Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 39. szám

2011. október 7.

Mi lesz a tiszti klubbal?

Nem tudni, milyen sors vár a szentesi helyőrségi – lánykori nevén tiszti – klubra, mivel az intézményt működtető HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.-t januártól megszünteti a Honvédelmi Minisztérium.

A társaság 17 klubot tart fenn országszerte. A témával kapcsolatban a tárca parlamenti államtitkára, Simicskó István néhány napja azt mondta a Honvédszakszervezet által kezdeményezett Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum ülésén, hogy a minisztérium megvizsgálta az üdülők, illetve a tiszti klubok helyzetét, és arra az álláspontra jutott, hogy azok átszervezése költségcsökkentő lépés. A helyőrségi klubokat a tárca a helyi katonai egységeknek, illetve azok parancsnokainak, másodsorban, ahol már nincs katonai szervezet, ott az önkormányzatoknak ajánlja fel üzemeltetésre. A politikus hangsúlyozta: a minisztérium a honvédség kulturális és társadalmi életének kiemelt fontosságú pontjaiként tekint a klubokra, ezért a majdani üzemeltetőkkel olyan szerződéseket köt, amely "az idők végezetéig" bebiztosítja a honvédségi szervezetek használati jogát.

Lapunk információi szerint az átszervezés 6 főállású munkatársat érint Szentesen. Az Ady Endre utcai épületnek háromnegyedét használja jelenleg a helyőrségi klub, a földszinti rész egyik felében étterem működik. Az intézmény rendszeresen szervezett és szervez honvédségi baráti és családi találkozókat, kiállításokat, gyermektáborokat, és a nagy hagyományokkal bíró Euroatlanti Nyári Egyetem rendezése is őhozzájuk fűződik.

A klub jövőjéről megkérdeztük a HM Bessenyei György Kulturális és Üdültetési Közhasznú Nonprofit Kft.-t, de csak azt közölték velünk, hogy a 2011. december 31-ig társaságuk kezelésében lévő helyőrségi klubok sorsáról hivatalos tájékoztatást a Honvédelmi Minisztérium tud adni. Elküldtük kérdéseinket oda is, de konkrét válaszokat nem kaptunk. Csupán annyit írtak a sajtóosztályról, hogy az egyes helyőrségi klubok a tárca számára olyan intézményeket jelentenek, ahol a katonai hagyományápolás és a kulturális élet fenntartása mellett a települési közművelődési feladatok hatékony ellátását végzik. Ezen szempontok figyelembe vételével – a Honvédelmi Minisztérium működésének racionalizálása érdekében – jelenleg átfogó költségvetési elemzést hajtanak végre a szakemberek a klubok további sorsáról. Végleges döntéseket – az elemzést követően – közigazgatási egyeztetés is megelőzi majd.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel

2011. október 7.

Sok az üres helyi járat

Reggeli "csúcs" - szerdán öt utas várt a kertvárosi ABC-nél a helyi járatraKétszer annyit költ a város a helyi tömegközlekedésre, mint maguk az utasok, de még így is veszteséges a buszjáratok üzemeltetése. 2012 végéig a Tisza Volán indítja a helyi járatokat, az önkormányzat hamarosan pályázatot írhat ki a nem kötelező feladat ellátásra.

Sűrűbben is közlekedhetnének a helyi buszjáratok – interpellált az egyik képviselő az önkormányzati testület legutóbbi ülésén. Az igény érhető, hiszen bizonyára könnyebb lenne bejutni a városközpontba a felsőpárti óvodásoknak, ha délelőttönként több járat ingázna, de a megoldás nem ennyire egyszerű. Illetve az, de ennek a költségét valakinek ki is kell fizetni. Pillanatnyilag ott tartunk – legalábbis a kiadások és az utasszám alapján –, hogy a Tisza Volánnak, a városnak, és még a szentesieknek sem kifizetődő a helyi tömegközlekedésre áldozni. Az utasoktól származó bevételek például 2008-ban még megközelítették a 6,5 millió forintot, de tavaly már csak 3,8 milliót költöttek a városlakók jegyre és bérletekre.

2011. október 7.

Lakókocsi a fűben

Akárhogy is nézzük, jó ötletnek bizonyult az egész. Már ha a reklámoldalát nézzük a dolognak. Máris mondom, miről van szó. Szentes Csongrád felőli elkerülő és a városba vezető útja közötti üres telken egy lakókocsit helyezett el a tulajdonosa. Jó ideje ott díszeleg mindjárt a körforgalom után. A szándék adott: a lakókocsit értékesíteni szeretnék. Hatalmas betűkkel rá is írták: eladó. Messziről olvashatóan tudatják velünk, arra járó emberekkel, hogy a helyszínen több kocsiból is válogathatunk.

Reklámnak nem rossz, csettint a nyelvével az ott elhaladó polgár, majd továbbhajt. Két dolgot csinálhat: mosolyogva elmegy a látottak mellett, vagy vásárlási szándékát kifejezve bekopog a cégnél, mondván: az autó fölkeltette érdeklődését. Valószínűleg ez utóbbi a ritkább.

Miből gondolom? A napokban arra lettem figyelmes, hogy a kocsit fölfordították. Kerekeivel az ég felé áll a tisztáson egymagában. Az idő vasfoga lassan kikezdi, a betűk is lefoszlanak róla. Azért így már nem olyan szép látvány. Sőt! Az önkormányzat szeptember végi ülésén Szabó Zoltán képviselő interpellációjában hangot is adott nemtetszésének az ügyben. Mint mondta: el kéne onnan távolítani. Mert hát a kép senkinek sem hiányzik a laktanya előtt élő család "roncsbemutatója" mellett.

(lovas)

2011. október 7.

Két helyszínen szűrnek

Hivatalosan is elkezdődött a helyi, Egészség a célkeresztben - SZENTtESt egészségmegőrző program. Az első szűrési napon október 8-án, szombaton (10–17 óra) a rendelőintézetben méhnyakrák és szemészeti szűrés, mell- és mammográfiás vizsgálat lesz, valamint az 1998-ban született helybeli lányoknak ekkor adják be térítésmentesen az első HPV elleni oltásokat. A Dr. Bugyi István Kórház Gyógyfürdő és Nappali Kórházában 10 és 17 óra között csontsűrűség mérésre és gyógytornára kerül sor.

A méhnyakrák világszerte a nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat. A világon 550 ezer méhnyak- és egyéb rákbetegség kialakulásáért felelős. Az epidemiológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a méhnyakrákok és az egyéb genitális karcinómák több mint 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal (HPV).

A statisztikai adatok is bizonyítják, hogy szükséges a felvilágosítás, a megfelelő védekezés és a védőoltással történő prevenció. (Dr. Halász Oszkár nőgyógyász, SBO).

A csontritkulás korunk népbetegsége, "néma járványnak" is nevezik. A teljes lakosság 10, az 50 év fölöttiek 30 százalékát érinti. Tüneteket a betegség előre haladott állapotában okoz; csonttörést, amelynek következményei jelentős deformitást, mozgásbeszűkülést, fájdalmat eredményeznek. A combnyaktörés napjainkban is igen magas halálozással jár.

Az osteoporosis-szűrés hosszútávon a megfelelő kezeléssel együtt biztosíthatja a jó életminőséget. (Dr. Balázs Éva, mozgásszervi rehabilitáció)

A szem a legfontosabb érzékszervünk. Gyakran felfedezhetők belgyógyászati betegségek egyszerű szemészeti vizsgálattal. A szemészeti betegségek döntő többsége korai felismeréskor kezelhető és a szem megmenthető. (Dr. Gyenes Ágota szemész)

Betegségtünetek hiányában is elengedhetetlen, hogy bizonyos életkorokban az emberek megtanulják és elvégezzék magukon az önvizsgálatot (emlők, herék), illetve részt vegyenek a szervezett szűrővizsgálatokon.

Így sokkal nagyobb esélyük van arra, hogy az esetlegesen még tüneteket nem okozó rosszindulatú betegségük korai, maradéktalanul gyógyítható stádiumban kerüljön felfedezésre. (Ifj. dr. Kispál Mihály onkológus).

A szervezők várnak mindenkit, aki kíváncsi arra, hogyan és milyen eszközökkel lehetne megelőzni, kezelni a különböző ízületi megbetegedéseket és a csontritkulás által kialakult tüneteket. Jelentkezzenek a szűrés napján a gyógyfürdő emeletén lévő tornateremben.

A foglalkozáson való részvétel kényelmes ruhában javasolt. A torna időpontjai: 11–11.30, 13–13.30, 15–15.30, 16–16.30.

2011. október 7.

József Attila utca

Utcáink, tereink névadói (59.)

A belvárosban található; az Alsópártra vezet; a Kossuth utcát és a Vásárhelyi utat köti össze. 1857-től a századfordulóig Alsó piac utcának nevezték, mert az alsópárti piacra vezetett (ma Lakos tér). 1903-ban Patika utcaként említik, valószínűleg az utca elején működő Megváltó Patikáról. Az 1906. évi városrendezéskor az utca Sarkadi Nagy Antal (1850–1895) vármegyei főpénztárnok, nemes adományozó, a szentesi árvaházi alap létrehozójának nevét vette fel. 1945-ben az utca névadója József Attila költő lett, aki Budapesten született 1905. április 11-én; szülei József Áron szappanfőző munkás és Pőcze Borbála mosónő. Apja elhagyta családját, ezért a Gyermekvédő Liga a fiút kiadta Öcsödre egy parasztcsaládhoz. 1912-ben visszakerült Budapestre; a Ferencvárosban élt rendkívül szegényes körülmények között. Anyja halála után sógora, Makai Ödön ügyvéd lett a gyámja. 1920-tól a makói gimnáziumban tanult. 1922-ben ismeretséget kötött Juhász Gyulával; az ő segítségével jelent meg első verseskötete, A szépség koldusa. 1923-tól verseit a Nyugat is közölte. 1924-től a szegedi egyetem magyar–francia szakán tanult, de 1925-ben a Tiszta szívvel c. verse miatt eltanácsolták az intézményből. Ezt követően a bécsi egyetemre járt, majd 1926– 27-ben Párizsban a Sorbonne-on hallgatott előadásokat. 1928-ban egy rövid ideig a budapesti egyetemen is tanult. Sorra jelentek meg verseskötetei, de megélhetését báró Hatvany Lajos, majd Hatvany Bertalan támogatása biztosította. Ő volt a Szép Szó c. irodalmi lap egyik szerkesztője, emellett műfordítással is foglalkozott. Idegei meggyengültek, ezért nővéreihez utazott Balatonszárszóra. Itt érte a halál 1937. december 3-án; egy induló tehervonat kerekei alá került. Posztumusz Baumgar-ten-díjban (1938) és Kossuth-díjban (1948) részesítették.

Labádi Lajos

2011. október 7.

Honismeret

Október 14-16. között honismereti túrát szervez a Szabadidős Sportklub a Nyugat-Dunántúlra. A kirándulás során megtekintik a Monostori erődöt, a Klapka várat, de Győr, Sopron, Fertőd, Pannonhalma, stb. nevezetességeivel is megismerkednek a résztvevők. Jelentkezni lehet előleg befizetésével szerdán 15-17 óra között a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében. Felvilágosítást ad Ignácz János (20/378-38-40) és Léhi Gábor (30/468-87-69).

2011. október 7.

Élet a tanyai iskolákban

Elkezdődött a tanév, minden diáknak véget ért a vakáció. A mai gyerekek korszerű iskolákban, szaktanárok irányításával tanulhatnak, azonban ez nem mindig volt így. Régebben, a hetvenes évek közepéig a tanyákon élő gyerekek nem jártak be a városba, faluba iskolába, hanem a tanyai iskolákban tanultak. Az egyik ilyen iskola volt a Nagytőke-Zalotai, amelynek egykori tanára, vezetője, Ben-csik Szilveszterné (képünkön) jelenleg is az iskola tanári lakásában lakik. Vele beszélgettünk arról, milyen is volt az élet az ilyen iskolákban.

2011. október 7.

Nyelvtanulás-tanítás

Október 12-én, szerdán 15 órakor Nikolov Marianne tanszékvezető egyetemi tanár (Pécsi Tudományegyetem) tart angol nyelvű előadást nyelvtanároknak, s a nyelvtanulás és nyelvtanítás iránt érdeklődőknek a városi könyvtárban. A szakmai program témája: Az angolnyelv-tudás diagnosztikus mérésének és fejlesztésének lehetőségei.

2011. október 7.

Visszamennek a biztosok

A népszámlálási igazolvánnyal rendelkező számlálóbiztosok már eljuttatták a háztartásokba az adatfelvételi csomagot, amely tartalmazza a lakás- és a személyi kérdőív egy-egy példányát, s egy tájékoztató levelet.

Október 1-jétől a számlálóbiztosok ismét bejárják a körzeteket, és minden lakásba becsöngetnek, hogy megtudják, milyen módon kívánnak válaszolni, illetve átadják az ott élők számának megfelelő példányszámú személyi kérdőívet.

Az adatszolgáltatók választhatnak: interneten keresztül válaszolnak, vagy a papír kérdőívet maguk töltik ki, vagy a számlálóbiztos közreműködésével adják meg a válaszokat.

Az internetes kapu október -jétől 16-ig lesz nyitva. A papír kérdőívek önálló kitöltésére is eddig lesz lehetőség, melyet a számlálóbiztosnak kell átadni.A kérdések egyszerűek, hiszen a mindennapi életünk olyan alapvető tényezőit járják körül, mint otthonunk, családunk, munkánk, kötődéseink, egészségünk. A kérdőív formai kialakítása pedig egyértelműen eligazítja a válaszadót a kérdések sorrendjében és a válaszok kiválasztásában.

