2009. május 8.

Kis kukta

Gombafasírt

Hozzávalók: 25 dkg gomba, 1/2 zsemle, 1/2 nagy fej (vagy 1 kisebb fej) hagyma, olaj, petrezselyem, só, bor-sikafű, kakukkfű, gyömbér, majoranna, 2 db tojás, zsemlemorzsa

Elkészítés: A gombát pucolás és mosás után ledaráljuk, a zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva a gombába tesszük. A hagymát megdinszteljük és a tojással együtt a gombába keverjük. A fűszerekkel meghintjük, és így is összekeverjük. Ha nagyon folyékony, zsemlemorzsával felitatjuk annyira, hogy formázható legyen.

A masszából gombócokat, majd abból rudakat formálunk és zsemlemorzsába forgatva közepesen forró olajban kisütjük.

Vaníliás-almás kekszszelet

Hozzávalók: 1 kg alma, 30 dkg cukor, 2 cs. (főzés nélkül készíthető) vaníliás puding, 40 dkg háztartási keksz, 25 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé.

Elkészítése: A megpucolt almákat vékony szeletekre vágjuk és a hozzáadjuk a cukrot, majd sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. Közben elkészítjük a pudingot, és összekeverjük a langyosra hűlt almával. Tegyünk egy réteg kekszet egy kisebb süteményestál aljába, öntsük rá a krémet, kenjük szét egyenletesen, majd helyezzünk rá még egy réteg kekszet. Ha elkészült, csorgassunk a tetejére olvasztott csokoládét, amit előzőleg a vajjal kicsit krémessé forraltunk. Hagyjuk így pihenni az édességet, ha megdermedt, szeletelve kínáljuk.