2007. április 20.

Emlékplakett a partnerkapcsolatért

Kertészeti delegáció városunkban

Martin Döttling és Szirbik Imre a polgármesteri fogadáson

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola partnerkapcsolata révén a múlt héten városunkba érkezett az Európai Kertésztanárok Szövetségének küldöttsége, akik közel egy hétig vendégeskedtek nálunk. A Magyarországon töltött napok alatt a 25 fős delegáció több megyei kertészetbe látogatott el, valamint különböző szakmai- és kulturális programokon vett részt.

Felkeresték többek között az Ópusztaszeri Nemzeti Parkot, illetve a Művészetek Házában népművészeti bemutatón vettek részt, de kipróbálták gyógyvizes medencéinket is. Április 13-án pedig Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő a városháza konferencia termében fogadta a delegáció tagjait és emlékplakettet adományozott Martin Döttling-nek, a Szentes és München közötti partnerkapcsolat 10. évfordulója alkalmából (Martin Döttling kiemelten fontos szerepet játszott abban, hogy a különböző országok kertészeti iskolái között már közel 10 éves partnerkapcsolat alakuljon ki, s hogy a szakképző iskola diákjai más európai országokban is részt vehessenek kertészeti gyakorlaton). Ezt követően a fogadáson Szirbik Imre röviden ismertette a város történelmét, mezőgazdasági múltját és jelenét, felekezeti megoszlását, infrastruktúráját, jövőbeni terveit és gazdasági elképzeléseit. Kitért arra, hogy településünket folyóvizei, csatornái, geotermikus közműrendszere, valamint gyógyvizei miatt méltán nevezhetjük a vizek városának.

Majd Johannes Peperhove, a kertésztanárok delegációjának vezetője dallal köszöntötte a házigazda települést, hiszen szerinte ezzel lehetett leginkább megköszönni a Szentesen töltött szép napokat és a csodálatos időjárást. A delegáció vezetője tájékoztatást is adott az Európai Kertésztanárok Szövetségről, elmondta, hogy 2002-ben volt az első nagy találkozás, s hogy mára tizennégy európai ország tagja a szövetségnek. Véleménye szerint fontos ez a kapcsolattartás, hiszen ezen keresztül egymástól eltérő nemzetiségű fiatalok tudnak megismerkedni egymással, illetve a különböző országok kertészeti gyakorlatával. Ezek után kérte Szirbik Imrét, hogy továbbra is támogassa a csoportok külföldi látogatását és tapasztalatszerzését, hiszen a diákok szemeikkel sok apróságot, ötletet elleshetnek egymástól és sok régóta tartó barátság alakult ki már eddig is a programban résztvevők között. Vannak olyanok, akik már hoszszú ideje leveleznek egymással, s olyanok is, akik annyira megszerették Magyarországot, hogy nyaranta itt töltik el szabadságukat, itt pihennek.

Cseh-Lakos