2009. december 4.

Felkészültek a télre

Készenlét havazásra és síktalanításra

November 20-án, péntek délután 2 óra 50 perctől síktalanítási és hóeltakarítási készenlét van a belterületi utak karbantartását végző városellátó intézménynél. Az előre elkészített készenléti ütemterv szerint felkészültek a téli időjárás okozta útviszonyokhoz kapcsolódó munkák elvégzésére. A célgépek rendelkezésre állnak, előzetesen beszerezték a megfelelő mennyiségű ipari sót, illetve a síktalanításhoz szükséges homokot is.

Előre, még a jó időjárás közepette beszerezték a homokot és ipari sót, hogy száraz anyagot tudjanak betárolni a cég berekháti telephelyén. Ősszel elvégezték a gépek felkészítését is a téli munkára - nyilatkozta lapunknak Kiss Ferenc, a városellátó intézmény csoportvezetője. Mint mondta: az elmúlt években minimális volt a fejlesztés az eszközparkban, léptéke nem volt olyan ütemű, mint a gépek elöregedésének mértéke. Jelenleg egyetlen olyan járművük van, amely csak a hó eltakarítására és síktalanításra is alkalmas. Ez egy IFA sószóró és hóeke, mely több mint 30 éves, és működőképessége a határt súrolja.

- A síktalanítási és hóeltakarítási készenlét időjárásfüggő. Volt olyan tél, hogy csupán néhány reggel kellett síktalanítani deresedés vagy páralecsapódás utáni fagyás miatt. Azonban olyan is volt, amikor több napos folyamatos munkára volt szükség - hangsúlyozta Kiss Ferenc, aki a munkaszervezésről is beszélt: Télen, ha nagyobb munkaerőt igénylő helyzet van, például havazás, akkor az intézmény egyéb munkát végző dolgozói és a közcélú munkások is bekapcsolódnak a hó eltakarításába. A munkák ütemezése munkaidőn belül zajlik, a megszokott munkarend szerint. Munkaidőn túl hó eltakarítási és síktalanítási készenlétet tartanak hajnali fél 3-tól fél 7-ig, azaz a hivatalos munkakezdésig. A délutáni, esti időszakban figyelik az időjárást, melynek függvényében elrendelhető a munka. A készenléti ügyeletben a városellátó intézmény munkatársai heti váltásban vesznek részt. A munkaszervezésért mindig egy művezető felel. Az ő feladata figyelni az időjárás-előrejelzést, ő riasztja a gépjárművezetőket, a gépkezelőket és a kézi munkaerőt, akiknek elérhetőnek kell lenniük és Szentesen kell tartózkodniuk. Az intézmény munkatársai a havazás kezdetét követő riasztás után számított 1 órán belül kezdenek dolgozni az utakon. Hóeltakarításra főként decemberben és januárban, síkta-lanításra pedig tél elején és kora tavasszal kell számítani. A legkritikusabb időszak hajnalba napfelkeltekor, azaz 5-6 óra körül van, mert az ekkorra lecsapódott pára vagy az előző napi eső, olvadt hólé hirtelen az utakra fagy.

Cseh-Lakos

 

A városellátó intézmény munkatársai a tiszai strand téliesítését is elvégezték. A komolyabb fagyok előtt a kihelyezett WC konténereket elhozták, víztelenítettek, a területen lévő aknákat lefedték, a tusolókat és a mozdítható elemeket elhozták. A vízszolgáltató berendezést, azaz a hidrofort víztelenítették, az értékesebb motorrészt leszerelték és elhelyezték a raktárban.