2011. október 7.

Kis kukta

Gombás töltött tojás

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld.

Mártáshoz: 2-3 ek. vaj, 2 ek. finomliszt, 4 dl tej, só, őrölt fekete bors.

Tetejére: zsemlemorzsa, reszelt sajt, tejföl, vaj.

Elkészítése: Vajból és lisztből rántást készítünk, felöntjük tejjel és mártás sűrűségűre főzzük, majd sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, gombát felaprítjuk és a hagymával együtt pirítjuk. Ételizésítővel, sóval, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük és megsütjük. A keményre főzött tojásokat kettévágjuk, a sárgáját kiszedjük és villával összekeverjük a pirított gombával. Egy hőálló edényt kivajazunk, a mártás felét beleöntjük, majd erre ültetjük a fél tojásokat, amit megtöltünk a gombatöltelékkel. A maradék mártást kevés tejjel hígítjuk és a tojásokat bevonjuk vele. Kevés zsemlemorzsát és reszelt sajtot szórunk a tetejére, meglocsoljuk egy kevés tejföllel és megsütjük.

Tonhalas penne

Hozzávalók: 2 db tonhal konzerv, 0,5 kg penne, 1 póréhagyma, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, fekete bors, kapribogyó.

Elkészítése: A halról egy serpenyőbe leöntjük az olajat, ezen megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát és a szeletelt fokhagymát, majd hozzáadjuk a halat, tovább pirítjuk, sózzuk, borsozzuk! Közben kifőzzük a pennét, összekeverjük a hallal és végén megszórjuk kapribogyóval.