XXXIX. évfolyam 16. szám

2007. április 20.

Főszerepben: a drámaisok

A Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata komoly megtiszteltetésben részesült, mely azt jelentette, hogy egy napig a fővárosi Bárka Színház közönsége előtt azt tehették, amit a legjobban szeretnek: játszhattak. A színház igazgatója, az egykori drámais diák Alföldi Róbert nemes gesztusa, hálája volt ez régi iskolája felé. Az 1978-ban létrehozott tagozat jelenlegi diákjai mellett a régiek, a mára befutott művészek is szerephez jutottak. Képünkön a 11.D a Drámamacskák életét mutatja be a Bárka Színház közönségének.

2007. április 20.

Kistérségi összefogás

Derekegyházi tanulók a Kosztában

Derekegyház Község Önkormányzata képviselő-testületének kezdeményezésére közoktatási (általános iskolai) intézményfenntartó társulás létrehozására tettek javaslatot a helyi önkormányzat március végi ülésén. A testület határozatban erősítette meg, hogy a község iskolájának felső tagozatos tanulói az új tanévben a Koszta József Általános Iskolában folytatják tanulmányaikat.

2007. április 20.

A Hungerit legjobb éve

A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. fennállásának legjobb évét zárta 2006-ban. A cég közel másfél milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 31 és félmilliárd forint árbevétel mellett. Tavaly 45 ezer tonna élőárut vágtak le, és közel ugyanennyi termék kiszállítását regisztrálhatták. Ennek nagyobb hányada export, valamivel kevesebb hányada (45 százalék körüli) belföldi értékesítés.

2007. április 20.

Várva várjuk

Vallomással kezdem. Annyira örültem az idei húsvét békességes lefolyásának, hogy valamit elfelejtettem észrevételezni. Pedig ez a valami nem csekélység. Nagypénteken ugyanis itt, a közelben, beleteljesedett Jézus Úrnak egy jövendölése: "Amit nem tettetek meg egynek a legkisebbek közül, azt nekem nem tettétek." (Máté 25,45) Történt azonban ahhoz hasonló, ami Jézussal is megtörtént. Az ő keresztfájára azt íratta fel Pilátus: INRI, azaz "Názáreti Jézus, a zsidók királya." Pedig neki eszébe sem jutott, hogy ő király legyen. A mi kis magyar emberünk viszont egy kormányintézkedés áldozatává kiáltatott ki, pedig ő nem akart mártír lenni. Vagy "ami történt, régen is megtörtént." (Préd 3,15)

2007. április 20.

Városunk felvirágoztatója

Kétszázhatvanöt éve hunyt el báró Harruckern János György (II.)

Báró Harruckern János György mellszobra (Máté István alkotása)

Herók báró - ahogyan jobbágyai Harruckern János Györgyöt egymás között em-legették - gyakorlati és üzleti érzékéből következett, hogy nagy eréllyel igyeke-zett a birtokába jutott óriási pusztaságot, műveletlen földeket értékükben minél előbb növelni. A többi településhez hasonlóan Szentes is ennek köszönhette felvirágzását, valódi várossá válását. Az új földesúr legfőbb törekvése a vidék benépesítésére irányult.

2007. április 20.

Búcsú barátomtól, Zoltai Gábortól

"Az értelmesek pedig fénylenek, miként az égnek fényessége; .miként a csillagok örökkön-örökké." (Dániel 12, 3)

Gábor, Kedves Barátom!

Most kaptam a hírt, hogy elmentél, itt hagytál Bennünket. Sírok, siratlak, mert miért a jók mennek el. Most tudom, azt mondanád nincs rossz és jó ember, de nekem te voltál a legjobb.

Nem tudom elfogadni, hogy itt hagysz, kivel még pénteken délután beszélgettünk. Beszéltünk a szkítákról, a bokrosi szőlődről, tervezted, hogy mit ültetsz, hogyan leszel majd újra gazda.

A '90-es években, mikor megismerkedtünk, a föld, a haza, a család szeretete, a közös előadások mind-mind összekötöttek bennünket. Emlékszem a közös névnapokra, összejövetelekre, ahol olyan jót vitatkoztunk, nevettünk; egy-egy könyv elolvasása után az azt követő vitákra, az Arvisúrával kapcsolatos beszélgetésünkre; az együtt végighallgatott szabadegyetemi előadásokra.

Emlékszem a Gyimesfelsőlokon eltöltött egy hét karitatív munkára, mikor együtt főztünk a dévai gyerekeknek, és a hazafelé úton az Atyával együtt tanítottatok a régi dalokra: "Ott ahol zúg a négy folyó."

Ősszel, mikor megnyertük az egyéni képviselői mandátumot, milyen boldogok voltunk, együtt mentünk a képviselői fogadóórákra. A testületi üléseken is egymás mellé kerültünk. Többé már nem ülsz mellettem, de lélekben mindig ott leszel velünk. Búcsúzom Tőled, búcsúznak barátaid, búcsúznak a szkíták.

Isten Veled, drága barátom, Gábor!

Antal Balázs Tibor
egyéni képviselő
FIDESZ

Zoltai Gábort Szentes Város Önkormányzata és a Fidesz-MPSZ szentesi szervezete saját halottjának tekinti. Hamvasztás utáni búcsúztatása április 23-án, hétfőn, 14 órakor lesz a Kálvária temető ravatalozójában.

2007. április 20.

Eredményt hirdettek a tervpályázaton

Évfordulók - 2007.

145 éve, 1862. április 14-én született dr. Tasnády Antal ügyvéd, Szentes 1891-1893 közötti polgármestere, városi tiszti főügyész, a Szentesi Kossuth Kör elnöke.

135 éve, 1872. április 16-án a Magyar Királyi Curia ítéletével lezárult a több évtizede tartó örökváltsági per Szentes városa és a Károlyi grófok között. (A 20 ezer holdat kitevő zálogföldek visszakerültek a város tulajdonába.)

90 éve, 1917. április 16-án született dr. Pardy István keramikus, tanár.

70 éve, 1937. április 16-án a városi képviselő-testület határozatilag kimondta, hogy sajtó útján elkövetett rágalmazás miatt bűnvádi feljelentést tesz Féja Géza író ellen, aki Viharsarok című könyvében valótlanságokat írt Szentesről. (A könyvet az ügyészség már korábban elkobozta.)

75 éve, 1932. április 17-én beiktatták a szentesi izraelita hitközség lelkészi állásába dr. Würdiger Józsefet, az újonnan megválasztott főrabbit.

265 éve, 1742. április 18-án Bécsben elhunyt báró Har-ruckern János György (1664-1742) élelmezési hadbiztos, udvari kamarai tanácsos, 1720-tól Szentes földesura, a település felvirágoztatója. Hamvait - végrendelete értelmében - minden pompa nélkül a bécsi Szent István dóm kriptájában helyezték örök nyugalomba.

170 éve, 1837. április 19. A kitűzött határidőig a szentesiek nem tudták teljesíteni az örökváltsági szerződésben vállalt fizetési kötelezettségeket, ezért pótszerződést kötöttek a Károlyi grófokkal. Ez az örökváltsági szerződés legtöbb pontját érintetlenül hagyta, de a törlesztés módjában gyökeres változást hozott. A váltságösszeget 20 év alatt kellett letörleszteni 5 százalékos kamattal. A tartozás zálogául Szentes 20 ezer hold földet lekötött a grófok számára.

100 éve, 1907. április 19-én eredményt hirdettek az új szentesi városháza építésére kiírt tervpályázat ügyében, amelyre 38 pályázótól 47 pályamű érkezett. A bíráló bizottság döntése alapján az első díjat jelentő 2 ezer koronát Bohn Alajos építész terve nyerte el.

20 éve, 1987. április 20-án elhunyt dr. Filep Aladár (1896-1987) szülész-nőgyó-gyász főorvos, szentesi kórházigazgató, egyetemi magántanár.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. április 20.

Emlékplakett a partnerkapcsolatért

Kertészeti delegáció városunkban

Martin Döttling és Szirbik Imre a polgármesteri fogadáson

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola partnerkapcsolata révén a múlt héten városunkba érkezett az Európai Kertésztanárok Szövetségének küldöttsége, akik közel egy hétig vendégeskedtek nálunk. A Magyarországon töltött napok alatt a 25 fős delegáció több megyei kertészetbe látogatott el, valamint különböző szakmai- és kulturális programokon vett részt.

2007. április 20.

Pollák-nap

Emlékeztek a névadóra

A régi hagyományokhoz híven idén ismét megrendezték a Pollák-napot, mely megszervezésében és levezetésében az iskola tanárai és diákjai mellett, a helyi rendőrkapitányság két munkatársa is közreműködött.

