XLI. évfolyam 48. szám

2009. december 4.

Útrekonstrukció, kerékpárút, új forgalmi csomópontok

A jövő év végig kell befejezni azokat a rekonstrukciós munkákat, amelyek a Csongrádi úttól egészen a Fábiáni úti körforgalomig tartanak. A munkálatok - melyek összértéke több mint 400 millió forint - már a jövő év elején elkezdődnek: felújítják a Kossuth utca útburkolatának több szakaszát, kerékpárút épül a várost átszelve, körforgalmak, terelőszigetes megoldások segítik majd a csomópontokban való közlekedést.

A fejlesztés részint pályázati forrásból, részint önkormányzati finanszírozásból valósul meg. Az útburkolat felújítása nem, azonban a kerékpárút kialakítása jelentős változást hoz majd a Kossuth utca forgalomszervezésében. Az első változás a Kurca-híd szerkezetében következik be. - Ha a Kossuth utcán tervezett kerékpárutat össze akarjuk kötni a Csongrádi út mellett lévő kerékpárúttal, akkor a hidat bővíteni kell, alkalmas szélességűvé kell tenni ahhoz, hogy a gépjárművek, kerékpárosok és gyalogosok egymás akadályozása nélkül tudjanak haladni rajta.

2009. december 4.

Baráti jobb a vállalkozóknak

Közmeghallgatás - 2009.

Révész János elöljáróban megköszönte mindazoknak az odafigyelését, akik a város temetőit szépítették idén. Majd felhívta a figyelmet néhány dologra, amelyen javítani kellene. Mint például: a Kálvária temető központi ravatalozója nem nyújt árnyékot a temetési szertartások résztvevőinek. Javasolta, ültessék körbe fákkal. A ravatalozó elő tetejének meghosszabbítása szintén az időjárás viszontagságaitól mentené meg a gyászolókat.

Az épületen belül a világítás korszerűsítése is várat magára. Indokoltnak tartja a központi ravatalozó 30 éves hangtechnikai berendezésének felújítását. A Szeder temetővel szembeni, úgynevezett középső református temetőben is gyakoribbakká váltak a temetések. Itt is célravezetőbb lenne egy, a hékédihez hasonló nagyságú ravatalozó kialakítása. A temetőben nincs WC, sem ivóvíz. A város egyetlen köztemetője a magyartési, fejlesztését szintén szükségesnek tartja. Esőben, sárban csak gumicsizmában közelíthető meg a ravatalozó, a gyászkocsi is csak nagy nehézségek árán tud odaközlekedni.

2009. december 4.

Hasznosították az épületet

Harminc fős munkahely Berekháton

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, Döbrőssy Iván a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője és Sedlmayer Ferenc a MOVE Rehabilitációs Közhasznú Kft. termelésirányítója aláírta azt a helyiségbérletre vonatkozó szerződést, mely lehetőséget biztosít 30 megváltoztatott munkaképességű ember foglalkoztatására az egykori Gróf Széchenyi István Általános Iskola épületében.

A berekháti iskolában - mely immár egyike a MOVE Rt. közel ezer főt foglalkoztató telephelyeinek - lámpaszerelési tevékenységet folytatnak a megváltozott munkaképességű emberek. Mint ahogyan azt Sedlmayer Ferenc elmondta, várhatóan hosszú távon, hiszen megegyeztek a munkavégzéshez szükséges alkatrészeket beszállító céggel. Azonban ha ez a lehetőség megszűnne, akkor más telephelyeikről is tudnak átcsoportosítani feladatokat.

Az önkormányzat bérleti díj formájában kedvezménynyel segítette elő a munkahely létrejöttét, hiszen ahogyan Szirbik Imre fogalmazott: a város mindig is minden eszközzel elő kívánta segíteni, hogy a megváltozott munkaképességű emberek számára ne csak a különböző címeken járó segélyek és nyugdíjak nyújtsanak lehetőségek, hanem munkát is végezhessenek. A gyermeklétszám csökkenése miatt megszűnt általános iskola épületének hasznosításáról többféle módon gondolkodott az önkormányzat. A munkahely létrejötte az objektum legértelmesebb hasznosítása, hiszen az kenyeret ad a szentesiek, illetve a kistérségben élő embereknek. A polgármester biztosította a cég képviselőjét afelől, hogy a piac bővülése és a vállalkozás erősödése esetén, ha a foglalkoztatottak létszámához mérten kicsinek bizonyosul az épület, akkor az önkormányzat helyet biztosít.

Cseh-Lakos

2009. december 4.

Hárman verték félholtra

Házi őrizetét rendelte el kedden a bíróság annak a három fiatalembernek, akiket azzal gyanúsít a szentesi rendőrkapitányság, hogy szombaton hajnalban összevertek egy eperjesi férfit, majd a náluk lévő készpénzzel távoztak. A 45 éves sértett szombaton az egyik eperjesi kocsmában italozott, amikor szóváltásba keveredett egy helybéli férfival, akinek a fia egy ütéssel rendezte a vitát. Ezután szó szót követett, majd a 20, 21 és 22 éves gyanúsítottak kivezették az utcára a férfit, majd körülbelül másfél órán keresztül különböző felállásban bántalmazták. Végül egy árokig vonszolták, ahol a sértett halottnak tetette magát azért, hogy ne bántsák tovább. Ezt látva, az egyikőjük hasra fordította az áldozatot, majd átkutatta a ruházatát, amiből kivették a nála lévő pénzt. Miközben azon tanakodtak, hogy hová rejtsék a "holttestet", a sértett felállt és egy közeli háznál kért segítséget. A segítség megérkezéséig a fiatalok ismét megverték a férfit, majd elmenekültek. A kiérkező mentők többszörös csonttöréssel, nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülésekkel vitték kórházba a 45 éves eperjesi lakost. A szentesi rendőrkapitányság a bejelentést követően néhány órával később elfogta a gyanúsítottakat, akiket kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vett. A verekedők 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

H.V.

2009. december 4.

Kirakatverseny

Az önkormányzat ismét meghirdette a karácsonyi kirakatversenyt annak érdekében, hogy a város karácsonyi hangulatának megteremtéséhez a kereskedelmi, a vendéglátó, a szolgáltató létesítmények tulajdonosai, üzemeltetői is járuljanak hozzá saját üzletük és kirakatuk díszítésével. A versenyben csak azok az üzletek vehetnek részt, akik a polgármesteri hivatalban neveznek a kirakatukról vagy az üzletbelsőjükről készített két fényképpel. A fényképek elkészítésében szükség esetén az önkormányzat segítséget nyújt. A fényképeket Szentes honlapján, illetve nyomtatott formában a városházán lehet megtekinteni. A szavazatokat december 16-ig lehet bedobni a hóember figura gyűjtőládájába. A szavazók között három darab vásárlási utalvány sorsolnak ki, illetve díjazzák az 1-3. helyezett üzlethelységeket.

2009. december 4.

Egy diáklelkű tanár

Az emlékezés a múlt elgurult kincseit szedi össze az utókor számára. Kisérő következményként a sajgó érzések rostáján újra meg újra fennmarad, ami szép, ami igaz és időtlen. A tudós műveltségű tanár, a perfekt jellemű ember, Nagyajtósi István (1908-1989) életútját világítja meg a Horváth Mihály Gimnázium öregdiákjainak, tanár-kollégáinak, tisztelőinek személyes hangvételű számos vallomása. Mindez megjelent már korábban, egy ízléses küllemű könyvecskében. A kiadvány méltó módon illeszkedik a szentesi gimnázium létezésének 150 esztendős jubileumához és ezért is kell foglalkozni vele.

2009. december 4.

A kisgazdák csatlakozása az ellenzéki szövetséghez

80 éve történt: megyei és városi önkormányzati választások (II.)

Bálint JózsefA megyei választáson elért eredmény igazolta, hogy a választási szövetségre lépett pártok vezetői helyesen mérték fel az erőviszonyokat. Tovább erősödött azon hitük, hogy csak összefogva tudnak komolyabb sikereket elérni a kormánypárti listával szemben. Ez annál is lényegesebb volt, mivel közeledett a városi képviselő-testületi választás, melyen a megyeinél keményebb küzdelemre volt kilátás. Sejteni lehetett, hogy a városi képviselő-testület 40 választott képviselői mandátumáért szervezettebben fog a kormánypárt harcba indulni, okulva a megyei választásokon elszenvedett vereségből.

2009. december 4.

Kirakodóvásár

Idén a Szent Miklós téren rendezik meg a karácsonyi kirakodóvásárt. A pavilonok közül már csupán kettő szabad, ezek kibérlésével kapcsolatban a 63/510-339-es telefonszámon, illetve személyesen a polgármesteri hivatal 112-es szobájában várják azoknak a vállalkozóknak a jelentkezését, akik szeretnék portékáikat a kirakodóvásáron árulni.

2009. december 4.

Internálótábort állítottak fel

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. nov. 28-án a Károlyi grófok felszólították Szentes városát, hogy az 1848. és 1849. években keletkezett örökváltsági tartozásainak törlesztését kezdje meg, ellenkező esetben jogi útra terelik az ügyet.

120 éve, 1889. nov. 28-án átadták a forgalomnak a főtértől (Piac tér) a vasútállomásig kikövezett Fő utcát. (1892-től Kossuth Lajos tér és utca.)

135 éve, 1874. nov. 29-én mozgalom indult Szentesen egy függetlenségi párti népkör szervezésére. Az alakítandó új kör ideiglenes elnökévé Pataki Imrét, jegyzőjévé Buday Józsefet választották.

95 éve, 1914. nov. 30-án Károlyi Mihály pártja nevében bejelentette a belpolitikai harc felfüggesztését, ugyanakkor választójogot követelt a fronton harcoló katonáknak.

85 éve, 1924. nov. 30-án megalakult a Szentesi Keresztény Legényegyesület.

65 éve, 1944. nov. 30-án a járásbíróság elnökének utasítására a személy- és vagyonbiztonság megvédése céljából internálótábort állítottak fel. Ebben őriztette bírói intézkedésig a közönséges bűncselekmények gyanúsítottjait, a nyilas párt vezetőit és mindazokat, akik a múltban németbarát magatartást tanúsítottak. (A "tábor" a Kossuth téri Református Elemi Népiskola alagsorában volt.)

80 éve, 1929. dec. 1-jén a Polgári Párt választmánya összeállította a párt jelölőlistáját, amelyen a földbirtokosok, tisztviselők, lelkészek, gyárosok és iparosok mellett a nagygazdák képezték a többséget.

