2009. december 4.

Megtelt az állatmenhely

Mozart, Brúnó és társaik gazdira várnak

Egy magáért beszélő adat: míg negyven kutyát bevisznek, csak egy talál új gazdára a szentesi állatmenhelyről. A kutyusok egy jobb élet reményében gazdára várnak, a menhely gondozói pedig segítségre.

Beszélgetésünk napján éppen egy anyakutyának és három kölykének igyekezett helyet találni Insperger Gáborné, aki a fenti arányt is felvázolta. A Herman Ottó Országos Állat-és Természetvédő Egyesület szentesi szervezetének egyik vezetője elárulta, volt olyan is, hogy egyetlen napon 19 kutya került be a menhelyre. A helyzet elkeserítő. Jelenleg 230 az ebek összlétszáma, ebből 200 a Téglagyári úti telep kenneljeiben szorong, melyek nagyjából kilencven állat tartására ideálisak. További harmincat kertes ház udvarán helyeztek el, egy önkéntes vette magához a kutyákat. Legalábbis amíg egy szomszéd fel nem jelenti, keseregnek a menhely munkatársai. Amellett, hogy sokan megszabadulnak öreg, vagy feleslegessé vált házőrzőjüktől, előfordul, hogy maguk a munkatársak is elindulnak egy-egy bejelentés nyomán. Dr. Széchenyiné Csergő Judit vezető elmesélte: gyakran tapasztalják, hogy tulajdonosaik szörnyű körülmények között tartják a kutyákat, némelyik lábra sem tud már állni. Mostanában kétszer is a rendőrség közreműködését kérték, s kaptak is tőlük gyors, hathatós segítséget, valamint egy szegvári állatorvos jött át megvizsgálni a lesoványodott ebeket, hiszen orvosnak is jelen kell lennie ilyen alkalmakkor. A menhelyre jutva aztán az állatok vitamint, veszettség elleni oltást kapnak, és az ott dolgozók állítják: szépek, kövérek a kutyusok.

Többször érkezett segítség német állatvédőktől is: megelégedése jeléül az európai állatvédő szövetség egyik vezetőjének, Wolfgang Stephanownak köszönhetően legutóbb kaptak egy kombit, így megoldódott az ételszállítás. Kigazdálkodtak a kennelek fölé árnyékoló-tetőket, a ketrecek számát is sikerült bővíteni 36-ra, s az udvart sármentesíteni. Azonban továbbra sincs áram a telepen. Kérést is megfogalmaztak a menhely vezetői: ha már beteszi a kutyát a gazdája a kapunál elhelyezett fogadó kennelbe, adja le vele az állat nevét, korát, oltási lapját is. Az elszaporodás visszaszorítására szorgalmazzák az ebek ivartalanítását. Szükségük lenne továbbá emberi segítségre, olyan kutyabarát önkéntesre, aki vállalna például sétáltatást.

Máshol is dugig vannak a menhelyek, a szentesi abban különbözik, hogy itt nem altatnak. Törzsállomány alakult már ki a régi "bentlakókból", olyan is akad, amely 12 évéből tízet töltött sorstársai között. A telepen élő négylábúak zöme keverék, de ha valaki folyamatosan érdeklődik, hozzájuthat fajtisztához: találni köztük németjuhászt, labradort, pulit is. Ingyen elvihetők a kutyusok, de adományt elfogadnak, azt befektetik élelemre, gyógyszerre. Hogy mi lehet a megoldás? A telep befogadóképességét már nem lehet bővíteni, próbálnak pályázni, de azokból keveset írnak ki számukra. Karácsony közeledtével örökbefogadási nyílt napot rendeznek, mondván, Mozartnak, Mázlinak, Brúnónak és társaiknak is legyen örömük a szeretet ünnepén, azzal, hogy új otthonra lelnek. December 13-án, vasárnap 10 órától várják az érdeklődőket, hogy kutyust válasszanak maguknak, vagy ajándékba. Azonban a menhely munkatársai felhívják az örökbefogadók figyelmét, hogy felelősen döntsenek, ne jussanak a kutyák a hamar megunt húsvéti nyulak sorsára.

Darók József