2011. október 7.

Várják a támogatást a pólósok

A közelmúltban mutatkozott be sajtótájékoztató keretében a 2011-2012-es szezonban szereplő szentesi felnőtt férfi és női vízilabda együttes. Akkor Lukács Dénes, a férfi csapat vezetőedzője nyilatkozott lapunknak, most Zantleitner Krisztina, a hölgyek trénere számol be arról, hogy állnak a felkészüléssel. Molnár Zoltán, a klub elnöke pedig arról tájékoztatott bennünket, hogy várják a vízilabda szövetség pozitív elbírálását a társasági adó 70 százalékának fogadásáról, ami új fejezetet nyitna a sportág történetében.

– Különböző edzettségi állapotban vannak a játékosok, hiszen többen a korosztályos válogatottakkal készültek a nyáron, világversenyeken vettek részt, és folyamatosan kapcsolódnak be az egyesületi munkába – vázolta a jelenlegi helyzetet Zantleitner Krisztina, a Hungerit-Metal-com Szentesi VK vezetőedzője. – A felkészülésünket augusztus elsején kezdtük, a legfontosabb feladatunk, hogy azonos szintre hozzuk fel a játékosokat. Büszkeséggel tölt el, hogy a válogatottakban szereplő játékosainknak nem voltak erőnléti gondjai, és sérülés nélkül tértek vissza klubjukba, ez Valkai Zsolt és jómagam számára is pozitív visszaigazolás afelől, hogy jó munkát végzünk az egyesületnél.

Váratlan, de örömteli esemény is történt a csapatnál, hiszen a kapus, Jankovics Eszter babát vár, az ő pótlásáról viszont mindenképpen gondoskodnia kell az egyesületnek. Zantleitner Krisztina elmondta, hogy elégedett a két másik kapus, Gundl Diána és Balázs Adrienn teljesítményével, de betegség, sérülés esetén feltétlenül szükség lenne egy harmadik kapusra.

Kiszemelt már van, az U 20-as válogatott kapusa, Bolonyai Flóra – ha sikerül félévet halasztania az Egyesült Államokban, ahol tanulmányait végzi – januárban csatlakozhat a kerethez.

Szeptember 15-ig kellett elkészíteni és benyújtani azt a négy esztendőre szóló sportkoncepciót, amelynek pozitív elbírálása esetén a Szentesi Vízilabda Klub is fogadhatja a cégek, vállalkozások társasági adójának 70 százalékát. Molnár Zoltán, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke lapunkat arról tájékoztatta, hogy számos cég tett ígéretet arra, hogy ilyen formában támogatják majd az egyesületet. – A négy éves fejlesztési sportkoncepciót, az első szezonra forintra lebontott pénzügyi részével együtt, eljuttattuk a Magyar Vízilabda Szövetséghez, hogy azt, mint szakmai bírálóbizottság bírálja el, mondta Molnár Zoltán. – Ötven és százmillió forint körüli öszszegre kalkuláltuk azt a befolyó támogatást, melyet utánpótlás-nevelésre, infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre fordíthatunk. A pénz felhasználása roppant szigorúan szabályozott, hiszen például felnőtt csapatot nem támogathatjuk ebből a keretből.

Arra a kérdésre, hogy a társasági adóból befolyó milliókkal párhuzamosan az önkormányzat csökkenti-e a klubnak juttatott éves támogatást, az elnök azt felelte, bízik benne, hogy nem így lesz, "bár valószínű, hogy átalakul a támogatási rendszer". A klub tehát továbbra is számít az önkormányzat és a szponzoraik segítségére, annál is inkább, mert nem tettek le arról a tervükről, hogy új uszoda épüljön Szentesen.

Hering Viktor