65 éve, 1944. dec. 1-jén újból megkezdte működését a Szociáldemokrata Párt szentesi szervezete. Elnöke Szőke Ferenc. - Ezzel egy időben kezdődött meg a Független Kisgazdapárt újjászervezése.

105 éve, 1904. dec. 4-én tiltakozó népgyűlést tartottak Szentesen. A szónokok kemény szavakkal elítélték a "Tisza István-Perczel Dezső-féle bűnszövetkezet" alkotmánytipró mesterkedését. A népgyűlés határozatilag kimondta, hogy Szentes város polgársága az alkotmánysértés útján keletkezett házszabályok alkalmazásával hozandó törvényeket kötelező erejűnek el nem ismeri, s rendelkezéseiknek engedelmeskedni soha nem fog.

40 éve, 1969 decemberében megkezdődött a kisparcellák (hobbi-parcellák) kiosztásának előkészítése. A lakosság körében nagy érdeklődést kiváltó kezdeményezésre 1400 lakos nyújtotta be igényét. A 200 négyszögöles parcellák egy részét Nagyhegyen, ill. annak szomszédságában, valamint a Gógány-soron osztják ki.

Összeállította:
Labádi Lajos

2009. december 4.

Alapítványi támogatás

A Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány Kuratóriuma az idei évben is elbírálta a 6 millió 652 ezer forintos támogatási igénnyel beérkezett 25 pályázatot. A döntés alapján a kulturális pályázat kategóriában 200 ezer forintos támogatást nyert a Szentesi Zenebarátok Egyesülete a 2010. augusztus 22-re tervezett fúvószenekari fesztivál megrendezésére. 100 ezer forintot kapott a Szentesi Művelődési Központ Pengető Citerazenekara a jövő év július 31-re tervezett citeratalálkozó megszervezésére. 200 ezer forinttal támogatja a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány Kuratóriuma Szentes Város Önkormányzatát, melyet a "Rejtelmek, ha zengenek." című Alkotó Pedagógusok Képművészeti Tárlat és Előadó Művészeti Fesztiválra fordítanak. A kulturális programot a Dél-alföldi régió pedagógusainak részvételével rendezik meg. 100 ezer forintban részesült a Szentesi Művelődési Központ a 16. Alföldi Fotószalon megvalósítására, illetve a sport témájú pályázatok között 40 ezer forintot kapott a Szentesi Gyermek- és Ifjúsági Aranylabda Alapítvány a bajnokságban való részvételre, melyet a szentesi KTE csapatának utaztatására, illetve az utánpótlás csapat támogatására fordítanak.

2009. december 4.

Felolvasó est

Karácsony ünnepén címmel zenés irodalmi felolvasó estet tart a Krúdy Gyula Baráti Kör december 9-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban.

2009. december 4.

Adventi hangverseny

A 15 éves, Príma díjjal jutalmazott, többszörös ver-senygyőztes Fourtissimo zenekar mára az ország legelismertebb és leghitelesebb instrumentális - crossover előadójává vált. Ez idő alatt a világ szinte minden szegletét bejárták zenéjükkel, de sosem tértek üres kézzel haza. Szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, több ezer éves  hagyományokat megidéző liturgikus dalok egyedülálló judeo folk-rock hangszerelésben ébresztik fel a múltat a ma embere számára. A Four-tissimo produkciójára sehol a világon nincs példa!

Az együttes adventi hangversenyére várják az érdeklődőket december 17-én, csütörtökön 17 órakor a református nagytemplomba. A műsorban közreműködik a Bárdos Lajos Vegyeskar. Jegyek kaphatók a zeneiskolában és a koncert helyszínén.

2009. december 4.

Felkészültek a télre

Készenlét havazásra és síktalanításra

November 20-án, péntek délután 2 óra 50 perctől síktalanítási és hóeltakarítási készenlét van a belterületi utak karbantartását végző városellátó intézménynél. Az előre elkészített készenléti ütemterv szerint felkészültek a téli időjárás okozta útviszonyokhoz kapcsolódó munkák elvégzésére. A célgépek rendelkezésre állnak, előzetesen beszerezték a megfelelő mennyiségű ipari sót, illetve a síktalanításhoz szükséges homokot is.

2009. december 4.

Tisztuljunk meg!

A következő vasárnap már a második, a hagyományok szerint lila gyertya gyullad meg az adventi koszorún, melyet régen a családok maguk készítettek el, ezzel is lehetőséget teremtve a lecsendesedésre, a karácsony csodájára való felkészülésre.

Advent első, az igazságosság hete után most a mértékletesség hetének jött el az ideje: Tartsunk mértéket cselekedeteinkben, emberi kapcsolatainkban találjuk meg az ünnepre készülődéshez méltó egyensúlyt. Legalább vasárnaponként csendesedjünk el, valóban fontos dolgokról beszélgessünk családtagjainkkal vagy baráti körben, lelkünket készítsük fel ezekben a hetekben a karácsony igazi értelmének valóságos megragadására. Nemcsak a karácsonyfa alá kerülő ajándékok megvásárlása, hanem a bensőnkben való megtisztulás is az ünnepi felkészülés is része kell, hogy legyen.

