XLI. évfolyam 18. szám

2009. május 8.

Bevetésen a rendőrök

Bűncselekménnyel gyanúsítható személyeket fogtak el rendszeresített bevetési ruhában rendőrök május 7-én, csütörtökön délelőtt Szentes belvárosában. A Kossuth utca és a Somogyi Béla utca sarkán, az épülő üzletközpont előtti parkolóban fél 10-10 óra között egy sötét színű személygépkocsiban utazókat vontak intézkedés alá a rendőrök. A jármű vezetőjét és utasát is bűncselekmény gyanúja miatt állította elő a hatóság. Az ügyben lapunk megjelenésének időpontjában tart sajtótájékoztatót a Szentesi Rendőrkapitányság - mondta el lapunknak Tuczakov Szilvána, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

2009. május 8.

Változás vasárnaptól

Helyi járatos autóbusz menetrend

Mivel a helyi járatok támogatásából a Tesco Global Zrt. teljesen kilép, emiatt szükségszerű a helyi menetrend átalakítása. Az új menetrend május 10-től lép életbe. A változás járatcsökkenést is okoz, illetve nem közlekednek majd autóbuszok a Tesco áruházig. Bővebb információ az autóbusz-pályaudvar forgalmi szolgálatán kérhető (telefonszám: 63/561-030), illetve az autóbuszokon szórólappal tájékoztatják az utazóközönséget - mondta el lapunknak Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. helyi kirendeltségének vezetője.

A menetrend szerint az autóbusz-állomásról a Drahos utca felé indul munkanapokon 4.55, 5.15 és 13 órakor járat. 13.30 és 19.35 órakor minden nap közlekedik autóbusz járat. Szabad és munkaszüneti napokon 5.55, 7.35, 14.35, és 16.35 órakor lehet igénybe venni a szolgáltatást. Ugyanezen a vonalon a Drahos utcától indul minden nap 8.50, 11.50 és 19.05 kor járat. Szabad és munkaszüneti napokon 7.05, 13.50, 16.05 és 20.05-kor, munkanapokon 14.50, 16.30 és 22.35-kor közlekedik járat.

2009. május 8.

Apeh

Május 20-ig kell a magánszemélyeknek eljuttatni a jövedelemadó bevallásukat az Apeh-hoz. Az illetékesek kihelyezett ügyfélszolgálatot tartanak május 15-én, pénteken 10-18 és május 16-án, szombaton 10-16 óráig a városi könyvtárban.

2009. május 8.

Virágosítsuk együtt a várost!

Már hagyomány, hogy az önkormányzat minden évben meghirdeti a Virágszínvo-nalasabb Szentesért városszépítő versenyt, melynek keretében elismeri azoknak a munkáját, akik sokat tesznek környezetükért, virágosabb a kertjük, zöldebb a portájuk, a házuk tája dísze környezetüknek.

Értékelésre három kategóriában kerül sor:
- egyéni kategória (családi házak előtti közterület és a közterületről látható magánkerti rész)
- munkahelyi kategória (intézmények, vállalkozások)
- lakóközösségi kategória (tömbházas épületek)
Nevezhet bárki, aki partner abban, hogy városunk virágosabb, zöldebb legyen.

Jelentkezni lehet június 30-ig az alábbi módon: fax: 510-341, tel: 510-300, 510-373, e-mail: baloghcs@szentes.hu, levélben vagy személyesen a polgármesteri hivatal műszaki osztályán.

A versenykiírással kapcsolatos bővebb információt a városi főkertésztől kaphatnak.

2009. május 8.

Brüsszeli puhítás

Már lapunkban is beszámoltunk róla, csaknem nullszaldósra sikeredett a város elmúlt évi költségvetési gazdálkodása. A képviselő-testület előtti értékelésen Szirbik Imre polgármester bevezetőjében elmondta, hogy teljesítették az egyensúlyi költségvetést, biztosították a település dinamikus fejlődését egy nehezebb gazdasági feltételrendszer mellett is. Szerinte minden pénzügyes álma, hogy a független könyvvizsgáló azt állapítsa meg, hogy a város forráshiánya - 8,8 milliós költségvetési végöszszeg mellett - 1,1 millió forint legyen. Mindezt az önkormányzat működési hitelfelvétel nélkül valósította meg. A fejlesztési célú kölcsön csupán 51,5 millió forint 1,4 milliárd forintos kötvénykibocsátás mellett. Mint mondta: sok település büszke lenne ilyen zárszámadásra. Takarékosan ugyan, de biztosították az intézmények működését, pénzügyi kötelezettségeiket idejében teljesítették.

2009. május 8.

Megyei szavalók a Petőfiben

A Petőfi Sándor Általános Iskolában rendezték meg április 22-én 23-án a megyei szinten a Petőfiről elnevezett szavalóversenyt felső és alsó tagozatos kisdiákoknak.

Mindkét nap közel 60 gyermek látogatott az iskolába, ahol felkészítő nevelőik, szüleik és társaik előtt mutatták be tudásukat. A közönség is igen érdeklődő volt, hiszen mindkét nap zsúfolásig megteltek a tantermek, így aztán a legnagyobb helyiségek is szűknek bizonyultak.

2009. május 8.

