<<< Vissza

Víz ellen is - tűzoltók

2003. március 7.

 
A vízügyi szakemberek egyelőre nem számolnak belvízveszéllyel a térségben, ha nem olvad el a hó hirtelen. A legrosszabbra is felkészült azonban az önkormányzat. Az elmúlt évek tapasztalatai és gyakorlata alapján a városban a központi ügyeletet és a koordinációs feladatokat a tűzoltóság látja el akár belvíz, akár hóvihar esetén. Koszt György alezredes, tűzoltóparancsnok a gyakorlati munkáról beszélt.

- Ha a 105-ös segélyhívó számra telefonál valaki segítségért, akkor itt dönti el az ügyeletes parancsnok, hogy milyen beavatkozás szükséges. Rangsorolják a munkákat illetve nyilvántartást vezetnek a városban rendelkezésre álló eszközökről. Mentési időszakban egy ember minden bejelentést megvizsgál a helyszínen, ez alapján rangsorolják a feladatokat és a legsürgősebb munkához irányítják az erőket. Természetesen a tűzoltók segítenek mindenhol. De aki önerejéből képes a belvizet elvezetni, az árkot, átereszt kitisztítani, az ne várja el a központi segítséget!

- Mindent megteszünk, hogy a legrövidebb időn belül elhárítsuk a veszélyt, de nem tudunk egyszerre mindenhol jelen lenni. A lakóépületek, tanyák elsőbbséget kapnak a melléképületekkel, kertekkel, mezőgazdasági területekkel szemben. Ha a belvíz mégis megrongál épületet, akkor biztosított a faanyag a megerősítéséhez illetve az ott lakók és vagyontárgyaik elhelyezése is biztosított.

Ilyen lassú olvadással enyhe lefolyású belvízre számítunk. Ha mégis jönne egy hirtelen felmelegedés, mi felkészültünk és a vízelvezető rendszer állapota is jobb, mint évekkel ezelott. Most még nem tudjuk, hol okozhat gondot a belvíz, de úgy gondolom a társszervekkel együtt mindent megtettünk a károk megelőzésére.

Besenyei


<<< Vissza