2009. október 16.

Húszmillió kisvállalkozásoknak

Várhatóan ismét megnyílik a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretén belül a kisvállalkozások technológiai fejlesztését szolgáló (GOP-2009-2.1.1/A) pályázat - tájékoztatta lapunkat Matkócsik Pál Ferenc kistérségi koordinátor (Új Magyarország Pont Szentesi Kistérség).

Ismert, tavasszal a pályázók ennek a konstrukciónak alig 2 hónap alatt kimerítették a rendelkezésre álló keretét. Mára az Európai Unió engedélyével más programokból átcsoportosítottak 15 milliárd forintot a gazdaságfejlesztésre, hogy ebben az évben még egyszer pályázható legyen. A maximált támogatás mértéke 20 millió forint, melyből a közép-magyarországi régió területéről várhatóan 1000-1500 kisvállalkozás kaphat támogatást.

A koordinátor elmondta: az NFÜ honlapján a társadalmi egyeztetésre bocsátott változat a partnerség menüben megtalálható. Az egyeztetés lezárult, az irányító hatósághoz sok hasznos észrevétel érkezett, melyet mérlegelnek, és hamarosan lehetőség lesz a pályázatok benyújtására. Ez - a tervek szerint - 2009. november 23-tól-2010. december 31-ig lehetséges. A pályázati felhívás és útmutató elválaszthatatlan része a projekt adatlap, ezek együtt tartalmazzák a pályázathoz szükséges összes feltételt.

Matkócsik Pál Ferenc a továbbiakban szólt arról, hogy a ".kisvállalkozások technológiai fejlesztése" című pályázat széles tevékenységi körhöz nyújt támogatást. Mint például: (1.) Technológiai fejlesztést ered-ményező beruházások (új eszköz vagy olyan használt eszköz beszerzése, amely esetében a pályázó igazolni tudja, hogy a használt eszköz 3 évnél nem régebbi, azaz az eszköz gyártási éve nem lehet korábbi, mint a pályázat benyújtását megelőző harmadik év, amennyiben az eladó az eszköz beszerzéséhez nem vett igénybe a projektet megelőzően hazai vagy európai uniós támogatást). (2.) Információs technológiai fejlesztés (hardver, szoftver, Domain név regisztráció, web tárhely egyszeri díja). (3.) A 21 felsorolt minőség, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása.

Hogy mindez elérhető legyen, a pályázónak vállalnia kell, hogy a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben az átlagos éves nettó árbevétel százalékos reálváltozása nem csökken 10 százalék értéket meghaladó mértékben. Az első évben a változást a bázisár-bevételhez, a következő évben a tárgyévet megelőző évhez viszonyítva kell számítani. A pályázó az árbevételre vonatkozó vállalását forintban vagy euróban kifejezve teljesítheti, melyről a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2. üzleti év végén dönthet. Vagy a projekt fizikai befejezési évét közvetlenül követő 2 üzleti évben az éves átlagos statisztikai létszámának átlagos értéke nem csökkenhet a bázislétszám alá.

Tudni kell még, hogy a fenti vállalások teljesülését a projekt fizikai befejezési évét követő 2. üzleti évben ellenőrzik. Amennyiben a fenti vállalások egyike teljesül, a kötelezettségvállalás teljesítettnek minősül. A pályázatok elbírálása automatikus, ami azt jelenti, hogy a megfelelően kitöltött adatlapon szereplő nyilatkozatok, csatolt dokumentumok alapján nyerhető el a támogatás. Elbírálásuk a beérkezés sorrendjében történik, a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret kimerüléséig. A pályázat benyújtását követően rövidesen, pár héten belül megérkezik a támogató értesítés. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint azonnal indítható a fejlesztés, 15 napon belül a pályázó számlájára kerül a támogatás 40 százaléka, előlegként.

Bővebb felvilágosítás: Matkócsik Pál Ferenc, telefon: 30/620-1841, email: pal.matkocsik@umpont.hu

(l.j.)