Dr. Barta Lászlótól búcsúzunk

Az 1970/80-as években nem sok olyan ember akadhatott Szentesen, aki ne ismerte volna Barta Lászlót, személyesen vagy hírből. Közismertsége abból eredt, hogy kezdő pedagógusként tanított általános iskolában, majd tizenöt éven át a Horváth Mihály Gimnázium egyik vezetőtanára volt. Emellett óraadóként a dolgozók esti gimnáziumában is terjesztette a tudást. Tehát szinte minden korosztállyal kapcsolatba került, s úgy a fiatalok, mint az idősebbek egybehangzóan úgy köszöntötték az utcán, hogy "Tiszteletem, Tanár Úr!" Amikor pályát váltott, és a Szentesi Levéltár igazgatója lett, tovább nőtt ismertsége. Sokan helytörténészként, ismeretterjesztő rendezvények előadójaként, helytörténeti kiadványok szerzőjeként, vagy levéltári dokumentumkiállítások rendezőjeként ismerték meg a nevét. Nyugdíjas éveit azonban visszavonultan töltötte, így az újabb nemzedéknek már el kell mondani, ki volt Ő.

2009. május 8.

Ünnepség

A nyugdíjasok klubjának tagjai május 8-án, pénteken 14 órakor tartják összejövetelüket a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol Anyák-napi ünnepséget rendeznek.

2009. május 8.

Gondolkodók

A gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt május 11-én, hétfőn 18 órakor a városi könyvtárban. A találkozó témája egy József Attila vers: Légy fegyelmezett. A jelenlévők azt kutatják, vajon érvényes-e napjainkban is a költői intelem. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. gimnáziumi tanárnő.

2009. május 8.

Előadás

Horváth Mihály, az újkori magyar történetírás atyja címmel tart előadást Poszler György tanár. Az érdeklődőket május 13-án, szerdán 18 órára várják a városi könyvtárba.

2009. május 8.

Emlékmű a költőnek

A száz éve született, tragikus sorsú költő, Radnóti Miklós (1909-1944) közadakozásból elkészült emlékművét avatták fel múlt szombaton a városi könyvtár melletti zöld területen. Így az Olvasó nő szobrának szomszédságába került a kő, rajta a márványtáblával, melyen a költő arcképe mellett jól ismert sorai is olvashatóak: "nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország."

Néhány éve azzal az ötlettel állt elő a Szentes Városáért Civil Fórum, hogy a könyvtár vegye fel Radnóti nevét. A hely szelleme ezt indokolta volna, magyarázta Krausz Jánosné. A civil fórum ügyvezetőjétől megtudtuk, támogató nem akadt, viszont feltétlenül szerettek volna emléket állítani a költőnek, méghozzá az épület környékén. Egy emléktábla elhelyezését kezdeményezték tavaly ősszel, s szerencsére melléjük állt a Szentesért Közalapítvány, s az önkormányzat is. Majd jött az emlékmű ötlete, mely Baranyi László kőfaragó munkáját dicséri, a követ pedig, melyre a gravírozott márványtábla került, az AUTARK Kft. szállította. Megfelelő helyet sikerült találniuk, mondja Kra-uszné, hiszen a környéken sokan megfordulnak, az emberek jártukban-keltükben találkozhatnak az emlékművel.

2009. május 8.

Repülőteret jelölte ki

Évfordulónaptár - 2009.

160 éve, 1849. május 1-jén Kossuth Lajos kormányzóelnök Szemere Bertalant nevezte ki belügyminiszterré, egyszersmind miniszterelnökké. A vallás- és közoktatásügyi miniszteri tárcát a szentesi születésű Horváth Mihály nyerte el.

115 éve, 1894. május 1-jén Csató Zsigmond alispán jelentette a belügyminiszternek, hogy Szentesen eddig 692 fő iratkozott be a munkásegyletbe. Jónak látná, ha az elkövetkezőkben egy zászlóaljnyi katonaság állandóan Szentesen állomásozna.

2009. május 8.

Vedd és védd a szentesit

Mészáros Zoltán és Szirbik Imre elhelyezik a védjegyet az áruház ajtajánA folyamat februárban kezdődött el és arra ösztönöz mindenkit, aki Szentesen és a térségben levő településeken él, dolgozik, termel, szolgáltat, de mindenképpen fogyaszt, hogy itt vásároljon, ha lehet annak érdekében, hogy egymást segítsük!

Amint azt Bocskay István főtanácsostól megtudtuk, a településen sokan éltek azzal a lehetőséggel, hogy a Vállalkozói Hírlevélen keresztül bemutassák önmagukat és egyre többen törekszenek arra, hogy tudatosan helyben és a helyi vállalkozóktól, illetve hazai előállítású terméket vásároljanak. A Vedd és védd a szentesit felhívás február 8-án az Éden Édességbolt Valentin-napi ajánlatának közzétételével indult. Napjainkra cukrászdától a húsboltig, műszaki kereskedéstől a zöldségesen át az éttermekig, számos vállalkozó csatlakozott. Külön érdekesség, hogy a felhívás emblémáját is egy vállalkozás készítette, saját elhatározása alapján, támogatva a közös ügyet.

2009. május 8.

Hétéves lányt vertek a szülei

Büntetőeljárás indult egy szentesi házaspár ellen, akik az elmúlt vasárnap tettleg bántalmazták hétéves kislányukat. A lány nyolc napon belül gyógyuló arc- és hátsérüléseket szenvedett. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint azért verték meg a szülei a lányt, mert az kiborította kisebbik testvérének a tápszerét. A rendőrséghez a bejelentés az óvodából érkezett, az ott dolgozóknak minden ehhez hasonló esetben kötelességük jelenteni a történéseket az illetékes hatóságok felé. A szülők ellen - akik szabadlábon védekezhetnek - kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás. A bántalmazott gyermeket és két testvérét nevelőszülőknél, illetve gyer-mekotthonban helyzeték el.

Az Alsóréten, egy ingatlanba hatolt be ismeretlen elkövető néhány nappal ezelőtt. A tolvaj áramfejlesztőt és egyéb értéktárgyakat vitt magával, a kár mintegy 250 ezer forint.

Súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak büntetőeljárást egy helyi férfi ellen a szentesi rendőrkapitányságon. Az eddigi rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt szombaton, az esti órákban, a gyanúsított a lánya és a veje közötti konfliktust úgy próbálta meg lerendezni, hogy az általa házilag átalakított légpuskával lövést adott le. Vejének az arcát érte a találat, ennek következtében nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Személyi szabadság megsértésének bűntette miatt indult vizsgálat egy vidéki fiatalember ellen, aki az eddigi információk szerint zaklatott, majd másodmagával egy autóba tuszkolt egy lányt Szentesen. Az eset előzménye az volt, hogy a férfi hiába ostromolta szerelmével a lányt, az nem viszonozta az érzelmeit, elutasította a fiút. Húsvét előtt a férfi, egy ismerősének segítségével, az utcán autóba ültette a lányt, majd levitték a Tisza-partra, és ott tartották, a sértett akarata ellenére. Április végén majdnem megismétlődött az eset, ekkor azonban a lánynak sikerült megúsznia az autós-történetet, az "udvarló" pedig elmenekült a helyszínről. A férfit a rendőrök őrizetbe vették, a szegedi városi bíróság pedig előzetes letartóztatásba helyezte.

H. V.

2009. május 8.

Eboltás

Május 8. és 22. között végzik el a 3 hónaposnál idősebb ebek veszettség elleni védőoltását és féregtelenítését Szentesen. Leghamarabb május 8-án, a Mentő utcai végén lévő vámháznál oltanak, majd május 12-én folytatódik az eboltás. A védőoltás a tulajdonos kérésére az eb tartási helyén, valamint az állatorvosi rendelőben is elvégezhető, rendelési időben. A veszettség elleni védőoltás kötelező, mulasztás esetén állategészségügyi bírság róható ki a tulajdonossal szemben. Az oltás térítésköteles, és szükséges hozzá az oltási könyv. Az oltási helyszínekről és időpontokról tájékozódni a város utcáin elhelyezett plakátokon lehet.

2009. május 8.

Motoros rendőrök szolgálatban

A történet még februárban kezdődött. Amikor is az önkormányzat ülésén a városi rendőrkapitányság munkájáról hallgattak meg beszámolót a képviselők. Nos, azon a délutánon Ba-ranyi Imre, a városfejlesztési bizottság elnöke arra tett javaslatot, hogy az önkormányzat tegye lehetővé két motorkerékpár vásárlását a rendőrség számára. A képviselő-testület egyetértett a felvetéssel és félmillió forintot ajánlott fel a kapitányságnak eszközbeszerzésre.

A motorok ünnepélyes átadása április 30-án megtörtént. Szirbik Imre polgármester, mint mondta, örömmel tett eleget a képviselő-testület óhajának.

Balogh-Szabó Imre rendőr-alezredes, kapitányságvezető kijelentette: szakmai érvek alapján döntöttek a két Generic típusú segédmotor-kerékpár beszerzése mellett. A kék színű, felmatricázott robogókkal a járőrök mobilabbak, mint gyalog, egyben közvetlenebbé válhat kapcsolatuk a lakossággal, mint ha autóban ülnének. A kétkerekűekkel közlekedő járőrök május 1-jétől vannak jelen a kapitányság illetékességi területén. A kapitány kiemelte, hogy a motoros járőröket bárki megállíthatja az utcán, ha valami problémája van.

(lovas)

2009. május 8.

Elefánt a Kurca-partján

A napokban színes plakátok értesítettek bennünket, hogy Szentesre érkezett a Magyar Nemzeti Cirkusz. Ugyanolyan kupolás, mint a Parlament, csak sátorból formálva az ismert építési alakzatot. Persze a hasonlatosság látszólagos, hiszen funkciójában, két teljesen különböző intézményről van szó, de egy kis kajánkodás komoly dolognál is megeshet. Például a sátor alatti arénában nem szavakkal zsonglőrködnek, hanem buzogánnyal, labdával, a bohócokat itt megtapsolja a közönség, nincsenek vélemény- és nézetidomárok, de vannak bátorságra, tétre menő vadállatos mutatványok és az artisták, a légtornászok konkrét kockázattal dolgoznak. Ezzel együtt a kupolás cirkuszi sátorban mindig népszórakozató a műsor, a "másik kupola" alatt pedig időnként népbosszantó.

A vándorcirkusznak óriási előnye még, hogy vándorol. Mikor vége a több napos előadásnak a cirkuszi emberek fogják magukat és más városokba, falvakba igyekeznek a "konzervhatást" elkerülendő. Ez történt Szentesen is. A számtalan kelléket összepakolták, az állatokat a járművekre terelték. Közöttük volt a Kurca parti sportpályán egy afrikai elefánt is. Egészséges trombitálással búcsúzott Szentestől.

Én az előbbieket hallottam ki belőle.

- bert

2009. május 8.

Utoljára ültek a padokba

Ballagók a Horváth Mihály GimnáziumbanA múlt héten a szentesi középiskolákban több mint négyszáz diák búcsúzott az alma matertől és társaiktól. A végzősöket kedves iskolatársak, barátok, családtagok, ismerősök kísérték az érettségi előtti utolsó útjukon, melyben az öröm és a vizsgától való félelem egyaránt helyt kapott. Az utolsó csengőszó csütörtökön és szombaton hangzott el a város öt középiskolájában, jelezve, hogy a maturánsokra még vár egy utolsó próbatétel, hiszen a padokban számot kell adniuk eddig megszerzett tudásukról.

2009. május 8.

A székely góbé

"A Magyarok Háza nagy színházterme zsúfolásig megtelt. Sokan azért jöttek el, mert már volt szerencséjük korábban Kisgyörgy Zoltán magával ragadó előadását, helytörténeti ismertetését hallani, és nem akartak erről sem lemaradni. Míg mások azért, hogy tovább bővüljenek ismereteik a varázslatos Háromszékről. A hallgatóság nem fogyott ki a nevetésből - és ez várható volt!"