Az idei "pollákos" tanítás nélküli munkanap ünnepélyes megnyitóval kezdődött, s az ünnepség keretein belül megemlékeztek a középiskola névadójáról, felelevenítették életének történetét és többek között az általa feltalált gyorstávíró jelentőségéről beszéltek, hiszen ezzel a találmányával 50 évvel sikerült megelőznie saját korát. Ezt követően Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, valamint az iskola tanárai és diákjai megkoszorúzták Pollák Antal névtábláját. Majd a tanárok vezetésével kezdetét vette a versengés, és a diákok egyéni- és csapatversenyben is összemérték tudásukat és erejüket. A már hagyományos versenyszámoknak számító asztalitenisz, tollaslabda és focibajnokság mellett (1. hely 12.C, 2. 11 évf., 3. 9 évf.) erőemelő versenyt is rendeztek két súlycsoportban (70 kg alatti és feletti súlycsoport) kihasználva ezzel a középiskola jól felszerelt konditerme által nyújtott lehetőségeket. Különlegességnek számított a Sodokuban és a különböző számítógépes versenyszámokban (például Call of Duty-ban) való megmérettetés, melyre a diákok több napos otthoni tréninggel készültek, hogy az órák hosszán át tartó virtuális háborúkban győztesként vívják meg a harcot "ellenségeikkel".

Ezen kívül két rendőr segítségével 50 és 125 cm3 motoros ügyességi csapatversenyben, valamint angol vetélkedőben, activityben és modern zenei vetélkedőben is összemérték tudásukat a műszaki szakközépiskola tanulói. A diákok tanáraikkal is megmérkőzhettek az iskola-napon, ahol a fiú kosárlabda és a foci kivételével a tanárok férfi és női csapatai győzedelmeskedtek. A nap végén pedig a versenyszámok izgalmainak levezetéseként az udvari focipályán hallgathatták meg közösen az iskola tanulóiból szerveződött Grave Stalkers zenekar félórás punk-rock koncertjét.

Cs. I.

2007. április 20.

Koszta József hazatérhet

Lapunkban már olvashattak Koszta József Kossuth díjas festőművész sírjával, síremlékével kapcsolatos dolgokról. A képviselő-testület februári ülésén dr. Bácskainé Fazekas Márta indítványozta a festőművész földi maradványának hazaszállítását.

Mint elmondta, Lantos Imrével, a Tájak-Korok-Múzeu-mok Egyesület helybeli vezetőjének köszönhetően kiderült, hogy a síremlék és a test hosszú ideig nem egy helyen volt elhelyezve. A sírkövet mára visszahelyezték ugyan a holttest fölé, de az nem a festők parcellájában van.

A képviselőasszony az ülésen felolvasott Koszta József végrendeletéből. A művész abban rendelkezett festményeiről, azok elhelyezéséről. Mint kiderült, a város lakóira ingatlant hagyott, míg sírjának gondozását a település mindenkori polgármesterére bízta. Az indítványt több grémium is tárgyalta. A pénzügyi bizottság ülésén felmerült a kérdés, hogy a művésznek lehetnek-e leszármazottai. Elhangzott: olyan leszármazottról, akinek a végrendelettel kapcsolatban aggálya lehet, nem tudnak.

A művelődési és oktatási bizottság elnöke a dokumentum és az elhangzott tájékoztatók birtokában arra kérte a képviselő-testületet, hogy támogassa a kezdeményezést. Elmondta, hogy a Mécses 2001. Bt. felajánlotta a földi maradványok exhumálás utáni hazaszállítását, újratemetését a festőművész feleségével együtt. Olyan információról is tud, hogy többen szívesen hozzájárulnának a költségekhez.

Móra József, a mezőgazdasági, kereskedelmi és idegenforgalmi bizottság elnöke azzal egészítette ki az előterjesztést, hogy a művész feleségének sírja csak azért maradhatott meg, mert dr. Széchenyiné dr. Csergő Judit közbenjárt Szeifert Anna sírja ügyében, mivel az nem volt megváltva. Javasolta, hogy vállalják fel a kezdeményezést, véleménye szerint a költségek közadakozásból össze fognak jönni, így az a városnak nem jelent majd kiadást. Elmondta: ő még látta Koszta József tanyáját, ami már az óta a privatizáció áldozata lett. Szerinte a festőművésznek tartozunk annyival, hogy ezt a kegyeleti lépést megtegyük.

