XLI. évfolyam 41. szám

2009. október 16.

A nagy fogás

Rekord méretű kapás a Kurcán

84 kilogrammos, 2 méter 17 centiméter hosszú harcsát fogott Grosics Imre a Kurca felső szakaszán. A 20 éve horgászó sportember 3 éve kezdett harcsázni, azonban még sohasem volt mostani rekordját megközelítő fogása. Mint mesélte, egész nyáron nem akadt egyetlen méretes harcsa sem a horgára, csak méreten aluliak.

Akkor élő hallal próbálkozott. Most speciális harcsázó felszereléssel, fonott zsinórral, támolygó kanállal, villantóval, pergetve volt eredményes.

Előfordul, hogy 8-10 éjszakát is a Kurca partján tölt egyedül, vagy valamelyik cimborájával Grosics Imre, sokszor sikertelenül. Az elmúlt nyár is ilyen időszak volt a horgász életében. Éjszakánként hallották, hogy harcsa van a közelben, rabol, de a kapás elmaradt. A múlt héten azonban a szerencse is a horgász, és tudása mellé szegődött, bekövetkezett a nagy fogás.

- Kedden délután 2 óra körül kimentem harcsázni a kisfiammal. Fél 4-kor fogtam pergetve, villantóval egy 12 kilós szürkeharcsát. Szóltam Tóth Dániel barátomnak, hogy jöjjön ki, nézze meg, és folytassuk együtt a harcsázást. Majd 4 óra körül akasztottam meg a nagy halat villantóval, támolygó kanállal, pergetve. Egy óra fárasztás után sikerült csak kivenni a partra. Ebben Daninak sokat köszönhetek, egyedül nem bírtam volna kihúzni a halat - mondta el lapunknak Grosics Imre, aki büszkén elevenítette fel a történteket: - Egy másik cimborám is a helyszínre érkezett, ezt fényképezkedés követte. A harcsát elvittük a barátom hétvégi házába, az ott lévő hiteles mérlegen lemértük a súlyát. Telefonáltunk a horgászmesternek és szóltunk az állatorvosnak is, neki kellett hitelesítenie a halat. A szegedi halászcsárda vásárolta meg a nagy fogást, ott voltunk mikor megnyúzták és szétbontották. Csak a fejét hagytuk meg, azt ahogy szokás kipreparáltatom, mert szeretném, hogy maradjon róla egy örök emlék.

Cseh-Lakos

2009. október 16.

Október 23-i ünnepség

Az önkormányzat október 23-án, pénteken az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulója alkalmából városi ünnepségre várja a lakosságot.

A megemlékezés 10 órakor kezdődik a Kossuth téren zászlófelvonással, majd a kopjafánál koszorúzással folytatódik. Fél 11-kor a konferencia és kulturális központ dísztermében ünnepi beszédet mond Mécs Imre, országgyűlési képviselő.

Ezt követően kitüntetések Szentes Város Díszpolgára cím és a "Városért" Emlékérem átadására kerül sor. A kitüntetéseket átadja Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Közreműködnek: a Bárdos Lajos Vegyeskar, a Horváth Mihály Gimnázium diákjai és Szentes Város Fúvószenekara.

2009. október 16.

Bezárások a MÁV-nál

Marad a Kiskunfélegyháza és Szentes közötti vasútvonal

Nem szűnik meg a személyszállítás a 147/a számú, Kiskunfélegyháza és Szentes közötti vasútvonalon. A tényt Bedő Tamás csongrádi és Szirbik Imre szentesi polgármester jelentette be a csongrádi vasútállomáson. Úgy hírlik, a MÁV 37 mellékvonalon szűntetné meg decemberben, a menetrendváltozáskor a személyszállítást. A vasútvonal fenntartásáért szinte valamennyi érintett település vezetője felszólalt. Ki-ki próbálta a maga indokait megfogalmazni. A 147/a jelű vonal megmaradásában jelentős érvnek tűnik az, hogy a Kecskemét határában épülő Mercedes Autógyár közvetlen kapcsolatban lehessen a szentesi ipari parkkal. Mint megtudtuk, a vasútvonal regionális nyílt pályaként működik majd, így a személy- és a teherszállítás is folyamatos lesz.

2009. október 16.

200 milliót nyertek

A "Korszerű környezetben megújuló tudás a Klauzál Gábor Általános Iskolában" című pályázattal 200 millió forint támogatásban részesült az intézmény. A Dél-alföldi Operatív Program tavaly kétfordulós pályázatot írt ki az alapfokú oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának fejlesztésére, melyre városunk sikerrel pályázott. Így megvalósul az iskola teljes épület- és épület-energetikai felújítása, fizikai akadály-mentesítése, valamint általános belső felújítása, de sor kerül az udvar felújítására, az informatikai hálózat kiépítésére és eszközbeszerzésre is. A kivitelezési munkák várhatóan 2 héten belül kezdődnek meg.

2009. október 16.

Felfüggesztették az orvost

Felfüggesztette a szentesi Dr. Bugyi István Kórház a munkavégzés alól azt az orvost, aki ellen vádemelési javaslattal zárult a rendőrségi vizsgálat; a férfi által elvégzett nőgyógyászati beavatkozás során egy női beteg elhunyt.

A kórház közleménye szerint az összes érintettel történő konzultáció után a beavatkozást végző orvos munkavégzés alól történő felfüggesztését és a fegyelmi eljárás folytatását rendelték el.

Egy 31 éves szentesi aszszony 2008 júliusában három héttel egy nőgyógyászati beavatkozás után hunyt el. A betegen egy spontán vetélést követően egészségügyi küretet végeztek az intézmény szülészeti és nőgyógyászati osztályán, a beavatkozás során azonban az orvos kilyukasztotta a méhfalat, amit nem vett észre. A nő csak 48 óra múlva került sebészkés alá, ekkor derült ki, hogy nemcsak a méhfal, hanem a vékonybél is sérült. Ennek következményeként súlyos hashártyagyulladás, szeptikus állapot lépett fel, s bár ezt követően több műtéti beavatkozás is történt, az intenzív kezelés ellenére sem tudták az asszony életét megmenteni.

(Forrás: hvg.hu)

2009. október 16.

Egy éve adták át hivatalosan

Szentesi Református Idősek Otthona

Változatlan feltételekkel fogadják a jelentkezőket a Szentesi Református Idősek Otthonában, ahol már arra is lehetőség van, hogy a hozzátartozóik pihenésének, utazásának idején vegyék igénybe a szolgáltatásokat az idősek.