Háromszék c. napilap

"Ha valaki meg akar ismerni egy örökifjú székely góbét, találkoznia kell Zoli bácsival" Krúdy Gyula Baráti Kör

Kisgyörgy Zoltán geológus, író, újságíró, a sepsiszentgyörgyi Háromszék c. lap rovatvezető munkatársa lesz a vendége a Krúdy Gyula Baráti Kör rendezvényének. A baráti kör és a Művelődési Központ meghívására Szentesre érkező író május 12-én (kedden) 18 órakor mutatja be 25 évnyi gyűjtő munkája eredményeként a Háromszéki vártúrák kalauza c. könyvét a Megyeházán. A szerzőt elkíséri Demeter László, a Baróti Könyvkiadó és Múzeum alapítója.

A könyv a helyszínen - korlátozott számban - a szerzőtől megvásárolható.

2009. május 8.

Derzsi évzáró

A Horváth Mihály Gimnázium, a Koszta múzeum, az önkormányzat és a Zöldág SE szervezésében több programra is sor kerül a Horváth Mihály Gimnázium Arany diplomás tanárának, Derzsi Kovács Jenőnek a 120. születésnapja alkalmából. Május 16-án, szombaton 9 óra 15 perctől emléktáblát avatnak Derzsi szülőházánál (Pólya u. 1.), egykori tanárára Bucsány György emlékezik. 10 órakor lesz a Derzsi Kovács Jenő Életírói pályázat eredményhirdetése a gimiben. A pályamunkákat ismerteti Mód László, a Koszta múzeum néprajzkutatója. 11-től rendezik meg a DÚDOLÓ záró foglalkozást a szerző dalgyűjteményének dalaiból, szintén a középiskolában.

2009. május 8.

Just-koncert

Just koncertre várják az érdeklődő közönséget május 8-án, pénteken 20 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. A Just zenekar egy nagyon friss felállás. Külön-külön már jó néhány éve zenélnek.

Játszanak buli zenekarokban (Alibi, Fuvi Band), blues (Copf&Boys), valamint Jazz bandában (Hochspannung Lebensgefahr). A színpadon Kotváts Kitti, Kováts Bianka, Lakatos Krisztina, Fekete Zoltán, Weiner József és Samu Mihály zenél.

2009. május 8.

CERARAGEM = EGÉSZSÉG

"A MÁJUSI CERAGEM ARANYAT ÉR"

Április 28-án a szentesi CERAGEM központba ellátogatott a dél-koreai vezető PARK DONG YEOL a magyarországi régió vezetője.

A több mint egy éve nyitott központban már ez a harmadik alkalom mikor találkozhattunk vele, mert most is nagyon kíváncsi volt az idejáró vendégek egészségi állapotára.

A teltházas közönséget elbűvölte temperamentumával és a távol-keleti gyógymódokról szóló előadásával, melyben kiemelte a gerinc fontosságát és kezelését.

Hiszen ez az alapja az egész testünk optimális működésének, ezért karbantartásával javulás érhető el.

CERAGEM-E gyógyászati segédeszköz mindenki számára egy boldogabb életet biztosít.

A dél-koreai magas állami kitüntetésével díjazott CE-RAGEM Köszönetadó Nagy Ünnepi Eseményt szervez májusban a közpotban.

Meglepetés "az aranyat érő hordozható egészség"

2009. május 8.

Ötszázan kerültek kórházba

Az egyik leggyakoribb betegség a stroke (agyi érbetegség)

Az agyi érbetegség a harmadik leggyakoribb betegség a megbetegedési és a halálozási statisztikák szerint is. Szentesen a tavalyi évben mintegy ötszázan kerültek stroke-kal kórházba - tájékoztatta lapunkat dr. Berente László főorvos.

A megbetegedési listán az első helyen a szívérrendszeri-, a másodikon a daganatos-, a harmadikon az agyi érrendszeri betegségek szerepelnek. Ez a statisztikai adat gyakorlatilag a fejlettnek minősíthető nyugati világra, az Amerikai Egyesült Államokra, Kanadára és Európára, Magyarországra is egyaránt igaz. Vannak olyan fejlődő országok, ahol a fertőző betegségek előtérbe kerülnek. A tényleges rokkanttá válásban - abban, hogy valaki egy elszenvedett betegség után önmaga ellátására is képtelenné válik - viszont az első helyen áll a stroke, melynek hagyományos elnevezése a szélütés.

2009. május 8.

Rákoktól a vándormadarakig

Városunkban zárult az uniós projekt

A vendégek ismerkedtek Szentes múltjával isVégéhez érkezett az a három éven át tartó uniós program, melynek aktív részese volt a Deák Ferenc Általános Iskola is. A környezetvédelmi projekt záró konferenciájára hétfőn Szentesen került sor, amelyen vendégül látták három külföldi partnerintézményüket.

A Tempus Közalapítvány európai uniós projektje 2006. szeptember 1-jén indult. A Deák-iskola vezetőinek egy finnországi tanár ismerősük ajánlotta a programot.

2009. május 8.

Játékos tudomány

Nem mindennapi kiállítással várja az ifjú látogatókat a Művelődési Központ. Május 11-én, hétfőn Szentesen különleges tárlat nyílik Játékos tudomány - A fizika csodái - Elmés játékok címmel.

Ezen a héten látogatható az elmés játékok gyűjteménye, ahol a gyerekek játszva tanulhatnak, a tudomány játékos oldalát ismerhetik meg.