A képviselő-testület szavazatával támogatta Koszta József Kossuth díjas festőművész földi maradványainak hazahozatalát és feleségével együtt a Szentes Kálvária temető díszsírhelyén történő elhelyezését.

(lovas)

2007. április 20.

Ágoston Béla

A TANÁREGYÉNISÉG. Mindig fölnéztünk rá. Nem elsősorban azért, mert a legnyurgább társainknál is egy fejjel magasabb volt. Megkapott bennünket öblös hangja, szigorúsága, összevont szemöldöke mögött is az irántunk barátságosnak érzett modora. Háromévi osztályfőnöksége idején egy kicsit a még meg nem alapított családjának érzett bennünket. A tanári közegből is kivált kifogástalan eleganciájával: fehér betétes barna cipőjével, a még csak kevesek által hordani mert csíkos nyakkendővel, a jó szabónál varrt öltönyökkel, mindez az igényes agglegényről árulkodott.

2007. április 20.

Civilek ha találkoznak

Második alkalommal rendezték meg a Szentes Város és Kistérsége Civil Napot. A Városi Civil Tanács, a Szivárvány Művészeti Alapítvány, a Thalesz Ifjúsági Csoport és Szentes önkormányzata a Művészetek Házában adott otthont a civil szervezeteknek. A klasszicista stílusú gólyásház ismét szélesre tárta kapuit a város polgárai előtt. Gellérfy László válaszolt lapunk kérdéseire.

2007. április 20.

Drogprevenció a Pollákban

Előadást tartottak a kábítószer-fogyasztás jogi következményeiről

Dr. Terdik Tamás ismertette a bűntetőjogi következményeket

Az idei évben először a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában tartott a szentesi rendőrség drogpre-venciós előadást, annak érdekében, hogy ezzel is elősegítsék a középiskolás korú fiatalok kábítószer-fogyasztásának megakadályozását.

2007. április 20.

A mandalák mi vagyunk

Kiss Hajnal textilre álmodott világa

A mandala művészet és terápia. Kiss Hajnalnak régi a kapcsolata az önkifejezés eme formájával, s mert a szimbólumokban hisz, első kiállításán a mandalákkal a magyarság gyökereire mutat rá.

Füstölő illata terjengett az ifjúsági házban, ahol egzotikus hangszerek, távoli, idegen, de mégis harmónikus világba repítették a Kiss Hajnal kiállítására érkezőket. Tihanyi Mihály didgeridoo-t, Bugyi András percussiont szólaltatott meg, Horváth Sándor dobon varázsolta el a hallgatókat. Bocskay István pedig a nézők érdeklődését keltette fel a falakon lévő alkotások iránt. Mindannyian egyszersmind maguk is mandalákká váltak azáltal, hogy az alkotó körbe készített székeire letelepedtek: így hozta létre Kiss Hajnal a még befejezetlen művét. A tárlaton központi szerephez jutott a kör, miként az alkotó élete is mandalaszerű kört írt le: gyerekként a Börzsönyben nevelkedett, amelynek mélyén hatalmas energiák lakoznak. Lehet, hogy ezeknek az éveknek köszönhető, hogy rátalált a mandalákra, vélte Bocskay István. Szerinte az alkotónak már a keresztneve is jelképes: a hajnal szimbolizálja az utat, mely megnyílik a tiszta, az értelmes dolgok felé.

Én még szép meséken nőttem fel - vallja Kiss Hajnal. A fiatal hölgy nagyon kötődik a természethez, ezt mutatja az is, hogy környezetvédő és kertész végzettséget szerzett. A mandalákat az igaz útra való rátalálásaként jellemzi, vagyis inkább egymásra találtak, s ezzel jobban kifejezheti magát, mint szóban vagy írásban. Ecsettel, textilfestékkel készíti színpompás munkáit vászonra, olykor előbb sablont rajzol, papírra tervez. Tavaly november óta készült első kiállítására, egyébként 3-4 éve fest más jellegű mandalákat. A különbség annyi, hogy a kiállítás anyagában nagyobb hangsúlyt fektetett a magyar motívumokra. A szimbólumokban is megjelent az a szándéka, hogy felhívja figyelmünket gyökereinkre, ezért sok helyütt galambokat, virágmotívumokat festett.

A mandalák kör alakja pedig lelkünk közepének megmutatására irányul, ahol a szeretet, az egység, a harmónia rejlik. A makrokozmoszra is ráhangolódhatunk segítségükkel, ráadásul még kispárnákon is.

