2009. május 8.

Legendákat köszöntöttek

75. születésnapját ünnepelte az elmúlt pénteken a Szentesi Vízilabda Klub a ligeti uszodában. Ebből az alakalomból legendás szentesi játékosok, egykori olimpikonok, sportvezetők gyűltek össze a medence partján. Szirbik Imre polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a vízilabda megjelenése városunkban a sport felemelkedését is jelentette egyben. Az uszodában - nem ritkán az országhatárokon is átnyúló - évtizedes barátságok szövődtek, amely szintén a sport nagyszerűségét mutatja. Horváth István, a klub alelnöke felelevenítette Szentes vízilabda múltjának meghatározó pillanatait, megemlékezett a sportág kiemelkedő egyéniségeiről, és napjaink fiatal tehetségeiről.

Ilyen múltra támaszkodva, az eltelt évek, évtizedek nagyszerű eredményeire alapozva, ebből erőt merítve lehet tovább építeni a klub jövőjét, mondta lapunknak Mészáros György, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke. Hozzátette azt is, sajnálja, hogy nem tudták valamennyi sportoló, sportvezető érdemeit elismerni, de - és ez csodálatos dolog is egyben - borzasztóan sokan vannak azok, akik tettek, és jelenleg is tesznek a város vízilabda sportjáért, amiért őket is köszönet illeti meg. Az elnök úrtól megtudtuk, hogy az ünnepi programok ezzel nem értek véget, hiszen például javában szervezik Szremkó Krisztina búcsúmérkőzését is, ami szintén nagyszabású rendezvénynek ígérkezik az uszodában.

A klub 75. születésnapja alkalmából emléklapot vehettek át az egyesület fő támogatói, így a szentesi önkormányzat, amely gyakorlatilag a kezdetek óta támogatja a sportágat. Elismerésben részesült a Hungerit Zrt. és a Legrand, mint azon vállalatok, amelyek hosszú éveken, évtizedeken keresztül meghatározó szerepet játszottak, játszanak a klub életében.

Köszöntötték, és elismerő oklevelet kaptak a klub egykori és jelenlegi játékosai, vezetői, dolgozói, a klub "élő legendái", így Rébeli Sz. József, aki edzőként és szakmai vezetőként majd' másfél évtizedig szolgálta a klubot. A díjazottak között volt Horváth László, akivel 1947-ben a csapat - még Szentesi MÁV néven - bekerült az ország tíz legjobb csapata közé az OB I-be. Köszöntötték az 1980-as MNK győztes csapatban szerepelt játékosok közül Szénászky Jánost, Pengő Lászlót, Kádár Józsefet, akik együtt 730-szor szerepeltek szentesi színekben, és összesen 426 gólt szereztek. Elismerték Kiss Ottó csaknem négy évtizedes munkáját a helyi vízilabdáért, csakúgy, mint dr. Tóth Gyula mesteredző 30 éves tevékenységét. Ugyancsak elismerésben részesült Kozák János és Gergely József, akik több, mint két évtizedes egyesületi munkásságukért vehették át az oklevelet.

Dobossy Lajos, Benedek Tibor, Sóti Lajos, szintén elismerésben részesültek, mint ahogy a klub egykori elnökei, Juhász József és Beleon Zsolt is.

H. V.