Vegyünk példát Máriáról és Józsefről! Készülődjünk, ahogy ezt Jézus anyja is tette, hiszen hétről hétre készült arra, hogy világra hozza gyermekét. Máriának is le kellett győznie a megpróbáltatásokat, amelyeket nem saját hibája miatt szenvedett el! Gyermeket várt, és a világ szemében kérdéses volt, hogy ki ennek a gyermeknek az apja. Józseffel sem osztotta meg az angyali jelenés titkát, Istenre bízta, hogy megtudja ő is a titkot. Józsefben és az Istenben egyaránt bízott Mária, hiszen József előtt természetes érvekkel nem is tudta volna bizonyítani a természetfeletti csodát. Erre csak Isten képes, aki megindította, kinyitotta József szívét is, hogy megértse a csodát.

Engedjük, hogy a mi szívünk kapui is kinyíljanak, hiszen Isten nekünk is segít abban, hogy napról napra, hétről hétre eljussunk lelkünkben Krisztus születésének csodájához, amelyet nem racionálisan, hanem teljes lelkünkkel kell átélni. A felkészülés időszakában nekünk is ki kell tárnunk szívünket. Meg kell találni, és le kell tenni azokat a terheket, melyeket hétköznapjainkban cipelünk. Meg kell szabadulnunk problémáinktól, a megtisztuláshoz bűnbánatra és bűnbocsánatra szorulunk. Az életünk negatívumaival való szembesülés nem egyszerű dolog, nem könnyű felvállalni hibáinkat, de higgyük el, hogy az Úr mellettünk áll, kísér bennünket ezen az úton is, nem hagy el viszontagságainkban, a hibáinkkal való szembesülés közepette sem, hiszen Velünk az Isten!

Cseh-Lakos

2009. december 4.

Megtelt az állatmenhely

Mozart, Brúnó és társaik gazdira várnak

Egy magáért beszélő adat: míg negyven kutyát bevisznek, csak egy talál új gazdára a szentesi állatmenhelyről. A kutyusok egy jobb élet reményében gazdára várnak, a menhely gondozói pedig segítségre.

Beszélgetésünk napján éppen egy anyakutyának és három kölykének igyekezett helyet találni Insperger Gá-borné, aki a fenti arányt is felvázolta. A Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület szentesi szervezetének egyik vezetője elárulta, volt olyan is, hogy egyetlen napon 19 kutya került be a menhelyre.

2009. december 4.

Folytatódik a program

Bővült a közcélú programban foglalkoztatottak létszáma

Szentesen évek óta működik a közcélú foglalkoztatás, korábban azonban csupán évente 30-40 fő juthatott így munkához, az idén az "Út a munkához" programnak köszönhetően már 364 ember dolgozhatott hosszabb-rövidebb ideig. Azok közül, akik jogosultak voltak az aktív korúak ellátására, a rendelkezésre állási támogatásra. 2009-ben két közmunkaprogram pályázati keretből biztosította 62 fő foglalkoztatását, szintén pályázati finanszírozással két fő közfoglalkoztatás-szervező 12 hónapos alkalmazására is lehetőség nyílt.

2009. december 4.

Felület és idő

A Galéria Kávéházban december 7-től, hétfőtől újabb fotókat láthatnak az érdeklődők. A Budapesten élő, szentesi származású - a Szentesi Fotókörrel máig jó kapcsolatot ápoló - Rónyai Rita "Felület és idő" című kiállítását mutatják be.

Az alkotó így vall a képeiről: "A kiállításon szereplő fotók egy-egy felületet mutatnak meg. Semmit sem tettem hozzá, önmaguk puszta jelentését, azt az idő megtette helyettem. Én csak az állapotot, az idő nyomát rögzítettem. Felület és idő kölcsönhatását vizsgálni téves megközelítés: csak az idő van hatással a felületre, fordítva nincs. A természeti képződmények, az emberi környezet vagy műalkotás időbeliségének egy-egy mozzanatát ábrázoltam. A festményekről készült fotók a jelennel, és a jövővel vannak erősebb kapcsolatban, hiszen egy festmény az örökkévalóság igényével készül. Az így készült pillanatfelvételek felfoghatók az idő munkájáról készült állapotjelentésnek is. A Műterem c. sorozaton Kapitány András munkái láthatók."

Rónyai Rita fotói január 4-ig láthatóak a kávéházban, nyitva tartási időben.

Králik Emese

2009. december 4.

Advent

Ebben az évben is az Adventi estékkel zárul a Koszta József Múzeum idei programsorozata. Két, bensőséges hangulatúnak ígérkező előadásra és egy családi foglalkozásra várják az érdeklődőket decemberben. Jövő kedden, 8-án délután 5 órától dr. Fári Irén történész Karácsony régi fotókon és képeslapokon címmel tart előadást a múzeum megyeházi épületében. Ugyanott 13-án, vasárnap délután 3 órától Bácskai Mihályné ny. pedagógus Advent a szívekben és a művészetekben című programjára hívják a hallgatóságot. Négy órától karácsonyi kézműves foglalkozást tartanak, melyen hazavihető tárgyakat készíthet a család apraja-nagyja.

2009. december 4.

Elindulni három nővel

Nos, ez nem egyszerű feladat, tudja ezt minden férj, minden férfi, egy bizonyos életkoron túl. A dolognak gyakorlati oldala van, érzelmi háttere, filozófiája, meg persze rengeteg humora.