Mindehhez társulnak még Horváth Sándor szobrai, valamint Ravasz Gábor, Pusztai Zoltán és Retkes István fotói. Utóbbiak szintén a körforgás témáját járják körbe, s mint május 31-ig látható, a forrás kiapadhatatlan.

(darók)

2007. április 20.

Shakespeare eredeti nyelven

Sajátos meglátásban az örök klasszikus

A Kaszás

A Horváth Mihály Gimnázium angol szakos hallgatóinak csapata már harmadik alkalommal vett részt az Országos Angol Nyelvű Diákszínjátszó fesztiválon, ahol bemutatták a csoport egyik tagja, Nagy Réka által írt Rómeó és Júlia paródiájukat.

2007. április 20.

Felgyújtották a tanyát

Április 9-én történt 21 óra után, hogy a Vásárhelyi úton betörték egy parkoló személygépkocsi szélvédőjét, majd az utastérből egy válltáskát emeltek ki ismeretlenek. A táskában az okiratokon kívül egy GPS berendezés is volt, ez is eltűnt. Még aznap éjjel a két elkövetőt elfogták, és egyikük tanúvallomása alapján a műszaki berendezés is előkerült.

Április 13-ára virradóra loptak el rendszámtáblát egy személygépkocsiról, majd más-nap éjjel egy szürke BMW-vel, amelyre a lopott azonosítót feltették, tankoltak a Tesco-kútnál. A jármű utasai azonban fizetés nélkül távoztak, a kár eléri a 16 ezer forintot.

Nagymágocson április 10-én, 20 óra után meggyújtották egy tanyaépület tetőszerkezetét. A helyszínre érkező tűzoltók szerint szándékos gyújtogatás gyanúja merült fel az ügyben, ezért a rendőrség rongálás miatt indított eljárást. A tűzesetben személyi sérülés nem történt.

Levágták a lakatot egy szentesi telephely bejáratáról április 17-re virradóra, majd onnan egy Skoda 120 L típusú személygépkocsit loptak el ismeretlenek.

Egy másik telephelyre is betörtek ismeretlenek, akik megbontották a falat az Ipartelepi úton lévő híradástechnikai berendezéseket forgalmazó cég kerítésén, ahonnan kábeleket vittek magukkal. A rendőrség munkatársai elfogták a tetteseket, az általuk okozott kár eléri 800 ezer forintot.

Családi perpatvarhoz riasztották a rendőröket 16-án hétfőn, ugyanis a veszekedés után az egyik családtag váratlanul elhunyt. Lapunk kérdésére, miszerint tettlegesség játszott-e szerepet az elhunyt halálában, azt a választ kaptuk, hogy idegenkezűségre utaló körülményt nem találtak a nyomozók, a családtag halálát szívelégtelenség okozta, így ennek kapcsán bűncselekmény nem merült fel.

H.V.

2007. április 20.

Tóni bácsi konyhája

  • Sonkás gombócleves
  • Fűszeres karaj kukoricás körettel
  • Paradicsom majonézes sajttal töltve
2007. április 20.

Pingpong

Április 15-én a Zöldág SE "Szentes és környéke TOP 12" néven asztalitenisz versenyt rendezett igazolt játékosok számára a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A versenyen felavatták a Zöldág SE új JOOLA pingpongasztalát, melyet a közelmúltban nyertek a Dél-Alföldi Reionális Ifjúsági Tanács pályázatán.

A "TOP '12" verseny résztvevői körmérkőzésben döntötték el a végső sorrendet, amely egyéniben a következőképpen alakult: 1. Zoltai Zoltán (Kinizsi TE-Szentes), 2. Csúcs János (Hódmezővásárhely), 3. Takács László (Zöldág SE-Szentes).

Páros mérkőzésekre is sor került, eredmény: 1. Zoltai Zoltán-Barta László, 2. Csúcs János-Péli László, 3. Simon Viktor-Takács László.

2007. április 20.

Dzsúdóztak

A debreceni Nagyerdei Sportcsarnokban rendezték meg április 14-én az Endoszkóp Kupát, melyen 10 ország sportolói mérték össze erejüket. A megmérettetésen a szentesiek a következő helyezéseket szerezték meg: diák (A-B 95/96) 1. Máté Gábor (-54 kg), 3. Valkai Béla(-60 kg), serdülő lány (93/94) 2. Kalydy Patrícia (-63 kg), 3. Gila Nóra. Fiú 1. Őri József (-60 kg).

2007. április 20.

Fővárosi ellenfelek

Egy hete az Újpesttől kapott ki 8-4-re a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata a fővárosban. A mieink gyakorlatilag - tartalékos felállásuk ellenére - végig tartani tudták magukat, ám a szokásosnál is lejtősebb hazai pálya a lila-fehérek győzelmét eredményezte. Berki András szerint felettébb érdekes felfogásban vezették a meccset játékvezetők, hiszen például 15 emberelőnyt kapott az Újpest a harmadik negyed közepéig, míg mi ugyan ennyi idő alatt mindössze hétszer játszhattunk előnyben, ráadásul a páros kiállítások is inkább a hazaiaknak kedveztek. A mutatott játék egyébként hasonló volt az Eger ellen nyújtotthoz, azért viszont csak magukat okolhatják. Berki is elismerte, hogy a meccs elején nem lett volna szabad büntetőt hibázni, a tíz előnyből pedig illett volna egynél többet értékesíteni.

Szerdán, kora este a Ferencvárossal mérkőzött a Legrand az immár sátortető nélküli ligeti uszodában.

A kifejezetten hűvös, kellemetlen időben megrendezett mérkőzésen a mieink szereztek vezetést a Ferencváros ellen. A fővárosiak minderre öt találattal válaszoltak, ekkor úgy tűnt, hogy nagy arányú győzelmet aratnak majd a zöld-fehérek. Jaksa 1-5-nél lőtt a jobb felsőbe, amire szinte azonnal érkezett Vindisch gólja. A harmadik negyedben mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek egy-egy pontos célzás kivételével, míg a zárófelvonás 5-3-ra a Szentesé volt, sőt 24 másodperccel a vége előtt nálunk volt a labda, egyenlítési lehetőséghez, ezáltal ponthoz juttatva a vendéglátókat. A legfontosabb pillanatban azonban kicsúszott a játékszer a hazai kezekből, így oda lett a maradék remény. A találkozó legeredményesebb szentesi játékosa Torday volt a maga négy góljával, de Horváth Tamáson sem múlt semmi, amit lehetett , hárított a remek kapus. A bravúrnak számító döntetlen tehát elmaradt, folytatás szombaton a fővárosban, egy roppant fontos mérkőzésen, az OSC ellen.

H.V.

2007. április 20.

Az asztalitenisz nem széljegyzet

Elnézést, de hozzá kell szólnom a Nagy szentesi sportkönyvhöz. Szentesen évtizedek óta működik asztalitenisz sport. Az ezzel a sporttal foglalkozók kissé háttérben érzik magukat. Legjobban az váltotta ki az elégedetlenséget, hogy az asztalitenisz csak széljegy-zet formájában szerepel a könyvben. Holott elég nagy hagyományai vannak Szentesen.

2007. április 20.

Az utolsó felvonás

Gyors egymásutánban két mérkőzést is játszott a Legrand-MetalCom Szentes futsal csapata. Előbb az elmúlt csütörtökön verték hazai pályán 3-1-re a mieink a szegedi Első Beton gárdáját, majd hétfőn este Budakalászon szenvedtek vereséget a Kanáriktól 6-4 arányban. Koncz Zsolt, a csapat játékos-edzője szerint a Beton ellen önmaguknak és a közönségnek is igyekeztek bizonyítani, hogy több van a társaságban, mint amennyit az utóbbi időben mutatott. A meccset végül úgy nyerte meg a Szentes, hogy a találkozót sikerült végig uralnia megyei vetélytársával szemben.

Érdekesség, hogy a mérkőzés szünetében a Némethy László edzette HSZATÁK- Junior FC focisuli fiatal labdarúgói szórakoztatták a közönséget, amely fergeteges bíztatással honorálta a futballpalánták produkcióját. Hétfőn este aztán már kevesebb ok volt az örömre, hiszen az első négybe igyekvő Kanárik két gólos vereséget mértek a Legrandra. A Szentes fegyelmezett játékot nyújtott, tartotta a lépést a házigazdákkal, sőt, vezetett is, ennek ellenére vereség lett a vége. Koncz - aki a két találatot jegyző Erhardt és Kazán mellett a kapuba is betalált - úgy fogalmazott, elégedett volt a játékkal, viszont

a helyzetek értékesítésével már kevésbé. Április 23-án, hétfőn este 20 órától az idei bajnokságban utoljára lép pályára a Legrand, a záró-mérkőzésre ráadásul városunkban kerül sor. A Szentes itt aztán valóban bizonyíthatja, hogy a rájátszásban lenne a helye, hiszen a jelenlegi második Cső-Montage lesz az utolsó ellenfél, minden bizonnyal lelkes és szépszámú szurkolósereg előtt. A Legrand-MetalCom egyébként a hetedik helynél lentebb már nem végezhet, szerencsés esetben pedig akár az ötödik helyet is elcsíphetik a szentesi labdarúgók.

