2011. október 7.

Csíky-szobrok "Kína Párizsában"

Dr. Csíky László ismét Changchunban járt. Immáron harmadik alkalommal növelte Szentes hírnevét. Először 2001-ben Szent-györgyi Albert szobrával aratott sikert. 2003-ban Szobrászati Világkongresszusra hívták és most ismét egy világszimpóziumon vehetett részt – ő így nevezi – Kína Párizsában. Kiértesítették a művészeket, megadva a szempontokat, hogy milyen alapon készítsék el a javallati munkájukat. A neves orvos-szobrász három alkotással indult a pályázaton: Gábor Dénes, Magyar Nobel-díjasok arcképcsarnoka és a Táncoló székely szobrával. Végül a jeles 40 tagú kínai szakmai zsűrinél az utóbbi lett a befutó.

Changchunban, a repülőtéren küldöttség várta, onnan mikrobusszal vitték el abba a gyönyörű ötcsillagos szállodába, amelyet nemrégen adtak át. Már a második napon munkába állt, holott három nap pihenőidő járt volna neki is, hogy akklimatizálódjon. Akkor szomorúan vette tudomásul, hogy a szobor belső vázának az öszszehegesztését pekingi elektromos szakemberekre bízták. Ő szerette volna elvégezni. Így elég nehéz dolga volt, mivel mindent meg kellett mutogatnia. De szépen összehozták a fémvázat, így másnap hozzá is kezdhetett az érdemi munkához.

– Elég gyorsan elkészültem a szoborral, kicsivel nagyobb lett, mint a szentesi, 254 centiméter magas. A kritikusaim szerint is jól sikerült. Egy másodéves szobrász egyetemista volt a segítségemre. Mások még jóformán el se kezdték, amikor én már fölálltam a munkától. Az enyém volt az első szobor, amit üveggyantába öntöttek.

– Ismerve önt és a habitusát, gondolom, azután sem ült le pihenni.

– Nem. Az ott dolgozó művészekről karikatúrákat készítettem. Körém gyűlt a kis társaság, élvezték ők is a dolgot, hiszen művészek. Egyébként kiadtak egy köny-vet a munkáimmal. Könyv készül a karikatúráimból is. Ott éreztem azt, hogy egy olyan országban vagyok, ahol érték a tehetség. Nem hogy eltapossák, ők támogatják, a tenyerükön hordozzák a tehetségeket.

– Hogyan készült el Oba-ma és Putyin portréja?

– A nyolcmilliós város kultuszminisztere bejött a nagy szobrászterembe, tíz évvel ezelőtt találkoztunk már, odajött hozzám, és mint barátját üdvözölt. Nagyon jól esett. Kezébe nyomtam az idehaza elkészült Csíky-könyvem, átnézte és azt mondta, te meg vagy hívva a kerámiaszimpóziumra is.

Elcsodálkoztam ezen. Azt mondta holnap reggel jön értem az autó. Így is történt. Kedvesen fogadtak, kijelentették: itt az anyag, szabad a gazda, azt alkotsz, amit akarsz. Ott készült el Barack Obama és Vlagyimir Putyin portrészobra. Mondanom se kell, megint körülálltak, figyelték a kezem, hogy dolgozom. Gratuláltak. Utána portrékat csináltam.

– Előzetesen említette, hogy járt a Shangli Múzeumban is.

– Fantasztikus gyűjtemény jött össze a világ legnagyobb szobormúzeumában. Amire azt mondhatom, van ízlés és van pénz bőven. 2003-ban hagytam Changchunban Luciano Pavarotti és Jaques Chirac szobrát, ahogy beléptem, ott állt velem szemben a két szobor. Földbe gyökerezett a lábam. Egy világmúzeumba került be a két alkotásom! A múzeum által kiadott könyvben is szerepelnek. Azért ez már valami, akárhonnan is nézzük. Nagy öröm ez nekem.

– Min dolgozik jelenleg?

– Most Frédéric Chopin szobrát készítem. Bicskén, a Batthyány-kastélyban nyílik egy kiállításom 15-én. Odaviszem a kínai anyagot is képen, mert kérték, hogy tartsak előadást belőle. Többen kérdezték, Szentesen mikor lesz bemutató. Még nem tudom. Készülünk rá.

– Korábban szó volt arról, hogy a kész Puskás szobrát megveszik a róla elnevezett stadionba. Lesz belőle valami?

– Most csend van körülötte. Mindenesetre én elkészítettem a szobrot. Szeretném, ha idehaza állítanánk föl. Azért nem ajánlottam ki eddig, mert Magyarországon még nincs szobra. Ma még kissé keseregve mondom, nem baj, majd jó lesz az Pekingben. Puskást ismerik ott is, és Kínában is egyre népszerűbb a foci. A táncoló székely itt meghozta a maga sikerét. A gyerekek nagyon kritikusak. Körülugrálják délutánonként, simogatják, befogadta a város. Mert egy szobor attól válik szoborrá, hogy idegen testként néz-e rá egy közösség, vagy magáénak érzi azt. Úgy érzem, ezt a szobrot szereti a nép, és nekem ez nagy öröm.

Lovas József