2009. október 16.

Esélyegyenlőségi díj a kistérségnek

Május 20-án rendezték meg a McDonald's Kihívás Napja sportrendezvény programjait, melyre - a 20 éves Magyar Szabadidő Szövetség jubileuma alkalmából - első alkalommal a kistérségi társulások is meghívást kaptak.

Az újszerű megmérettetésben a szentesi kistérség kiemelten jól szerepelt, melynek eredménye volt, hogy szervezőként Szentes Kistérség Többcélú Társulása országosan a 4 elismerésben részesített szervezet egyike lett. A rendezvényhez kapcsolódva a Szegedi Esélyek Háza az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tagjaként felajánlotta, hogy azok a résztvevők, akik a kihívás napi program szervezésénél és megvalósításánál leginkább figyelnek az esélyegyenlőségi szempontokra, a legtöbb integrált programot szervezik, törekednek a lakosság valamennyi csoportjának bevonására (legtöbb, az esélyegyenlőség különböző célcsoportjába tartozó személyt bevonnak), elnyerhetik az esélyegyenlőségi különdíjat is.

A rendezvénynap végeredménye alapján a kistérségi társulás szervezésében a kistérség településein 3.267 főt sikerült bevonni a programba és az egészséges életmód jegyében mozgásra ösztönözni. A rendezvényhez a kistérségből 29 együttműködő partnerszervezet csatlakozott. A programok összeállításakor különös figyelmet fordítottak arra, hogy a rendezvényeken résztvevők közül mindenki megtalálja az életkorának, a szellemi és fizikai állapotának megfelelő sporttevékenységeket.

Ennek megfelelően - az esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével - a gyerekekkel együtt mozogtak a szülők és a nagyszülők, a fogyatékossággal élőkkel egészséges társaik, a nőkkel a férfiak, a magyarokkal a roma származásúak, melynek köszönhetően a kistérségi társulás - a társulások közül egyedüliként - elnyerte az Esélyegyenlőségi Díjat.

A díj átadását a Klauzál Gábor Általános Iskola füves udvarán tartották. Az elismerést Szirbik Imre polgármester, a társulás elnöke vette át Sisákné Krizsán Valentinától, a Csongrád megyei Esélyegyenlőségi Iroda vezetőjétől. Az esélyegyenlőségi program keretében különböző játékokban, bemutatókon (érzékszervi játékok, vak pingpong, kerekes székes akadálypálya, esélyegyenlőségi totó) vehettek részt az általános iskolás gyerekek. Ajándékként előkerültek a focilabdák, teniszütők és más sportszerek is, ezeket majd kisorsolják a résztvevő partnerszervezetek között.

- A sport az egyik olyan ág, amelyen keresztül nagyon szépen ki lehet nyilvánítani az esélyegyenlőség problémáját. Az élet minden területén szeretnénk nyilvánosságot adni ennek - jelentette ki az irodavezető. Szirbik Imre így fogalmazott:

- Azokra az embertársainkra, akik mozgásukban, látásukban vagy hallásukban valamilyen hátrányt szenvedtek el, rájuk természetes módon odafigyelünk. Próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy rendezvényeinken ők is teljesértékű emberként vehessenek részt, épületeinket, közlekedési felületeinket úgy alakítottuk ki, hogy könnyebben mozoghassanak. Ez végig benne van ebben a szemléletben, a Kihívás napjára való nevelés ennek a folyamatnak egy természetes része volt. Sok olyan dolgot teszünk, amire mások felfigyelnek, ez is ilyen, és visszaigazolja annak az útnak a helyességét, amelyen járunk.

Lovas József