2009. május 8.

Emlékmű a költőnek

A száz éve született, tragikus sorsú költő, Radnóti Miklós (1909-1944) közadakozásból elkészült emlékművét avatták fel múlt szombaton a városi könyvtár melletti zöld területen. Így az Olvasó nő szobrának szomszédságába került a kő, rajta a márványtáblával, melyen a költő arcképe mellett jól ismert sorai is olvashatóak: "nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország."

Néhány éve azzal az ötlettel állt elő a Szentes Városáért Civil Fórum, hogy a könyvtár vegye fel Radnóti nevét. A hely szelleme ezt indokolta volna, magyarázta Krausz Jánosné. A civil fórum ügyvezetőjétől megtudtuk, támogató nem akadt, viszont feltétlenül szerettek volna emléket állítani a költőnek, méghozzá az épület környékén. Egy emléktábla elhelyezését kezdeményezték tavaly ősszel, s szerencsére melléjük állt a Szentesért Közalapítvány, s az önkormányzat is. Majd jött az emlékmű ötlete, mely Baranyi László kőfaragó munkáját dicséri, a követ pedig, melyre a gravírozott márványtábla került, az AUTARK Kft. szállította. Megfelelő helyet sikerült találniuk, mondja Kra-uszné, hiszen a környéken sokan megfordulnak, az emberek jártukban-keltükben találkozhatnak az emlékművel.

Radnóti talán legismertebb és legfontosabb, Nem tudhatom című versét Szalay Róbert, a Szivárvány művészei iskola diákja szavalta az ünnepségen. A költeményre Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő is többször utalt beszédében. Mint mondta, a költő szelíd volt, magyar és európai. Az a háború vitte el, amelytől annyira féltette az embereket. Itt van egy kő, mely lehet, hogy fentről nem látható, de Szirbik Imre reméli, minden szentesi és minden magyar ember tudja, mit jelent.

A megemlékezést követően az emlékműre kerültek az önkormányzat, a könyvtár, a civil fórum és a Szabadidős SK koszorúi. Képünkön G. Szabó Lenke ügyvezető és Szirbik Imre az emléktáblánál.

D. J.