H.V.

2007. április 20.

Pedagógus úszóverseny volt

A Szentesi Delfin ESC és a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség rendezte a szentesi 25 méteres sátortetővel fedett medencében a VII. Országos Pedagógus Úszóversenyt.

A házigazdákon kívül Csongrádról, Budapestről, Debrecenből, Mezőberényből, Dunaújvárosból, Esztergomból és Tótkomlósról is érkeztek versenyzők.

A szentesiek eredményei, 50 m férfi gyors: I. kcs.: 1. Torday Árpád, II. kcs.: 1. Vidovics Zoltán, III. kcs.: 4. Mihály Béla, 5. Szili Imre, IV. cs.: 2. Majtényi András, V. kcs.: 1. Cseuz László. 50 m női gyors: II.: 3. Pászti Edit (Csongrád), 4. Sztanko-vics Tímea. 5. Vidovicsné Szamosi Csilla, III.: 1. Pólyáné Téli Éva, 2. Virágos Éva, IV.: 3. Bocskay Zsófia.

50 férfi mell: II.: 2. Vidovics Zoltán, IV.: 3. Pólya Sándor, 4. Szili Imre, 5. Mihály Béla, IV. kcs.: 2. Petz János, V.: 2. Gálfi László. 50 m női mell: I.: 1. Kovács Brigitta, II.: 12. Pászti Edit (Csongrád), 3. Vidovicsné Szamosi Csilla, III.: 1. Pólyáné Téli Éva, 3. dr. Mokbelné Bacsa Éva, IV.: 2. Bocskay Zsófia.

50 m férfi hát: II.: 2. Vidovics Zoltán, III.: 1. Sebők János (Csongrád) 3. Mihály Béla, 4. Szili Imre, IV.: 1. Petz János, V.: 1. Cseuz László, 3. Gálfi László.

50 m női hát: I.: 1. Kovács Brigitta, II.: 2. Pászti Edit (Csongrád), III.: 1. Virágos Éva, IV.: 3. Bocskay Zsófia. 50 m férfi pillangó: II.: 1. Karikó-Tóth Tibor, 2. Vidovics Zoltán, III.: 3. Mihály Béla, 4. Szili Imre, IV.: 1. Petz János, 2. Majtényi András, V.: 2. Cseuz László.

50 m női pillangó: II.: 3. Pászti Edit (Csongrád), III.: 1. Pólyáné Téli Éva, IV.: 3. Bocskay Zsófia.

100 m vegyesváltó, I.: 1. Torday Árpád, II.: 1. Vidovics Zoltán,2. Karikó-Tóth Tibor, III.: 3. Mihály Béla, IV.: 2. Petz János, 3. Majtényi András, V.: 1. Cseuz László.

100 m női vegyes, I.: 1. Kovács Brigitta, II.: 3. Pászti Edit (Csongrád), 4. Sztanko-vics Tímea, III.: 1. Virágos Éva, 2. Pólyáné Téli Éva, IV.: 3. Bocskay Zsófia.

4x25 m férfi gyors, II.: 2. Szentes (Vidovics Zoltán, Cseuz László, Majtényi András, Torday Árpád), III.: 1. Szentes "Egy húron pendülünk" (Petz János, Szili Imre, Mihály Béla, Gálfi László). 4x25 m női gyors, II.: Szentes (Téli Éva, Kovács Brigitta, Virágos Éva, Sztankovics Tímea).

4x25 Mix iskolai váltó különdíj: Kiss Bálint Református Általános Iskola (Karikó-Tóth Tibor, Pólya Sándor, Vidovics-né Szamosi Csilla, Bacsa Éva).

Pólyáné Téli Éva

2007. április 20.