Hivatalosan egy éve adták át a városközponti intézményt, de már 2007 év vége óta fogadja a lakókat. Jelenleg harmincnyolcan töltik mindennapjaikat az otthonban, szakszerű gondozás mellett. Mint ahogyan az intézmény vezetőjétől, Kovách Pétertől megtudtuk, halálesetek miatt az elmúlt hónapokban volt a bennlakók összetételében némi változás, azonban létszámuk már stabilan meghaladja a 35 főt. Most 12 szabad helyre lehet jelentkezni.

2009. október 16.

Húszéves a HOBESZ

A közelmúltban a Hegedűs László Helyőrségi Klub-ban tartotta megalakulásának 20 éves évfordulóját a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) tagszervezete, a Honvédők Bajtársi Egyesülete Szentes (HOBESZ).

A megemlékezést Juhász József ny. ezredes, volt ezred- és helyőrségparancsnok nyitotta meg, aki röviden ismertette a rendezvény célját, a szervezés körülményeit.

A vendégek között volt Sinyi Imre ny. ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi régió korábbi elnöke, az új elnök Csóka Tamás ny. ezredes, Kun József rendőr főhadnagy a Szentesi Rendőrkapitányság képviseletében, Kovács István ny. vezérőrnagy korábbi dandár- és helyőrségparancsnok, Varga István mérnök alezredes a szentesi műszaki zászlóalj parancsnok-helyettese, Kiss Miklós őrnagy a Kelet-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság, szegedi 2. számú Toborzóiroda képviseletében, valamint Bese László ny. alezredes, a feketekerámia atyja. A vendégek köszöntése után Vajda István ny. törzszászlós, az egyesület elnöke idézte fel az elmúlt húsz év történéseit, az elért eredményeket. A szervezet megalakulásával kapcsolatos körülményeket, eseményeket Gergely Csaba ny. alezredes, alapítótag ismertette.

A megemlékezésen részt vett Szirbik Imre polgármester, aki méltatta a honvédségi hagyományokat, a bajtársi összetartást ápoló szervezet elmúlt húszéves tevékenységét. Kitért arra, hogy az itt állomásozó műszaki alakulat eredményei mellett büszke arra is, hogy a már nem aktív, többnyire nyugállományú katonákból álló szervezet megőrzi ezeket az eredményeket és figyelemmel kíséri, támogatja a még aktív, fiatalabb generáció tevékenységét. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj képviseletében Varga István mérnök alezredes, parancsnok-helyettes elmondta, hogy "régi tanítómesterei"-től rengeteget tanult, s nekik köszönheti mostani felelős beosztását.

A rendezvényen elismerő okleveleket és ajándéktárgyakat adtak át, melyek közül kiemelkedő Tömböl László mérnök vezérezredes, Honvéd Vezérkarfőnök köszöntő levele és emléklapja, melyet az egyesület 20 éves évfordulója alkalmából adományozott a szervezetnek.

Kaszanyi Sándor

2009. október 16.

Városunk leghíresebb szülötte

Kétszáz éve született Horváth Mihály történetíró (I.)

Dr. Zsilinszky Mihály történetíró, Csongrád vármegye 1889-1892 közötti főispánja, a vármegye történetéről írt monográfiájának harmadik kötetében önálló szócikkben emlékezett meg a nagy példakép munkásságáról. Méltatását a következőkép kezdte: "Horváth Mihály elsőrendű történetíró nevének említésénél minden intelligens szentesi ember büszkeséggel teszi hozzá, hogy Szentesen született. Ez a férfiú jeles tehetségével, kitartó szorgalmával és ügyességével valamennyi Csongrád megyei író közt legtöbbre vitte. Egyházi téren a püspökségig, politikai téren a miniszterségig."

A lexikonokból és számos életrajzi kiadványból közismert, hogy Horváth Mihály - korának kiemelkedő történetírója - Szentesen született 1809. október 20-án, Horváth József seborvos és Werner Erzsébet negyedik gyermekeként. Keresztapja Sáfrán Mihály katolikus plébános, a felekezeti békesség egyik megteremtője, aki 1792-1818 között szolgált Szentesen, s akinek utca őrzi nevét a városban.

2009. október 16.

Iskolából hadikórház

Évfordulónaptár - 2009.

75 éve, 1934. okt. 10-én megalakult a Malomipari Munkások Országos Szövetsége szentesi csoportja.

30 éve, 1979. okt. 10-én a Szabadság Filmszínházban az Ajándék ez a nap című új magyar film ősbemutatójára került sor. Rendező: Gothár Péter, operatőr Koltai Lajos. Szereplők: Esztergályos Ce-cilia, Pogány Judit, Derzsi János.

65 éve, 1944. okt. 11-én 33 éves korában Kiskunhalason elhunyt Örkényi Strasszer István (1911-1944) szobrászművész. Gimnáziumi tanulmányait Szentesen végezte. Korán jelentkező tehetségét jelezte, hogy 18 éves korában megnyerte a helyi múzeum Attila-emlékműre hirdetett pályadíját. A Képzőművészeti Főiskolán Sidló Ferenc tanítványa volt. 1935-ben és 1937-ben elnyerte a Szinyei Merse Társaság Tavaszi Szalonjának kitüntetését, 1938-ban pedig a Wolfner-díjat. 1940-ben a Műcsarnok kiállította szobrait. 1944-ben munkaszolgálatosként a fasizmus áldozata lett. Alkotásait a Nemzeti Galéria, a Zsidó Múzeum és a Legújabb-kori Történeti Múzeum őrzi. 1969-ben márvány emléktáblát helyeztek el József Attila utcai szülőháza falán.

2009. október 16.

Új síremléket állítanak

Születésének 200. évfordulója alkalmából felújítják Horváth Mihály síremlékét, amely Budapesten, a Fiumei úti temetőben található. A jubileum kapcsán október 20-án ünnepi műsorral is emlékeznek a város egykori szülöttjére, az ünnepségre busz indul jövő kedden a gimnázium elől.

Az önkormányzat a síremlékek gondozása mellett szoborállítással, nevezetes alkalmakon, különböző évfordulókon koszorúzással is rendszeresen megemlékezik a város neves szülötteiről. Ehhez hűen tavaly például felújították Tóth József síremléket a Fiumei úti temetőben, 20-án pedig születésének 200. évfordulója alkalmából a neves történetíróra, püspökre, a Szemere-kormány vallás és közoktatási miniszterére, Horváth Mihályra emlékeznek szintén a budapesti sírkertben.

