2009. október 16.

Egy éve adták át hivatalosan

Szentesi Református Idősek Otthona

Változatlan feltételekkel fogadják a jelentkezőket a Szentesi Református Idősek Otthonában, ahol már arra is lehetőség van, hogy a hozzátartozóik pihenésének, utazásának idején vegyék igénybe a szolgáltatásokat az idősek.

Hivatalosan egy éve adták át a városközponti intézményt, de már 2007 év vége óta fogadja a lakókat. Jelenleg harmincnyolcan töltik mindennapjaikat az otthonban, szakszerű gondozás mellett. Mint ahogyan az intézmény vezetőjétől, Kovách Pétertől megtudtuk, halálesetek miatt az elmúlt hónapokban volt a bennlakók összetételében némi változás, azonban létszámuk már stabilan meghaladja a 35 főt. Most 12 szabad helyre lehet jelentkezni.

A szakemberek létszáma is mindig a feltöltöttség állapota szerint alakul, a törvény által előírt létszámot minden esetben teljesítik, de két hete felvettek még egy dolgozót, mert úgy számoltak, hogy közel 40 fős létszám mellett van anyagi lehetőségük még egy szociális ápoló-gondozó foglalkoztatására.

- Lenne még plusz szakemberekre szükség, hiszen mostmár legtöbb lakónk kerekes székes, s ők sokkal több törődést, gondozást, segítséget igényelnek például a fürdetésben, a mobilitásuk biztosításában. Erre azonban egyelőre nincs lehetőségünk. 13 szociális ápoló-gondozó, egy főnővér, egy mosodai dolgozó, egy mentálhigiénés és egy szociális munkás dolgozik nálunk. Ketten végeznek irodai munkát, egyikük a gazdaságvezető, másikuk a gondozotti ügyintéző. Én intézményvezetőként és lelkészként veszek részt a munkában. A karbantartást házilag oldjuk meg, és szükség lenne mindenképp egy recepciósra, hogy ne a nővéreknek kelljen a látogatókat beengedni az épületbe - részletezte a szakemberi hátteret a lelkipásztor, aki gazdálkodásukról elmondta: mivel nem teljesen feltöltött az intézmény, ezért vannak nehézségek, de ezek kezelhetők. Nincsenek hiányok, azt azonban előre meg kell vizsgálniuk, hogy mit mikor fizetnek ki, úgy ahogyan igaz ez más intézmények, sőt a családok esetében is. Kiszámított, szoros gazdálkodást igényel az idősotthon működtetése, de mindenre jut anyagi forrás.

Az épület állagával is elégedettek. A kivitelező négyéves garanciát vállalt az épületre. Tavaly nagy problémák nem, csak kisebb hibák voltak. A kivitelező azonban olyan javításokat is elvégzett, amelyek nem tartoztak a vállalt feladataik közé. Például ahol a festék bekoszolódott a falon, vagy lehullott a vakolat, azt is megcsinálták, lefestették. Az idei évi hibalistát is leadták, de azon is csak minimális mennyiségben és apróságok szerepelnek: elromlott egy-egy mozgásérzékelő, a nővérhívók csatlakozói közül néhány tönkrement. Ezeket a javításokat is elvégezte a cég. - Csupán egy nagyobb problémánk van, a nagyobb esőknél, ha egy bizonyos szögben hullik a csapadék, akkor befolyik a víz a házba. Ezt is megoldják az idei garanciális javítások során - említette az egyetlen problémát Kovách Péter.

Az idős emberek több dologgal is leköthetik magukat a Szentesi Református Idősek Otthonában napközben. Kialakult és egyre profibban működik az intézményben egy énekes csapat, mely a legutóbbi kiállításmegnyitón is fellépett egy népdalcsokorral. Önkéntes módon szerveződött egy társasjátékos, kártyázós kör is, melynek tagjai mindenféle külső szervezés nélkül leülnek esténként egy-egy asztalhoz játszani. Ezen kívül minden nap tartanak foglalkozásokat is, vetélkedők, filmnézés, kézművesség szerepel a programban, s a városi rendezvényeket is felkeresik az idősek a rendszeres séták mellett.

Cseh-Lakos