Jelen esetben egy kötet címadó írásáról van szó. Egy kötetről, melynek szerzője Bächer Iván. Az Ulpius-ház kiadványa az író több tucatnyi tárcáját tartalmazza. A tárca különös műfaj, ha elemezni akarod rakoncátlan lesz, mint a hal pucolás közben. Kétségbeesésében hol egyszerű újságcikknek mutatja magát, hol elegáns szépprózának. Ha sikerül fejbe vágni, akkor persze megadja magát, de elveszíti eleven lényegét: nem lesz érthető. Szóval hagyni kell békén, hogy éljen, mint hal a vízben. Olvasva jó, esetleg felolvasva. Meg persze jókat lehet róla beszélgetni.

Ez történik december 9-én, szerdán délután 5 órakor a Művészetek Házában (gólyásház). Az irodalmi program vendége Bächer Iván író, a beszélgetésben társa Poszler György. Előtte fél négytől egy órán keresztül a szerző dedikálja műveit a Babilon könyvesboltban.

P. Gy.

2009. december 4.

Eurorégiós Népdalvetélkedő

Szentes romániai testvértelepülése, Újszentes adott otthont a hagyományos Országos Eurorégiós Népdalvetélkedőnek, ahol magyar népdalokkal versenyeztek az 5-8. osztályos énekesek. A verseny komolyságát az is jelezte, hogy a felkészítő tanárok nem az egyszerűbb, könnyebb, gyermekdalokat választották, tanították be a gyerekeknek, hanem felnőtt dalokat adtak elő november végén.

Dénes Ildikó, a rendezvény főszervezőjétől megtudtuk: ennek a rendezvénynek a célja a versengésen túl, megőrizni, sőt ápolni a magyar nyelv szeretetét Romániában. Erre alkalmasak a népdalok, melyek érzelmeket közvetítenek, sorsokat mutatnak be, sőt sok dalnak az aratás, a favágás, a betyár- vagy katonaélet szépségei vagy éppen nehézségei adtak ihletet. A hagyományok ápolása mellett így kívánnak lehetőséget adni a bemutatkozásra, de kialakulhatnak a versenyzők, a szülők vagy az iskolai csoportok kapcsolatai is. A népdaléneklés, sőt a néptánc oktatás fontosságának hangsúlyozása mellett maradandó élményeket adnak az együtténeklés, daltanulás percei is.

Szentesen néhány iskolával már aktív kapcsolatban vannak. A Petőfi Sándor iskola tanulóival már több alkalommal találkoztak. Remélik, ez a kapcsolat tovább bővül, hiszen a Bánságban, Temesvár környékén ezek a dalok, táncok, népviseletek, az elmúlt időszakokban kevésbé éltek.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2009. december 4.

Egy hónapon át kézilabdáztak

Az elmúlt héten fejeződött be az általános és középiskolás fiúk számára kiírt kistérségi utánpótlás kézilabda bajnokság. A Dr. Papp László sportcsarnokban egy hónapig tartó meccsen a csapatok (nyolc) körmérkőzéseket játszottak, de csak azonos korosztályúak egymás elleni eredményét vették figyelembe a végső helyezéseknél.

Orosz Tibor, a Szentesi Kinizsi SZITE utánpótlás csapatának vezetője vállalt oroszlánrészt a szervezésből. A bajnokság nem titkolt célja volt a versenylehetőség biztosítása, másrészt a Kinizsi utánpótlás csapatába való toborzás, illetve a Gádorostól-Csongrádig kézilabdázni szerető gyermekek kulturált körülmények közötti játéka. A bajnokságról mindenképpen fontos tudni, hogy ilyen bajnokság, ennyi csapattal, az országban nincs másik, és szinte a diákolimpián kívül versenyzési lehetősége sincs ennek a korosztálynak. Távolabbi céljuk, hogy a közeli nagyobb városok csapatait is meghívják, így még több játéklehetőségre és magasabb színvonalú küzdelmekre számíthatnak a gyerekek.

Takács László, a diáksport bizottság részéről elmondta, nagyon örültek és támogatásra méltónak találták ezt a rendezvénysorozatot, ahol nemcsak a városi iskolák, hanem vidéki csapatok is indultak. A diákolimpiára való felkészülést is segítette ez a mérkőzéssorozat, hiszen így nemcsak egymás között játszhattak. Ezáltal a győztesek messzebbre, talán a területi döntőre is eljuthatnak, nemcsak a megyei döntőkig. Ehhez úgy tudtak hozzájárulni, hogy a létesítményhasználat költségeit átvállalták.

Eredmények, általános iskolások: 1. Deák Ferenc iskola (veretlenül), 2. Koszta iskola, 3. Klauzál, 4. Mindszent.
Középiskolások: 1. Szentesi Kinizsi SZITE, 2. Gádoros, 3. Mindszent, 4. Batsányi János gimnázium (Csongrád).

(GI)

2009. december 4.

Rangadó a Fradival

A három pont reményében utazott hétfőn Miskolcra a Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata, ahonnan egy fordulatos mérkőzés végén sikerült győztesként hazatérnie Némethy László együttesének. Az első játékrész nem hozott gólzáport, sőt némi meglepetésre a miskolciak szerezték meg a vezetést, és vonulhattak egygólos előnnyel pihenőre. Szünet után ismét a hazaiak voltak eredményesek, ám az utolsó tíz percre feltámadt a Szentes, a 29. és a 40. perc között négyszer is eredményesek tudtak lenvi Varga Róberték. Fordítottak a és végül 4-3 arányban győztek.

Némethy László vezetőedző szerint álmosan kezdte a találkozót a csapat, és csak a második félidő derekán kerültek fölénybe. A halványabb teljesítmény ellenére végig bízott abban, hogy fordítani tud együttese, ami sikerült. Győzelmével a Szentes a táblázat hatodik helyére lépett fel, 12 ponttal.

December 7-én, hétfőn este 20 órakor befejeződik az őszi idény a Legrand számára, zárásként viszont nem akármilyen együttest fogadnak Keróék, a Ferencváros együttese látogat a Dr. Papp László sportcsarnokba. Az egykori válogatott labdarúgóval, Horváth Ferenccel, és az élvonalban többek között a Honvédban és a Pápában is futballozó Schrancz Balázzsal érkező zöld-fehérek ellen szoros mérkőzést, valamint pontot, pontokat vár Némethy László, aki jelen állás szerint minden hadra fogható futballistájára számíthat a 2009-es esztendő utolsó szentesi NB I-es futsal mérkőzésén.

H. V.

2009. december 4.

Fociünnep karácsony és szilveszter között

Nyílt, téli palánkos teremlabdarúgó tornára kerül sor december 27-29. között a Dr. Papp László sportcsarnokban. A szervezők 24 csapatot tudnak fogadni. Egy csapatban 12 fő szerepelhet, lehetnek köztük igazolt és amatőr játékosok. A végleges névsort az első mérkőzés kezdő időpontjáig kell leadni, de később már nem lehet rajta változtatni.

A pályán lévő csapatban 1+4 fő vehet részt, körmérkőzéseket játszanak, ahol a csoport 1-2. helyezettjei jutnak tovább. A játék 20x40 méteres, palánkos játéktéren folyik, a mérkőzés játékideje 2x12 perc.

Megfelelő számú jelentkező esetén, egyenes kiesési rendszerben, vigasz rájátszásra van lehetőség december 29-én délelőtt, azoknak, akik nem jutottak tovább.

Nevezési határidő: december 22., kedd. Díjazás: az 1-3. helyezett csapat serleget és érmet kap. Különdíjak: a gólkirály, a legjobb kapus és a legtechnikásabb mezőnyjátékos. Bővebb információ kérhető a 63/311-032 telefonon vagy a sportcsarnok portáján.

2009. december 4.

Élménybeszámoló

A St. Jupát SE. tagjai december 5-én, szombaton a megyeháza dísztermében nyilvános, fotó-, és filmvetítéssel egybekötött élménybeszámolót tartanak 17 órától a Gurul a kamera-A Szentesi Kistérség kerékpáros szemmel elnevezésű projekt zárásaként. A túrák alatt rögzített anyagot, az elkészített filmeket a Civil TV-ben és az egyesület honlapján (www.gurulakamera. extra.hu) év végéig folyamatosan is bemutatják.

2009. december 4.

Edzőbuktató vereség

Tizenegy góllal, 16-5-re kapott ki az OSC otthonában a Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda csapata. A meglepő különbségű, és nagyon sima kudarcra Vass Sándor keresi, de egyelőre nem találja a magyarázatot. A szentesi tréner nem tagadta, nem várt vereséget, különösen ilyen arányút nem. A játékosok az előzetesen megbeszélt taktikai elemekből semmit nem valósítottak meg, a támadások során nem akadt egyetlen olyan játékosa sem, aki szervezte, felépítette volna az akciókat, türelmetlenek voltak, kapkodtak, egytől egyig valamennyien gyenge teljesítményt nyújtottak a fővárosi mérkőzésen.

2009. december 4.

Sajtóközlemény

A Szentesi Vízilabda Klub elnöksége ezúton tájékoztatja szurkolóit, hogy a 2009/2010. évi bajnokság őszi időszakának utolsó mérkőzését (2009. december 07.) követően, a felnőtt férfi csapat, tavaszi szezonra történő felkészítését, megváltozott szakmai irányítással kezdi meg.

A szakvezető személyéről később kívánunk tájékoztatást adni.

Jelenlegi szakvezetőnk, Vass Sándor úr, 2008 nyarán kezdte meg egyesületünknél az OB I-es szintű szakmai, edzői munkát. Munkáját a vízilabda sport iránti alázat, a sportszerűség, a küzdeni tudás és a városszeretet jellemezte.

Meghatározó szerepe volt abban, hogy az elmúlt bajnokságban, a nehéz körülmények ellenére is, csapatunk megőrizte OB I-es tagságát.

Biztosak vagyunk abban, hogy az új feladatainak ellátása során tevékenységével az elérhető legjobb eredményt fogja teljesíteni.

Vass Sándor professzionális magatartása, akaratereje példaértékű a Szentesi Vízilabda Klub valamennyi tagja számára. Ezúton szeretnénk megköszönni mindazt a munkát, amelyet Horváth György úr támogatásával együtt elvégzett és kívánunk további szakmai munkájához sok sikert és jó egészséget.

2009. december 4.

Az iskola és a sport Újszentesen

November végén Szentes testvérvárosába, Újszentesre látogatottunk, ahol Benkő Hajnal a helyi általános iskola igazgatója (képünkön) büszkén számolt be azokról a lehetőségekről és változásokról, amelyek a közelmúltban történtek az iskola életében.