- Horváth Mihály síremlékét minden évben megkoszorúzza az önkormányzat és a róla elnevezett középiskola is. A jubileum alkalmából azonban fel is újítjuk az emlékművet, melyet az is indokol, hogy a rajta lévő bronz mellszobrot ismeretlen tettesek ellopták. Az új bronz domborművet, Horváth Mihály portréját Máthé István csongrádi szobrászművész tervezte - tájékoztatta lapunkat a polgármesteri hivatal művelődési osztályának vezetője. Mihály Béláné elmondta: A Fiumei úti temetőben 20-án, kedden délután 3 órakor kezdődő ünnepségen köszöntőt mond a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság részéről dr. Zlinszky János elnökhelyettes, a történetíróra, püspökre, miniszterre Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő emlékezik. Majd a jelenlévők a Horváth Mihály Gimnázium diákjainak műsorát hallgathatják meg.

A jubileumi megemlékezésre egy 45 fős busz is indul október 20-án délben a gimnázium elől, hiszen az ünnepségen részt vesz egy nagyobb létszámú delegáció is, illetve térítésmentesen bárki csatlakozhat a küldöttséghez, aki részvételi szándékát előre jelzi az önkormányzat művelődési irodáján.

Cseh-Lakos

2009. október 16.

Cél, az érettségi

Iskolai tanévnyitó ünnepséget tartottak a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. Az alakulat és a honvédszakszervezet közös kezdeményezésével, a szentesi Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolával létrejött együttműködés keretében, hároméves, esti tagozatos érettségire felkészítő képzést indított az iskola a katonák számára. Az elsősorban szerződéses állomány számára meghirdetett oktatás célja: a katonai előmenetelhez szükséges feltételek megszerzése, valamint a szerződés lejártával, a civil életbe történő visszailleszkedés segítése a képzettségi szint emelésével.

Nyers József, a zászlóalj parancsnoka köszöntötte az iskola képviselőit, valamint a munka melletti képzést vállaló mintegy 80 iskolakezdő "diákot". Elmondta: katonák számára a magasabb rendfokozat elérésének feltétele, a tiszthelyettesi előrelépéshez szükséges az érettségi, melynek megszerzésére most itt helyben van lehetőség. Szép Ilona, az iskola igazgató-helyettese köszöntőjében kiemelte, nagy örömmel, és egy kicsit félve jöttek, hiszen nekik ez egy más terep lesz, mint amihez hozzászoktak. Katonák képzésében már jelentős tapasztalatuk van - mely mindig az iskolában zajlott - és akik mindig jó eredményekkel szerepeltek az érettségin.

2009. október 16.

Esélyegyenlőségi díj a kistérségnek

Május 20-án rendezték meg a McDonald's Kihívás Napja sportrendezvény programjait, melyre - a 20 éves Magyar Szabadidő Szövetség jubileuma alkalmából - első alkalommal a kistérségi társulások is meghívást kaptak.

Az újszerű megmérettetésben a szentesi kistérség kiemelten jól szerepelt, melynek eredménye volt, hogy szervezőként Szentes Kistérség Többcélú Társulása országosan a 4 elismerésben részesített szervezet egyike lett. A rendezvényhez kapcsolódva a Szegedi Esélyek Háza az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tagjaként felajánlotta, hogy azok a résztvevők, akik a kihívás napi program szervezésénél és megvalósításánál leginkább figyelnek az esélyegyenlőségi szempontokra, a legtöbb integrált programot szervezik, törekednek a lakosság valamennyi csoportjának bevonására (legtöbb, az esélyegyenlőség különböző célcsoportjába tartozó személyt bevonnak), elnyerhetik az esélyegyenlőségi különdíjat is.

2009. október 16.

Októberi medicina

Esély a vállalkozásoknak - Vállalkozói Falu

A vállalkozói falu tervrajzaKilenc vállalkozói kedvezménnyel - ezek közül három pályázati lehetőség - kívánja segíteni a mikro-, kis- és középvállalkozókat az önkormányzat. A három pályázati program biztosításához az önkormányzat hitelt vesz fel, melyet kamatmentesen ad tovább a vállalkozóknak. A város vállalja magára a hitel összes költségét, köztük a kamatokat, a szerződéskötést, a garanciális elemeket - jelentette be a sajtótájékoztatón Szirbik Imre polgármester, aki a jelen lévő Horváth István képviselővel, kamarai elnökkel együtt bíztatja a vállalkozókat a lehetőség kihasználására.

2009. október 16.

A csillagászat éve

A csillagászat legújabb eredményeiről, magyar vonatkozásairól tart előadást Szalai Tamás, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársa október 21-én, szerdán 18 órakor a városi könyvtárban. 2009 a Csillagászat Nemzetközi Éve. Ez az év nagyszerű alkalom arra, hogy minél szélesebb körben megismertessék a csillagászat eredményeit.

2009. október 16.

Krúdy társaság

Akikért nem szólt a harang. A Délvidék tragédiája című irodalmi estre várják az érdeklődőket - a Krúdy Gyula Baráti Társaság szervezésében - október 19-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárba.

2009. október 16.

Fogadónap

Október 22-én, csütörtökön 9-11 óra között Szűcs Lajos alpolgármester, 14-16 óra között Szirbik Imre polgármester tart fogadónapot a városházán. A vezetők hivatali helyiségükben várják a közügyek iránt érdeklődőket.

2009. október 16.

Lánglovagok versenyeztek

Véget ért a VII. Országos Tűzoltó Szakmai és a III. Országos Veszélyhelyzeti Felderítő Csoportok Szakmai Vetélkedőjének országrészi selejtezője Pécsett.

Hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltóságoktól, valamint polgári védelmi és katasztrófavédelmi igazgatóságoktól több mint kétszázan adtak számot tudásukról elméletben és gyakorlatban.

Hivatásos tűzoltóság, létesítményi és önkéntes tűzoltóság, valamint veszélyhelyzeti felderítők kategóriában a csapat- és egyéni versenyekben is az első két helyezett jutott tovább a novemberi, paksi döntőbe. A szentesi lánglovagok csapatban, a pécsiek mögött a második helyen végeztek, így ők is készülhetnek az országos megmérettetésre - olvasható a langlovagok.hu internetes portálon.

2009. október 16.

Fűben-fában.

Ahogy Varga János természetgyógyász látja

A természetgyógyászoknak manapság csak úgy lehet legálisan működniük, ha rendelkeznek konzulens orvosi kapcsolattal. Ez azt jelenti, hogy az orvosok is egyre többen kezdik megismerni és elismerni a "más típusú" gyógyító munka lehetőségeit. Viszont az is igaz - nagy kárt is okoz -, hogy különböző sarlatán, csak a pénzre hajtó gátlástalan kuruzslók, vagy jó szándékú, de szinte mindenféle képzettség nélkül, ezzel a témakörrel foglalkozó emberek, lejáratják az alternatív lehetőségeket, melyekkel meg lehet előzni, illetve gyógyítani - lehetőleg mesterséges kemikáliák bevitele nélkül - a különböző betegségeket.