A népszámlálásnál a válaszadás bevalláson alapul, az adatszolgáltatók által adott válaszokat ellenőrzés nélkül el kell fogadni, de fel kell hívni a válaszadó figyelmét, hogy a törvény szerint a valóságnak megfelelő adatokat kell közölnie.

Amennyiben még nem kézbesítették az adott címre a népszámlálási borítékot, illetve a körzet számlálóbiztosa eddig nem kereste fel önöket, türelmüket kérjük az összeíró megérkezéséig.

Népszámlálási Iroda

2011. október 7.

Gondolatok

Ha járművel indulsz hazulról, 3 célt tűzz ki magad elé: az úti célod elérését, jókedvű kiszállást és szabályos parkolást.

Ha gyalogszerrel szeretnél átjutni az utca túlsó oldalára, ne a közeledő járművek vezetőiben bízzál, hanem a saját éleslátásodban. Ha pedig szerencsésen átértél, ne felejtsd el megköszönni a Gondviselő Atyádnak a csodát, amit veled tett.

Lógó középiskolásokat találtak a rendőrök egy nyitott kocsmában, a délelőtti órák alatt. Megérdemelnek egy komoly kioktatást. De mit érdemelnek azok a tanárok, akiket szintén ott találtak?

"Újabb csapás a 400 forintos benzinár" — harsogja egy újságcím. Értem. Hogy kik az elszenvedői, azt tudom. Hogy kik az okozói, azt is tudom, de még neked sem árulom el.

Amióta nyugdíjfelelős is van, azóta folyamatosan féltem a nyugdíjamat. Mit gondolsz, kitől?

Dr. Imre Ernő

2011. október 7.

Életműdíjunk?!

Olvasónk írja

Október 1-je az Idősek Világnapja. Szeretett városunkban is ünnepeltük. Ragyogó szép napsütéses időben a gondozási központ és az önkormányzat is ünnepséget szervezett. Szép volt és színvonalas. A nyugdíjas dolgozók a gondozási központ által szervezett ünnepségen ezen a napon találkoznak csoportosan. Az intézmény igazgatója és volt munkatársaink megemlékeztek rólunk. Köszönjük. A mi helyünk a társadalom szerkezetében és rétegződésében már a nyugdíjas kategóriába tartozik. Büszkeséggel és megelégedettséggel gondolok, gondolunk vissza az aktív munkával töltött éveinkre. "A gyümölcs beérett". A fiatal és fiatalabb volt munkatársaink "erejükön" felül teljesítenek. Ápolják, védik a hagyományokat az idősek szükségleteinek biztosításában. Az idős kor nemcsak bölcsebbé, de érzékenyebbé is teszi az embereket. Ezt megélni – egy "krízis"? Kinek pozitív, kinek negatív. Ezt az érzést egyénenként kell feldolgozni és elfogadni. Vannak köztünk, akik aktívan dolgoznak, vagy a családi gazdaságban, gyermekeik, unokáik életvitelében segítenek. Mégis hiányzott valami. A fenntartó részéről a köszöntő minősége. Megszoktuk, hogy megköszönik a dolgozóknak és a nyugdíjas dolgozóknak is a munkáját. A szociális munka nemcsak szakma, ez "hivatás". Gyakran munkaidő után is kell és kellett dolgozni, anyagi elismerés nélkül. Ezt a gesztust nem csak a szociális munka napján kell megtenni, – oda a nyugdíjas dolgozókat nem szokták meghívni. Városunk polgármestere az Idősek Világnapján megköszöni az aktív és nyugdíjas dolgozók munkáját, hangsúlyozva, hogy ez "csoportos közös munka". Ezt a gesztust hiányoltuk. Elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen. Továbbá jólesett volna az országgyűlési képviselő részéről is a megemlékezés. Már több éve nem láttuk őt az idősek világnapi ünnepségeken. Gondolataimban felszínre került a következő: a gondozási központ egyik szakfeladata az értelmi fogyatékkal élők nappali ellátása december 1-jén már 15 éve működik. Az utóbbi években gyarapodott az ellátottak száma. Az intézmény 2012 januárjában hónapban 25 éve lesz, hogy megkezdte a személyes szükségletek segítésének biztosítását a városban élő idősek számára, több szakfeladatban. Az országban elsők között szerveződött ez a típusú szociális ellátás. Jól eső érzés a régióban és a kistérségben arról hallani, hogy igen – "a Szentesi Gondozási Központ". "Tetszik ismerni?" "Igen, ismerem." A felnőttoktatásban büszkén oktatom a szentesi szociális normát az oktatófilmekkel is, melyek elsősorban a közös programokat mutatják be, hogyan kell megszervezni a szabadidő hasznos eltöltését és egy-egy rendezvényt. Köszönöm lányok és férfi munkatársak! Búcsúzom.

"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." (Tamási Áron)

Szebellédi Anna
nyugdíjas
szakvizsgázott általános szociális munkás

2011. október 7.

Még nem lesz szálló a volt úttörőház

Jó ideig üresen és kihasználatlanul maradhat az eredetileg gőzfürdőnek épült egykori úttörőház a ligetben, az ide álmodott hotel kialakítása ugyanis belátható időn belül nem kezdődik el.

A napokban teljesen kipakolták a helyi védelem alatt álló, 1869-ben emelt épületet a családsegítők, akik az Ady Endre utcára költöztek, illetve az ottani szociális – korábban szolgálati – lakásból is kiköltöztek a lakók. Mint arról korábban beszámoltunk a ligeti épület hasznosítására már korábban jelentkezett Magyarország száz leggazdagabb polgára közé tartozó Baranyi Sándor egyik cége, a Complex-99 Kft., amely szállodává alakítaná az egykori fürdőházat. A fejlesztés érdekében uniós forrásra pályázott a cég, és nyert is 289 millió forint támogatást még tavaly májusban. Ez az összeg a tervezett kiadásoknak csupán a 36 százalékát fedezné. A társaság idén februárban a támogatási szerződést is aláírta, de ennél tovább nem jutottak a befektetők – információink szerint az elmúlt hónapokban sem tudták előteremteni a közel egymilliárd forintos projekt pénzügyi hátterét. Ez nem véletlen, hiszen az ágazat hitelcsapdában vergődik, szakértők 500–1000 milliárd forintra becsülik a hazai szállodaipar adósságállományát.

Éppen két éve határozott zárt ülésen a szentesi képviselő-testület, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a város hajlandó megválni az ingatlantól, hogy ott mielőbb megnyílhasson a 44 szobásra tervezett szálloda. A fent már említett fejleményeken túl egyéb nem történt az ügylet kapcsán, ezért adódott a kérdés: az önkormányzat meddig hajlandó várni a Complex-99 Kft.-re, vagy arra, aki ettől a társaságtól átvenné a beruházás megvalósítását. A városházán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a ligeti ingatlanra vonatkozó opciós szerződés 2010. december 31-vel érvényét vesztette, vagyis ha jelentkezne a Complex-99 Kft., hogy kezdené a kivitelezést, akkor sem startolhatna el, hanem új szerződést kellene kötniük a feleknek.