Sértődés szakította félbe a meccset

Nyolc perccel a rendes játékidő vége előtt befejeződött a Szentesi Kinizsi- Deszk megyei másodosztályú labdarúgó mérkőzés. A házigazdák arra készültek, hogy megszerzik első tavaszi győzelmüket, ennek megfelelően rögtön kapujuk elé szegezték ellenfelüket, és gyors góllal jelezték, hogy mindhárom bajnoki pontot itthon kívánják tartani. A folytatásban is kézben tartotta a meccset a Kinizsi, majd egy újabb góllal megnyugtatóvá vált az előny. Szünet után ott folytatódott a találkozó, ahol az első félidőben abbamaradt, hazai helyzetekkel, később pedig egy újabb góllal. 3-0 után is akadtak lehetőségei a mieinknek, ám a negyedik találatot már nem sikerült megszerezni. No, nem feltétlenül azért, mert idő nem lett volna rá, hanem azért, mert a vendégek egy meg nem adott góljuk miatt - a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot - megsértődtek, majd levonultak a pályáról. A játékvezető kivárta az ilyenkor szokásos öt perces időt, majd miután a deszkiek továbbra is az öltözőben maradtak, lefújta a találkozót. A mérkőzés végére a megyei labdarúgó szövetség tesz majd pontot. Bozóki Zoltán nem foglalkozott különösebben a történtekkel, inkább csapata játékával. Érzése szerint jobban játszottak a Tömörkény ellen, azt viszont nem bánta, hogy ezúttal végre eredményesek tudtak lenni, ami győzelmet jelentett. Ezen a hétvégén Apátfalván vendégeskedik a csapat, ahol sosem volt könnyű mérkőzést nyerni, és ezúttal sem lesz az.

H.V.

2007. április 20.

Területalapú támogatás

A 2007. évi területalapú támogatások igénylése április 1-jétől május 15-ig tart.

Az igényléshez szükséges nyomtatványokat a megszokott ügyfélfogadási időben a területileg illetékes falugazdászoknál lehet átvenni személyesen vagy meghatalmazással. Az ügyfél által kitöltött, aláírt nyomtatványok visszavétele két módon történik. Egyrészt az általunk javasolt módon a falugazdászok veszik vissza a nyomtatványokat, ami azért fontos, mert a kérelmek elsődleges, formai megfelelését ez szavatolja. Másrészt a kitöltött és aláírt nyomtatványokat postán juttathatják el az MVH Dél-Alföldi Regionális Kirendeltségéhez. Fontos: a visszavételre és a postai beküldésre jelenleg még nincs lehetőség.

Az illetékesek felhívják a figyelmet arra, hogy a nyomtatványokat mielőbb, de legkésőbb április 25-ig vegyék át saját érdekükben a falugazdásznál. Ezt követően postán kapják meg a kérelemcsomagokat. Az idő rövidsége miatt csak korlátozott idő lesz a segítségnyújtásra, ami befolyásolja a beadványok kitöltésének sikerességét.

2007. április 20.

Családi események

Született: Takács Endrének és Boda Évának (Kossuth L. u. 36.) Aletta, Apró Józsefnek és Faragó Boglárkának (Honvéd u. 49.) Csenge Boglárka, Török Istvánnak és Balázs Mária Magdolnának (Berek tanya 68.) Rebeka, Csatordai Gábornak és Bugya Mariannak (Hétvezér u. 9.) Milán, Fábián Attilának és Deák Tündének (Csongrád, Hosszú u. 44.) Attila, Varga Miklósnak és Szabó Ildikónak (Csongrád, Kinizsi u. 19.) Miklós nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Borbola Gábor (Cseuz B. u. 1.) és Csikós Krisztina (Kalász u. 8.), Kószó Zsolt (Mórahalom, Szabadság u. 26.) és Bese Judit Gabriella (Szeged, Vág u. 7.).

Elhunyt: Szilágyi István (Kolozsvári u. 7.), Csenki Lajosné Kovács Mária (Széchenyi u. 13.), Regőczi Ferenc Géza (Soós u. 32.), dr. Apró Ferenc Balázs (Bocskai u. 43/A), Deák Ferenc (Gó-gány u. 81.), Kajtár György-né Keller Mária (Csongrád, Tulipán u. 9.), Gál Pál (Csongrád, Muskátli u. 24.), Tóth Imre (Csongrád, Gyulai P. u. 10.), Beke Lászlóné Csépe-Tari Mária (Csongrád, Vasút u. 92.), Gyovai Sándor (Csongrád, Tanya 378.).