Ez egy interaktív kiállítás, amelyet jellegében a budapesti Csodák Palotájához lehetne hasonlítani. Az ide látogatók, főképp a fiatalok a kiállított eszközök segítségével a fizika és a természet jelenségeivel ismerkedhetnek meg. Ami nagyon fontos, hogy mindezt játékos formában tehetik, a kiállított eszközöket saját maguk működtetve.

A kiállítás öt nagyobb egységből áll.

1. Fizikai jelenségeket bemutató kísérletek részlege: Itt a gravitáció, fény, hang, elektromosság, mágnesesség, stb. kap szerepet, a reájuk alapuló játékos eszközök segítségével.

2. Ügyességünket és koncentrációnkat próbára tévő eszközökből álló rész. Ilyen például a lyuklabirintus vagy a koncentrációs görbe.

3. Részlegünk egy illúziós képgaléria, ahol számtalan olyan csalafinta képpel találkozhatnak a látogatók, amelyek megtréfálnak bennünket, és becsapják érzékeinket.

4. Szekciónk a kiállításon az ördöglakatokból és logikai játékokból álló rész. Itt fém, fa, hagyományos újszerű és népi ihletésű ördöglakatok és logikai játékok szórakoztatják a látogatókat. Ez a részleg főként a felnőttek kedvence.

5. Az egyik legfontosabb részleg, ahol olyan játékokat és kísérleteket mutatnak be, amelyeket a gyerekek otthon is elkészíthetnek, kipróbálhatnak.

A kiállítást 16-áig szombat 12 óráig láthatják a vendégek. A különleges kísérletek és meglepő tudományos megoldások iránt érdeklődő fiatalok csoportos látogatására is lehetőséget biztosítanak a szervezők. A részletekről az intézmény telefonszámán 63/314-211 lehet érdeklődni.

2009. május 8.

A természet szépsége

Vízivilág címmel nemzetközi képzőművészeti pályázatot hirdetett a Művészetek Háza Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. A pályázat kiírói (társrendező a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény) lehetőséget kívánnak biztosítani a képzőművészeti alkotómunkához kedvet érző tanulóknak a bemutatkozásra, megmérettetésre. Célja a pályázatnak továbbá: az alkotásokon keresztül a természet szépségének, az ember és a természet kapcsolatának megmutatása.

A kiírók az alábbi altémá-kat javasolták a 9-15. éves gyerekeknek: horgászélményeim, illusztráció Fekete István természeti témájú írásához, fantasztikus állatok (a vizek fantasztikus meséi, mitologikus lényei), ismeretlen mélység (az óceánok világa).

A pályázatra közel 700 pályamű érkezett határon túlról és Magyarország számtalan oktatási intézményéből. A pályamunkákból készült kiállítás megnyitója és az ünnepélyes díjátadás május 16-án, szombaton délelőtt 10 órakor lesz a Református Nagytemplom Galériájában.

2009. május 8.

Színházkeresztelő

Száz éve, 1909-ben döntöttek úgy a város vezetői, hogy Szentes neves szülöttéről, Tóth József színművészről nevezik el a Petőfi Szálló belső részében működő városi színházat.

Május 12-én, kedden 17 órakor Színházkeresztelő - Száz éve című kiállítás megnyitójára várják a közönséget a főtéri Galériában. A kiállítást rendezte La-bádi Lajos levéltár-igazgató, megnyitja Kruzslicz Pál újságíró-művelődésszervező. A kiállítás május 30-ig látogatható.

2009. május 8.

Városi matematika versenyek

Április végén három iskolában zajlottak a matematika versenyek. Elsőként a Koszta József Általános Iskola adott otthont a 3. osztályosok megmérettetésének. A közel 25 főből álló tanuló közül az első 5 helyezett jutott tovább a megyei versenyre.

1. Kóczán Kristóf, 2. Csák Laura (mindketten Szent Erzsébet, fk.: Kovács Nóra), 3. Fazekas Levente (Kiss Bálint, Seres Anita), 4. Sántha Balázs (Koszta, Seres Katalin), 5. Bessenyei Judit (Kiss Bálint, Seres Anita).

Április 29-én a Kiss Bálint iskolában rendezte meg a 2. osztályosok versenyét, melyen a következő eredmények születtek: 1. Endrédi Luca, 2. Miskolczi Ramóna (mindketten Petőfi, Józsa Józsefné), 3. Győri Anna (Koszta, Grecsóné A. Edit), 4. Mitlasóczki Endre (Fábiánsebestyén, Kun-Szabóné M. Renáta), 5. Juhász Gábor (Damjanich, Gere Ernőné).

Aznap a Klauzál Gábor Általános Iskola is fogadta a 4. osztályos gyerekeket.

Eredmények: 1. Rácz Boróka Zsóka (Kiss Bálint, Forrainé G. Julianna), 2. Szegi Bogát, 3. Nagy Odett (mindketten Koszta, Csenkiné M. Ildikó), 4. Sebesi Csanád (Damjanich, Lantos Balázsné), 5. Tolnai Kyra (Koszta, Csenkiné M. Ildikó).

Darabosné H. Ildikó
városi mk.-vezető

2009. május 8.

Bobanék "lefújták" az esőt

Szerb vendégekkel ünnepeltük az ötödik évfordulót

Marco és Boban Markovic az esti rendezvényenAmikor a semmiből hirtelen kiadós vihar támadt múlt csütörtök délután, a népzenei sokadalomra kilátogató közönség és a szervezők is azt hitték: na, ezt fújhatjuk, mármint, hogy az eső minden április 30-i ünnepi programot elmos, a topolyai Cirkalom Néptáncegyüttestől egészen Boban Markovic zenekaráig. A szintén aznapra tervezett szerb-magyar diplomáciai csúcs politikai okokból hiúsult meg, a kulturális műsor és a sportmérkőzések egy részének az eső megkegyelmezett. Bár a szervezők az időjárás-előrejelzésben hallottak alapján nem készültek "B-tervvel", a népzenei műsor a szerb-magyar barátság jegyében úgy egyórás kényszerszünet után folytatódhatott a Luther-téren. Igaz, a táncosok az esőáztatta színpadon már nem vállalták a fellépést, azért a sötétedésre ismét összeverődő tömeget a délszláv hagyományokat ápoló Kolo együttes jól szórakoztatta zenéjével.