B.D.

2011. október 7.

Mobiltelefonnal egyelőre nem megy

Negyedszer a parkolás lehetőségeiről

A képviselő-testület idén május, június és július hónapokban tárgyalta a város közlekedési hálózatának, parkolási rendszerének helyzetét, fejlesztési lehetőségeit. A szeptemberi ülésen már a mobiltelefonnal történő parkolás megteremtésének lehetősége volt a téma.

Az üzemeltető Városellátó Intézmény véleményét olvasva az előterjesztésből kitűnt, hogy a mobilparkolás olyan városokban tölti be jól funkcióját, ahol magas a parkolási díjtétel (van értelme a percalapú parkolásnak), eltérő díjzónák vannak, a parkolójegy megváltása más technikai módon nem valósítható meg, esetleg nehezen tudja a parkoló meghatározni a parkolás várható időtartamát. A szakemberek úgy gondolják, hogy ezeknek a feltételeknek az együttes fennállása indokolhatná, hogy városunkban is bevezetésre kerüljön ez a parkolási szolgáltatás. Nem vitatják, hogy a mobilparkolás bevezetésével növekedne a parkolási szolgáltatás színvonala, de ez nem eredményezne többletbevételt, sőt ezzel ellentétben, aránytalanul nagy és indokolatlan kiadást jelentene az önkormányzat számára.

Halmai István bátorkodott azt mondani, bár nem először, és ezért, mind mondja, többször megkövezték már, hogy a város ezzel a mobiltelefonos rendszerrel világvárosi allűröket vesz föl. Egyébként is az egész parkolási rendszerről úgy gondolja nincs létjogosultsága. Hangsúlyozta: hogy erre még további milliókat költsön a város, arra végképp nincs. Szabó Zoltán csatlakozott képviselőtársához, mint mondta, az átalakítás több mint 5 millió forintba kerülne, a második variáció 1,7 millióba. Különben nem volna ellenére, hogy mobiltelefonnal is lehessen parkolni Szentesen, ám gyanítja, a városban akkora igény erre nincs. Szeged vagy Debrecen nagyságú városnál ez jobban kifizetődik.

Móra József figyelmeztetett a bizottsági véleményekre, miszerint a pénzügyi bizottság az "A" változatot javasolja elfogadásra, azzal a kiegészítéssel, hogy a képviselő-testület jelenleg nem támogatja a mobilparkoló bevezetését, ugyanakkor kéri, hogy a jövő évi szeptemberi ülésre ismét terjesszék be.

Horváth István hozzászólásában kitért arra, hogy mivel a parkolási rendszer megítélése vegyes a testületben, az alapvetően befolyásolja a továbblépési lehetőségeket. – A megítélésem az, és úgy látom egyedül maradtam vele: ha valamit nem tudunk megszüntetni, tovább működtetjük, akkor azt fejleszteni kell. A „D” változat egy olyan kompromisszum, amelyben a fizetőparkolás használóinak a város ajánl egy olyan plusz komfortfokozatot, amely egy sor boszszúságtól óvja meg őket. Például: ha egy tárgyaláson vagy bankban vannak, becsült idő alatt nem tudják elintézni a dolgukat, a mobiltelefon lehetőséget ad, hogy ne kelljen kiszaladni az autóhoz. Ez 1,7 millió forintba kerül, de úgy gondolom, ennél sokkal nagyobb értéket hordoz magában. Előretekint, és komfortosabbá tesz. Öt éven belül megtérül. És gondoljunk arra is, hogy egyre több külföldi keresi fel a várost. Ne okozzunk nekik bosszúságot azzal, hogy esetleg nincs aprójuk, és majd azzal távozzanak a városból, hogy utánuk küldjük a büntetést. Én magam sem voltam igazán híve a parkolási díjak bevezetésének, de ha már van, és nincs szándékunk megszüntetni, akkor tegyük komfortosabbá – érvelt a képviselő.

Végül a pénzügyi bizottság által támogatott "A" változatot szavazta meg a testület. A parkolás helyzetét újra áttekintik, erre egy év áll a képviselők rendelkezésre.

Lovas József

2011. október 7.

Lakossági lomtalanítás

Az önkormányzat városellátó intézménye lakossági lomtalanítást tart októberben. A lomtalanítás keretében az érintett városrészben a kijelölt napokon reggel 7 órától helyezhetik ki a lakosok a háztartásban keletkezett lomot, a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat és háztartási eszközöket az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon. Nem tartozik a lomtalanítás körébe és nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, a veszélyes hulladékokat, a gumiabroncsot, a heti szemétszállításba tartozó háztartási szemetet és az elektronikai készülékeket. A kisebb méretű anyagokat – például a rongyot, a papírt, a műanyagot – a hatékonyabb elszállítás és a szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve viszik el. A lom elszállítását a kijelölt napon, fennakadás esetén a következő napon végzik el. A szolgáltató egy helyről csak egyszer viszi el a lomot. A lomtalanítás alatt a rendszeres zöldhulladék-gyűjtésben elmaradások várhatók.

A lomtalanítás október 10. és 14. között a város belterületén, 20-án Nagytőkén, Magyartésen, 21-én, Lapistón, Kajánújfalun és Dónáton lesz.

Akik nem helyezik ki ingatlanuk elé a hulladékukat, azoknak lehetőségük lesz arra, hogy október 15-én, szombaton 8–15 óra között díjmentesen leadhatják a berki hulladéklerakó telepen.

2011. október 7.

Könyves vasárnap

"Beszéljünk egymással, tanuljunk egymástól" címmel a városi könyvtárba várják az érdeklődőket október 9-én 9–17 óra között a könyves vasárnapra; 9–13 óra Régi idők játékai – Földes András; Próbálja ki! 1. - kézműves technikák a Szentesi Díszítőszakkör tagjaival; 10–13 óra íráselemzés – K. Horváthné Szabó Edit; 14–17 óra Próbálja ki! 2. - dísztárgy készítés a Kurca-parti Foltvarró Kör tagjaival, 9–17 óra kézműves foglalkozások.

2011. október 7.

Pistata letudta a maratont

Hatvanadik születésnapja előtt lefutotta a maratont Hajdú István (képünkön). A DIGI Sporton futó reality műsor szentesi szereplője szerint agyban dől el a hosszútávfutás, akár a sakk.

Szántó Dávid után 44 másodperccel ért célba a vasárnapi Spar Budapest Maraton futóversenyen Hajdú István nyugalmazott vámparancsnok, aki négy hónapon keresztül volt egyik főszereplője a DIGI Sport csatorna sport reality műsorának. A Dávid futása című produkció utolsó, hétfői epizódjában ország-világ láthatta, ahogy a tévések által Pis-tatának keresztelt szentesi nyugdíjas átfut a célvonalon. Azt már csak utóbb tudtuk meg tőle, hogy a 42 195 méteres táv teljesítését akkora lendülettel fejezte be, hogy a futókat megörökítő célfotó is lemaradt róla. 4 óra 19 perc 12 másodperces időeredményével a középmezőnyben végzett, de természetesen ezzel is kiérdemelte a marato-nistáknak járó gyönyörű érmet.

