2009. december 4.

Baráti jobb a vállalkozóknak

Közmeghallgatás - 2009.

Révész János elöljáróban megköszönte mindazoknak az odafigyelését, akik a város temetőit szépítették idén. Majd felhívta a figyelmet néhány dologra, amelyen javítani kellene. Mint például: a Kálvária temető központi ravatalozója nem nyújt árnyékot a temetési szertartások résztvevőinek. Javasolta, ültessék körbe fákkal. A ravatalozó elő tetejének meghosszabbítása szintén az időjárás viszontagságaitól mentené meg a gyászolókat.

Az épületen belül a világítás korszerűsítése is várat magára. Indokoltnak tartja a központi ravatalozó 30 éves hangtechnikai berendezésének felújítását. A Szeder temetővel szembeni, úgynevezett középső református temetőben is gyakoribbakká váltak a temetések. Itt is célravezetőbb lenne egy, a hékédihez hasonló nagyságú ravatalozó kialakítása. A temetőben nincs WC, sem ivóvíz. A város egyetlen köztemetője a magyartési, fejlesztését szintén szükségesnek tartja. Esőben, sárban csak gumicsizmában közelíthető meg a ravatalozó, a gyászkocsi is csak nagy nehézségek árán tud odaközlekedni.

Dr. Szigetiné Koszár Anna gazdasági igazgató levelet adott át és olvasott fel, melyben a Dr. Bugyi István Kórház vezetése felkéri Farkas Sándor és Szirbik Imre országgyűlési képviselőket, hogy a betegellátásra vonatkozó javaslataikat, miszerint TVK-mentes ellátást kérnek a sürgősségi járó- és a sürgősségi fekvőbeteg ellátás terén, képviseljék az Ország-gyűlés és annak szakbizottságai előtt. Kérésük indoka: ezek 24 órás, azonnali beavatkozást igénylő, nem tervezhető ellátások.

A szeptemberi ülésen az egyik képviselő azt javasolta a testületnek, hogy intézményes formában hallgassák meg a vállalkozókat, tulajdonosokat, hiszen olyan volumenű változások lesznek a városban, amely mindenképpen érinti őket. Bartha László (képünkön) megdöbbenésének adott hangot, amiért a kérést elutasította a testület. Mint mondta, talán pillanatnyi zavar lehetett az egész, mert nem hiszi el, hogy a város képviselő-testülete ne legyen kíváncsi a véleményükre.

A továbbiakban szólt a fizetős parkolóövezetek bevezetéséről, illetve bővítéséről. Amivel személy szerint valamelyest egyet is értett, mert - miként fogalmazott - ami a közterületeken volt, az már-már elfogadhatatlanná vált. Szomorú tény azonban, hogy a fizetős parkolás bevezetésének a helyi üzlettulajdonosok lettek a kárvallottjai. A lakosság nehezen akarja megszokni a díjfizetést, pedig most már humánusak a díjak, van elegendő parkolóóra is.

Úgy fogalmazott, hogy az Integrált Városfejlesztési Stratégiának (IVS) mindanynyian örülnek, mert szebb lesz a városközpont, azonban tartanak tőle, hogy az újabb városátalakítási program megint az itt tevékenykedő kisvállalkozásokat érinti hátrányosan. A szentesi emberek autóval szeretnek bevásárolni, és az adott üzlet, bolt előtt megállni. Na most épül a kerékpárút. Hova álljanak le? Az az üzlet, amit kerékpárúttal lezárnak, az becsukhatja a kaput. Jó lenne ezt Szentesen elkerülni.

Most, hogy az Ady Endre utcában nem lehetett megállni, 50 százalékkal csökkent az üzletek forgalma, jegyezte meg, majd így folytatta:

- A város megkapta a "Vállalkozásbarát" címet, hát arra kérem Önöket, minket is tekintsenek barátaiknak. Sokunknak egy élete munkája van a vállalkozásában. Próbáljanak intézményesített fórumot találni arra, hogy mi is elmondhassuk a véleményünket. Sok embernek adnak munkát, az annyi családot jelent, nem mindegy, ha bedőlnek, akkor még több munkanélküli lesz a városban. Szeretnénk, ha elkezdik az IVS-t arról is kapnánk korrekt tájékoztatást. Szeretnénk tudni, mi lesz az ütemterv az átalakítás során, mikor melyik szakaszt fogja érinteni az átalakítás, hiszen adott esetben azok az üzletek vagy bezárnak, vagy korlátozottan fognak működni. Mennyire érinti őket az átalakítás? Hogyan tudjunk tervezni? Sokat beszélünk a turizmusról, az idegenforgalomról. Gondoljanak bele, az idelátogató vendégek mit láthatnak majd séta közben a Kossuth utcán, ha ezek a vállalkozások bedőlnek? Bankok kirakatait?

Vidovicsné Szabó Tünde nyílt levelet olvasott fel, melyet Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Halmai László, a Fidesz kerületi elnöke fogalmazott meg Szirbik Imrének. Abban felsorolták mindazokat a módosító javaslatokat, melyek a Fidesz november 5-i sajtótájékoztatóján hangoztak el (a témával lapunk 13-i számában foglalkoztunk), majd arra kérték az országgyűlési képviselőt, hogy a november végi parlamenti ülésen "ne szavazza meg az elmúlt 20 év legveszélyesebb költségvetését!"

Szirbik Imre válaszában kitért arra, hogy tárgyalt dr. Baráth Lajos főigazgatóval. A megállapodása alapján a Dr. Bugyi István Kórház laboratóriumában december 31-ig nem vezetik be a várólista alapján történő vizsgálati rendet. A szentesi önkormányzat, mintegy 2,8 millió forinttal járul hozzá a felmerülő költségek viseléséhez.

Az Integrált Városfejlesztési Stratégia kialakításába különböző fórumokon keresztül, illetve az internetes lehetőségeket kihasználva a vállalkozókat, magánszemélyeket, civil szervezeteket is bevonták az elmúlt hónapokban. Legutóbb október 26-án tartott a város főépítésze, Wittek Krisztina tájékoztatót és válaszolt a kérdésekre.

Ami pedig képviselőtársa módosító javaslatait illeti, Szirbik Imre elmondta, többet is megszavazott, de azokra nem voksolt, amelyeknek szerinte nem volt realitása. Az ország költségvetéséről szólva kijelentette: költségvetés nélkül nem működik az ország, tehát meg fogja szavazni.