2009. május 8.

Majális-eredmények

A Szentesen május 1-jén megrendezett Sportmajális program versenyeinek eredményei. 1. Május 1. kispályás gyermek labdarúgó torna a HSZATÁK rendezésében: 1. HSZATÁK "A", 2. HSZA-TÁK "B", 3. Klauzál DSE. 2. Május 1. kupa a Szabadidős SK rendezésében: 1. Hun-gerit II., 2. Vipera, 3. Old Tigers, 4. Dream Team. 3. Fogathajtó verseny a Szentesi Fogathajtó Egyesület rendezésében Póni kategória: 1. Fülöp Róbert Szentes, 2. Balla Evelin Szentes, 3. Fülöp Helga Szentes. Gála kategória: 1. Józsa László Tisza-kécske, 2. Balla Péter Szentes, 3. Rozmán Károly Kiskunfélegyháza. 4. Ifjúsági Tűzoltóverseny, felsős kategória: 1. Koszta J. Ált. Isk., 2. Kiss Bálint Ref. Ált. Isk., 3. Fábiánsebestyén Ált. Isk. Alsótagozatosok: 1. Koszta J. Ált. Isk., 2. Klauzál Gábor Ált. Isk., 3. Deák F. Ált. Isk. "A" csapata.

2009. május 8.

Szeniorok úszóversenye

Nemzetközi szenior úszó-versenyre várják a résztvevőket a ligeti uszodába május 30-31-én. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik, vasárnap pedig 9 órától. A versenyszámokat 66 és 2/3, 33 és 1/3, 133 és 1/3, 4x33 és 1/3 méteren minden úszásnemben, tizenhárom egyéni, váltóknál hat korcsoportban rendezik. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club szervezésében létrejövő versenyre formanyomtatványon a nevezési díj egyidejű feladásával lehet jelentkezni május 15-ig, Pólyáné Téli Évánál este és hétvégén a 314-998-as számon, e-mailben (delfin_esc@freemail.hu, delfin_esc@citromail.hu).

Az 1-3. helyezett éremdíjazásban részesül. A verseny legidősebb női és férfi versenyzője Kovács Imréné Margitka néni emlékére különdíjat kap.

2009. május 8.

Közel 20 úszóérem

A Szentes Városi Úszó Club versenyzői számos éremmel és értékes helyezéssel tértek haza a közelmúlt megmérettetéseiről. A Hajdúszoboszlón rendezett 9. Aréna-kupán az utánpótlás korosztályú teljes magyar mezőny részt vett, ahol a szentesiek éremszerzője a '94-es születésű Csák Anikó volt, 200 méter mellen nyert bronzzal. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott Juhász Nóra ('95): a legjobb időt úszta versenyzőink közül, ám az ő korosztályában jött össze a legerősebb mezőny, így a dobogóról sajnos, lemaradt.

Hódmezővásárhelyen regionális versenyen indultak az úszóklub ifjú reménységei, és közel 20 medállal gyarapították az egyesületet. A szentesiek éremszerzői: Lányok, 50 m pillangó, 3. Gulyás Andrea (2000), 3. Skorka Odett ('99), 100 m pillangó, 1. Ormos Petra, ('97), 2. Sarusi Kis Adél ('97), 3. Makai Edit ('98), 100 m hát 1. Ormos Petra, 2. Sarusi Kis Adél, 2. Csatlós Vanda ('98), 3. Makai Edit, fiúk, 50 m pillangó 3. Sántha Bence ('97). 50 m hát, 3. Virágos Bálint (2002), 100 m hát 3. Szabó Kristóf (2000).

Váltó, fiúk: 4 x 50 m béka gyors 3., Sarusi-Kis László (2001), Virágos Bálint (2002), Gedai Csanád (2001), Tolnay Milán (2001), 4x100 m cápa vegyes 3., Rébeli Szabó Máté ('98), Pellei Kristóf, ('98) Sántha Bence ('97), Dancsó Soma ('98), lányok: 4x50 m béka gyors 2., Sarusi Kis Lídia, Vidovics Nóra, Orbán Réka, Héja Gabriella (2001), 4x50 m delfin vegyes 3., Skorka Odett, Gulyás Andrea, Héja Ágnes, Dudás Sz. Kata, 4x100 m cápa vegyes 1., Makai Edit, Sarusi Kis Adél, Ormos Petra, Csatlós Vanda.

2009. május 8.

Legendákat köszöntöttek

75. születésnapját ünnepelte az elmúlt pénteken a Szentesi Vízilabda Klub a ligeti uszodában. Ebből az alakalomból legendás szentesi játékosok, egykori olimpikonok, sportvezetők gyűltek össze a medence partján. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a vízilabda megjelenése városunkban a sport felemelkedését is jelentette egyben. Az uszodában - nem ritkán az országhatárokon is átnyúló - évtizedes barátságok szövődtek, amely szintén a sport nagyszerűségét mutatja. Horváth István, a klub alelnöke felelevenítette Szentes vízilabda múltjának meghatározó pillanatait, megemlékezett a sportág kiemelkedő egyéniségeiről, és napjaink fiatal tehetségeiről.

2009. május 8.