Az iskolában közel 370 gyerek tanul, ami az elmúlt évben nagyot fejlődött. Nemcsak az épületek újultak meg, de ezzel a férőhely bővült, hanem plusz foglalkozásokat is bevezettek. Délután kedvelt lett az "After School", - ami Magyarországon a napközinek felel meg -, ahol a gyerekek elkészítik a leckét tanári felügyelettel, de külön foglalkozásokat is tartanak. Ilyen az informatika, az angol nyelv, a festészet, a sakk, az asztalitenisz, a birkózás és a modern-, valamint a társasági táncok. Van labdarúgás is, de nem az iskola keretein belül működik. Szombatonként a nyolcadikosoknak tartanak felkészítést a román és a matematika vizsgákra.

2009. december 4.

Pótfűtés

Az anyós már több hete vendégeskedik a fiataloknál. Az egyik este megkérdezi a vőtől:
- Mondd, fiam, van még olyan könyv nálatok, amit nem olvastam?
- Igen! A menetrend.

2009. december 4.

Kis kukta

  • Lencsekrém leves
  • Csirkemell á la Stik
  • Kakaós süti
2009. december 4.

Megérkezett a Mikulás

A hagyományokhoz híven idén is a Dr. Bugyi István Kórházba látogatott a Mikulás. Az önkormányzat több tízezer forintos értékben játékkal, a kórház gyümölcsökből és édességekből öszszeállított csomagokkal, a SZIDÖK pedig ünnepi műsorral kedveskedett a bent fekvő kis lábadozóknak.

Az idei évben az önkormányzattól építőkockákkal, puzzle-val, autópályával és autókkal, színezőkkel, gyurmával és DVD-filmekkel kedveskedtek, amelyekkel nemcsak a jelenleg bent lévő gyermekek, hanem az év közben bekerülők is eltölthetik idejüket. Az átadott többdimenziós matricákat pedig haza is vihették a lurkók.

- Egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen örömteli ha a gyermekek egészségesen a családban vannak, ugyanakkor örömteli az is, hogy ha van olyan ellátó pont, ahol a bajban segítséget kapnak - hangsúlyozta Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

A Dr. Bugyi István Kórház osztályvezető főorvosa, dr. Tóth Edit lapunk érdeklődésére elmondta: a játékok megvásárlása előtt az önkormányzat megkérdezte az osztálytól, hogy mire lenne szükségük. Mivel ismét dolgozik óvónő, így a gyermekekkel való foglalkozásban nagy segítséget jelentenek a kapott foglalkoztató füzetek, illetve a készségfejlesztő játékok. Örülnek annak is, hogy tavaly a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljtól kapott DVD lejátszóhoz idén filmeket is kaptak a várostól.

Cseh-Lakos

2009. december 4.

Rendőrkézen a símaszkos rabló

Aranyat loptak a Kossuth téri ékszerüzletből

Elfogták a szentesi rendőrkapitányság munkatársai azt az álarcos rablót, aki november 20-án, az esti órákban, egy fegyvernek látszó tárggyal értékei átadására kényszerített egy 61 éves hölgyet. A nyomozók a bejelentést követően lezárták a környéket, majd egy nyomozókutyát is elindítottak a forró nyomon. A kutya a rendőröket az egyik szociális intézményhez vezette, így itt is adatgyűjtés kezdődött. Ekkor került a képbe egy ott lakó férfi, de ekkor vele szemben még nem állt meg a bűncselekmény gyanúja. Három nappal később telefonon jelentkezett a rendőrségen a megtámadott hölgy, aki elmondta, hogy felismerte a támadóját az utcán. A nyomozók később előállították a korábban az intézményben már megismert férfit, akinek a lakhelyén további nyomokat is rögzítettek a szakemberek. A történethez tartozik, hogy a két szagazonosító kutya - a nyomminták alapján, egymástól függetlenül, Szegeden és Békéscsabán - beazonosította a gyanúsítottat, akit a rendőrség őrizetbe vett, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Hétfő virradóra törtek be ismeretlenek a fábiánsebes-tyéni általános iskolába. A tolvajok súlyzókat vittek el a szertárból.

Szintén hétfő reggel fedezték fel az alkalmazottak, hogy betörtek az egyik derekegyházi élelmiszerboltba, ahonnan egymillió forint értékű dohányárut vittek magukkal az elkövetők.

Szintén egymilliót ért az az ékszerkollekció, amit a Kossuth téri ékszerüzletből vitt el egy szemfüles tolvaj. A gyanúsított kérésére az üzlet eladói két tálcán különböző ékszereket mutattak be a "vevőnek", aki azonban válogatni kezdett, újabb kérése volt, és amíg ennek az eladók megpróbáltak eleget tenni, a férfi a két tálcányi ékszerrel kereket oldott.

H. V.

2009. december 4.

Kurca-parti esték

A Kurca-Parti Esték rendezvénysorozat következő előadására várják az érdeklődőket december 10-én, csütörtökön 18 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házba. Az est előadója Szentesi-Zöldi László, a Magyar Hírlap főszerkesztő helyettese.

2009. december 4.

Napi harmincszor oltanak

Naponta 25-30 ember keresi fel a Dr. Bugyi István Kórházban működtetett oltópontot, hogy éljen a H1N1 elleni védőoltás lehetőségével. - Egyre többen adatják be a védőoltást egy éven felüli gyermekeiknek, de a terhesek és az egészséges emberek is jönnek oltásért az oltópontba - nyilatkoztak lapunknak dr. Molnár Gyula főorvos, aki az is elmondta, hogy az oltásnak nincs szövődménye, semmiféle reakciót nem vált ki és fájdalommal nem jár.