Volt egy olyan korszak az elmúlt évtizedekben, amikor az ún. népi gyógyászat praktikáit a modern, vagy annak mondott orvostudomány mereven elutasította. Sok mindent csak tünetileg, és nagyon sok káros mellékhatással járó szerekkel kezeltek. Manapság azonban, elsősorban a távol-keleti, pl. hagyományos kínai gyógyászat elemeinek a "beszivárgásával" kezdik feldolgozni és elismerni azokat a népi bölcsességeket, melyek leírva nagyon ritkán találhatók meg, de egy-egy falusi népi gyógyító vagy akár a szájhagyomány megőrzött.

2009. október 16.

Pénz a falusi szálláshelyekre

Szomszédoló

A mostani és gazdaságilag nem könnyű időszakban sem lehet elhagyni a fejlesztési terveket és ezek gyakorlati megvalósítását. Hiszen a világ nem áll meg és a körülményeket a modern működéshez és a vásárlók igényeihez kell igazítani a kereskedelmi és egyéb szolgáltatásokban, a falvakban, a vidéki régiókban is.

Így vélekedik az időszerű feladatokról Nagymágocson, Harmati Albert, az EN-ESZ 20 Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

- A szükséges fejlesztések érdekében társaságunk az idevágó pályázat eredményeként közel 10 millió forint támogatást nyert és ezt az összeget az igazgatási tennivalóknál használatos számítástechnikai korszerűsítésre, valamint a Mátyás király utcai nagy élelmiszer üzlet vonalkódos berendezésére fordítjuk. A projekt már túl van az előkészületeken és részben az elkövetkező hetekben, illetve az esztendő végére befejeződik. A folyamat előnyeit természetesen a vásárlók is érzékelik majd.

Tudnivaló, hogy a kft-nek a szomszédos Árpádhalmán szintén ismert a kereskedelmi tevékenysége. Az itteni fejlesztésről szólva már korábban megtörtént a teljes hűtőpark cseréje. További jelentős kezdeményezés a társaság életében, hogy 5 millió forintra pályáznak a falusi szálláshelyek megújítására, illetve kialakítására. Sikeres pályázatot remélve a közeljövőben az úgynevezett falusi turizmus újabb szolgáltatási színvonalat ér el Nagy-mágocson is az érdekeltek megelégedésére.

Harmati Albert ügyvezető azzal zárta szavait, hogy a kft tagja az országos Coop hálózatnak és ez egyik biztonságos háttere a kisebb-nagyobb vásárlási akcióknak, tekintettel például a közelgő decemberi ünnepekre. Így lesz többek között déligyümölcs, valamint pékáru akció, de a vásárlók megtalálják az élelmezési szokásokban még jócskán megtalálható disznótorok "kellékeit" is a nagymágocsi és árpád-halmi üzletek kínálatában.

2009. október 16.

Húszmillió kisvállalkozásoknak

Várhatóan ismét megnyílik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretén belül a kisvállalkozások technológiai fejlesztését szolgáló (GOP-2009-2.1.1/A) pályázat - tájékoztatta lapunkat Matkócsik Pál Ferenc kistérségi koordinátor (Új Magyarország Pont Szentesi Kistérség).

Ismert, tavasszal a pályázók ennek a konstrukciónak alig 2 hónap alatt kimerítették a rendelkezésre álló keretét. Mára az Európai Unió engedélyével más programokból átcsoportosítottak 15 milliárd forintot a gazdaságfejlesztésre, hogy ebben az évben még egyszer pályázható legyen. A maximált támogatás mértéke 20 millió forint, melyből a közép-magyarországi régió területéről várhatóan 1000-1500 kisvállalkozás kaphat támogatást.

2009. október 16.

Bérleten kívül: Csík János és barátai

A Zene-Világ-Zene hangversenysorozat idei évada olyan intenzitással indult be, hogy máris bérleten kívüli előadást lehetett/kellett közbeiktatni. Október 22-én, csütörtökön (vagyis az ünnep előestéjén), 19 órai kezdettel Csík Jánost és barátait köszöntheti a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban a népzenét kedvelő közönség! Fontos leszögezni: nem a Csík Zenekar érkezik tehát, bár akad némi személyi átfedés. Mégis, Csík János bemutatásakor megkerülhetetlen a nevét viselő zenekar tevékenysége.

A kecskeméti csapat közel két évtizeden át kizárólag népzenét játszott, viszonylag szűk körű közönség megbecsülésétől övezve. Három lemezt is készíthettek. Aztán összebarátkoztak a Kispál és a Borz tagjaival. A találkozás sorsfordítónak bizonyult. A Csík Zenekar olyan merész vállalkozásba kezdett, amibe mindeddig senki más nem vágott bele. "Megnépzené-sítették", feldolgozták a rockzenekar néhány dalát, és népzenei felvételek közé keverve kiadták. A Senki nem ért semmit című CD aranylemez lett, a koncertnaptáruk pedig alaposan betelt! "Ez a vonat ha elindult, hadd menjen" - gondolták, és az ezzel a címmel megjelent lemezre a jól bevált Kispál-dalok mellé a Quimbytől is felraktak egy olyan (gyö-nyörűséges) szerzeményt, amelynek a hangszeres középrészét színtiszta népzene képezi. Az eredmény: dupla platina! Az underground rock kedvelői ráharaptak a csalira. Szinte maguk sem vették észre, hogy a Csík Zenekar koncertjein megkedvelték a magyar népzenét. Ma már egy-egy lakodalmas blokk természetes velejárója az ütemes taps. A többnyire telt házas előadások alaphangulata pedig a rock-koncertekével vetekszik. Ezért a misszióért méltán kapta meg a közelmúltban a Csík Zenekar a Magyar Örökség Díjat!

Most azonban Csík János és barátai jönnek, akik kizárólag népzenét fognak játszani. Műsorukat azoknak ajánlom elsősorban, akik "visszaszerettek" a népzenébe, nem utolsósorban a Csík Zenekar áldásos ténykedése hatására.

Olasz Sándor

2009. október 16.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban Az alvilág királya című francia krimit vetítik október 22-én, csütörtökön 18 órától. A Jean Gabin főszereplésével készült klasszikus francia krimi, a műfaj meghatározó darabja. "A thriller terén talán akadnak hasonlóan izgalmas filmek, de egyre sem emlékszem, amelynek ilyen csodálatosan sikerült volna költői szintre emelni ezt a műfajt" - írta Graham Greene erről az amerikai gengszterfilm ihlette romantikus melodrámáról.