2011. október 7.

Évszázados derű

Századik születésnapján Kalmár Sándort Szűcs Lajos alpolgármester is köszöntötte.Nyolcvan elmúlt, mikor először látott televíziót. A második világháború előtt járt utoljára Budapesten. A mai kor emberét lenyűgözi, s egyben megdöbbenti, hogy valaki ennyire ki tudja vonni magát a világ sodrából. Viszont a héten a 100. születésnapját ünneplő Kalmár Sándor számára mindez magától értetődő.

Ahogy az is, hogy a dolgos nyugdíjasként hajnali fél négykor kel, reggelire megiszik fél liter tejet, elsőként olvassa el az újságot – szemüveg nélkül –, fát hord vagy az utcai árkot takarítja. Gyógyszert csak kettőt szed. Valószínűleg azért, mert határtalan derű övezi létét, jó kedéllyel nevet mindenen, de úgy, hogy nem bódítja magát, a szeszt ugyanis mindig megvetette. Vidám természetét az idő múlása és a veszteségek sem tudták kikezdeni, pedig fájdalmas esztendőkben és megpróbáltatásokban is volt része.

Édesapját például nem ismerhette meg, mert az első világégés során odaveszett a fronton. Hárman voltak gyerekek a családban, de a testvérei nem élték meg a felnőttkort. 1920-ban édesanyja újra férjhez ment, de 1936-ban nevelőapját lovak gázolták halálra, így magának kellett fenntartania a belsőecseri gazdaságot. 1944-ben befogták málenkij robotra a szovjetek, Ukrajnába került egy szénbányába, ahonnan csak hastífusza miatt engedték haza 1946-ban. Pár évvel később – nehogy már túl jó legyen itthon – államosították a család szentesi, Dózsa György utcai házát. Az Árpád TSZ-nél előbb mezőgazdászként, nyugdíjazása után éjjeliőrként dolgozott. Közel húsz évvel ezelőtt már neki is feltűnt, mennyire egyedül maradt, ezért rövid gondolkozás után elfogadta barátja segítségét, aki unokáját kérte meg, hogy segítsen Sadi bácsinak. Így került Csó Jáno-sékhoz, akikkel 18 éve él egy fedél alatt. Ők mesélték lapunknak, hogy Sadi bácsi 95 évesen még napi 5 kilométert biciklizett, és csak azért szállt le a drótszamárról, mert a család féltette.

Ugyancsak szokása volt az öregúrnak, hogy vonatra ült, és meg sem állt Szolnokig vagy éppen Orosházáig, hogy megnézze magának a közeli városokat.

Ingyen mehettem – dörzsölte tenyerét Sadi bácsi. Amikor arról kérdeztük, miért nem nősült meg, sejtelmesen csak annyit válaszolt, mindig közbejött valami, hol ez, hol az. A hosszú élet titkát nem tudta megfejteni – szerinte leginkább a szerencsének köszönheti, hogy egy évszázada dobog a szíve.

Bíró Dániel

2011. október 7.

Mazsola és Tádé

Mazsola és Tádé története elevenedik meg a gyerekek előtt október 13-án, csütörtökön 9, 10.30 és 14 órakor a Fabula Színház előadásában. A zenés bábjátékot a Móricz Zsigmond Művelődési Házban láthatják a gyerekek a Micimackó-bérlet részeként. Jegyek a helyszínen kaphatók.

2011. október 7.

Filmklub: Billy Elliot

A Billy Elliot című angol filmdrámát vetítik október 11-én, kedden 18 órakor a városi könyvtárban működő filmklubban.

Amikor a 11 éves Billy a bokszedzésen megpillantja a terem másik sarkában folyó balettórát, a mozdulatok varázsa többet nem engedi szabadon képzeletét. Hamar balettcipőre váltja bokszkesztyűit, hogy titkon besurranhasson Mrs. Wilkinson óráira, aki jó szemmel felismeri Billy tehetségét. Eközben Billy apja és bátyja, Tony, akik mindketten részt vesznek a bányászsztrájkban, csak nagy nehézségek árán tudnak kenyeret tenni a család asztalára. Keserűségük gátja akkor szakad át, amikor rájönnek, hogy a bokszedzésekre szánt pénzt Billy kevésbé férfias elfoglaltságra pazarolja.

2011. október 7.

Aerobik Czanik Balázzsal

A tornákon erősítő segédeszközöket, Bosu-t és X-co-t is használtakAki csak nézőnek érkezett a múlt vasárnapi aerobik road show-ra, az is az egészséges életmódot gyakorolva tölthette az időt, hiszen répával és egyéb zöldséggel, gyümölccsel fogadták a sportcsarnokba betérőt a szervezők.

Azért a lényeg a mozgáson volt. A nagyvárosok után ez alkalommal debütált kisebb településen a Czanik Balázs nevével fémjelzett Mozdulj rá! elnevezésű road show. Mint kiderült, nem véletlenül esett Szentesre az ötletgazda, az ismert aerobik oktató választása. Miután lendületesen megtornáztatta a saját fejlesztésű, s óránként akár 1000 kalória elégetésére is alkalmas capoeira aero-bikjával a résztvevőket, érdeklődésünkre elárulta: Gáspárné Edinával, a helybeli Wellness Colosseum oktatójával régi a kapcsolata, hiszen a hölgy feljár hozzá Pestre az óráira. Edina kezdeményezésére érkezett ide Balázs, illetve több aerobik oktató környékbeli településekről, hogy délelőtt 10 órától délután 4-ig változatos mozgásformákkal ismertessék meg a sportolni vágyókat. – Minél több helyre el akarunk jutni "küldetésünkkel", azaz lehetőséget adni az aerobik gyakorlatok ingyenes kipróbálására – magyarázta Balázs.

2011. október 7.

A Misztrál ünnepi hangversenye

Az 1997-ben alakult Misztrál zenei együttes ismert és kevésbé ismert hazai és külföldi költők verseit zenésíti meg sajátos és egyéni hangon. Dalaikban ötvöződik a történelem, a hagyomány és a különleges, gyökereiben magyar és modern dallamvilág. Megalakulásuk után egy évvel, 1998 júliusában, a 19. Kaláka Folkfesztiválon megnyerték a fődíjat. 2006-ban Bartók Béla-díjat, 2008-ban Balassi Bálint Emlékérmet, 2010-ben a Fiatalok a Polgári Magyarországért-díját kapták meg.

Október 21-én, pénteken 19 órakor egy fantasztikus és felejthetetlen ünnepi koncerttel ajándékozzák meg városunk zene- és kultúrakedvelő közönségét a Lajtha László zeneiskolában.

2011. október 7.