A Dr. Bugyi István Kórház Főporta épületében december 22-ig működő oltópontban hétköznapokon reggel 8-tól 20 óráig vehető fel a védőoltás.

2009. december 4.

Kiállítás

Szabó Csaba kiállításának megnyitójára várják az érdeklődőket december 9-én, szerdán 19 órakor a Galéria Kávéházban. A kiállítást megnyitja Cserna-Szabó András.

2009. december 4.

Temesváron nem volt idő pihenésre

A temesvári úszóklub a 25 méteres uszodában rendezte meg úszóversenyét a 25 évnél idősebb korosztály számára, amelyre a romániai úszók mellett Szerbiából és Magyarországról érkeztek versenyzők. A verseny érdekessége az volt, hogy a 20 egyéni és 5 váltószámra egyetlen napon került sor, így a versenyzőknek nem sok ideje maradt a pihenésre a számok között. A Szentesi Delfin ESC versenyzői ismét sikeresen szerepeltek.

Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 25 pille, 50 mell, 25 mell, 50 gyors, 25 gyors, 25 hát, 100 vegyes 1.; dr. Bakacsi Gyula: 200 gyors, 25 hát, 25 gyors, 50 gyors, 50 hát 1.; Bocskay Zsófia: 200 gyors, 50 pille, 50 gyors, 100 vegyes 1.; Mel-kuhn Dezső: 200 gyors, 50 pille, 50 mell, 100 vegyes 1.; Becsák Jánosné: 200 gyors, 25 mell, 25 gyors, 50 gyors 1.; Ferke Gáborné: 25 mell, 50 mell, 25 hát 1.; Számel Éva: 25 mell, 25 gyors 1. 25 pille 2.; dr. Kanyó Ádám: 200 gyors, 25 hát 1. 50 hát 2.

4x 50 m női gyorsváltó, V. kcs: 1. Szentes (Ferkéné, Bocskay, Becsákné Számel), 4x50 m női vegyes váltó, V. kcs.: 1. Szentes (Ferkéné, Bocskay, Becsákné Számel), 4x 50 m férfi gyorsváltó, V. kcs.: 1. Szentes (Melkuhn, Sebesi, dr. Kanyó, Eszenyi), 4x50 m férfi vegyes váltó, V. kcs.: 1. Szentes (Melkuhn, Sebesi, dr. Kanyó, Eszenyi).

Pólyáné Téli Éva

2009. december 4.

Meghívó

Szeretetakció a szegények karácsonyáért gyűjtőmozgalom gálaműsorára kerül sor december 10-én, csütörtökön 15 órakor a Móricz művelődési házban. A műsorban fellépnek többek között a Szent Anna, a Damjanich utcai óvodások, a Deák iskola kórusa, a Jövőnkért, a Szivárvány művészeti iskolák táncosai és még sokan mások.

2009. december 4.

Koncert

Adventi Koncertet rendeznek december 9-én, szerda 15 órától a Szent Anna-templomban, melyen közreműködnek a HM Honvéd Együttes férfikarának szólistái. 14.45-től orgonán játszik Nagy János, a hangversenyt megnyitja dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke.

2009. december 4.

Haydn

December 8-án, kedden 18 órakor az Évfordulók nyomában II. című előadásra várják a közönséget. A városi könyvtárban Nagy János ny. igazgató Joseh Haydn (1732-1809) zeneszerzőről tart előadást.

Joseph Haydn Rohrauban, egy kis osztrák faluban született. Apja szegény kerékgyártó volt. Az apának érzéke volt a zenéhez, hárfán kísérve magát szívesen énekelt. Gyerekei is bekapcsolódtak a dalolásba, így Joseph zenei tehetsége hamar kiderült. A szülők nem kis anyagi áldozatot hozva Hainburgba küldték iskolába a hatéves fiút, ahol megismerkedett néhány hangszerrel, megtanulta a kottaírást-olvasást, fejlődött énektudása. A fordulópontot Georg Reutter, a bécsi Stephansdom karmesterének látogatása hozta, aki új énekeseket keresett a kórusba. Meghallván a nyolcéves gyermek énekét, felvette a templomhoz tartozó kollégiumba.

2009. december 4.

Az MTV műsorában

A Magyar Televízió Egyházi Szerkesztősége az elmúlt hónapokban filmet forgatott a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. A felvett epizódokban az intézmény különböző korosztályú diákjai szerepelnek, valamint bemutatkozik az iskola pedagógus énekkara. A felvételek az iskolán kívül a Református Nagytemplomban, a Reformárus Idősek Otthonában és a Koszta József Múzeumban készültek. Az elkészült sorozat következő részeit vasárnaponként 11 óra 35 perctől sugározza az MTV 1-es, 13 óra 55 perctől az MTV2-es csatornája. A következő részek: december 6. Az engedetlen bárányka, december 13. Példázat a tékozló fiúról, december 20. Karácsonyi angyalok, december 27. Drámajátékok, január 3. A sunémi asszony fiának története.

2009. december 4.

Családi események

Született: Gera Ferenc és Pataki Erikának Ferenc Vilmos, Kiss Ferenc és Dani Ágnesnek Máté, Kövér-Kis Ferenc Róbert és Répás Zsaklinnak Nikolasz, Molnár Attila és Torma Krisztinának Balázs nevű gyermeke.

Elhunyt: Horváth László Pálné Szabó Ilona, Bakai Istvánné Járai Julianna, Hajdú Andrásné Páli Emma, Pete István.