Az algíri arab negyedben húzza meg magát a körözött párizsi gengszter, Pépé, és nem is tudja elkapni a rendőrség mindaddig, amíg a szerelem le nem győzi éber óvatosságát. A szálak rendesen összekuszálódnak, ahogyan az illik.

A filmklubban következik: november 3., Madarak (Alfred Hitchcock).

2009. október 16.

A szeretet tárlatai

Kerámiák, mint meg nem született gyermekek

Két kiállítás is nyílt egyszerre a művelődési központ galériájában. Közös ismérvük, központi témájuk a szeretet.

A Galéria nagytermébe lépve puha, meleg otthonban érezhetjük magunkat, kezdte dr. Béres Mária múzeumigazgató megnyitó beszédét. Kifinomult, izgalmas, de jellegzetesen női alkotásokat láthatunk, a kisebb, nagyobb, 15-60 centis figurák finoman kidolgozottak, tekintetük nyitott, elmélyült - e szavakkal jellemezte a 10 éve elhunyt Győrbíró Enikő szobrait dr. Béres Mária. A mézes-terrakotta készítési technikáról is beszélt, melynek sajátosságai Kovács Margit alkotásait idézik, nem véletlenül: Győrbíró Enikő volt az egyetlen keramikus, aki átvette ezt a módszert a híressé vált művésztől. A figurákon észrevehető Győrbíró rajongása a 19. századi női divatért, a szecessziós viseletek minden elemével virtuózan bánik. Azonban leghangsúlyosabban az anyaság, a család, s a Krisztus iránti elkötelezettsége jelenik meg az alkotásokon. A kerámiák a művésznő meg nem született gyermekeiként is felfoghatók, mint egyik méltatója megfogalmazta.

Párhuzamosan egy fotókiállítás is megtekinthető a szomszédos teremben, melyet Gellérfy László, a Civil Szolgáltató Központ irodavezetője ajánlott a közönség figyelmébe. A Szeretet mindent elfogad elnevezésű rendezvényen a Kossuth téren egy napig volt látható ez a kiállítás, melynek most a főtéri galéria ad otthont. A NOSZA Kht. felhívására az "Itt élünk - így élünk" című pályázatra érkezett alkotásokból válogattak, mely a fogyatékkal élők mindennapjait mutatja be, róluk és tőlük. A megnyitó mondatokban elhangzott: valamennyi arc egy-egy sors, de a bizakodás, remény is ott van rajtuk, s arra is alkalmat ad a tárlat az egészségeseknek, hogy elgondolkodjanak, milyen kicsin múlik, melyik oldalon állnak.

A tárlatok anyagában október végéig gyönyörködhetnek a látogatók, de aki áldoz rá, a kerámiákban akár tovább is. Ugyanis az alkotó néhány szobrát és faliképét megvásárlásra is kínálják a kiállítóhelyen, karácsonyra mindenképpen szép ajándék lehet.

(darók)

2009. október 16.

Megerősített megállapodás

Testvérvárosi együttműködés Bácskatopolyával

Negyven évvel ezelőtt kötötte meg a testvérvárosi együttműködési megállapodást a szentesi önkormányzat Bácskatopolyával. Ebből az alkalomból a megállapodást a két város polgármestere aláírásával megerősítette a múlt héten.

Régóta tervezik már, hogy szentesi alkotók közreműködésével kiállítást szerveznek Bácskatopolyán. Most a művelődési központ keretein belül működő fotókör tagjai készítettek egy kiállítást, ennek megnyitóján történt meg a testvérvárosi együttműködési megállapodás megerősítése, mely rögzíti, hogy milyen területeken működik együtt a két önkormányzat. - A megállapodás tulajdonképp az élet minden területére kiterjed, ebbe a kultúra, a művészetek, az oktatás, a sport, az egészségügy és a gazdasági is beletartozik. Azonban mint ahogyan azt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő köszöntő beszédében is kiemelte, a testvérvárosi kapcsolatoknak a lényege mégis az, hogy a testvérvárosi településeken élők együtt tudnak működni, baráti kapcsolatok alakulnak és a különböző területeken egyre szorosabbra fonódnak a szálak - mondta el lapunknak Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője.

Cseh-Lakos

2009. október 16.

Szilver-tánc

Az elmúlt napokban több versenyen is részt vettek a Szilver Táncsport Egyesület táncosai. Egerben a VI. Realdance kupán elért eredmények: D jun. I. latin: 2. Sági István Balázs - Hegedűs Lilla; D jun. I. standard: 1. Sági István Balázs - Hegedűs Lilla, 3. Gombai Levente - Laki Andrea, 4. Gajda Gergő-Dora Nikolett; C jun. I. lt.: 1. Török Ince - Pintér Zsófia; D jun. II. st.: 1. Ádám Kornél - Ádám Enikő; C jun. II. st.: 1. Ádám Kornél - Ádám Enikő, 2. Török Ince - Pintér Zsófia. C felnőtt st.: 1. Bacsa Tamás - Szerencsés Anett.

* * *

A Vácott megrendezett Tíztánc Magyar Bajnokságon László Csaba és Mikes Anna (felnőtt korcs.) első, a junior korcsoportban Hegyes Bertalan és Kis Violetta szintén az első helyezést szerezte meg.

Junior eredmények: 2. Jéri Tamás - Szepesi Lilla, 3. Kis Vencel - Bori Ildikó, 6. Horváth Kornél - Juhász Kitti. Ifjúsági: 3. Bődi Dénes - Farkas Bettina. Felnőtt: Szalkai Szabó Gábor - Markó Ágnes, Budai Attila - Barna Lilla.

2009. október 16.

Külcsín és belbecs

Amikor az óvodánk mellett megyek el, mindig elszorul a szívem, mert nem esztétikusak az épületei, mert pereg a vakolat, és ez nem szép látvány. Ilyenkor elgondolkodom: ha idegen látja, mit gondolhat a Farkas Antal utcai óvodáról, hogy nem gondoskodunk a szépítő festésről? Mi nagyon szeretnénk, ha kívülről is olyannak látnák óvodánkat, mint mi belülről. Az óvó nénik, a dajka nénik és az udvaros bácsik törekszenek arra, hogy a gyermekek óvodai életüket tiszta, esztétikus környezetben éljék. Hiába a sok dekoráció, díszítés, ötletgazdagság, ha nincsenek újrafestve a falak, a radiátorok, stb.

