2009. október 16.

Kis kukta

Bajor májgombóc

Hozzávalók: 30 dkg borjú vagy marhamáj, 10 dkg szalonna, 1 fej hagyma, 20 dkg zsemle, vaj, 3 tojás, 1/4 l tej, só, bors, szerecsendió majoránna, petrezselyem, snidling, 1 ek. liszt.

Elkészítése: A megtisztított és elkapart májhoz keverjük az apró kockákra vágott szalonnát és a finomra vágott, vajon üvegesre dinsztelt hagymát. A kis kockákra vágott zsemlét vajon aranysárgára pirítjuk. A tojásokat felverjük, majd a tejjel elkeverjük, és a zsemlére öntjük. Mikor már a tejet jól beszívta, hozzáadjuk a fűszereket, a májat, és végül a lisztet. Jól összedolgozzuk a masszát. Nedves kézzel gombócokat formálunk, lobogó marhahúslevesben kb. 15 perc alatt kifőzzük.

Hagymatokány

Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, egy ek. liszt, késhegynyi pirospaprika, só, ecet, 1 dl tejföl.

Elkészítése: A szeletekre vágott, becakkozott szalonnát ropogósra sütjük, kivesszük és meleg helyen tároljuk. A zsírjában kevés vízzel megpároljuk a cikkekre vágott hagymát. Megsózzuk, majd zsírjára sütve meghintjük a liszttel, a pirospaprikával és egy kevés vízzel felengedjük. Néhány csepp ecettel ízesítjük és megtejfölözve, rizzsel körítve tálaljuk. A rizsre tehetjük a kisült sza-lonnát.