Csíky-szobrok "Kína Párizsában"

Dr. Csíky László ismét Changchunban járt. Immáron harmadik alkalommal növelte Szentes hírnevét. Először 2001-ben Szent-györgyi Albert szobrával aratott sikert. 2003-ban Szobrászati Világkongresszusra hívták és most ismét egy világszimpóziumon vehetett részt – ő így nevezi – Kína Párizsában. Kiértesítették a művészeket, megadva a szempontokat, hogy milyen alapon készítsék el a javallati munkájukat. A neves orvos-szobrász három alkotással indult a pályázaton: Gábor Dénes, Magyar Nobel-díjasok arcképcsarnoka és a Táncoló székely szobrával. Végül a jeles 40 tagú kínai szakmai zsűrinél az utóbbi lett a befutó.

2011. október 7.

Csontváry két múzeumban

Csontváry Kosztka Tivadar: Almát hámozó öregasszony (1894)Csontváry visszatér Szegedre és Szentesre címmel nyílik a Koszta József Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum közös kiállítása. Az egyik legjelentősebb magyar festőművész, Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból Pécsről és Budapestről összesen 40 érkezik a Csongrád megyei városokba, melyekhez a művész élete több ponton kötődik, Szentesen patikusként dolgozott 1882-ben.

A megyeszékhelyen mutatják be remekműveit, míg a szentesi kiállítóhelyen Csontváry korai műveiből látható válogatás. A két kiállítás párhuzamosan fut, sőt mindkét tárlatot egyazon időpontban nyitják meg. Szentesen, a múzeum megyeházi épületében október 14-én, pénteken 17 órától ifj. Gyergyádesz László művészettörténész nyitja meg a kiállítást, illetve tárlatvezetést is tart a jelenlévők számára. Ezután a megyeháza vörös termében a művészettörténész diavetítéssel egybekötött előadását nézhetik és hallgathatják meg, "Akinek megadatott a képesség az alkotásra, annak megadatott a képesség a halhatatlanságra." – Csontváry művészetéről alkotásai tükrében címmel.

A Koszta-múzeum időszaki kiállításoknak helyet adó termében 6 festmény (többek közt a "vezérkép", az Almát hámozó öregasszony című nagy méretű festmény), valamint 8 portrégrafika tekinthető meg, melyekkel annak idején a művész körülvette magát, lakása falain.

A tárlat emelt árú belépővel tekinthető meg, ám a Szentesen megváltott jegyet beszámítják a drágább szegedi tikett árába, csak a különbözetet kell kifizetni, s fordítva: aki a megyeszékhelyen már megnézte a kiállításnak azt a részét, ott megváltott jegye városunkban is érvényes lesz.

Ráadásul a Csontváry-tárlatra váltott belépőkkel a szegedi és szentesi múzeumok egyéb kiállítóhelyei díjmentesen látogathatók.

2011. október 7.

Gondolkodók

Hat-e még a középkor szelleme a 21. században? címmel a gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt október 10-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban.

2011. október 7.

Paulovics különdíja

A városunkban úszóedzőként tevékenykedő Paulovics Tamás az utóbbi években lelkes irodalombarátként is egyre ismertebb, hiszen önálló esteken, de a Krúdy Gyula Baráti Kör tagjaként is fellép. Azonban nem csak szűkebb pátriájában, hanem legutóbb egy komoly megmérettetésen is bemutathatta, mit tud. Az immár 5. alkalommal megrendezett Juhász Gyula Nemzeti vers-, Énekelt vers-, és Prózamondó verseny országos döntőjében is sikerrel szerepelt.

A szegedi Rendezvényház Nonprofit Kft. a Magyar Versmondók Egyesületének támogatásával rendezte az eseményt, a Tóth Árpád Nemzeti Versmondó Találkozóval együtt szeptember 23-25. között. A tavaszi regionális elődöntők után az országos döntőre mintegy 40 versmondó érkezett Szegedre, Juhász Gyula szülővárosába. A magyarországi indulókon kívül voltak versenyzők a Vajdaságból, Erdélyből, s a Felvidékről is.

Természetesen Juhász Gyula-költeményekkel, e-mellett szabadon választott szerzők műveivel is kellett készülniük, Paulovics Tamás Baka Istvántól is szavalt. A szentesi versmondó különdíjat érdemelt a rangos megmérettetésen.

D. J.

2011. október 7.

A népmese napja

A népmese napját először 2005. szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapján rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett figyelemmel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

A Szentesi Művelődési Központ 2009-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, s idén ismét megrendezte a népmese napját az ifjúsági házban. Már hagyománynak számít, hogy ezen a napon, Kóka Rozália vajdasági mesemondó mesél a gyerekeknek. Szeptember 29-én összesen három, egy-egy órás előadást hallgathattak meg az általános iskolások. A csaknem 700 gyerek előtt például a Tündér keresztanya, Az aranyhajú iker gyermekek, A rest leány, Az ostoba legény, A táltos galamb, Jézus és a fenyő című népmesék elevenedtek meg az ismert mesemondó előadásában. Népdalokat is énekelt, melyeket a gyerekek is együtt énekeltek vele.

A gyerekek és a pedagógusok visszajelzései nagyon pozitívak voltak. Mindannyiunk számára fontosak az ilyen alkalmak, hiszen feladatunk, hogy a gyermekek minél több népmesét halljanak, megismerjék és ápolják a hagyományokat.

2011. október 7.

Új őrület a sportágválasztón

Nagy sikere volt a küzdősportoknak, így a birkózásnak is. (A szerző felvétele)Harmadik alkalommal adott bemutatkozási lehetőséget a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok a szentesi sportegyesületek számára. Rakk László főszervező nagyon örült annak, hogy kedvező volt az időjárás a múlt pénteken és szombaton, amikor több ezren vettek részt a sportágválasztón. Közel harminc sportegyesület volt jelen a sportcsarnokban és környékén. A kíváncsiskodók kipróbálhatták a különböző labda- és ügyességi játékokat, de sikere volt a küzdősportok képviselőinek is, mint az ökölvívás, a birkózás, a vívás, a capoeira, a wing-tsun kung-fu, vagy éppen a katonai közelharc bemutató. Ezen kívül lehetett lovagolni, táncolni, sakkozni, vagy éppen zsonglőrködni is. Két új sportágat is megismerhettek a gyerekek, az egyik a tollaslabdához hasonló úgynevezett speed-minton, ahol nincs háló, de a két játékos egy-egy 5 x 5 méteres szektorban áll, és arra kell törekedni, hogy ebbe a szektorba ne tudja az ellenfél a talajra leütni a labdát. A másik egy új őrület – mint hajdanán a Rubik kocka –, műanyagpoharakból kell időre, különböző nagyságú piramisokat építeni.

A rendezvényt az önkormányzat támogatta, de egy közös megyei pályázat (Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetség) lehetővé tette a díjazást, és azt, hogy a résztvevőknek ne kelljen belépődíjat vagy az egyesületeknek létesítményhasználati díjat fizetni. A szervezők azt is megoldották, hogy az iskolákból, óvodákból a gyerekeket busszal szállítsák a helyszínre és vissza. A díjazás és az értékelés kétféleképpen történt. Egyrészt az iskolák mozgósítását értékelték létszámarányukhoz viszonyítva, a győztes különböző díjmentes sportolási lehetőséget (sportcsarnok, uszoda, jégpálya) nyert. Azok közül pedig, akik egyénileg látogattak meg és ki is próbáltak legalább 15-20 sportágat, és ezt pecsétekkel igazolták, az első 50 helyezett pólót kapott mind a két napon. A sorsoláson sportszereket, könyvutalványokat, mozijegyeket nyerhettek. A fődíj a Varga Bringa felajánlásaként, egy kerékpár volt.

A csarnok által készített összesítésből kiderül, hogy létszámarányukhoz viszonyítva a legtöbben a Deák-iskolából voltak, második a Klauzál, harmadik a Koszta.

Garai Sz. Imre

2011. október 7.

Várják a támogatást a pólósok

A közelmúltban mutatkozott be sajtótájékoztató keretében a 2011-2012-es szezonban szereplő szentesi felnőtt férfi és női vízilabda együttes. Akkor Lukács Dénes, a férfi csapat vezetőedzője nyilatkozott lapunknak, most Zantleitner Krisztina, a hölgyek trénere számol be arról, hogy állnak a felkészüléssel. Molnár Zoltán, a klub elnöke pedig arról tájékoztatott bennünket, hogy várják a vízilabda szövetség pozitív elbírálását a társasági adó 70 százalékának fogadásáról, ami új fejezetet nyitna a sportág történetében.

2011. október 7.

Éllovasok ellen játszik a Kinizsi

Bár közel állt a pontszerzéshez, végül vereséget szenvedett Szőregen a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Az ifjúsági együttes viszont győzött, így már negyedik helyen állnak a tabellán a fiatalok.

Nem titkoltan egy osztálylyal feljebb vágyik a szőregi labdarúgó csapat, jelenleg is az élmezőnyben tanyáznak, így ők voltak az elmúlt vasárnapi mérkőzés esélyesei. A Poszler – Németh, Bordács, Vincze, Tihanyi, Szabó, (Pengő) Hidas, Nagy, Polyák A., Gránicz (Herczeg), Polyák Cs. (Debreczeni) összeállításban pályára lépő Szentes magabiztosan játszott, fegyelmezetten védekezett, de igazán nagy ziccerbe nem tudtak kerülni. Fordulás után egy fejest követően pattogott be a szentesi kapuba a labda, kis szerencsével talán elkerülhető lehetett volna a gól, ami egyben három ponttal gazdagította a Szőreget. – A másodosztály egyik legjobb csata ellen játszottunk – ér-tékelt a lefújást követően Bozóki Zoltán vezetőedző. – Sajnos ismét egy pontrúgást követően kaptuk a gólt, és mivel a csatárjátékunk ezen a napon halvány volt, nem tudtunk pontot rabolni ellenfelünk otthonából. Hasonlóan nehéz mérkőzés vár ránk október 8-án, szombaton 15 órától, ekkor az Üllés látogat a Pusztai László Sporttelepre. Ha hasonlóan fegyelmezetten játsszunk, és eredményesebben fejezzük be a támadásainkat, akkor pontot, pontokat szerezhetünk ellenfelünktől.

Az Üllés jelenleg csak rosszabb gólkülönbségének köszönhetően áll a második helyen.

H.V.

2011. október 7.

Teke

Október 1-jén a Szentesi TE tekecsapata a Gyulai SE-t fogadta.

A hazaiak 3045 fával, szoros mérkőzésen 26 fával előzték meg ellenfelüket, 5–3-ra nyertek. Az SZTE pontfogói: Gulyás Tamás (504), Szabó László (509), Kratochwill József (513).

2011. október 7.

23 óra a nyeregben

Még várják a csapatok jelentkezését

Az idei évben is 23 órás tekergésre invitálják október 21-22-én az érdeklődőket az október 23-i ünnep alkalmából. Mint már megszokott, a rendezvény központja a Kossuth téren lesz és a Kiss Bálint Református Általános Iskola most is vállalta, hogy éjszakai menedéket biztosít a táv megfáradt teljesítőinek.

A főtéren pihenő- és étkezési sátrakat állítanak fel a szervezők, akik biztosítják a kerékpár-tárolási lehetőséget is. Újdonság, hogy tájékozódási és pontgyűjtő csapatverseny és egyéni tájfutó verseny is lesz a Közösségi tér munkatársainak szervezésében. Ezek kiegészítő elemként színesítik a 23 órás rendezvényt, melyet pályázati forrásból, önkormányzati támogatással rendeznek meg – tudtuk meg az egyik szervezőtől, Cseuz Lászlótól.

A tekergés útvonala hagyományos, tehát a Kossuth tértől az Ady Endre, majd a Batthyány utcán keresztül jutnak a biciklisek a Rákóczira, ahonnan a Kossuth utcán keresztül térnek vissza a főtérig. Változás azonban, hogy a tavaly megépült kerékpárutat használják, ahol a szervezők szerint szükség lehet forgalomlassításra egy-egy összegyűlő konvoj esetén, illetve meg kell oldani az Ady utcára történő biztonságos letérést.

Az egészségügyi ellátást a mentősök külön csapata biztosítja. Az október 21-én, pénteken 16 órakor felvonulással kezdődő és másnap 15 órakor befejeződő versenyre 2-10 fős csapatok jelentkezését várják október 15-ig, bár Cseuz László elmondta, hogy tavaly olyan résztvevő is volt, aki egyedül, szülői segítséggel teljesítette a 23 órás megmérettetést.

A versenyzők mindannyian emblémázott pólót vehetnek át, és a szervezők arra is törekszenek, hogy az eddigi éveknek megfelelően idén is a legtöbben tombolatárggyal térhessenek haza a teljesítménytúra végét jelentő sorsolás után.

A részletekkel kapcsolatban érdeklődni és jelentkezni a családsegítő központban lehet munkaidőben, de hívhatják Cseuz Lászlót is a 30/299-0063-as telefonszámon.

2011. október 7.

Nosztalgiafoci a "3. félidőben"

Janiga László a Vízmű, a Szentesi FC, a SZTE egykori edzője felvetette, hogy öszszejöhetnének egy kis baráti beszélgetésre a volt tanítványaival (1983-87 korosztály), hiszen a csapat jó része már nincs Szentesen, továbbtanult, idegenben dolgozik. Szabó Kornél, Kovács István és Mészáros Balázs komolyan vették a szervezést, és személyesen, illetve az internet segítségével, október 1-jére összehívták a csapatot. A program menet közben alakult, és már nem csak a "harmadik félidő" megszervezése volt a cél, hanem előtte szerettek volna játszani is egy kicsit. Szombaton 3 órakor ki is vonult a két csapatra osztott társaság, és Samu László vezetésével elkezdődött a játék. A végén igazságos döntetlen született, amit a Delelőben a Brusznyiczki Pál által "megbográcsolt" birka és néhány sör követett.