A tavalyi évben végre sor kerülhetett, óvodánk belső csinosítására, festésére. A nyári szünetben kifestettük a Farkas A. utcai részen a folyosót, (a körzet három udvaros bácsija kemény munkával eltávolította a régi festékrétegeket), a konyhát, mosdót, a tisztítószer raktárt, valamint az Árpád utcai részen (részben) a mosdót. Zoli bácsi pihenőnapján is festette óvodánkat, a dajka nénik takarítottak, hogy mire mennek a gyerekek, minden kész legyen. Zoli bácsi - nem csak a nyáron - mindkét épületben lefestette a folyosókon a radiátorokat, a mosdókban az elválasztó falakat. Köszönjük áldozatos munkáját. Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megköszönjem a szülőknek, azt a sok felajánlást, melyet óvodánkért tettek.

A jövő nyáron szeretnénk az Árpád utcai részen a mosdó, a folyó és a konyha teljes felújítását elvégezni. Bízom abban, hogy idővel sor kerül nemcsak az óvoda belső, hanem külső felújítására is, és ha valaki elmegy az óvodánk mellett, rácsodálkozik majd: milyen szép lett óvodánk külső része is.

Garainé Szász Katalin
Kati óvó néni
(Lurkó csoport)

2009. október 16.

Egy százalék

A Petőfi Sándor Általános Iskola "Gyermekeinkért" Alapítványa a 2007. évi személyi jövedelemadó 1 százalékából 2008-ban 240.944 forint támogatást kapott. A fenti összeg egy részét tanulóik mozilátogatásához használták fel, a maradékot pedig a 2009 őszén esedékes finnországi utazásra tartalékolták. A "Gyermekeinkért" Alapítvány számlaszáma:
Erste Bank
11652003-06901000-52000003.

* * *

A Petőfi Sándor Általános Iskolában működő "Petőfi DSE" a 2007. évi személyi jövedelemadó 1 százalékából 2008-ban 86.947 forintot kapott. A Petőfi DSE ezt az öszszeget házi versenyek díjazására, és a tanulók versenyeztetésének útiköltségére fordította. A Petőfi DSE számlaszáma: Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet
57200031-10041596.

* * *

A Szentesi Deák Ferenc Általános Iskoláért Alapítvány köszönetét fejezi ki mindazon magánszemélyeknek, akik 2007. évi személyi jövedelemadójuk egy százalékával alapítványunkat támogatták. Az APEH által átutalt összeg 285.780 Ft volt. Ezzel az öszszeggel és az alapítvány pénzeszközeinek felhasználásával hozzájárult az iskola oktatási eszközeinek fejlesztéséhez: tanulóink számára vásárolhattunk egy interaktív táblát és egy projektort.

Egyben tájékoztatjuk mindazokat, akik figyelemmel kísérik az iskola és az azt támogató alapítvány munkáját, hogy a 2002-től működő kuratórium tagjainak megbízása letelt. Munkájukat köszönjük. 2009. május 31-től - a szülők többségi részvételével - új kuratórium alakult.

Kérjük, továbbra is támogassák alapítványunkat.
Számlaszámunk: Szentesi Hitelszövetkezet 80600017-10000908-00000000. Tanulóink nevében is köszönjük felajánlásaikat.

2009. október 16.

Hatszor ünnepeltek

A Gödöllő elleni győzelmet követően ismét három pontnak örülhetett a Legrand-MetalCom Szentes férfi futsal csapata. Né-methy László együttese ezúttal is hazai pályán örvendeztette meg szurkolóit, akik hat szentesi találatnak örülhettek a Dunavarsány elleni bajnoki összecsapáson. Ami talán még lényegesebb, egyetlen egyszer sem sikerült bevenniük a vendégeknek a Legrand kapuját.

Saját kapuja előtt szoros védekezéssel, betömörülő védőfallal kezdett a Dunavarsány, amit - bár adódtak lehetőségeik - nem sikerült feltörniük a szentesi labdarúgóknak. A legközelebb a gólhoz Brinszky járt, aki 12 perc elteltével a kapufát találta el. 3 perccel később aztán megtört a jég, Kazán kapufáját követően Szabó László vette be a duna-varsányi kaput, majd Zakar Szabolcs is feliratkozott a gólszerzők közé, így 2-0-s Legrand-előnnyel tértek pihenőre a csapatok. Szünet után Zakar megduplázta saját, és háromra növelte a Szentes góljainak a számát, majd a mérkőzést végig uraló Kerepecky, a mezőny legjobbjának bizonyuló Brinszky és Podonyi révén újabb gólokat szerzett. Némethy László érthetően elégedetten nyilatkozott együttese játékáról a találkozót követően. Mint mondta, teljesen más mérkőzés volt ez a mostani, mint a Gödöllő elleni, hiszen, bár győztek, ezúttal egy felállt védelem elleni alaphelyzetet kellett megoldaniuk. A vezető találatuk megváltoztatta a játék menetét, több lehetőségük nyílt a kontratámadásokra, és eredményesen használták ki lehetőségeiket, bár nagyobb különbséggel is győzhettek volna. Ami a folytatást illeti, roppant nehéz ellenfél vár Bíró Mihályékra, hiszen a bajnok Berettyóújfalut 1-0-arányban legyőző Üllő FC Cső-Montage ellenfelei lesznek a mieink hétfőn este.

H. V.

2009. október 16.

Hazai vereség

Ezúttal sem szakadt meg a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapatának hosszú ideje tartó nyeretlenségi sorozata. A Kinizsi most a Balástya együttesétől kapott ki hazai pályán 2-1-re úgy, hogy közel 50 percen keresztül emberhátrányban játszott. Kiegyenlített első húsz percet követően a gólvonalon éppen átcsorgó találattal szereztek vezetést a vendégek, amit Mihály Róbert büntetőből gyorsan kiegyenlített. A 40. percben egy veszélyes balástyai kontratámadást követően Halmos szabálytalansága miatt a vendégek tizenegyeshez, Halmos pedig a kiállítás sorsára jutott. A büntetőt Gömöri kapus bravúrral hárította ugyan, de a 83. percben már ő is tehetetlennek bizonyult, ekkor szerezték meg a mindent eldöntő találatot a vendégek. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint játékosai elfáradtak a találkozó végére, és bár hajtottak, küzdöttek, most sem sikerült újabb pontot szerezniük. A hétvégi, Mindszent elleni mérkőzésen a tréner eltiltások miatt nem számíthat Halmos, Debreceni és Tolnai játékára.

(hering)

2009. október 16.

