2011. október 7.

Aerobik Czanik Balázzsal

A tornákon erősítő segédeszközöket, Bosu-t és X-co-t is használtakAki csak nézőnek érkezett a múlt vasárnapi aerobik road show-ra, az is az egészséges életmódot gyakorolva tölthette az időt, hiszen répával és egyéb zöldséggel, gyümölccsel fogadták a sportcsarnokba betérőt a szervezők.

Azért a lényeg a mozgáson volt. A nagyvárosok után ez alkalommal debütált kisebb településen a Czanik Balázs nevével fémjelzett Mozdulj rá! elnevezésű road show. Mint kiderült, nem véletlenül esett Szentesre az ötletgazda, az ismert aerobik oktató választása. Miután lendületesen megtornáztatta a saját fejlesztésű, s óránként akár 1000 kalória elégetésére is alkalmas capoeira aero-bikjával a résztvevőket, érdeklődésünkre elárulta: Gáspárné Edinával, a helybeli Wellness Colosseum oktatójával régi a kapcsolata, hiszen a hölgy feljár hozzá Pestre az óráira. Edina kezdeményezésére érkezett ide Balázs, illetve több aerobik oktató környékbeli településekről, hogy délelőtt 10 órától délután 4-ig változatos mozgásformákkal ismertessék meg a sportolni vágyókat. – Minél több helyre el akarunk jutni "küldetésünkkel", azaz lehetőséget adni az aerobik gyakorlatok ingyenes kipróbálására – magyarázta Balázs.

A fiatalember elmondta, ilyenkor szakmai és étrendi kérdésekkel is megrohamozzák a csinos tornázók. Azt is megjegyezte: Szentes igazi sportváros, csak körbe kell nézni, mennyien eljöttek a road show-ra. Mint megtudtuk tőle, az eddigi állomásokon is előfordult már, hogy élő zenére, konga ritmusára is lehetett mozogni, az viszont helyi ötlet, hogy zenekari felállásban szóljanak a latinos dallamok. Itt valóban ez történt: a Fivérek együttes három szólógitárosa, kiegészülve Szólik Tibor dobossal szolgáltatta a ritmikus talpalávalót Edina latin aerobik óráján. Valószínűleg a Fivérek számára is felért egy sportteljesítménnyel a megállás nélkül 45 percig tartó muzsikálás. A hangulat viszont fergeteges volt, pedig ekkorra már a tornázók túl voltak cardio kick-box, dance aerobik, s intervall tréningeken is. Többen nekirugaszkodtak az aerobik maraton végigtornázásának, egyvalaki azonban sokáig egyedül volt: ugyanis egészen a záró tornáig csupán egyetlen férfiember állt be a lányok, nők közé, igaz, ő bátran az első sorba.

Edina a latin aerobik és a Brezovai Sándorral közös vívmány, a karate-mozdulatokra épülő nippon zengo-órák között elmondta: örül, hogy átlagosan 50-60 ember tornázott minden tréningen. Kár viszont, hogy alapvetően olyanok jöttek ez alkalommal is, akik egyébként is járnak tornázni. Szeretnék a középiskolásokat is megszólítani, mert sajnos, erre a korosztályra nem igazán jellemző az egészségtudatos életmód.

Edinától azt is megtudtuk: májusban visszatér városunkba a rendezvény, akkor már szabadtérre tervezik.

D. J.