Szabó Kornél elmondta, nagyon örül, hogy ennyi embert sikerült összehozniuk ilyen rövid idő alatt. Volt, aki még Angliából is hazajött erre az eseményre. Régen találkoztak, és sok-sok emlék elevenedett fel. Remélik és szándékuk is, hogy ebből egy hagyományt sikerül elindítani, és már most elkezdik a jövőre megtartandó találkozó szervezését.

Janiga László büszke arra, hogy volt csapatából Kecskés és Tóth Zoli a legmagasabb osztályban is megállta a helyét, nagyon örül annak, hogy sikerült olyan kapusokat kinevelni, mint a Szolnokban védő Tóth Zoli, az Orosházában védő Molnár F. Tamás, vagy a sérülés miatt sajnos, a labdarúgást korán abbahagyni kényszerülő Kovács István.

Garai Sz. Imre

2011. október 7.

Kézisek itthon

A Szabadidős Sportklub női kézilabda szakosztálya részt vesz a Csongrád megyei első osztályú bajnokságban. A csapat első hazai mérkőzése a Bordány ellen lesz október 8-án, szombaton 15 órakor. Második mérkőzésükön pedig október 15-én, szombaton 13 órakor a Hódmezővásárhelyt fogadják. Mindkét meccset a Dr. Papp László sportcsarnokban játsszák. Belépés díjtalan.

2011. október 7.

Pótfűtés

Idézet Marx Károlytól:
"A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és technika megvásárlására fogják buzdítani. Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak. A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyeket emiatt államosítani fognak, és mindez végeredményben a kommunizmus megszületéséhez vezet." (Karl Marx, 1867)

2011. október 7.

Kis kukta

  • Gombás töltött tojás
  • Tonhalas penne
2011. október 7.

A fotószalon képeit válogatták

A 17. Alföldi Fotószalon pályázatára beküldött és kiállításra elfogadott műveket válogatta a szakmai zsűri a napokban (Vidovics Ferenc felvételén) a Művelődési és Ifjúsági Házban. A pályázatra 66 szerző, 306 alkotása érkezett, ebből 45 szerző 60 fotográfiáját javasolták a tárlatra. A pályázók között vannak szentesi fotósok is, akiknek képei megtekinthetők lesznek október 23-tól az ifjúsági házban. A rangos eseményen a helybeli Doba Lajos – Fényjáték, Kozma Anita – Az öreg ketyegő, Králik Emese – Hinta, Levendovics György – Malompadló, Ráfi Dénes – Hommage A' Csontváry című munkáikat mutatják be a közönségnek. A Szentesi Fotókör vezetőjének, Nagy Istvánnak – Kő-kövön V. című alkotását a zsűri harmadik díjjal jutalmazta.

2011. október 7.

Trükkös faárusok

Ötvenezer forint értékű porcelánkészletet vittek magukkal azok a betörők, akik a Vásárhelyi út egyik családi házába hatoltak be, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán. A bűnözők szeptember 26. és 30. közötti időpontban lopták el az értékes tárgyakat.

A közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen, aki a Jövendő és a Klauzál utca kereszteződésében lévő jelzőtáblát kiszedte a helyéről, és bedobta a közeli óvoda udvarára.

Saját apját verte meg egy fiatalember az egyik sörözőben Szentesen. A szeptember 28-án történt eset következményeként a férfi ellen garázdaság miatt indított eljárást a rendőrség.

Lebontották egy tanya féltetős szerkezetét, és 16 darab szarufát vittek magukkal a tolvajok Szegváron. A lopási kár 88 ezer, a rongálási, mivel összetörték a cserepeket, 50 ezer forintjába fájt a tulajdonosnak.

100 ezer forint értékű villanymotort loptak egy fóliatelepről, a Nagynyomási városrészből az elmúlt vasárnap.

300 liter gázolajat loptak el az egyik nagyhegyi telephelyen parkoló gépjárművekből október 2-ára virradóra. Az üzemanyag körülbelül 117 ezer forintot ér.

Egy hektár területről mintegy 90 mázsa kukoricát aratott le és vitt magával ismeretlen tettes Eperjes külterületén. A gabona értéke közel félmillió forint.

Közeledik a fűtési szezon, ezt kihasználva a csalók is igyekeznek becsapni a gyanútlan vásárlókat. A legújabb trükk az, hogy a megalkudott mennyiségnél sokkal kevesebb tűzifát pakolnak le a teherautóról, viszont a papíron leszállított árat kérik el a vevőktől. Később aztán kiderül, hogy az a mennyiség nem azonos azzal, amiről korábban szó volt. A közelmúltban már három ilyen esetben indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság csalás miatt ismeretlenek ellen.

2011. október 7.

Terepkerékpáros verseny

Október 9-én, vasárnap rendezi meg a St. Jupát SE a 6. Varga-Bringa Amatőr Terepkerékpáros Versenyt. A rendezvény központja a tiszai strandon felállított rajt és cél, az útvonala a Tisza töltésén, a gát két oldalán kijelölt pályán lesz.

A (szülői beleegyezéssel induló) 10–14 és a 15–18 évesek egykörös, 8 kilométeres távot teljesíthetnek. Az e fölötti korosztályok esetében nőknek szintén ekkora a táv, a férfiaknak 16 km. A kétkörös versengésben az első kör szintideje 35 perc, a második körre csak a szintidőn belül érkezőket engedik. Fél 12-ig lehet a helyszínen nevezni, rajt délben. Eredményhirdetés előreláthatóan fél 2-kor lesz. A nevezési díj a helyszínen fizetendő. Fejvédő használata ajánlott, a közúti szakaszokon a KRESZ betartása kötelező.

Önkéntes segítők jelentkezését várják pályabírói, rendezvénybiztosítói és fotós feladatokra. Jelentkezni lehet a 20/321-1693-as telefonszámon és jupat@jupat.hu e-mail címen. Információ: www.programok.jupat.hu honlapon.

2011. október 7.

Családi események

Született: Losonczi Győző és Jánosi Szabinának Bence, Fekete Sándor és Szikora Beáta Tündének Sándor Csanád, Tóth Tegze Tamás és Cseppentő Nóra Zsuzsannának Milán Tegze, Sipos Csaba és Puskás Andreának Lara Laura, Pintér Zsolt és Danti Biankának Hanna Rebeka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Oláh Ferenc és Hajdú Andrea Brigitta, Kiss Ferenc és Csonka Andrea Rozália, Csányi Ferenc és Györgyi Márta, Héjja István és Rostás Ilona, Kovács Zoltán József és Molnár Edit, Garaba Zoltán és Dancsik Andrea Katalin.

Elhunyt: Csernus-Lukács János, Csányi Ferenc, Nyiri Istvánné Rezvai Julianna, Knével Mihályné Szalai Mária, Kupeczik Lászlóné Répási Mária, Szabados Pál, Czibulya István.