Első lépés

Izgalommentes mérkőzésen, 8-1-es győzelemmel mutatkozott be a fővárosban a bajnoki rajton a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda csapata. Az Angyalföld ellen néhány nappal korábban itthon is nyerni tudott a Szentes, igaz akkor a Magyar Kupában néztek egymással farkasszemet a felek. Sem akkor, sem pedig a múlt heti bajnokin nem volt kérdéses a mieink győzelme, ennek ellenére Zantleitner Krisztina vezetőedző nem volt maradéktalanul elégedett a látottakkal. Mint mondta, a támadójátékban, a támadások gólra váltásában mindenképpen javulniuk kell a következő időszakban. Ami a mérkőzés korai kezdési időpontját illeti - délelőtt 10 óra - a vezetőedző szerint ezzel nem érdekes foglalkozni, akkor kell játszani, amikorra az adott találkozó ki van írva. A csapat október 17-én, szombaton az utánpótlás válogatottal játszik bajnoki mérkőzést, az összecsapás - melyen kizárólag a győzelem az elfogadható - 16.30 órakor kezdődik az immár sátortetős ligeti uszodában.

2009. október 16.

Szeged után, Honvéd előtt

Nem született meglepetés a férfi vízilabda OB I szezonnyitóján, a Szeged simán, 19-6-ra verte a Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK csapatát. A házigazda szegediek már az ötödik percben 5-0-ra vezettek, tehát korán eldőltek a lényeges kérdések, bár valljuk be, Kásás Zoltán fiai jóval esélyesebbnek számítottak. Vass Sándor, a Szentes vezetőedzője is tisztában volt ezzel, ezért tisztes helytállást várt fiaitól. A találkozó után lapunknak elmondta, hogy az, amit el szeretett volna érni a mérkőzésen, megvalósult. Játékosai az utolsó pillanatig küzdöttek egymásért. 11-5-ös állásnál a kihagyott emberfóros helyzet után omlott össze egy kicsit a csapat, a felzárkózás lehetősége csillant meg ekkor előttük, de rontottak. Fáradtan mozgott a társaság, ez betudható annak, hogy a tavalyi alapozáshoz képest kilométerekben és időben is dupla adagot kaptak a vízilabdázók.

A következő hetekben igyekszik majd felfrissíteni a játékosokat, és személyes beszélgetésekkel növelni önbizalmukat. Előfordulhat, hogy Szabó Zoltánra hoszszabb ideig nem számíthat a mester, a játékos és edzője az orvosi jelentésre vár sérülését illetően. A csapat csütörtökig (okt. 15.) Hódmezővásárhelyen edzett, péntektől már újra hazai medencében készültek a szombati, Do-mino Honvéd elleni összecsapásra. A mérkőzés 18.30 órakor kezdődik.

H. V.

2009. október 16.

Legrand kispályás focitorna

Több mint öt éve, hogy a Legrand tömegsport egyesületének a vezetői arra gondoltak, hogy a nyári időszakban a vállalat Ipartelepi út melletti sporttelepén amatőr kispályás labdarúgó bajnokságot szerveznek. Télen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban folyt a Hungerit kupa. A bajnokságban igazolt játékosok szereplésére csak a megyei labdarúgó bajnokság II. osztályában játszókig volt mód, de közülük is egyszerre csak két igazolt játékos tartózkodhat a pályán. Magasabb osztályban játszók - még futsalosok sem - nem játszhattak.

Rozgonyi László a bajnokság egyik szervezője elmondta, hogy a versenykiírásra idén 12 csapat nevezett, 120 játékossal. A Legrand biztosítja a szervezést, a pályát, az öltözőt, a fürdési lehetőséget és a világítást.

A csapatokat - melyeket vállalatok, munkahelyi és baráti társaságok szerveztek - két fordulóban mérték össze erejüket. Az elsőben mindenki játszott mindenkivel, a másodikban az első forduló első hat helyezettje, és a 7-12. helyezettek rájátszásban döntötték el a végső sorrendet. Az első körben megszerzett pontok felét a csapatok magukkal vitték, ha véletlenül páratlan volt a megszerzett pontok száma, akkor felfelé kerekítettek.

A tornák eddigi történetében kétszer nyert a Legrand és a Biochip, és egyszer a Mátyás Söröző. Most az első helyezett a Foci 2000, a második a Biochip, harmadik a MetalCom csapata lett.

2009. október 16.

Verseny az ártérben

Mountain bike futam negyedjére

A tiszai ártér adott otthont a 4. Varga-Bringa Kupa amatőr MTB-futamnak, melyben a résztvevőknek egy rövid közúti szakaszt, illetve ugratókkal, lejtőkkel és kanyarokkal tarkított terepet kellett leküzdeniük. A megmérettetést a St. Jupát Sportegyesület szervezte és biztosította.

Már 10 óra táján gyülekeztek a résztvevők az ártérben, a tiszai strandnál, hiszen a nevezések után nem ártott a pályabejáráson mindenkinek megismerkednie a kijelölt 8 kilométeres útszakasszal, melyet egyszer vagy kétszer teljesítettek a versenyen indulók. Majd mindenki elvégezte kerékpárján az utolsó beállításokat, ha ez valakinek nem sikerült, akkor szakszerviz segített. A meghirdetett időpontban, délben elindult a futam. Voltak nagy küzdelmek, a 7. korcsoportban, a 19-39 éves nők versenyében a dobogó legfelső fokára felálló Bertók Zsoltné például 6 másodperccel futott hamarabb célba, mint a második helyezett Bertus Edit, aki Váradi Ildikót előzte meg. A 8 kilométeres versenytávon induló, 11-14 éves fiúk között Czinka Robin bizonyult a legjobbnak, maga mögé utasítva az ezüstérmes Dandé Marcellt, és a harmadik helyezett Nagy Rolandot. A 7. korcsoportban, 16 kilométeren első lett Sinkó Dávid, másodikként Csányi Róbert végzett, bronzéremmel pedig Papp Dániel tért haza.

A szervezők és a támogatók idén sem feledkeztek meg a díjazásáról, az első három helyezett minden korcsoportban érmet és értékes nyereményeket vehetett át.

A St. Jupát SE. idei nyílt lakossági sportrendezvényeinek utolsó állomása október 17-én lesz. Vasárnap 10 órától a Gördülő generációk kerékpártúrára kerül sor, a csapat a Dózsa-ház mellől indul. 15 és 17 óra között lehetőség lesz szakszerű biztosítással falmászásra, illetve kormányosok segítségével és mentőmellénnyel túrakenuzásra a Kurca városi szakaszán.

