallamok igazi közönségsikert arattak. Ilyenkor a közönség tapsolva énekelt együtt az előadókkal, mint például a Last Ketchup popegyüttes slágere esetén.

A csapatok színes jelmezei, a körbejáró kedves állatfigurák igazi színes farsangi kavalkádot varázsoltak a sportcsarnokba. A jelmezversenyt a busók kolompos télriasztó tánca zárta.
Négy óra körül már nemcsak a csarnokban, de kint is óriási tömeg gyűlt össze arra várva, hogy végre elindulhasson az utcai karnevál. Az éneklő-táncoló farsangolókkal teli két kamion előtt gólyalábasok haladtak, s adták elő műsorszámukat a járókelőknek. A dobosok és a busók után az egyre szaporodó tömeg követte a vidám menetet. A rendőrök és a polgárőrök által biztosított úton zenével és népies rigmusokkal a Kurcához, az IH parkba tartott a színes karnevál, hogy ott látványos vízi téltemetés és fáklyás mulatság közepette űzzék el végleg a telet. A Horváth Mihály Gimnázium diákjai kenukkal hozták a telet szimbolizáló, elégetésre váró máglyarakást. A honfoglaló magyarok korhű öltöztében megjelenő úriember, valamint az evezősök produkciójával azonban nem ért véget a fieszta, ugyanis visszatérve a sportcsarnokba a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak elő táncos produkciókat.

A felvezetés már igazi szombat esti bulit ígért. Az elsötétült csarnokban újfent rengetegen gyűltek össze, hogy megtekintsék a még hátralévő karneváli eseményeket.
Mielőtt elindult volna a nagy érdeklődéssel várt szamba-show, a nap folyamán lezajlott jelmezversenyek eredményhirdetése következett.

Az alsósok kategóriájában a Koszta József Általános Iskola 1/B osztályos csapata nyerte el az első díjat a "Mesés Kelet" című produkcióval, melyet Nánásiné Seres Katalin és Nánási Attila tanított be. Az 50 ezer forintot jelentő díjat Szirbik Imre polgármester adta át, aki a nap folyamán maga is figyelemmel kísérte a jelmezesek műsorát.

Második helyezett a Klauzál Gábor Általános Iskola 4/A "Tánc-mix" összeállítása. Felkészítők Molnárné Kozma Márta, Bálint Anetta. A jutalom 40 ezer forint.
Harmadik helyezett a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola 4/A "Rock and Roll" produkciója, amelyért 30 ezer forint illeti a kitalálókat. Felkészítők: Siposné Miskolczi Gyöngyi, Fazekas Emília, Szatmári Szilvia.

A felsősök versenyében a Kiss Bálint Református Általános Iskola hatodikos diákjai bizonyultak legjobbnak a cseppet sem könnyű helyzetben lévő zsűri döntése szerint. A "Lovagi torna Lajos király udvarában" címet viselő műsorszámuk (Antalné Koncz Éva koreográfiája) sikere 70 ezer forintot jelentő első díjat ért.

Második helyen a Klauzál Gábor Általános Iskola diákjai a "Nyugodtan mondj nemet" kollekcióval arattak, illetve zsebeltek be 60 ezer forintot. Felkészítő: Berezvai Ferencné.
Harmadik "befutó" a Koszta József Általános Iskola Csapata a "Napsugarak tánc"-ával, amelyet Janiga Lászlóné vitt színre. A jutalom 50 ezer forint.

Szirbik Imre e helyütt ragadta meg az alkalmat, hogy röviden köszönetet mondjon a rendezvény létrejöttében és lebonyolításában segédkezőknek. Külön kiemelte a karnevál főszervezőjének, Boros Szilviának és csapatának lelkes és fáradhatatlan munkáját. A polgármester emléklappal köszönte meg nélkülözhetetlen segítségüket.

Miután újra kihunytak a fények, következett az est fénypontja, a brazil szamba show... A szervezők remek ötlete, s nagy sikere volt, hogy a dél-amerikai szambavírtuózok egyáltalán ide kerülhettek a szentesi kora tavaszba, kihagyva a riói karnevál első napjait. Egy biztos: a brazilok gondoskodtak arról, hogy ha csak egy negyed órára is, de mindenki belekóstolhasson az igazi riói hangulatba. A rendkívül közvetlen brazil művészek a közönséget is bevették a táncba: eleinte csak egy-két vállalkozó szellemű amatőr táncos lépett fel közéjük, majd a fiatalok úgy ellepték a színpadot, hogy a brazilokat látni sem lehetett.

A tüzes szamba után lufieső zárta a sportcsarnokbeli eseményeket, ami nem jelentette azt, hogy lehűlt volna a hangulat. A buli folytatódott tovább: a városban hajnalig nagy volt a jövés-menés, a szórakozóhelyeken pedig nem hogy fogyott volna, de egyre csak nőtt a tömeg.
Az este folyamán már bárki nyugodt szívvel kijelenthette: a II. szentesi télbúcsúztató karnevál több szempontból is sikeres volt. A sportcsarnokot egész nap óriási tömeg töltötte meg, egyes források szerint két-háromezer ember is kilátogatott a rendezvényekre.

Az utcán vonuló karneváli menet pedig szemmel láthatólag jóval több embert vonzott, mint tavaly. A szervezők nagy sikerként könyvelhetik el, hogy az esemény megmozgatta a várost, megtáncoltatta a fiatalokat, közös programot kínált a családoknak, és mosolyt csalt a gyermekek arcára. Nem utolsósorban pedig úgy tűnik, még a telet is sikerült végleg elbúcsúztatni. Nem csoda, hogy a tél jobbnak látta feladni azok után, ahogyan a hétvégén Szentesen űzték-temették.


A karneválról tudósított: Püski Krisztián


<<< Vissza