2009. december 4.

Kis kukta

Lencsekrém leves

Hozzávalók: 30 dkg sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 15 dkg lencse, 6 dkg liszt, 6 dkg vaj, 2 dkg só, 2 dkg hagyma, 1 dl főzőtejszín, 1 tojás sárgája, 1 db zsemle.

Elkészítése: Puhára főzzük a megmosott lencsét. 1,5 liter sós vízben 2 órát főzzük a csontot és a zöldségeket, miután leszűrtük a lencsére öntjük. Rántást készítünk apróra vágott hagymából, 6 dkg lisztből és 4 dkg vajból. A rántást a levesbe öntjük, majd 10 percig forraljuk, végül áttörjük egy finomszálú szitán. Olvasztott vajon megpirítjuk a zsemlekockákat. A tojássárgáját a tejszínbe keverve öntjük a levesbe és megszórjuk a zsemlekockákkal.

Csirkemell á la Stik

Hozzávalók: 3 nagyobb csirke mellfilé, 1 nagy doboz tejföl, 1 fej fokhagyma, 30 dkg trappista sajt, só, bors, margarin.

Elkészítése: Vékony szeletekre vágjuk a megmosott csirkemellet (klopfolhatjuk is). A fokhagymát fokhagymanyomóval belenyomjuk a tejfölbe, majd egy csipet borssal meghintjük és összekeverjük. A margarinnal kivajazunk egy tepsit. Szépen elrendezve belefektetjük a csirkemelleket, megsózzuk. Egyenletesen rárakjuk a tejfölt, majd megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben (250 fokon) sütjük kb. 20-25 percig (míg a sajt aranybarna nem lesz a tetején).

Burgonyapürével vagy petrezselymes burgonyával tálaljuk.

A csirkemellet bepácolhatjuk egy nappal az elkészítés előtt, borsos, fokhagymás, tárkonyos olajba.

Kakaós süti

Hozzávalók: 1 tojás, 2,5 dl tej, 20 dkg cukor, 25 dkg liszt, 4 dkg kakaópor, 1 csomag sütőpor.

Elkészítése: A hozzávalókat összekeverjük, és kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük. Takaréklángon 20-25 perc alatt megsütjük. Ha egy kis baracklekvárral megtöltjük, még finomabb!