Jupát nyílt nap

A St. Jupát SE. következő nyílt napját május 23-án tartják. A rendezvény keretében a Gördülő generációk - együtt a cél felé elnevezésű, korhatár nélküli kerékpáros kirándulás következő fordulójára, valamint túrakenuzásra és falmászásra is sor kerül. Az egyesület tagjai az érdeklődőket 10 órára a Dózsa-házhoz várják, onnan indul a kerékpártúra, valamint 15 és 17 óra között szintén itt rendezik meg a többi sportprogramot.

2009. május 8.

"Mozdulj! 2009"

A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban "Mozdulj! 2009" címmel tartják meg a testvér középiskolai kollégiumok sporttalálkozóját május 14-én, csütörtökön 9 órától. A program ünnepélyes megnyitóval kezdődik a kollégiumban, majd sporttalálkozón kézilabda-, kosárlabda, bowling, valamint és kispályás labdarúgó mérkőzésen vehetnek részt a kollégisták. Az eredményhirdetésre 18 órakor kerül sor az intézmény kosárlabda pályáján.

2009. május 8.

Országúti túra

Hetedik alkalommal rendezik meg a Dobos András közlekedési országúti gyermek és családi kerékpártúrát május 23-24-én. A kerékpárosok úti célja a szarvasi ifjúsági tábor.

Program: május 23-án 8 - 8.15 óráig gyülekező a Kossuth téren a Kiss Bálint iskola előtt, majd létszámellenőrzés, eligazítás és 8.30 órakor indulás. Útvonal: Kossuth tér - Ady E. u. - Arany J. u. - vasúti gyalogátkelő - kerék-párút - Kaján - Cserebökény - Szarvas. Védősisak és láthatósági mellény használata ajánlott! Városnézés, sétahajózás a Körösön, arborétumi séta. Május 24-én városnézés, KRESZ-teszt, kerékpár ügyességi verseny. A túrára jelentkezhetnek általános iskolások, felnőttek gyermekekkel a Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A alatti helyiségében szerdánként 15-17 óra között vagy a 314-995, 20/378-3840 telefonon.

2009. május 8.

Birkózók ünnepe

Nemzetközi birkózó versenyt rendeznek május 9-én, szombaton 10 órától a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A verseny előtt, 9 órakor koszorúzást tartanak a Petőfi iskola előtt, az olimpiai tölgyfánál, majd a sportcsarnok falán elhelyezett emléktáblánál. A sportolók versengésére 15 csapat, mintegy 150 birkózóját várják. A szervezők: a Klauzál DSE birkózó szakosztálya, a Szentesi Birkózók Baráti Köre és az önkormányzat. A találkozóra neves sportolók érkeznek és nemzetközileg elismert bírók vezetik a küzdelmet.

2009. május 8.

Nyert helyzetből vesztettek

Hiába vezetett már 2-0-ra és 3-1-re, hiába játszott hetven percen keresztül emberelőnyben a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata, mégis pont nélkül maradt az elmúlt hétvégén, a Balástya elleni bajnoki találkozón. Most aztán igazán simán begyűjthette volna a három pontot a Kinizsi. Ráadásul idegenben, mert egy nálánál semmivel sem jobb ellenféllel akadt össze, de nem tudtak élni az adódó lehetőséggel Bozóki Zoltán játékosai. Nagyszerűen kezdődött a találkozó szentesi szempontból, mivel egy büntetőterületen belüli kezezés és egy buktatás miatt kétszer is a tizenegyes-pontra mutatott a játékvezető, Mihály Róbert pedig mindkét alkalommal higgadt ítéletvégrehajtónak bizonyult. Szentesi szempontból rosszkor, a félidő lefújása előtt egy megpattanó lövést követően szépítettek a hazaiak, akik szünet után is nyomás alatt tartották a Kinizsi kapuját. Egy kontra-támadást követően Pataki Csaba 18 méteres, szépségdíjas találatával, újra megnyugtató volt a mieink előnye, az utolsó 25 percben azonban összeomlott a Szentes. Előbb büntetőből szépítettek a hazaiak, majd egy 17 méteres szabadrúgás-góllal egyenlítettek, sőt, tíz perccel a mérkőzés vége előtt a vezetést is megszerezték a balástyai labdarúgók (4-3). Mindezt tizenöt perc leforgása alatt." 3-1-es vezetésnél több olyan akciót is vezettünk, amelyet góllal kellett volna befejezni, és az végérvényesen eldöntött volna mindent"- nyilatkozta a találkozó után Bozóki Zoltán vezetőedző. A 4-3-as vereségen túl komoly veszteség lehet, hogy az amúgy sem túlságosan stabil védelemből Borbás Tamásnak is ki kellett válnia sérülés miatt, ő valószínűleg a szombati (17 óra), Móra-halom elleni összecsapást is kénytelen lesz kihagyni. A bajnokságban a Kinizsi a tabella 13. helyén áll 22 ponttal.

H. V.

2009. május 8.

Humorest

Bödőcs Tibor humorestjére várják a közönséget május 14-én, csütörtökön 19 órakor a megyeházán. A Stand up showra jegyek elővételben kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban és a Babilon Könyvesboltban.

2009. május 8.

Pótfűtés

- Na vetkőzzék le!
- De főorvos úr, kérem.
- Mondtam, hogy vetkőzzék le!
- Instállom, én.
- Na, vetkőzzék gyorsan.
A székely levetkőzik, az orvos megvizsgálja. Ránéz:
- Magának, nincsen semmi baja!
- Tudom! Én csak egy szekér fát hoztam.

2009. május 8.

Kis kukta

  • Gombafasírt
  • Vaníliás-almás kekszszelet
2009. május 8.

