2009. május 8.

Bobanék "lefújták" az esőt

Szerb vendégekkel ünnepeltük az ötödik évfordulót

Marco és Boban Markovic az esti rendezvényenAmikor a semmiből hirtelen kiadós vihar támadt múlt csütörtök délután, a népzenei sokadalomra kilátogató közönség és a szervezők is azt hitték: na, ezt fújhatjuk, mármint, hogy az eső minden április 30-i ünnepi programot elmos, a topolyai Cirkalom Néptáncegyüttestől egészen Boban Markovic zenekaráig. A szintén aznapra tervezett szerb-magyar diplomáciai csúcs politikai okokból hiúsult meg, a kulturális műsor és a sportmérkőzések egy részének az eső megkegyelmezett. Bár a szervezők az időjárás-előrejelzésben hallottak alapján nem készültek "B-tervvel", a népzenei műsor a szerb-magyar barátság jegyében úgy egyórás kényszerszünet után folytatódhatott a Luther-téren. Igaz, a táncosok az esőáztatta színpadon már nem vállalták a fellépést, azért a sötétedésre ismét összeverődő tömeget a délszláv hagyományokat ápoló Kolo együttes jól szórakoztatta zenéjével.

Hagyományosan lampionos menet indul ezen az estén az ifjúsági ház parkszínpada felé, most fáklyákkal sorakozott fel Göncz Kinga, európai parlamenti képviselő-jelölt, és vendéglátói, Szir-bik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a feleségével. A menetet a szentesi és a kunszentmártoni fúvószenekar vezette fel, Mihály Béla vezényletével. Az Ifjúsági Parkban Szirbik Imre szerb vendégeinket anyanyelvükön köszöntötte, majd ezt tette Göncz Kinga is. A polgármester arról beszélt, hazánk uniós csatlakozásának ötödik évfordulója Szentesen a szerb-magyar barátság jegyében zajlik, sporttal, kultúrával, kézfogással. Azt kívánja, a plávik ugyanúgy otthonra leljenek az EU-ban, mint mi. Göncz Kinga, a szocialisták EP-listavezetője gratulált városunknak az április 30-i szép hagyományért. Véleménye szerint az uniós csatlakozás nagy lehetőségeket nyújt, főleg azok számára, akik a határ közelében élnek. Magyarország elkötelezetten képviselte, hogy Szerbia mihamarabb csatlakozhasson az egységhez, s hogy vízummentesség legyen, ami sok szempontból segíteni fogja a kapcsolatokat, mondta a képviselő-jelölt.

Az Otthonunk Európa elnevezésű rendezvénysorozat záróakkordjaként lépett a szentesi közönség elé a Boban és Marko Markovic Orkestar. Amit nekünk a hegedű, azt a Balkánon a trombita jelenti, s arról, hogy a zenész és fia, valamint 20 éves együttesük kiválóan műveli ezt a műfajt, Magyarországon már többször, most először városunkban is meggyőződhettünk. A méltán világhírű szerbiai rézfúvós zenekar vérpezsdítő, olyan filmekből, mint a Macska-jaj vagy A cigányok ideje is ismert dallamainak hívei másfél órán keresztül élvezhették a 13 zenész játékát.

D. J.