2009. május 8.

Rákoktól a vándormadarakig

Városunkban zárult az uniós projekt

A vendégek ismerkedtek Szentes múltjával isVégéhez érkezett az a három éven át tartó uniós program, melynek aktív részese volt a Deák Ferenc Általános Iskola is. A környezetvédelmi projekt záró konferenciájára hétfőn Szentesen került sor, amelyen vendégül látták három külföldi partnerintézményüket.

A Tempus Közalapítvány európai uniós projektje 2006. szeptember 1-jén indult. A Deák-iskola vezetőinek egy finnországi tanár ismerősük ajánlotta a programot. A záró konferencián "A rákok, mint bioindikátorok környezetünk vizeiben" című pályázat nemzetközi résztvevői a megyeháza dísztermében hasonlították össze kutatási eredményeiket, bár nyilvánvalóan három évet 20 percben nehéz volt összefoglalni. Szűcs Lajos alpolgármester megnyitója, és a vendéglátók zenés-táncos műsora után a Deák iskola csapata kezdett, majd a finnek, olaszok és a csehek következtek. Az angol nyelvű, projek-toros beszámolók mellett folyamatosan útiképek is peregtek, felidézve a pályázat résztvevőinek élményeit, akik évről-évre egymás országában számoltak be aktuális kutatásaikról. A deákos tanulók is jártak Isojokiban, Pardubicéban és Messiná-ban, útjaikról lapunkban mindannyiszor beszámoltak. A szentesi iskola kilenc diákja utazott, a kutatások tevékeny résztvevői, minden alkalommal mások, csak a pedagógusok között voltak állandó tagok: Aranyi László, a pályázat írója és Kováts Kornél biológiatanár. Óriási lehetőség volt tanárnak és diáknak egyaránt, véleményezte Varga Sándorné igazgató. Kutatásaik, vízmintavételek során megtanulhatták, menynyire fontos a környezet tisztántartása. A program másik jelentősége, hogy közvetve az iskola minden tanulója szerepet vállalt benne, akár kézműves tevékenységgel, rajzzal. Nagyon hasznos volt, hogy a résztvevők a projekt munkanyelvét, az angolt idegen közegben gyakorolhatták, említette még az igazgatónő.

Nyárra várják a következő uniós pályázat elbírálását. A "Wings of Europe" (Európa szárnyai) című 2 éves projekt a vándormadarak életével foglalkozik. Ugyanezekkel a partnerekkel vennének részt benne, valamint belép egy ciprusi iskola. A Deák iskolában a közös munka folytatását azért is szeretnék, mert nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a résztvevőkkel.

A záróeseményen összesen 18 vendéget fogadtak, akiket a városban is kalauzoltak, s a következő két napon megmutatták nekik Szeged, Ópusztaszer, Gyula, Szarvas és a Körös-Maros Nemzeti Park nevezetességeit.

Az uniós pályázat ötlete Michal Dusektől ered. A cseh koordinátor azt mondta érdeklődésünkre: ez nem egy tudományos program, megvannak a határai. A fő cél az volt, hogy a diákok folyamatában figyeljék meg az élővilágot, s gondolkozzanak is el, mit tapasztaltak. A vegyipari iskola tanára szerint a program beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a diákok egymástól is tanultak, a tanárok is eszmét cserélhettek. A legjobb állapotokat Finnországban tapasztalták, de minden országnak vannak problémái, melyek csak növekednek. Ezzel együtt azért optimisták, s szeretnék felhívni a figyelmet arra is, hogy vannak látogatásra érdemes szép helyek.

Darók József