2007. április 20.

A Hungerit legjobb éve

A Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. fennállásának legjobb évét zárta 2006-ban. A cég közel másfél milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, 31 és félmilliárd forint árbevétel mellett. Tavaly 45 ezer tonna élőárut vágtak le, és közel ugyanennyi termék kiszállítását regisztrálhatták. Ennek nagyobb hányada export, valamivel kevesebb hányada (45 százalék körüli) belföldi értékesítés.

Az eredmény értékét növeli az a tény, hogy júliusban és augusztusban a beszállító területeket is érintő madárinfluenza veszélyeztette az állományt. A járványt szigorú és megelőző intézkedésekkel vészelték át. Miként azt Korda János (képünkön) gazdasági igazgató lapunknak elmondta, az év további részében sikerült úgy átprogramozni a termelést, amellyel mind a feldolgozás, mind az értékesítés területén pótolták a kisebb elmaradásokat. Sajnos, az orosz piacok így is kiestek az exportból.

A Hungerit Zrt. a 2006-os évben egymilliárd forint körüli értéknövelő beruházást hajtott végre. A beruházás részben telepi rekonstrukcióból, részben a technológia fejlesztéséből tevődött össze. Mindamellett - az eredményekből adódóan - a dolgozók munkáját kedvező juttatásokkal tudták honorálni.

A kifizetésekben érzékeltettük, hogy mind a közel 1500 dolgozónak jelentős része van abban, hogy ez az eredmény létrejöhetett, tette hozzá a gazdasági igazgató, majd dicsérettel szólt a beszállítókról is, akik a megfelelő anyag biztosításával lehetővé tették, hogy azt és olyan minőségben gyártsanak, ahogyan azt a kereskedelem és a fogyasztók megkívánják. Az elmúlt évben a víziszárnyas, azon belül a kövéráru, a májtermékek voltak a keresettek.

Korda János gazdasági igazgató így folytatta a tájékoztatást: - A 2006-os kedvező év után némiképp szélesedett a mozgástér, bátrabban lehetett tervezni. A másik oldalról viszont fokozódtak az elvárások. Felvetődött a kérdés: megismételjük-e a tavalyi évet, szabad-e további elvárásokat kitűzni magunk elé, s ha igen, mennyire és milyen fokon? Feltételeztük azt, hogy tartani tudjuk a szintet, ezért a vágott áruk esetében egy 50 ezer tonna fölötti mennyiséget céloztunk meg erre az évre. Az exportnál bennünket is érint az euró-árfolyam alakulása, az erős forint ez esetben az értékesítési lehetőségeinket kedvezőtlenebbül befolyásolja. Ezért az óvatosabb becslés.

Mint megtudtuk, a tervek között továbbra is egymilliárd körüli beruházás szerepel: a csirkevágóvonal, a vágó-daraboló rendszer fejlesztése. A közel 600 millió forintos beruházás az év elejével megvalósul. A korszerű, modern gépelemekkel a rendszer precízebb, a piaci igényeknek megfelelően pontosabb feldolgozást eredményez. A fejlesztéssel egyidejűleg létszám-megtakarítással is számolnak, azonban az nem jelent leépítést, sőt! A cégnél munkásfelvétel van, mivel az úgynevezett külső vállalkozói típusú, más településről ideszállított munkavállalók foglalkoztatását befejezték, az így fölszabaduló létszámot helyi, saját emberekkel kívánják pótolni. Úgy tartják, az alkalmazotti kör megbízhatóbb, jobb szellemiséget nyújt a gyártás során, amely minőségben is kifejezhető.

- Nagy jelentőséget tulajdonítunk a munkavállalók képzésének - mondta Korda János. - Nemcsak az iskolarendszerű baromfifeldolgozó szakmunkásképzést támogatjuk, hanem a munka melletti, posztgraduális felnőttképzést is. A dolgozók szakmunkásvizsgát tehetnek. Elindítunk egy gépkezelői tanfolyamot, a nálunk található nagy értékű csomagoló-daraboló gépek kezelésére.

A Hungerit Zrt. érdekeltséget, illetve irányítási jogot szerzett a mezőkovácsházi baromfifeldolgozóban. Ez a cég most már a kiskunhalasi baromfifeldolgozóval együtt a cégcsoportot erősíti, továbbnöveli a mozgásteret a vevői oldallal történő tárgyalásban. Eddig meglehetősen kiszolgáltatott helyzetben voltak, jegyzi meg a gazdasági igazgató, de együtt, egységesen, úgymond stratégiai szövetségben többre tudnak menni.

- Fontos az, hogy megértsük, az ember egyedül nem tud az összes kihívásnak eleget tenni. Együtt, egymásra utalva, úgy igen. És ha már megvan az egymásra találás, és van a cégben tartalék, akkor jó adottságokkal nézhetünk az elkövetkező évek elé. Lényeges, hogy ha jön az eredmény, az a dolgozók anyagi megbecsülésén is észrevehető legyen. És akkor elvárhatjuk, hogy a munkahelyén mindenki úgy gondolkozzon, mintha tulajdonos lenne.

Lovas József