Cseh-Lakos

A St. Jupát Sportegyesület (adószám: 18454806-1-06) köszönetet mond az adózók által felajánlott 316.098 forintért. Egyesületünk a személyi jövedelemadó 1 százalékából 2008-ban átutalt rendelkezésére álló összeget nyílt lakossági sportrendezvényeinek (nyílt napok, amatőr kerékpárversenyek) és működési feltételeinek részleges finanszírozására, valamint pályázati önrész biztosítására használta fel. A St. Jupát SE. tevékenysége iránt elkötelezettséget érzőket kérjük, hogy továbbiakban is támogassák egyesületünket személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával.

2009. október 16.

Beszámolót tartanak

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportjának tagjai október 17-én, szombaton 14 órától tartják éves beszámoló csoportgyűlésüket. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartandó összejövetelen vacsorával, zenével és műsorral várják társaikat.

2009. október 16.

Pótfűtés

Mezőgazdasági pilóta berobog a műszakhoz és dühösen a szerelő elé dobja a kulcsot:
- Te! Nézd már meg a gépemet, mert madárral ütköztem! Szerelő elmegy, majd kis idő múlva jön vissza mérgesen:
- Az lehet, hogy madárral ütköztél, de hogy fán ült, az is biztos!...

2009. október 16.

Kis kukta

  • Bajor májgombóc
  • Hagymatokány
2009. október 16.

Új Élet Fa az összetartozásért

Több mint 10 éves hagyományt követ a városvezetés, amikor tavasszal és ősszel Új Élet fákat ajándékoz az előző hónapokban született új polgároknak. Ezúttal kereken ötven meghívót küldtek, ennyi kisgyereket, illetve családot vártak facsemetével. Az október közepéhez képest sokkal inkább novemberinek beillő, meglehetősen hideg, esős-szeles délutánon nem mindenki tudott elmenni a városháza udvarán rendezett ünnepségre, de október 22-ig, jövő csütörtökig a most távolmaradók még átvehetik az ajándék fákat.

Így is két tucatnyi család hallgatta Szirbik Imre polgármester köszöntő beszédét. Mint a város első embere fogalmazott, az összetartozás megbecsülése ez, hogy megmaradjon a gyerekek kötődése a városhoz, akár itt maradnak, akár máshol élnek majd felnőttként. A szülőktől azt kérte, ültessék oda a facsemetéket, ahol háborítatlanul tud nőni, ahol a gyerek locsolgathatja, felmászhat rá. Azt is hozzátette büszkén, hogy a közterületre ültetett életfákat a vandálok nem szokták bántani.

A polgármester adta át a réz emléklapokat, rajta az újszülött nevével, melyet majd a fára akaszthatnak. Utána Balogh Györgyi, a Városellátó intézmény munkatársa látta el hasznos tanácsokkal a szülőket. Nyír, ezüstjuhar, aranykőris, vérszilva, tölgy és díszcseresznye volt a kínálat. Konténeres fákat adtak át, olyanokat, amelyek nem különleges igényűek, hogy a szülőknek ne legyen nehéz dolguk.

Ikreivel, Kerekes Hannával és Lillával a karján vette át az emléklapot Mónus Krisztina. Október 30-án lesznek 10 hónaposak a lányok, első gyerekek a családban. Anyukájuk tölgyet és díszcseresznyét választott számukra, melyeket a nagyszülők kertjében ültetnek majd el a most munka miatt távollévő apukával, Kerekes Bélával. A város ajándéka örök emlék lesz a gyerekeknek, ha nagyobbak lesznek, ők fogják gondozni, majd alatta játszani, jósolta Krisztina.

D. J.

2009. október 16.

Elképesztő lopás a Szeder-telepen

A hetek óta tartó táskalopásokról lapunk is részletesen beszámolt. Ezúttal arról tudósíthatunk, hogy elfogták az egyik ilyen bűncselekmény elkövetőjét a szentesi nyomozók. A tolvaj ez esetben annyira elszemtelenedett, mondhatni pofátlan volt, hogy egy padon pihenő hölgy mögé lopakodott, és mellőle vitte el táskáját, majd a közelben letámasztott - saját - kerékpárjára szeretett volna felpattanni, és elmenekülni. A nő azonban segítségért kiáltott, és a közelben tartózkodó három másik hölggyel lerángatták a kerékpárról a menekülő tolvajt, akinek végül gyalogosan sikerült kereket oldania. A szemtanúk azonban fényképről beazonosították, és nem sokkal később el is fogták a rendőrök az elkövetőt. A férfinak korábban - hasonló bűncselekményei miatt - már volt dolga a rendőrséggel, akkor kerékpárosok mellé tekert bringájával, és elvette azok táskáját. Érdekesség, hogy a táskalopások "áldozatai" közül sokan azzal magyarázták azt, hogy kint hagyták őrizetlenül a bolt előtt kosarukban értékeiket, hogy korábban más üzletekben már vásároltak, és nem szerették volna, hogy az újabb boltba betérve lopással gyanúsítsák meg őket.

2009. október 16.

Kitüntetés

A szentesi levéltár igazgatója, Labádi Lajos munkája elismeréseként Oltvai Ferenc-díjban részesült. Az elismerést Biernacki Karol, a Csongrád Megyei Levéltár igazgatója nyújtotta át a Levéltári Napok megyei programsorozatának keretében.

2009. október 16.

Ünnepi tekergés

Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltása évfordulója alkalmából október 23-án 23 órás ünnepi tekergést szerveznek. A rendezvényre - melynek központja a Kossuth tér - 2-10 fős csapatok nevezhetnek. A Kossuth tér-Ady Endre utca-Batthyány utca-Rákóczi út-Kossuth utca- Kossuth tér útvonalon a csapattagok váltóban kerekeznek, az indulás időpontja október 23., péntek délután 4 óra.

2009. október 16.

Családi események

Született: Lehota András Rolandnak és Deák Henriettának Enikő, Horváth Csabának és Pliesovszki Zitának Előd Áron, Koós Zoltánnak és Káré Tímeának Nóra, Kovács Gábornak és Takács Krisztinának Alexandra Dorka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Török István és Balázs Mária Magdolna, Orosz László és Egyed Adrienn, Simon Gábor és Kóczán Katalin, Agócs László és Bozsek Szilvia, Nagy Dániel és Magyar Erzsébet, Vigh Péter és Iglódi Katalin.

Elhunyt: Radich Tamásné Arany Mária, Fekete Nagy Ignácné Sebestyén Ilona Katalin, Antalfi Sándor, Molnár Imre Mihály, dr. Hüvelyes István, Kapás József, Pitrik Farkasné Szabó Margit Anna.