2011. október 7.

Pistata letudta a maratont

Hatvanadik születésnapja előtt lefutotta a maratont Hajdú István (képünkön). A DIGI Sporton futó reality műsor szentesi szereplője szerint agyban dől el a hosszútávfutás, akár a sakk.

Szántó Dávid után 44 másodperccel ért célba a vasárnapi Spar Budapest Maraton futóversenyen Hajdú István nyugalmazott vámparancsnok, aki négy hónapon keresztül volt egyik főszereplője a DIGI Sport csatorna sport reality műsorának. A Dávid futása című produkció utolsó, hétfői epizódjában ország-világ láthatta, ahogy a tévések által Pis-tatának keresztelt szentesi nyugdíjas átfut a célvonalon. Azt már csak utóbb tudtuk meg tőle, hogy a 42 195 méteres táv teljesítését akkora lendülettel fejezte be, hogy a futókat megörökítő célfotó is lemaradt róla. 4 óra 19 perc 12 másodperces időeredményével a középmezőnyben végzett, de természetesen ezzel is kiérdemelte a marato-nistáknak járó gyönyörű érmet.

– Agyban dől el a hosszútávfutás, akár a sakk – vont mérleget Pistata, aki azért jelentkezett a sportcsatorna műsorába, hogy 60. születésnapja előtt lefussa a legendás távot. – A verseny előtt semmilyen kétségem nem volt afelől, hogy le tudom-e futni a maratont. Jól sikerült a felkészülésem: szeptember elején könnyedén letudtam egy félmaratont, majd részt vettem a Csongrád-Szentes gátfutáson, amit új csúccsal fejeztem be. Csak az motoszkált a fejemben, hogy idén 1800 kilométert futottam, ez pedig elég kell, hogy legyen. Édesapám emléke is a szemem előtt lebegett. Ha ő képes volt saját lábán hazajönni a Don-kanyarból, akkor egy maraton nem foghat ki rajtam. Egyáltalán nem izgultam, kiadós alvással pihentem a vasárnapi rajtra – mesélte Pistata.

Attól sem majrézott be, hogy a DIGI Sport stábja közölte velük, az nem baj, ha belehalnak a futásba, csak a kamera előtt történjen. A start után Pistata egyből a sportriporterre tapadt, akit – ahogy a műsorban be is vallotta – kissé idegesített, hogy a 60-as öregúr a 30-asok tempójára hosszú távon is képes. Már bőven túl volt a táv felén, és kíváncsian várta, hogy megütközzön azzal a bizonyos maratoni fallal, ami a futók elé szokott tornyosulni. Szedte, csak szedte a lábát, de nem ütközött akadályba, izmai fittyet hánytak a holtpontra. Ebben talán része volt annak is, hogy a műsornak köszönhetően rengetegen ismerték fel, folyamatosan biztatták, a nevét kiabálták és szurkoltak neki. Az már csak hab volt a tortán, hogy rajta kívül 12 szentesi vágott neki a távnak, s közülük néhánnyal sikerült is összefutni a verseny közben.

A célvonalon könnyedén suhant át, ahol már felesége, Zsuzsa várta. Ő például anynyit idegeskedett a verseny alatt, hogy közölte: lehet, hogy Istvánnak ez volt az első maratonja, de neki biztosan az utolsó. – Az biztos, hogy nem volt hiábavaló az elmúlt kilenc hónap. Teljesítettem a fogadalmamat, néhány ismerősömet sikerült megfertőznöm a futással, és a hajhagymáim is megfiatalodtak. Ezt csak onnan tudom, hogy a feleségem szerint sűrűbb lett a hajam, mióta rendszeresen futok.

B.D.