2009. december 4.

Folytatódik a program

Bővült a közcélú programban foglalkoztatottak létszáma

Szentesen évek óta működik a közcélú foglalkoztatás, korábban azonban csupán évente 30-40 fő juthatott így munkához, az idén az "Út a munkához" programnak köszönhetően már 364 ember dolgozhatott hosszabb-rövidebb ideig. Azok közül, akik jogosultak voltak az aktív korúak ellátására, a rendelkezésre állási támogatásra. 2009-ben két közmunkaprogram pályázati keretből biztosította 62 fő foglalkoztatását, szintén pályázati finanszírozással két fő közfoglalkoztatás-szervező 12 hónapos alkalmazására is lehetőség nyílt.

A 2009-es év közfoglalkoztatási szempontból nagyon sikeresnek mondható, mert 428 fő jutott munkához. A foglalkoztatottak között vannak, akikkel három-négy hónapos, de olyanok is, akikkel egész éves szerződést kötöttek. A munkavállalók az önkormányzat 25 intézményében dolgozhatnak, a foglalkoztatási skála széleskörű. Különböző végzettségű embereknek tudtak munkalehetőséget biztosítani, köztük szakképzetleneknek, 8 általános iskolai végzettséggel rendelkezőknek, érettségizetteknek és diplomásoknak is.

Az önkormányzati intézmények közül vannak olyanok, amelyekben kiemelt létszámban dolgoztak az elmúlt hónapokban a közcélú foglalkoztatottak. A Városellátó Intézményben a csapadékvíz-elvezető árkok felújítása, a járdák karbantartása folyt az idén. Itt 70-80 ember dolgozott. A parkok, közterületek gondozásában, parkosításban és parkgondozásban huszonnégyen vettek részt. Alakult egy karbantartó brigád - építőipari szakemberekkel - az önkormányzati intézmények belső felújítási munkáit végezték minőségi módon. Ennek a csoportnak a létszáma időközben bővült, villanyszerelők, vízvezetékszerelők, szobafestők, kőművesek és asztalosok kapcsolódtak be a munkába, és továbbra is folyamatosan végzik a belső, illetve az apróbb külső felújításokat. A szociális intézményeinkben házigondozóként, a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban ápolóként, segédápolóként, takarítóként, az iskoláknál pedagógiai asszisztensként dolgoznak többen.

A szociálpolitikai osztály munkatársának, Mészáros Ágnesnek a tájékoztatása szerint bővült az intézmények köre is. A Bartha János Szakképző Iskola és a Dr. Bugyi István Kórházban is csatlakozott a programhoz. Tervezik a nyitást a megyei és az állami tulajdonú intézmények felé is. - Az elsődleges visszajelzés szerint ezek az intézmények még nem érezték meg annak a lehetőségét, hogy a programban olyan munkaerőt kapnak, akik segítik a feladatellátást, viszont a munkabérek, és a járulékok költségét az önkormányzat és a központi költségvetés fedezi - mondta Mészáros Ágnes.

A közcélú foglalkoztatottak kétféle bérezés szerint kapják havi fizetésüket: A végzettség nélküliek, illetve akinek a szakmája az adott területen nem hasznosítható, bruttó 71.500 forintot kap. Az érettségizetteket, a felsőfokú végzettségűeket, illetve, akik a szakmájuknak megfelelő munkakörben tudnak dolgozni, bruttó 87.500 forint illeti.

- 2010. január 1-jével is folytatódik a program. Azoknak az embereknek, akik jól teljesítettek, és az intézményekben beilleszkedtek a dolgozói közösségbe, hosszabb lehetőséget kínálunk. Az ő szerződéseiket az évfordulón túl is meghoszszabbítjuk. Az idei év tapasztalatairól, a Közfoglalkoztatási Terv teljesítéséről a decemberi testületi ülésen számolunk be. 2009. december 16-án lesz a foglalkoztatottak, a munkáltatók és a képviselő-testület tagjainak meghívásával a program záró konferenciája, ahová Szűcs Erika miniszteri biztost is meghívtuk. A beszámolóval párhuzamosan készítjük elő a jövő évi közfoglalkoztatási tervet, az igények, és a feladatok felmérése folyik. 2010-ben szeretnénk bővíteni a foglalkoztatottak létszámát. - beszélt a lehetőségről a szociálpolitikai osztály munkatársa.

Cseh-Lakos