Ajkay dupla győzelme

Ajkay Norbert, a kiemelt verseny egyéni és páros győzteseAz elmúlt hétvégén rendezett IX. Algida Tenisz Kupa szép szentesi sikereket hozott. Nagy érdeklődés mellett az ország 20 egyesületének 118 versenyzője nevezett a Szentesen megrendezett kiemelt versenyre. Az időjárásra sem lehet panaszunk, elmondhatjuk, kegyeibe fogadta a rendezőket és a versenyzőket egyaránt. Mint hallottuk, csupáncsak a néhány napja frissen elkészült pályák okoztak némi gondot a versenyzőknek. Mindemellett sportszerűen zajlottak az események.

A versenyt megtisztelte Baranyi Szabolcs, a Magyarországi Davis kupa csapatkapitánya, aki, mint mondta, örömmel tért vissza régi sikerei színhelyére.

Nagy küzdelmeket láthattak az érdeklődők, komoly szentesi sikerekkel.

Az országos kiemelt F16-os verseny győztese: Ajkay Norbert (Szentesi TK) lett. Párosban szintén Ajkay Norbert nyert a szintén szentesi teniszező Virág Mátéval az oldalán.

A rendező Szentesi TK versenyzőinek további eredményei. Fiúk, 10. éves korosztályában Beke Donát 2. helyen végzett. A lányoknál, a 12. évesek korosztályában Mészáros Lotti 2., Rácz Diána 3. helyezést ért el.

2009. május 8.

Árgyelán Dávid aranyjelvényes!

A képen balról jobbra Benkő Márta edző, Árgyelán Dávid és Árgyelán Mihály edző láthatóAz elmúlt hét végén rendezték meg Békéscsabán az év első atlétikai minősítő versenyét, mely egyben határ menti nemzetközi verseny is volt, ahol román és szerb versenyzők is részt vettek. Árgyelán Dávid a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója a Maximus SE atlétája fiú diszkoszvetésben 42 méter 58 centiméteres eredményével teljesítette az arány jelvényes minősítési szintet. Eredménye enyben országos szinten a második legjobb eredmény az idén. A serdülő leány diszkoszvetésben Papp Anita 26 méter 34 centiméteres eredményével győzött az 1995-ös korosztályban, és Besenyei Dorottya 18 méter 70 centiméteres eredményével első lett az 1996-os korosztályban. A 300 méteres síkfutásban Erdélyi Eszter győzött. És a leány diszkoszvetésben dobogóra állhatott még Csordás Cintia.

B.L.

2009. május 8.

Niki tovább javított

Fokozatosan fejlődik Rácz Nikolett, a szentesi úszóklub mozgáskorlátozott versenyzője: május első hétvégéjén Bécsben is tovább javított eredményein.

A nemzetközi versenyen gyerekeknek vagy junioroknak nem volt külön kategória, így a 12 éves kislány csak a felnőttek között indulhatott, a paralimpiát is megjárt klasszisok mellett. Az egyébként a legenyhébb sérültségi fokú kategóriába tartozó sportoló január óta válogatott, ezért kötelező indulnia minden viadalon, amelyen a magyar csapat részt vesz. Az osztrák fővárosban az eredményeket a LEN-pontrendszer alapján értékelték, amikor is azt nézik, az úszók ideje milyen közel van az adott versenyszámban az aktuális világcsúcshoz. Niki remek eredményeket ért el: 50 m gyorson és 100 m mellen harmadik, 100 m gyorson és 400 gyorson pedig negyedik lett. Mindezt úgy, hogy az összes számban, amiben indult, javítani tudott egyéni legjobbján. Edzőjével, Kovács Brigittával a május végén, június elején sorra kerülő világkupán, Berlinben még jobb eredményekben bíznak. Niki minden számában szeretne felkerülni a világranglistára, Brigitta szerint ez már a németországi versenyen sikerülhet. Nem esélytelen az érem, vélik, hiszen ott már korosztályokat értékelnek.

A kislány nagyon izgulós, szerinte ez is segít kihozni belőle a jó eredményt. Sokkal többet teljesít edzéseken, mint tavaly. Ha nincs reggeli tréning, naponta 3200 métert úszik. Ha van, akkor hatezret, s még mindig az épekkel együtt készül. Pozsonyban, Bécsben, Sheffieldben járt eddig külföldön, mindenhová az úszásnak köszönhetően jutott el, s a Koszta-iskola 5. osztályos diákja azt mondja, a tanulás sem megy a sport rovására.

D. J.

2009. május 8.

Dzsúdó

Néhány napja 21 ország 470 ifjú dzsudokája, köztük 36 magyar versenyző vett részt a teplicei ifjúsági EORV viadalon. A Szentesi Pollák DSE versenyzői az Ifjúsági Európa Bajnokságra válogató versenyen az alábbi eredményeket érték el: 5. Kalydy Patrícia (-70 kg), 7. Gila Nóra (+70 kg).

Eredmény megtekinthető a www.hunjudo.hu honlapon a Judoinfo hírei link alatt: Horváth Adrián bronzérmes Teplicében.

2009. május 8.

Családi események

Született: Babovka Gézának és Ladányi Juditnak Sára Hanna, Repka Jánosnak és Debreczeni Kis Ilonának Marcell, Bari István Jánosnak és Magony Andrea Henriettának Andrea, Kiss Albertnek és Molnár Mónika Katalinnak Rebeka, Bárány Péter Imrének és dr. Jámbori Szilviának Luca, Kádár Mihálynak és Kapás Anitának Zoé Anita, Árvai Zoltánnak és Veres Ágnes Katalinnak Levente Péter nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kiss Zoltán és Murányi Katalin, Káity Attila István és Maruzsán Ilona.

Elhunyt: Dr. Barta László, Vincze András, Gutpintér Istvánné Bakos Ilona.