2009. október 16.

Fűben-fában.

Ahogy Varga János természetgyógyász látja

A természetgyógyászoknak manapság csak úgy lehet legálisan működniük, ha rendelkeznek konzulens orvosi kapcsolattal. Ez azt jelenti, hogy az orvosok is egyre többen kezdik megismerni és elismerni a "más típusú" gyógyító munka lehetőségeit. Viszont az is igaz - nagy kárt is okoz -, hogy különböző sarlatán, csak a pénzre hajtó gátlástalan kuruzslók, vagy jó szándékú, de szinte mindenféle képzettség nélkül, ezzel a témakörrel foglalkozó emberek, lejáratják az alternatív lehetőségeket, melyekkel meg lehet előzni, illetve gyógyítani - lehetőleg mesterséges kemikáliák bevitele nélkül - a különböző betegségeket.

Volt egy olyan korszak az elmúlt évtizedekben, amikor az ún. népi gyógyászat praktikáit a modern, vagy annak mondott orvostudomány mereven elutasította. Sok mindent csak tünetileg, és nagyon sok káros mellékhatással járó szerekkel kezeltek. Manapság azonban, elsősorban a távol-keleti, pl. hagyományos kínai gyógyászat elemeinek a "beszivárgásával" kezdik feldolgozni és elismerni azokat a népi bölcsességeket, melyek leírva nagyon ritkán találhatók meg, de egy-egy falusi népi gyógyító vagy akár a szájhagyomány megőrzött.

A hagyományos kínai gyógyászat szerint a vesék irányítják a szívet, a szív az agyat, az agy a testet. A magyar és a kínai nyelv között nincs sok hasonlóság, de valamilyen szinten mégis jelez valamit ebből. Hiszen nem arra kíváncsi, hogy mi van a szemedben, a torkodban, vagy a szívedben. Hanem azt mondja, ha meg akar ismerni valakit, hogy abban a pillanatban őszinte-e, hogy a vesédbe látok, kivesézek valamit. A kínai gyógyászat több mint ötezer éves, és a világon egyre inkább elismert módszerei vannak, és mi a nyelvünkben őrzünk egy ilyen áthallást.

Mindenkit be lehet csapni, és ez alól szinte senki nem kivétel. Varga János (képünkön) természetgyógyász szerint, azonban a fizikai testet nem. Véletlenek nincsenek, mindennek megvan a maga életviteli, lelki és fizikai előzménye. Legyen az egy "véletlen" baleset, "véletlen" rándulás, akár fertőző vagy egyéb betegség is. Például nem figyelek oda, hogy az immunrendszerem legyengült, hogy lelkileg nem vagyok összeszedett, hogy szorongok, szeretethiányban szenvedek, nem figyelnek rám. Olyan stresszes családi, munkahelyi, stb. környezet vesz körül, ami olyan következményekkel jár, hogy elébe lépek egy autónak, a legkisebb szélmozgástól is gyulladásos tüneteim lesznek, vagy éppen mindenre érzékenyebben reagálok, allergiás reakciók gyengítik tovább a szervezetemet.

A természetgyógyászat arról szól, hogy a szervezet öngyógyító képességét minél szélesebb körben aktivizálni tudja. Az ember öngyógyító csodálatos szervezet. Így éltük túl az élővilág nagy változásait. Különböző módszerekkel lehet ezeket megvalósítani. Egyre több híve van a gyógy- és egyéb masszázsoknak, ízület- vagy csontok helyre rakásának, a káros hatást nélkülöző gyógynövényeknek, az akupunktúrának, a különböző lelki vagy egyéb okokat feltáró lehetőségeknek. Itt óriási szerepe van annak, hogy az adott szituációt hogyan kezeljük. Ha megtaláljuk a kiváltó okot, a természetgyógyász azt igyek-szik megszüntetni, természetesen nem egyedül, hanem a hozzáfordulóval együtt.

Alapvetően két irányzat van a probléma kezelésére, az egyik csoportba tartoznak az ún. mozgásos terápiák (torna, gyógytorna, maszszázs, csontkovácsolás), amikor konkrétan fizikai kontaktus útján történik a beavatkozás. Ez nagyon komoly bizalmi kapcsolatot tételez fel a páciens és a természetgyó-gyász között. Hiszen mindenki a saját komfortzónáját igyekszik magának megtartani, és ebbe "behatolni" egy kívülállónak nagy felelősség. A másik irányzat a szellem, a lélek vizsgálata, ami igazából nem kézzel fogható, de az emberi szervezet működését, az emberek egymás közötti kapcsolatát mindenképpen meghatározza. Az emberi agy, az értelem véges, a világegyetem végtelen, és mi ennek egy kis részét ismerhetjük csak meg. A test és a lélek fizikai kapcsolata nagyon szoros. Például ha valakit sokk ér, nem tud valamit lenyelni "gombóc" nő a torkában, vagy "bajos" a mandulája. Ha a mandulát már kivették, akkor a pajzsmirigy is átveheti ezt a szerepet. Egyfajta gátat épít, ami jelentheti azt is, hogy a lélekkel valami baj van. És ha ezt nem tudja kezelni, a gyomor nem tudja megemésztetni, akár ki is lyukadhat, de lehet, hogy átsugárzik a májra, vesékre, egyéb szervekre.

A fizikai tünetek, jelzések. Az első azt jelenti, hogy Figyelj! Vedd már észre, hogy valamit nem jól csinálsz, nem jó felé mégy, azon változtatni kellene. Ülj le, gondolkozz el, hogy mit rontottál el. A második üzenet a külvilágnak szól. Tessék már engem észrevenni! Én beteg vagyok, velem nem foglalkoznak megfelelően, vagy éppen szeretetre vágyom. Így demons-trál a lélek a fizikai tüneteken keresztül, hogy baj van. A harmadik: el tudom-e hinni, hogy az én betegségem nekem akar segíteni, megmutatja, hogy mit csinálok roszszul. Manapság mindenféle kemikáliákkal harcolunk a betegség ellen, le akarjuk győzni, ahelyett, hogy megértenénk miről is van szó. Tüneteket meg lehet szüntetni, de az alapprobléma továbbra is fennáll.

Alapvetően az egész viszszavezethető arra, hogy a betegségeket az ember akár tudatosan akár nem, de saját magának okozza, és ezt saját magának is kell megoldania, melyhez kaphat olyan segítséget is, ami nem feltétlenül a gyógyszeres kezelés.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre