2007. április 20.

Tóni bácsi konyhája

Sonkás gombócleves

Hozzávalók: 4 db szikkadt zsemle, 2 dl tej, margarin, 3 tojás, 1 vöröshagyma, apróra vágott petrezselyem, só, 20 dkg húsvéti sonka vagy füstölt hús, 1,5 l húsleves, zsiradék.

Elkészítése: A zsemléket vékony szeletekre vágjuk és meglocsoljuk tejjel, majd 5 dkg margarint habosra keverünk a tojásokkal. Az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pároljuk, majd hozzákeverjük a margarint, a jól kinyomkodott zsemlét, a petrezselyemzöldet, az apróra vágott sonkát és ízlés szerint fűszerezzük. A masszából vizes kézzel gombócokat formázunk és azokat enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. Tálaláskor a gombócokra forró húslevest locsolunk.

Fűszeres karaj kukoricás körettel

Hozzávalók 4 adaghoz: 3 ek. olaj, 4 szelet sertéskaraj, 1 zöldpaprika, 20 dkg konzerv kukorica, só, bors.

Elkészítése: A hússzeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal meglocsoljuk, majd állni hagyjuk. Forró olajon megpirítjuk a felkockázott zöldpaprikát és kb. 5 perc után hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát. Kevés vízzel felöntjük, fűszerezzük és készre pároljuk. A hús oldalait forró serpenyőben 3-4 percig sütjük. Tálaláskor a hússzeletekre halmozzuk a párolt kukoricát.

Paradicsom majonézes sajttal töltve

Hozzávalók: 8 közepes paradicsom, só, őrölt bors, 1 dl olívaolaj, 20 dkg reszelt sajt, 1,5 dl majonéz, apróra vágott petrezselyemzöld.

Elkészítése: A megmosott paradicsomoknak levágjuk a tetejét, majd kiskanállal kiszedjük a magját. Tálcára sorakoztatjuk, majd sóval, borssal megszórjuk és az olívaolajjal meglocsoljuk. Ezután 2-3 órára hűtőbe teszszük pácolódni. A majonézhez keverjük a reszelt sajtot és ezt a masszát a paradicsomokba töltjük, majd tetejüket apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.