2009. december 4.

Az iskola és a sport Újszentesen

November végén Szentes testvérvárosába, Újszentesre látogatottunk, ahol Benkő Hajnal a helyi általános iskola igazgatója (képünkön) büszkén számolt be azokról a lehetőségekről és változásokról, amelyek a közelmúltban történtek az iskola életében.

Az iskolában közel 370 gyerek tanul, ami az elmúlt évben nagyot fejlődött. Nemcsak az épületek újultak meg, de ezzel a férőhely bővült, hanem plusz foglalkozásokat is bevezettek. Délután kedvelt lett az "After School", - ami Magyarországon a napközinek felel meg -, ahol a gyerekek elkészítik a leckét tanári felügyelettel, de külön foglalkozásokat is tartanak. Ilyen az informatika, az angol nyelv, a festészet, a sakk, az asztalitenisz, a birkózás és a modern-, valamint a társasági táncok. Van labdarúgás is, de nem az iskola keretein belül működik. Szombatonként a nyolcadikosoknak tartanak felkészítést a román és a matematika vizsgákra.

A két település vezetői már többször beszélgettek arról, hogy a kulturális vagy a politikai vezetők kapcsolatain túlmenően lehetne a sport vagy más civil szervezetek kapcsolatával is foglalkozni. Az asztalitenisz magas színvonalra emelkedett néhány év alatt. A csapat mára az "A" divízióban játszik. Sikerült olyan edzőt találni Huszár Nikoletta személyében, aki amellett, hogy válogatott sportoló volt, nemzetközi edzői licenc-szel is rendelkezik. Az iskola tanulóinak 70 százaléka több-kevesebb rendszerességgel jár asztaliteniszezni. A birkózóedzéseket a temesvári birkózó egyesület karolta fel, és onnan jár két edző edzéseket tartani. Vannak a küzdősportoknak is gyökerei az alsósoknál. A tánc több fajtáját művelték, de sajnos minden évben változtak a tanárok, és ezzel a tánc is. Jelenleg a társas és a modern tánc az, amivel foglalkoznak.

Az igazgatónő örülne, ha Szentesről jelentkeznének olyan civil szervezetek, akik szeretnének kapcsolatba lépni velük, tájékoztatnák egymást azokról a rendezvényekről, amelyeken szívesen látnák egymás versenyzőit, sportolóit.

Elérhetőség, e-mail cím: hajnalkabeka@yahoo.com

Garai Sz. Imre